В събота /11.04.2009г./ сутринта небето бе ясно, а и прогнозата на селския по БТВ бе за слънчев и хубав ден. Затова реших да предприема един преход в подножието на планината. Закусих, набелязах основните точки на маршрута, взех фотоапарата /оставих Самсунга 860 и реших този път да заложа на по-професионалния - DSLR Nikon D50/. В кафето на Кетата никой не се нави да тръгне с мен, затова в 11.00 поех сам в посока запад - ридът Средно. Започнах изкачване, а селото оставаше все по далеч и ниско под мен. Навсякъде около мен се чуваше приятния пой на птичките и за първи път тази година чух гласът на кукувицата.
В 11,40 бях на беседката м.Средно. Тук се засякох с групата на един братовчед, които приготвяха голямата скара. Починах, поговорихме си и отново продължих сам нагоре към м.Романица. Изкачването бе сравнително трудно, на места пътеката бе обрасла с храсти и широколистен подраст. За около час преодолях нивелация от около 400 метра и в 13,00 бях на поляната в м.Романица. От тук се откри невероятна гледка към Главното било на Пирин - от вр.Бойков връх до Кадиев рид! В продължение на няколко минути се наслаждавах на вълшебната гледка, след което извадих фотоапарата с надеждата да уловя поне частица от пленителната красота на планината.
Продължих по коларския път и за около 30 минути вече бях на разклонението Романица-Лома-Бялково блато. Спуснах се по пряката и след десет минути се озовах на още едно очарователно кътче в планината - м.Бялково блато! Останах трийсетина минути тук и заснех няколко много сполучливи кадри, тъй като слънцето бе застанало зад мен и осветяваше обектите отсреща, като придаваше невероятен оттенък в цветовете на дърветата - бук, бреза и бор. А небето бе прекрасно - синьо с плаващи бели облачета!
Колкото и да не ми се искаше, трябваше да напусна това вълшебно кътче, понеже ме очакваше 12-километрово спускане към селото. По пътя заснех водопада на „Двата чучура”, беседките на Стрикинарица и Марево, както и валявицата в м.Марево. В 17 часа пристигнах благополучно в село Корница.
Още снимки от прехода тук -
http://loma2009.hit.bg/