Author Topic: Oбразованието на Помаците?  (Read 45611 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Как може всички да са българи ,като България е съставена от различни етноси и защо мислиш ,че само българите обичат България!Много си объркан и да знаеш ,че ти не можеш да определиш кой днеска е тук и утре го няма в БГ.Сигурен съм ,че ти не си за този сайт!

Хюсеин не бъркай етнос и нация-всички в България са българи не зависимо от пол,език,етнос.
В българската нация има няколко етноса-българи,арменци,турци,цигани,руснаци,виетнамци и т.н.

Т.е. живееш ли в България си българин,като може да не си етнически българин.
В този случай се използва термина българин от ромски,турски,арменски или руски произход.

Т.е. за там е важно принадлежността към дадена държава-циганите във Франция,Холандия са българи,тъй като са български граждани-иди им обясни,че не са-благодарение на нас сложихме допълнение-произход,а и спрямо помаците и вероизповедание.

Помаците са с български произход-за това за тях в чужбина се използва термина българи с ислямско вероизповедание.

Доста объркано,но е така спрямо съгласуваност между българското и международното право.

За помаците в Турция може да се използва или само турчин,или турчин с български произход-но се съмнявам за второто,като познавам турското законодателство и самите помаци изселили се в Турция.Не съм чул за термин турчин с помашки произход. ;D

Положението в Гърция е същото-няма гърци с български произход,а славяногласни елини.

Поздрави

Offline BG POMAK

• Senior member
Тук  тая тема от 13.03.2012г. никой не я е дискутирал.За мен същата   "Различие в образованието между Помаците" е много интересна и въпроса е правилно поставен.
Моето мнение е, че разликата в образованието между помаците е огромна. Помаците от източните Родопи са по образовани от помаците от западните Родопи. Това се вижда в начина на живот в тези региони. С риск да разгневя това съсловие ще си позволя да коментирам това различие, въпреки че лобито на западните помаци в този сайт е доминиращо. Сигурно сте забелязали, че когато стане въпрос за религия същите се нахвърлят, върху помака с по прогресивни разбирания, като скакалци.
Та моята теза е следната:
Когато ортодоксалната религия доминира над останалите неща от живота се спира прогресивното развитие. Мюсюлманската Религия в източните Родопи е прогресивна и се развива, съгласно съвременните изисквания. За това помаците тук са по образовани. Същото се отнася и за помаците в северна България.
Искам да подчертая, че аз съм религиозен и следя съвременното развитие на религията. Прави ми впечетление, че   религията в Турция също се развива и се движи в крак със съвременните изисквания.
Докато при помаците в западните Родопи, тя не се развива и стои но едно място. Това води до застой на същите помаци.
С това си поведение те искат да покажат, че са по големи мюсюлмани от турците в Турция.
Тук в България българските турци са също по напреднали в това отношение от помаците. Много рядко ще забележиш туркиня която да е облечена с традиционните мюсюлмански атрибути. Облеклото при тях дори и при възрастните е съвременно.
В Момчилград има девическо религиозно мюсюлманско училище. В това училище всички девойки са помакини, няма и една туркиня. И същите девойки са от западните помаци.
Когато съм бил на почивка в някой балнеолечебен център винаги съм наблюдавал посетителите, и на  момента си личи, кои от  жените са помакини и начина им на обличане.
Задавам следния въпрос: Кой има интерес от това нашите братя от другата страна на Родопите да не се развиват?
Очаквам две неща да се случат след, като засегнах тази болна тема.
Първо, лобито на западните помаци което е огромно в този сайт да се обедини и да направи пълно затъмнение, като  бойкотират всичко и никой да не коментира, това мое мнение по темата. Защото забелязвам, че когато се поставят такива въпроси с такава тематика същото лоби мълчи или заобикаля темата.
Второто, което може да се случи е обединение на"глутницата" и пълно оплюване на коментиращия по темата.
За това призовавам всички прогресивни помаци да не се подвеждат, а да защитават прогресивното при развитието на всички помаци в България.

Offline skoti3

• Forum fan
Не мисля, че мюсюлманите в западните Родопи до Пирин планина са толкова назад в образованието. Може да са по религиозни от тези в Източните Родопи. Няма да коментирам, кои са по образовани на изток или на запад ? Но тези на Запад са достатъчно образовани ( говоря за днешната младеж), е има изключение, за които на първо място стои религията, но това са изключение и това само в някои села. В западните Родопи може да има изключения, но като цяло хората се стремят да се образоват. Може би има повече изключение на запад, но само това.

Offline KaraIbrahim

• Moderator

Докато при помаците в западните Родопи, тя не се развива и стои но едно място. Това води до застой на същите помаци.

С това твърдение направо избиваш рибата!Ще си го закача в рамка на стената  ;D

Аз,като един необразован помак от Западните Родопи нещо не мога да схвана връзката между привързаността към религията от една страна и образованието от друга.
 Племенникът ми,който е на 18 години,привързан е към религията и се стреми да получи висше образование ( в сферата на високите технологии,не с хуманитарна или с религиозна насоченост) също не може да я проумее тази връзка между  образование и религия.Кой знае,след като се образова,може би ще я проумее  ;D
 Ако обаче в противовес на твоите свърдения съпоставим броя на хората с висше образование измежду помаците от Западните Родопи със същите от Източните Родопи,може и да се изненадаш.По брой на известни хора резултатът вероятно пак ще е в полза на помаците от Западните Родопи.Имам предвид относителния,разбира се.
 А ти за да твърдиш подобни неща би трябвало поне едно мъничко изследване да направиш. Защото с ходене по балнеокурорти не става.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
С това твърдение направо избиваш рибата!Ще си го закача в рамка на стената  ;D

Аз,като един необразован помак от Западните Родопи нещо не мога да схвана връзката между привързаността към религията от една страна и образованието от друга.
 Племенникът ми,който е на 18 години,привързан е към религията и се стреми да получи висше образование ( в сферата на високите технологии,не с хуманитарна или с религиозна насоченост) също не може да я проумее тази връзка между  образование и религия.Кой знае,след като се образова,може би ще я проумее  ;D
 Ако обаче в противовес на твоите свърдения съпоставим броя на хората с висше образование измежду помаците от Западните Родопи със същите от Източните Родопи,може и да се изненадаш.По брой на известни хора резултатът вероятно пак ще е в полза на помаците от Западните Родопи.Имам предвид относителния,разбира се.
 А ти за да твърдиш подобни неща би трябвало поне едно мъничко изследване да направиш. Защото с ходене по балнеокурорти не става.

Аз май разбрах следното:Колкото помаците са по близо до отчето Съръев,толкова имат повече гънки на мозъчната кора. ;D ;D

Offline BG POMAK

• Senior member
Караибрахим много добре знаеш, че ние с теб нямаме интерес да избиваме рибата. Защото трябва да има балъци, които да ни вярват.
Не е в интерес за теб да закачаш в рамка на стената този "пасквил" поради това, че истината тежи и току виж се е получил някакъв проблем с земното притегляне на Исак Нютон особено, ако виси тази рамка над главата ти "
Не реагирай като  ощипана мома. Ти си достатъчно образован и не съм аз човека, който да те квалифицира. Само не извъртай нещата,като твърдиш, че не схващаш връзката между религията и образованието.
Аз визирам по конкретно влиянието на ортодоксалната фанатична религия върху образованието и религията движеща се, съгласно съвременните и настоящи изисквания.
Както твоя племенник, учащ се в сферата високите технологии , така и аз и моите деца са инженери и това не ни пречи да сме религиозни.
Това в западните Родопи са изключения. По голямата част са обременени от старите разбирания, което спъва развитието им.
Не случайно ти дадох пример за разликата  между жените помакини и жените туркини в България и за девическото мюсюлманско училище в Момчилград.
Одговаряш  избирателно, като не коментираш върху акцентираните неща в моя постинг.
Заблуждаваш себе си, а и останалите съфорумци, че помашката интелигенция в Западните Родопи е по голяма от източната.
Ако това е истина направи анализ на същото, след което и аз ще се обоснова с моите доводи.

Offline ibrahim65

• Moderator
havaika и аз така разбрах нещата.

Offline Rasate

• Forum fan
До Караибрахим:

Мисля,че помак бг има предвид определени села, в които патриархатът нарочно не допуска особено жените до светско образование.

До Помак бг.

В случаят не религията е виновна ,а разбирането и от страна на хората.В някой села като Рибново например момичетата се ограничават в рамките на село. Там всеки съселянин се стреми да бъде по голям мюсюлманин от останалите като в семейството се толерира определен вид държание,което бе характерно за по миналият век.До толкова са се вманиачили,че облеклото макар и за чуждият наблюдател да изглежда смешно е точно определено и пак характерно за по стари времена.
Мисля,че за това капсулиране до някъде е виновен и възрожденският период,но не всичко се дължи на това.
За македонската общност е характерна една групавост в тълкованието.Както при Вардарци така и при тези малки общности има страх от новото и от загуба на индентитетот.

http://www.scribd.com/doc/62228479/#БЪЛГАРСКА-НАРОДОПСИХОЛОГИЯ

Offline Seiko

• Global moderator
Oбразованието на Помаците?
« Reply #113 on: May 12, 2012, 03:45 »
Ахмед Мерчев от село Слащен - гордост за цяла България

Гордост за Слащен и цяла България !!!

Offline Rasate

• Forum fan
Re: Oбразованието на Помаците?
« Reply #114 on: May 12, 2012, 09:53 »
Вижте тази тема:  http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,4773.0.html

Какви са помаците в Неврокоп по Страшимиров- В Неврокоп се срещат три български етнографски групи-Шопи,Македонци и Рупци.Неврокопчани подобно на Шопте имат стадно чувство,като македонците са извъртливи,а като рупците са чувствителни и лесно обидчиви - лесно изпадат в една безизходност и безнадежност,че в някой ситуации са податливи на саможертвен героизъм.

Поздрави

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #115 on: May 12, 2012, 11:15 »
Караибрахим много добре знаеш, че ние с теб нямаме интерес да избиваме рибата. Защото трябва да има балъци, които да ни вярват.

8) 8) 8)   Къде си литнал толкова на високо бе г-н БГ Л.......? И на тебе ли ти трябват балъци, ееее пич.. объркал си рейса. Ти големия умник,я кажи първо за какво ходиш по балнеосанаториуми. Всъщност май не е много трудно да се досети човек,че имаш болен мозък! Виж санаториумите са добро място за проучване,там помакините се познават не само по облеклото, по културата а и по поведението в столовата. Единствените които си поръчват храна без ДОМУЗ пак са те.Еманципираните и ''образовани'' турци и помаци от изтока така се сливат с неверниците ,че си хапват всякаква храна без да му мислят.На всичко отгоре се и хвалят ,че в къщи си имат по едно домузче.На това ли му казваш ти високообразован народ, не знаеш ли поговорката ,че по дрехите посрещат а по акъла изпращат! Това ,че хората са вярващи не означава ,че са прости!

.
Когато съм бил на почивка в някой балнеолечебен център винаги съм наблюдавал посетителите, и на  момента си личи, кои от  жените са помакини и начина им на обличане.
Задавам следния въпрос: Кой има интерес от това нашите братя от другата страна на Родопите да не се развиват?
Първо, лобито на западните помаци което е огромно в този сайт да се обедини и да направи пълно затъмнение, като  бойкотират всичко и никой да не коментира, това мое мнение по темата. Защото забелязвам, че когато се поставят такива въпроси с такава тематика същото лоби мълчи или заобикаля темата.
Второто, което може да се случи е обединение на"глутницата" и пълно оплюване на коментиращия по темата.
.

Не настъпвай котето по опашката ''момче'' и не ни наричай глутница дори в кавички!
Аз пък ще ти задам следния въпрос; Кой има интерес нашите братя от източните Родопи да стават християни?

Ха сега излез от позицията на' кибик' и коментирай.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #116 on: May 12, 2012, 12:26 »
Моето мнение е, че разликата в образованието между помаците е огромна. Помаците от източните Родопи са по образовани от помаците от западните Родопи. Това се вижда в начина на живот в тези региони.

Та моята теза е следната:
Когато ортодоксалната религия доминира над останалите неща от живота се спира прогресивното развитие. Мюсюлманската Религия в източните Родопи е прогресивна и се развива, съгласно съвременните изисквания. За това помаците тук са по образовани. Същото се отнася и за помаците в северна България.

Искам да подчертая, че аз съм религиозен и следя съвременното развитие на религията. Прави ми впечетление, че   религията в Турция също се развива и се движи в крак със съвременните изисквания.
Тук в България българските турци са също по напреднали в това отношение от помаците. Много рядко ще забележиш туркиня която да е облечена с традиционните мюсюлмански атрибути. Облеклото при тях дори и при възрастните е съвременно.
За това призовавам всички прогресивни помаци да не се подвеждат, а да защитават прогресивното при развитието на всички помаци в България.

БГ.......к, не ти знам какво ти е образованието, но какво и да ти е то ,смятам ,че то не е критерий за твоята интелигентност, защото така както ги поставяш нещата ,става ясно ,че като цяло интелекта ти е капсулован в рамките на специално зидарско образование и нищо повече.Белег за това например са твоите груби граматически грешки като например -"одговаряш".
Първата ти грешка е ,че ти свързваш нивото на образоваността със нивото на религиозност. Втората грешка ти е ,че делиш религиозността и със нея правиш деление и на нивото на образованост.
Личи си колко си на ти в религиозноста си , след като твърдиш, че религията се развива или не се развива. Религията без значение каква е тя ,не е наука която може да се развива ,тоест религиите като цяло са догма и не могат да се развиват, а и не е задължително ,защото те като науки са създадени не за да се развиват , а са създадени да развиват човека.Така ,че религиозността не може да бъде във никакъв случай пречка.Още повече ,че Исляма изрично повелява на хората да се учат ,тоест задължава ги да се образоват за да се развиват.
В генерален план няма съществени разлики в образованието на помаците в зависимост от регионите. По образовани са помаците които имат финансова възможност да се образоват,тоест образованието на определен човек или група хора или конкретно нашия етнос  са единствено свързани със финансови възможности.
Тъй като аз съм представител на средните Родопи ,явно не влизам в класацията Изток - Запад , но това не пречи да имам поглед върху финансовите възможности на помаците от Запада и  Изтока ,като първо условие за образоваността. Доколкото съм ходил и на запад и на изток,малко богати помаци съм видял ,но  образовани много. И ако трябва да ги свържем нещата религиозно , както правиш ти ,чест прави на нашето племе въпреки ,че е бедно ,приоритет номер едно му е образованието ,за разлика от другите етноси . Тоест като цяло нашата общност спазва тази кораническа заповед -"УЧИ".Ти също си я спазил , но не си спазил следващата заповед "МИСЛИ".

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #117 on: May 12, 2012, 22:59 »
До Караибрахим:

Мисля,че помак бг има предвид определени села, в които патриархатът нарочно не допуска особено жените до светско образование.

До Помак бг.

В случаят не религията е виновна ,а разбирането и от страна на хората.В някой села като Рибново например момичетата се ограничават в рамките на село. Там всеки съселянин се стреми да бъде по голям мюсюлманин от останалите като в семейството се толерира определен вид държание,което бе характерно за по миналият век.До толкова са се вманиачили,че облеклото макар и за чуждият наблюдател да изглежда смешно е точно определено и пак характерно за по стари времена.
Мисля,че за това капсулиране до някъде е виновен и възрожденският период,но не всичко се дължи на това.
За македонската общност е характерна една групавост в тълкованието.Както при Вардарци така и при тези малки общности има страх от новото и от загуба на индентитетот.

http://www.scribd.com/doc/62228479/#БЪЛГАРСКА-НАРОДОПСИХОЛОГИЯ

Расате,ти познаваш ли някого от Рибново лично?И ако е така,колко души познаваш?Можеш ли на базата на познанството ти с 5-6 човека да твърдиш,че рибновци не си пускат дъщерите да учат?
  Наистина бита на помаците е с най-запазен патриархален характер,но това не пречи на хората да насърчават децата си да учат.Дори и от женски пол да са.Моят съвет е да се поразходите заедно с  Бг Помак из Западните Родопи и да видите как хората се гордеят с образованите си деца.

А що се отнася до Девическото мюсюлманско училище в Момчилград - да, има деца,които учат и там.Но животът е шарен,един иска лекар да стане,друг инженер,трети иска да изучава религията.Нищо лошо,все е образование.
 Ако пък Бг Помак посети Медицинка академия в София,направо ще се изненада колко много помакинчета от Западните Родопи ще стават лекари.Противно но твърденията,че хората не дават на дъщерите си да учат.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #118 on: May 12, 2012, 23:17 »
Познавам доста образовани на който им мерише устата и то от глад.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #119 on: May 12, 2012, 23:26 »
   Расате,ти познаваш ли някого от Рибново лично?И ако е така,колко души познаваш?Можеш ли на базата на познанството ти с 5-6 човека да твърдиш,че рибновци не си пускат дъщерите да учат?
  Наистина бита на помаците е с най-запазен патриархален характер,но това не пречи на хората да насърчават децата си да учат.Дори и от женски пол да са.Моят съвет е да се поразходите заедно с  Бг Помак из Западните Родопи и да видите как хората се гордеят с образованите си деца.

А що се отнася до Девическото мюсюлманско училище в Момчилград - да, има деца,които учат и там.Но животът е шарен,един иска лекар да стане,друг инженер,трети иска да изучава религията.Нищо лошо,все е образование.
 Ако пък Бг Помак посети Медицинка академия в София,направо ще се изненада колко много помакинчета от Западните Родопи ще стават лекари.Противно но твърденията,че хората не дават на дъщерите си да учат.

Бил съм в Рибново и в някой други подобно консервативни села.Но примерът с. Рибново е най точен.След като завършат местното училище в Рибново повечето момичета дори и да искат не се пускат от баща им да учат извън селото в Благоевград да кажем,за разлика от момчетата.

Дай ми пример за рибновки завършили някой университет-например най близкият-Югозападния.Мисля,че се броят на пръсти и са от домовете  на бившите ком. кадри.

Поздрави.