Author Topic: За религиите.  (Read 171722 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tersid

• Adviser
Re: За и против религиите!
« Reply #60 on: December 10, 2011, 10:20 »
   Ама muti, приятелю, аз искам като вляза в джамията да кажеш:...Братя, днес е един пореден скръбен ден, в който 75 души бяха убити от кола бомба из улиците на Афганистан, например. Делото не е на Чичо Сам, а на хора, които наричаме "братя". ....Толкова ли е трудно да назовеш нещата с истинските им имена? Ти не го правиш, но тогава аз оставам с впечатлението, че вътре някъде има един Аллах, а на улицата властва съвсем друг!? Това ме обърква и започвам да се съмнявам в посланията, а и в твоята почтеност?! Между нас няма диалог? Аз искам да видя твоя пример на поведение и отношение към несправедливостите, а те ме занимаваш с японски Дзен-будизън и постигането на Нирвана.

Аго Фита ,ти си толкова Голем ,и това си личи по твоите големи претенции . Искаш от хората около теб да ти ходят по гайдата, но още не си се научил да свириш както трябва. Аго , аз мисля ,че  безидейността  и нихилизъмът ,едва ли са идеология и морални норми, които могат да заместят вярата в Бог  и религиозните норми .Аго Фита ,религията ,и особено нашата не е площадна,а е строго лична,мюсюлманинът общува директно и лично със Всевишния и само Всевишния го съди тук и там. Джамията не е сграда за обсъждане на обществени проблеми , а е място където всеки човек си приближава до онзи ,който е много по голем и от тебе.
 За обществените проблеми си има селсъвет , там можеш да отидеш и като влезеш при кмета да му кажеш: - Кмете  ,днес в Кербала е станало лошо ,не ги знам онези хора какви са  , но те си отговарят лично за постъпките , аз не мога да нося тяхната вина.
Затова разделяй нещата между улицата и храма , и когато влезеш в джамията премахни съмненията си към абсолютно всичко  и всеки и тогава  ще успокоиш душата си и няма да изглеждаш като Хамлет ,докато си ядеш бифтека. Освен това ,аго Фита ,струва ми се ,че ти си и голем мечтател ,също като първите комунисти ,които искаха всички да са като тях, хубаво е ама не става ,не може всички да са еднакви - трябва да има от всичко ,за да да изпъква добрия пример. А, за сега ти не си,за което съжалявам но ,както казах ти си голем и с голем потенциал. А,  добрия пример се дава не само със думи, дава се основно със малки , но добри дела , а добрите дела за сега са формулирани само в религиозните учения затова   дерзай и юруш напреж и не бъди съдник , за тази работа си има отговорник,не му изземвай функциите.

Offline osmanbey

• Member
  • **
« Reply #61 on: December 10, 2011, 10:36 »
Преди няколко дни направих едно изчисление по броя на богомолците, които са обслужени от една джамия на глава от населението в страните членки на ЕС, т.е. колко мюсюлмани се падат на една джамия. Парадоксално, но на първо място е Гърция. Припомням, че Атина е единствената европейска столица, в която няма джамия. Там се падат около 400 мюсюлмани на една джамия, в България те са някъде 700. Това са груби данни, тъй като съм включил в тях и религиозните домове, които на Запад не винаги имат легален статут. В Белгия са 110, в Австрия са 1800, във Франция са 3600, в Швейцария са около 34 000, там има само две джамии, във Великобритания малко над 2000. Т.е. в България има изключително голяма толерантност по отношение на мюсюлманите в тяхната територия.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #62 on: December 10, 2011, 15:49 »
   Ама muti, приятелю, аз искам като вляза в джамията да кажеш:...Братя, днес е един пореден скръбен ден, в който 75 души бяха убити от кола бомба из улиците на Афганистан, например. Делото не е на Чичо Сам, а на хора, които наричаме "братя". ....Толкова ли е трудно да назовеш нещата с истинските им имена? Ти не го правиш, но тогава аз оставам с впечатлението, че вътре някъде има един Аллах, а на улицата властва съвсем друг!? Това ме обърква и започвам да се съмнявам в посланията, а и в твоята почтеност?! Между нас няма диалог? Аз искам да видя твоя пример на поведение и отношение към несправедливостите, а те ме занимаваш с японски Дзен-будизън и постигането на Нирвана.

Всеки от нас неизбежно се замисля за Смисъла на пребиваването си  на тоя свят.Колкото и да се прикриваш,видимо е,че когато си сам със себе си, си задаваш куп въпроси на които едва ли имаш отговор.Творецът не можеш да го видиш само с бълване на празнословия и високомерно държане. Той е НАД ТВОРЕНИЕТО СИ. ИЗВЪН ВРЕМЕТО И СЪЩЕСТВУВАНИЕТО. А за това ИЗВЪН мерилки няма. И който смята че има, или може да открие, значи е тъп, духовно тъп и самообрекъл се на тъмнина,понеже човек е създаден с ограничени възможности.Често пъти сме свидетели как невежи хора влизат в полемика относно айетите, опирайки се на това, че са прочели нещо от  Свещения Коран. Истината е друга и  те не са осведомени за смисъла на Свещенната Книга, и нямат дори елементарни представи относно това, какъв спектър от знания се съдържат в Свещения Коран и т.н. Вярата е прекрасно нещо, но и тя е семе, което иска плодородна почва. Поради тази причина все повече хора се обръщат към науката, философията за да си обяснат Бог(Аллах). И още нещо ,не харесвам преднамереното ти четене и тълкуване на Корана,ако обичаш не  създавай зорлем дебат.Просто хората тук не са ахмаци и нема са получи.

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #63 on: December 10, 2011, 17:41 »
... Поради тази причина все повече хора се обръщат към науката, философията за да си обяснат Бог(Аллах). И още нещо ,не харесвам преднамереното ти четене и тълкуване на Корана,ако обичаш не  създавай зорлем дебат.Просто хората тук не са ахмаци и нема са получи.

Разбрали сте, че в БГ има едно племе лесно за мачкане и се юрнахте по лятно облекло насам! Не ти е приятно, че има хора с различно от плановете ти мнение. Има и още как! По всичко личи, че ще ядеш бая зор и ако си решил да поостанеш, иди си купи ватенка. И се приготви за въпроси защото имам много да те питам за разни извратени постановки, които продаваш като послание на Всевишния.
Аго Фита ти дава почивен ден днес. Използвай го правилно.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #64 on: December 10, 2011, 20:57 »
multi, този сайт е пълен с "ахмаци", които ти ловиш на гола кука. Разбрали сте, че в БГ има едно племе лесно за мачкане и се юрнахте по лятно облекло насам! Не ти е приятно, че има хора с различно от плановете ти мнение. Има и още как! По всичко личи, че ще ядеш бая зор и ако си решил да поостанеш, иди си купи ватенка. И се приготви за въпроси защото имам много да те питам за разни извратени постановки, които продаваш като послание на Всевишния.
Аго Фита ти дава почивен ден днес. Използвай го правилно.
Такива ,като теб  имат  съзнанието, че притежават  това божествено съвършенство в себе си, но   го използват неправилно, желаейки винаги да имат право за сметка на другите.Всъщност най-добре да се сравняваш с някой, който е по-високо от теб,   разбирайки, че този човек умее по-добре да дава израз на своя БОГ ;D. Ти  просто си  един предвидим смешник , който нищо смислено не може да предложи.
Когато вътрешно мислиш, че си коректен и прав в сравнение с другия, който не   само няма право, но е и напълно некоректен, ти си единственният губещ.
Внимавай с духовната надменност!

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #65 on: December 10, 2011, 22:25 »
Изоставянето на спора

Ебу Умаме Ел-Бахили /р.а./ разказва, че Пратеникът на Аллах (С.А.С.) е  казал:

„Аз гарантирам дом в предградието на Дженнета за този, който изостави спора, та дори и истината да е с него. А този, който изостави лъжата, даже и когато е с цел разсмиване на хората, аз му гарантирам дом в центъра на Дженнета. А пък този, който си усъвършенства характера, аз му гарантирам дом в най-високата част на Дженнета.”

http://www.dobraduma.com/show_gDetails.asp?ID=249

Aгo Фита моят дядо ми казваше че свинското и свинщината е оставена на Българите
гледам че се справяш  добре с тях

[/size] Какво да кажа тук?

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #66 on: December 10, 2011, 22:49 »

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #67 on: December 12, 2011, 01:38 »
pirin22 като гледам имаш проблеми съз разбирането но освен този имаш и още няколко .
Аллах да ти помага личи си че не ти е лесно ама ха гаирет.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #68 on: December 12, 2011, 22:08 »
Всеки от нас неизбежно се замисля за Смисъла на пребиваването си  на тоя свят.Колкото и да се прикриваш,видимо е,че когато си сам със себе си, си задаваш куп въпроси на които едва ли имаш отговор.Творецът не можеш да го видиш само с бълване на празнословия и високомерно държане. Той е НАД ТВОРЕНИЕТО СИ. ИЗВЪН ВРЕМЕТО И СЪЩЕСТВУВАНИЕТО. А за това ИЗВЪН мерилки няма. И който смята че има, или може да открие, значи е тъп, духовно тъп и самообрекъл се на тъмнина,понеже човек е създаден с ограничени възможности.Често пъти сме свидетели как невежи хора влизат в полемика относно айетите, опирайки се на това, че са прочели нещо от  Свещения Коран. Истината е друга и  те не са осведомени за смисъла на Свещенната Книга, и нямат дори елементарни представи относно това, какъв спектър от знания се съдържат в Свещения Коран и т.н. Вярата е прекрасно нещо, но и тя е семе, което иска плодородна почва. Поради тази причина все повече хора се обръщат към науката, философията за да си обяснат Бог(Аллах). И още нещо ,не харесвам преднамереното ти четене и тълкуване на Корана,ако обичаш не  създавай зорлем дебат.Просто хората тук не са ахмаци и нема са получи.

Като чета подобни писания разбирам дълбокото възмущение, изразявано от наследниците на "доброволно приелите" исляма по света, вкл. и помаците/българоезичните мюсюлмани.

Толкова са се вгледали единствено във Всевишния, свещените книги, още по-свещените ходжи, пророци, фетви, създателката им - О.И. ..., че дори само сянката на мисълта, че някой от предците им може да не е бил мюсюлманин, а християнин ги изпълва с вътрешна погнуса и страх (от кого, какво, защо?) и затова си измислят всякакви удобни произходи, минало, теории...

Уж ислямът била религия на търпимостта. На теория е така, а на практика в такива незначителни на пръв поглед думи се вижда точно тази нетърпимост към немюсюлманите.

Именно това каза и преди 10-на дни Ердоган (бивш ходжа): "Асад докога ще пролива мюсюлманска кръв?"
Като че ли, ако беше проливал друга кръв щеше да му е все едно.

Ето това е тъпотата на религиите - разделят човешките същества, сякаш сърцевината им не е една и съща. Внушават ни да се чувствуваме различни по същност, ако се кланяме в джамия, църква, синагога, будистки храм..., а ние не сме.
Сещам се за Петкан и Робинзон Крузо. Крузо го наставляваше и обучаваше от една дебела свещена книга къде е Бог, кой е Бог, що е единоначалие...четеше му, просвещаваше го. А  Петкан го попита: "Тука ли е Бог, в книгата?" Крузо се ядоса много, защото Петкан не го беше разбрал... Започна да го обижда и да му чете отново, да го въвежда в "святостта" чрез Божието слово, а Петкан, онзи чист вътрешно "дивак" му отговори: "Ами моите Богове са около мен - водата, земята, слънцето, светлината, дърветата... Ето ги!"

Offline muti6

• Adviser
« Reply #69 on: December 12, 2011, 23:10 »
Като чета подобни писания разбирам дълбокото възмущение, изразявано от наследниците на "доброволно приелите" исляма по света, вкл. и помаците/българоезичните мюсюлмани.

Толкова са се вгледали единствено във Всевишния, свещените книги, още по-свещените ходжи, пророци, фетви, създателката им - О.И. ..., че дори само сянката на мисълта, че някой от предците им може да не е бил мюсюлманин, а християнин ги изпълва с вътрешна погнуса и страх (от кого, какво, защо?) и затова си измислят всякакви удобни произходи, минало, теории...

Уж ислямът била религия на търпимостта. На теория е така, а на практика в такива незначителни на пръв поглед думи се вижда точно тази нетърпимост към немюсюлманите.

Именно това каза и преди 10-на дни Ердоган (бивш ходжа): "Асад докога ще пролива мюсюлманска кръв?"

Ето това е тъпотата на религиите - разделят човешките същества, сякаш сърцевината им не е една и съща. Внушават ни да се чувствуваме различни по същност, ако се кланяме в джамия, църква, синагога, будистки храм..., а ние не сме.
Сещам се за Петкан и Робинзон Крузо. Крузо го наставляваше и обучаваше от една дебела свещена книга къде е Бог, кой е Бог, що е единоначалие...четеше му, просвещаваше го. А  Петкан го попита: "Тука ли е Бог, в книгата?" Крузо се ядоса много, защото Петкан не го беше разбрал... Започна да го обижда и да му чете отново, да го въвежда в "святостта" чрез Божието слово, а Петкан, онзи чист вътрешно "дивак" му отговори: "Ами моите Богове са около мен - водата, земята, слънцето, светлината, дърветата... Ето ги!"

Oт много черногледо мислене няма полза. Особено вредни са злобата и завистта, все да мислиш, че другите са по-добре, а само ти си зле и още по-лошо - да искаш и другите да са зле. По-добре е  да се опиташ нещо да подобриш за себе си. Друго много подтискащо е да се вторачваш в лошите страни на живота, само тях да виждаш, да се вживяваш много в ежедневно заливащите ни лоши новини от медиите, да живееш в постоянен страх от бъдещето, непрекъснато да се оплакваш, да си вечно неудовлетворена и недоволна без конкретна причина.Моя съвет към теб е ,да бъдеш по позитивна.Животът понякога е толкова кратък, за да го изживееш... намръщена и невярваща,а всъщност да искаш да се представиш,като СВЕТЛИНА.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #70 on: December 13, 2011, 18:39 »
РАСИЗМЪТ...НАЧИН НА УПОТРЕБА

Един от най-големите проблеми на човечеството в днешно време е расизмът. Развитият свят може да изпрати един човек на луната, но не може да пре никого да мрази и да воюва срещу хората.
          Расизмът е психология, идеология и социална практика, основаваща се на антинаучни човеконенавистни представи и идеи за физическата и психическата неравностойност на човешките раси, за допустимостта и необходимостта от господство на "висшите"  раси над "нисшите". Расизмът и национализмът са взаимно свързани. Абсолютизирайки второстепенните външни наследствени особености на една или друга раса - цвят на кожата, косата, контурите на главата и т.н., привържениците на расизма същевремнно игнорират основните черти на биологичния и физиологичния строеж на човека - фукциите на мозъка, на нервната система, на психическата структура и пр., които са еднакви у всички хора. Именно поради тези главни черти всички раси са еднакво способни за интелектуално и духовно развитие, чиито темпове са производни на конкретните социални условия за съществуване на една или друга раса.     
         Идеолозите на расизма, които обявават расовите и националните различия за вечни, "обосновяват" антинаучните концепции за тяхното "решаващо" влияние върху развитието на обществото и културата му, за "правомерността" на националното и расовото подтисничество, на милитерната  експанзия, на колонизирането на цели страни дори с цената на геноцид на техните народи.
Расизмът не е позволен в Исляма, понеже Коранът споменава в следните строфи за равенството между хората:
„О, хора, Ние ви сътворихме от един мъж и една жена, и ви сторихме народи и племена, за да се опознавате. Най-достоен измежду вас при Аллах е най-богобоязливият. Аллах е Всезнаещ, Сведущ.” (Koран, сура 49:13)
Ислямът отхвърля предпочитането на определени хора или нации заради богатството, силата или расата им. Бог е създал хората равни, Той ги различава само във вярата и благочестивостта им.
Пророкът Мухаммед (сас) е казал: "О, хора! Вашият Бог е Един и вашият родоначалник (Адам) е един. Един арабин не е по-добър от един не-арабин, и един не-арабин не е по-добър от един арабин, и един червен (бял с червенина) човек не е по-добър от един черен човек, и един черен човек не е по-добър от един червен човек, освен в набожността си."/1/
        Още от времето на пророка Мухаммед (сас) ислямът дава пример за това, как може да бъде спрян расизма. Ежегодното поклонение хадж до Мекка, показва истинското ислямско братство между различни раси и нации, когато около два милиона мюслюмани от цял свят идват на поклонението в Мекка.
Ислямът е религия на справедливостта:
       “Аллах ви повелява ... когато съдите между хората, да съдите със справедливост (Коран, 4:58)
Трябва да бъдем справедливи дори към тези, които мразим.
Представата за природното неравенство на расите е породена от нуждата на господстващите класи да утвърдят експлоатацията  и потискането на покорените народи. Такава е социалната функция на расизма.
Един от най-големите проблеми на човечеството в днешно време е расизмът. Развитият свят може да ипрати човек на луната, но не може да спре никого да мрази и да воюва срещу хората.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #71 on: December 13, 2011, 19:40 »

Правиш се на Марсиянка уж не виждаш какво се случва в съвременния свят. Пред очите ни избиха повече от 1 000 000 иракçани защото са мюсулмани и светът само гледаше директните предавания на CNN. За американците това си беше само забавление. Ердоган не е като теб и не чете само каурска преса и за това идва да рече че '' Поне вие мюсулманите не се избивайте''. Просвети се малко Светло, гледай от по-нависоко та белким видиш картината по-хубаво. 8)

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #72 on: December 13, 2011, 20:22 »
Пред очите ни избиха повече от 1 000 000 иракçани защото са мюсулмани
Не защото са мюсолмани, а защото имат петрол и пари! В мисята срещу Ирак са участвали и много мюсомани - те не са ли чели корана? Разберете, че война между религии никога не е имало, всичко е за власт и пари - мноооого пари!!!

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: За и против религиите!
« Reply #73 on: December 14, 2011, 10:14 »
.

Offline ibrahim65

• Moderator