Author Topic: За религиите.  (Read 168330 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Re: За и против религиите!
« Reply #120 on: December 21, 2011, 18:26 »
Аз не мисля така ;)Щом кръстоносци обсъждат и клеветят исляма,защо да не се обсъждат скандалите тресящи БПЦ.Мен ме интересува,нали от моите данъци и данъците на всички граждани  държавата  налива 2 000 000 000 лв и потъват незнайно къде? Нали същите тия кръстоносни пипала карат децата ми да коледуват и това е включено в учебните програми без да се съобразяват,че има деца и от други религии.Ами да включат в учебниците и как се празнува Байряма ;)
 Та щом такива "светила и духовници" имат демоничен допир до децата ми ще ме интересува >:(

Havaika, всяко зло за добро. ;) Нека да си продължават с дискриминацията с фашизма и ксенофобията и вместо да ни приобщят към ........... те ни карат да се капсулираме още повече и да се чувстваме че сме различни от мнозинството. Май че така ще се запазим и опазим от тях по-добре отколкото те си представят. :D Поздрави от Анадола, люлка на безброй цивилизации и майчина прегръдка за онеправданите !!!

Offline muti6

• Adviser
« Reply #121 on: December 21, 2011, 18:31 »
Не се и съмнявам нито за миг, че ги разбираш по-добре някои неща от мене, особено в исляма. Точно затова се обърнах към тебе с въпроса "Защо позволявате тука някои участвуващи да се държат ПРОСТАШКИ неосъзнато, докато ТИ САМИЯТ и МОДЕРАТОРИТЕ им пригласяте и ги подстрекавате не само чрез пасивността си, а и с делата си, за да не се отличавате от тях. ?

Нали уж сте по-учени, вярващи, молещи се, съответно смирени,  отговорни. Значи на теория твърдите едно, а в живота се държите  различно и задължително просташки, а също проповядвате презрение към българския народ, когато сметнете/сметнеш за необходимо?! И по какво се познава, че сте дълбоко вярващи и молитвите ви не са формални, след като не можете да се съобразявате с елементарни неща?!

И за какво радио ми говориш?! Радиоточката си ти! Я си виж отговорите, които ми даваш - говориш сякаш си представител на някоя организация - официално, надуто и пренебрежително, като за пред публика.
Не виждаш ли, че тука някои не са прочели и една статия от сайта, въпреки че разправят колко истински мюсюлмани били, а ти дори ги СТИМУЛИРАШ да не четат. Искаш само ти да си образован, да блестиш, ама и да си с другите. Правиш се на умряла лисица.
Прави се.
----------------------------

Гелина, ето интервюто с ректора на Висшия ислямски институт доц. Ибрахим Ялъмов.

На мюсюлманите им е нужен "джихад", но в областта на образованието и науката

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=590240

Ето за това говорех Светлина!!В случая просташко е само твоето държане,говорене и мислене.Недей да ми приписваш неща за които не съм отговорен,понеже нямам никакви правомощия в сайта.Май ме бъркаш с някой Тук.По скоро се обърни към Модераторите да санкционират постовете на хората с неприлични реплики,но имам съмненение,че ще изгориш и ти ;D.В много от случаите съм съгласен с теб , успокой се,поеми си дълбоко въздух и се опитай да се владееш.Така вредиш сама на себе си.И нека всички пишещи хора в сайта се въздържат от директни обиди.Всеки може да научи нещо от другия.
Прибързаната ориентация в повечето случаи води до погрешни заключения.Странни същества сме ние  хората, а ужким всеки ден се стремим към съвършенство!!!
 И като завършек  да ти кажа  още, че вярата  не се измерва само с  думи и даване на определения от типа:"формална вяра и молитви"
Ти не си човека да даваш такъв тип определения и оценки, и по добре е да погледнем собственото си ниво на вяра,възпитание,толерантност към друго мислещия и вместо да се опитваме да променяме другите и да им показваме колко са необразовани,прости и зле пишещи,по вероятно е ние да имаме нужда от тази промяна!Лека вечер желая!!!

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #122 on: December 21, 2011, 18:35 »
Аз не мисля така ;)Щом кръстоносци обсъждат и клеветят исляма,защо да не се обсъждат скандалите тресящи БПЦ.Мен ме интересува,нали от моите данъци и данъците на всички граждани  държавата  налива 2 000 000 000 лв и потъват незнайно къде? Нали същите тия кръстоносни пипала карат децата ми да коледуват и това е включено в учебните програми без да се съобразяват,че има деца и от други религии.Ами да включат в учебниците и как се празнува Байряма ;)
 Та щом такива "светила и духовници" имат демоничен допир до децата ми ще ме интересува >:(
1. Щом Ви интересува - ето, медиите Ви информират. Все пак важно е и чия е инициативата по разобличаване на агентите и т.н. В Православието няма лицемерие и това го доказва за пореден път.
2. Само нашата църква има приход за годината над 3 млн. лв, така че...данъците Ви се разпределят по други пера  ;D вашата субсидия е 180 хил. лв.
3. Коледуването е народен обичай, а не християнски такъв. Даже бих Ви обърнала внимание, че вярващите празнуваме Рождествени празници, а не Коледа. Разликата е огромна и ако я разберете, то ще вникнете в същината на проблема Ви с учебната програма. Явно не Ви се нравят българските традиции и обичаи, а отклонявате гнева си към вярванията ни. Ако сте и гневна за яденето на свинско, то пак би трябвало да преосмислите позицията си, защото за нас е отменено жертвопринушението в своята цялост.
4. Ничии деца не биха били възпитани в религиозни ценности в училище - и Рождество, и Байрям се учат децата как се празнува от семейството си ;)
Съмнявам се Вашите деца да имат какъвто и да било допир до православни свещеници, най-малкото без Ваше желание и знание.

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #123 on: December 21, 2011, 19:05 »
Ето за това говорех Светлина!!В случая просташко е само твоето държане,говорене и мислене.
Ти зорлем подклаждаш огъня! Зарежи я, ще попише па ще миряса!!! :)

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #124 on: December 21, 2011, 19:09 »
1. Щом Ви интересува - ето, медиите Ви информират. Все пак важно е и чия е инициативата по разобличаване на агентите и т.н. В Православието няма лицемерие и това го доказва за пореден път.
2. Само нашата църква има приход за годината над 3 млн. лв, така че...данъците Ви се разпределят по други пера  ;D вашата субсидия е 180 хил. лв.
3. Коледуването е народен обичай, а не християнски такъв. Даже бих Ви обърнала внимание, че вярващите празнуваме Рождествени празници, а не Коледа. Разликата е огромна и ако я разберете, то ще вникнете в същината на проблема Ви с учебната програма. Явно не Ви се нравят българските традиции и обичаи, а отклонявате гнева си към вярванията ни. Ако сте и гневна за яденето на свинско, то пак би трябвало да преосмислите позицията си, защото за нас е отменено жертвопринушението в своята цялост.
4. Ничии деца не биха били възпитани в религиозни ценности в училище - и Рождество, и Байрям се учат децата как се празнува от семейството си ;)
Съмнявам се Вашите деца да имат какъвто и да било допир до православни свещеници, най-малкото без Ваше желание и знание.
Не съм доволна от отговора.Само се замазва положението във Вашата религия.И тъй,като тумора е стигнал всички нива,имате отчаяна нужда от враг (Шейтаните не ви водят към Вяра Надежда и Любов)  на Църквата. Удобно намирате в такъв мюсюлманите.На калпав ... и космите му пречат-НАЛИ? И да не намеквате,че като не желая децата ми да коледуват,че сме врагове на Родината ни ::) ???
 И тъй като постоянно натрапвате религиозни наставления Ви съветвам да завършите Ислямския институт и постъпите на работа в Главно Мюфтииство ;DВиждам имате таланта да насочвате хората кое е добро и кое е зло ,но нещо бъркате времето.Нито сме средновековие,нито сме Комунистически строи ;)   Всеки сам избира ,и нямаме нужда от кръстоносци-настойници.Благодаря за загриженоста но и сами се справяме в нашата религиозна обшност а и желаем по далечко Шайтани!
  И накрая 11-а божа заповед гласи:"Не прави това което правят свещениците" ;D

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #125 on: December 21, 2011, 19:12 »
ХРИСТИЯНСТВО   

„Люби ближния си!”

„Не убивай!”

„Аз съм пътят, истината и животът.”

„Блажени плачещите,
защото те ще се утешат.

Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.

Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.

Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.

ОРФИЗЪМ

„Мой бог е любовта.”

„Кръв не проливай!”

„Познай себе си и ще познаеш Вселената и Боговете!”

„Помощ на слабите, утешение на страдащите, надежда за всички” – това е мотото на Орфей. Орфиците вярвали, че ако водят чист, добродетелен и хармоничен живот, ще се слеят
с божественото.

За траките 24 декември е Денят на Дионис, който също е Син на Бога, символизиращ плодородието и обновяващата се природа. Ето защо апостол Павел и евангелистът апостол Лука намират толкова благоприятна почва за разпространението на новата вяра при траките в гр. Филипи и Никополис ад Нестум. Името на Бога е друго, но много от нещата съвпадат, а и Исус толкова много им напомня за тракийския Орфей, който казва „Мой бог е Любовта”, а първият му закон е: „Кръв не проливай!”
     Първите християнски мисионери при траките Карп и Ерм сравнявали християнството с орфизма. Появила се икона със Св. Орфей. Но после те забелязали, че Орфей става при траките по-популярен от Исус и иконата на Орфей била изхвърлена. Записано е: „И траките като губеха езическата си вяра, забравяха и езика си. Бе забранено да произнасяме името на Орфей, но ние скритом пеехме песните му.”
     След като християнството става държавна религия по времето на Константин І Велики тръгват мисионери и към Родопите. Тук бастионът на древната вяра е земята на бесите – Северозападните Родопи.
     Александър Арнаудов смята, че „под Северозападни Родопи разбираме частта от Западните Родопи, заключена от р. Яденица и седловината Юндола на Запад, долината на Фотинската река на Изток, Доспатската котловина на Юг и Тракийската низина на Север”  . Според Ал. Арнаудов:
     „Най-старите обитатели на Северозападните Родопи според писмените известия са траки от племето беси. Това е било едно от най-войнствените и най-известни тракийски племена, населявало и част от Тракийската низина.” 
     Арнаудов смята, че покръстването на бесите започва след 366 г. от епископ Никита от Ремесиана (Бяла Паланка). Никита от Ремисиана е роден около 335 г. През 366 г. той е бил на 28 г. и е получил високо образование в Рим, проповядвал е в Солун, Филипи, Епирския бряг и Бяла Паланка (между Пирот и Ниш). Вече като прославен мисионер и дакийски епископ е бил изпратен от Рим при бесите.

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #126 on: December 21, 2011, 19:35 »

И да не намеквате,че като не желая децата ми да коледуват,че сме врагове на Родината ни ::) ???
 И тъй като постоянно натрапвате религиозни наставления ...
Не намеквам каквото и да било, Вие разбирайте както можете.
В останала част от поста Ви не се разпознавам, така че няма как да Ви отговоря. Нищо не натрапвам и никога не съм писала за Православие в този форум без да е имало конкретно питане. Изобщо не знам за какво иде реч в изказването Ви.

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #127 on: December 21, 2011, 19:55 »

Според биографа на Никита Ремесиански епископът на Нола Павлин бесите са приели християнството около 396 г.
     Тази дата е приемлива, защото през 391 г. Теодосий I Велики забранява езичеството и езичниците са преследвани. Никита Ремесиански живял и проповядвал десетки години сред бесите. Той написал 6 книги за оглашените във вярата:
   първата е за готвещите се към вярата;
   втората – против езическите заблуждения;
   третата – за вярата във Височайшето същество – Бог;
   четвъртата – против родословието;
   петата – за символа на вярата;
   шестата – за жертвата на пасхалния агнец.
     Запазена е изцяло петата книга и части от останалите. Написал е още “За падналата дева”, с което призовава към покаяние и “Te Deum”.
     Никита Ремесиански е предизвикал дълбока промяна сред бесите. Той е въздействал не само с проповедите, но и с начина си на живот. Той бил образец на мисионер. За резултата от дейността му пише Св.Павлин от Нола: ”Каква промяна ! И колко е достойна тя ! Непроходимите и кървави дотогава планини, които криеха разбойници, сега станаха жилище на монаси – труженици на Христовия мир. Където имаше зверски нрави, сега живеят люде, кротки като ангели. В пещерата, където се криел разбойник, сега се подвизава праведник”.     
     Около дейността на епископ Никита има някои спорове. Преди всичко той е епископ на Дакия и някои изследователи се съмняват, че е могъл да обиколи целите Родопи: ”Описаните от еп. Павлин събития несъмнено се отнасят за региона на Родопите, които са били родината на бесите, но тук възниква въпросът: Обхващала ли е мисията на Св. Никита целите Родопи или само северозападната й част, която е била в близост до Дакия?”  Отговорът на този въпрос е лесен – като се има предвид, че територията на бесите е Северозападните Родопи, не е било необходимо да обикаля целите Родопи.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #128 on: December 21, 2011, 20:10 »
Що е диалог?

В тълковния речник думата диалог е разтълкувана като разговор между две лица или между група хора; разбирателство. Другото значение на думата е разговор между двама души или повече хора от различни култури и етноси, с различни политически възгледи, и създаване на цивилизовани взаимоотношения.

В сферата на религията диалогът се изразява в споделянето на мисли и чувства между различни групи от една религия или хора от различни религии, без принуда и не за формалност, а чрез разговори, дискусии и съвместна работа в името на общите им ценности.

От тази гледна точка диалог означава по-добро разбиране на хората и на отделните групи, опознаване помежду им и търсене на решения на общите им проблеми. Ако тези усилия дадат резултат, ще има предпоставки за по-добър живот и съжителство. С други думи, усилията за диалог ще дадат отражение първо в съзнанията на хората, а после и в социалния им живот за съвместно културно съжителство в обществото.

Какво е междурелигиозният диалог?

По-точно е понятието да се определя не като „междурелигиозен диалог”, а като „диалог между представители на религиите”. Но първото понятие е получило по-широка употреба. Освен това от него несъмнено се извлича и смисъла за диалог между представители на религиите. И ние в настоящата книга ще използваме понятието „междурелигиозен диалог”.

Междурелигиозният диалог не е принудително налагане на вяра и идеи на представителите на различните религии, а е среща, която допринася добронамерено, почтено, искрено, с обич, с уважение и с добри чувства за решаването на общи или различни проблеми, за обсъждането им в мирна атмосфера, за научаване повече за другия, за опознаването му, за изслушване и разбиране, за създаване на предпоставка за сътрудничество, за съвместно съжителство и дори за споразумение.

Днес всички ние сме изправени срещу глобални проблеми като морално разложение, замърсена околна среда, икономическа неравнопоставеност, болестта СПИН, бедност, аборти, увеличаване процента на разводите, расизъм, терор, войни, потисничество и всички те застрашават световния мир. Разбира се, че религиите и техните представители биха могли да дадат своя принос за решаването на тези проблеми. Междурелигиозният диалог се появява в резултат на търсенето на решения на тези проблеми – а това е един неизбежен процес. Това са усилия за осигуряване на по-сигурно и мирно бъдеще на поколенията, за прекратяване на всякакви кръвопролития и забравяне на неразбирателствата от близкото и далечно минало.

Какво не е междурелигиозният диалог?

Междурелигиозният диалог не е отхвърляне на религията, към която човек принадлежи. В процеса на диалог всеки човек остава верен на своите убеждения и ценности. Индивидът не се притеснява да изпълнява религиозните си задължения, да защитава своите морални и правни ценности. Напротив, всеки се стреми да покаже обединяващите признаци, общите ценности и прилагането им в живота и ежедневието на хората. Но съвместната работа може да доведе до повлияване от останалите хора и приспособяване към тях. През цялата човешка история именно това е стояло в основата на промяната на религията – поддаване на влияние и приспособяване. Но това не се дължи на съвместната работа, а на степента на вярата и дали тя удовлетворява душата и чувствата на човека. Ако погледнем от този ъгъл, ще се убедим, че броят на мюсюлманите, които по собствена воля са приели друга религия, е много малък за разлика от обратното. А това ни дава нови идеи за задълженията, с които сме натоварени.

Междурелигиозният диалог не е стремеж към обединяване на религиите или известяване на собствената религия, не е показване на превъзходството на религията или стремеж за промяна на вярата. Както се изразява Фетхуллах Гюлен, диалогът е опознаване на себе си, „приемане на другия като такъв, какъвто е” и търсене на решение на общите ни проблеми.

В някои среди, и особено от гледна точка на келяма (теология), това обяснение може да се изтълкува като проблемно. Но нашата цел не е да обясним диалога от гледна точка на келяма. Искаме да изложим социалната и културната страна на свободата на религията.

Понятието свобода на религията включва свободен избор на вероизповедание, в която и да е религия; спазване на религиозните ценности, в които личността вярва; споделяне на тези ценности и с останалите хора; възможност за общуване с хората, които изповядват подобна вяра и извършване на различни общи дейности. С други думи, чрез тези четири условия свободата на вероизповедание се превръща в едно цяло. Ако в една държава един от тези фактори липсва, то може да кажем, че там липсва свобода на вероизповеданието. Човечеството трябва да се стреми да осигури такава свобода на всяка религия и вяра. На хората и институциите, които желаят да известяват своята религия, трябва да се даде тази възможност. В някои държави съществува свобода на религиите. В резултат на това, въпреки че някъде са малцинство християните, мюсюлманите, юдеите, будистите и представителите на останалите религии изпълняват и съхраняват своите религиозни и културни ценности, учат останалите хора и съумяват да се обединят в организации.

Автор :Ахмет Куруджан   

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #129 on: December 21, 2011, 20:40 »
ТОВА ЛИ СА НОВИТЕ СЕДЕМ ЧУДЕСА НА СВЕТА?????

1. Защо когато една монахиня е покрита от глава до пети, тя е уважавана за това, че се е отдала на Бог, а когато една мюсюлманка го прави, то тя е “подтисната”?

2. Защо един евреин може да си пусне брада и се казва, че той просто практикува религията си, а когато един мюсюлманин го прави, то той е екстремист?

3. Защо когато една жена на запад си стои вкъщи и се грижи за домакинството и децата си, тя се жертва и прави добро за своето семейство, а когато мюсюлманката прави същото, тя “не е свободна и трябва да бъде освободена”?

4. Защо когато едно дете се отдаде на нещо, то има потенциал, а когато дете се отдаде на исляма, то е безнадежден случай?

5. Защо когато християнин убие някого, не се споменава религията (наприемр ИРА и Тимоти Мак Вей), а когато мюсюлманин бъде обвинен в престъпление, започват да съдят исляма?

6. Защо изневярата, проституцията и дори хомосексуализмът се считат просто за сексуална свобода на Запад, а когато се каже, че според исляма мъжът има право да сключи брак с повече от една жена, това става отвратителна полигамия.

7. А сега и другото: Защо, въпреки всичко това, ислямът е най-бързо разпространяващата се религия в света?

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #130 on: December 21, 2011, 20:42 »

Автор :Ахмет Куруджан   
А ти? Вижте какво е направила религията от вас!?  От много религия да не си изгубите Вярата!!!

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #131 on: December 21, 2011, 20:45 »
6. Защо изневярата, проституцията и дори хомосексуализмът се считат просто за сексуална свобода на Запад, а когато се каже, че според исляма мъжът има право да сключи брак с повече от една жена, това става отвратителна полигамия.

Аз съм за полигамията, както си беше навремето. :) :) :)

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #132 on: December 21, 2011, 20:52 »
Аз съм за полигамията, както си беше навремето. :) :) :)

А съпругата ти знае ли  ;D

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #133 on: December 21, 2011, 21:03 »
........Прибързаната ориентация в повечето случаи води до погрешни заключения.Странни същества сме ние  хората, а ужким всеки ден се стремим към съвършенство!!![/color]

Ти не си човека да даваш такъв тип определения и оценки, и по добре е да погледнем собственото си ниво на вяра,възпитание,толерантност към друго мислещия и вместо да се опитваме да променяме другите и да им показваме колко са необразовани,прости и зле пишещи,по вероятно е ние да имаме нужда от тази промяна!Лека вечер желая!!!

Изплю камъчето, обидно ти е, че Доц. Ялъмов отправя призиви за "джихад в самообразованието на мюсюлманите", както и другите теолози обръщат внимание на отношението ислям-секуларизъм.

А точно над тези ти "смирени думи"  висят в сайта помак.еу подобни нападки и настройващи към омраза думи срещу българската нация. Чудесен пример за "вярата, която  не се измерва само с  думи и даване на определения от типа:"формална вяра и молитви"!" Каква неформална вяра изразяват тези слова.  ;D. Прекрасна илюстрация за разминаване между думи и дела и висота на егото.

Очевидно си наясно със собственото ти равнище и чувстваш, че трябва да поработиш в посока "гражданско съзнание и ниво", каквито са препоръките на ислямските теолози в България.

Вече преснимах излиянията на неколцина неформално вярващи и ще ги изпратя в няколко организации и сайтове като представителна извадка за настроенията сред българските мюсюлмани към Република България и българската нация. 8)

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
Ynt: За и против религиите!
« Reply #134 on: December 21, 2011, 21:28 »
Не намеквам каквото и да било, Вие разбирайте както можете.
В останала част от поста Ви не се разпознавам, така че няма как да Ви отговоря. Нищо не натрапвам и никога не съм писала за Православие в този форум без да е имало конкретно питане. Изобщо не знам за какво иде реч в изказването Ви.
Тогава се засрамете и се покайте с вашата греховна религия  със заслепителна светлина на разврат, педофилия,убиисва,насилие над деца,крадене от даринията на добрите християни,блаженето на духовната Ви мафия.Единсвено отец Иван заслужава поклон от всички вярващи,защото човека е отдал живота си на бедните хора независимо от вяра.Поклон от мен на отец Иван.Та по темата.вашето натрапено православие се опира единствено в омраза на мюсюлманите и неспазване на Вашите 10-е божи заповеди.Я ми кажете къде ги спазвате много ми е интересно? ;D