Author Topic: За религиите.  (Read 171875 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline muti6

• Adviser
Re: За и против религиите!
« Reply #45 on: December 08, 2011, 23:08 »
Според Корана един от най-големите грехове е да убиеш човешко същество, което няма никаква вина, и всеки, който направи това, ще получи зловещо наказание в отвъдното.

Някой неща, за да се разберат трябва повече да се мисли. И нивото на разбиране ще бъде различно и ще зависи от нивото на съоветния човек, емоционално състояние и т.н.
Всеки сам избира от къде да черпи идеи и кой е правилния път за него, обаче е прекалено е, да мислим, че всички хора на Земята трябва да са на едно мнение(вярване и възприемане на действителността).И стига с тези празни отговори - ЧЕТЕТЕ, ЧЕТЕТЕ !!Аз имам едно правило: Човек може да опознае по-простите неща, равностойните не може, а по-сложните е изключено!Иначе всички можем да говорим Освен  немите! ;D
Много е хубаво да бъдеш себе си, но няма нищо лошо да четем и да се информираме... все пак това ни обогатява!!Лека вечер желая!

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #46 on: December 09, 2011, 00:01 »
Според Корана един от най-големите грехове е да убиеш човешко същество, което няма никаква вина, и всеки, който направи това, ще получи зловещо наказание в отвъдното.

Някой неща, за да се разберат трябва повече да се мисли. И нивото на разбиране ще бъде различно и ще зависи от нивото на съоветния човек, емоционално състояние и т.н.
Всеки сам избира от къде да черпи идеи и кой е правилния път за него, обаче е прекалено е, да мислим, че всички хора на Земята трябва да са на едно мнение(вярване и възприемане на действителността).И стига с тези празни отговори - ЧЕТЕТЕ, ЧЕТЕТЕ !!Аз имам едно правило: Човек може да опознае по-простите неща, равностойните не може, а по-сложните е изключено!Иначе всички можем да говорим Освен  немите! ;D
Много е хубаво да бъдеш себе си, но няма нищо лошо да четем и да се информираме... все пак това ни обогатява!!Лека вечер желая!

Ходжа, все се надявах тайно, че днес ще разбера поне това, кой е омърсил свещенните текстове с темата за девствениците, но ти - не! Хубаво е да подминаваш трудните въпроси - удобно е?! Нямаш лична вина, казваш, какво те засяга? Така е ходжа. Аз съм убеден, че ти точно си благ човек, но авторитетът на една религия се гради на нейните всекидневни проявления. Все трябва да има начин да обясниш защо някой е направил това в името на Аллаха, а друг онова в името Пророка. Мислиш ли, че християнството не дължи отговор на въпроса защо по времето на Инквизицията са избити хиляди в обвинение на магьосничество? Та като си говорим за религиозни издевателства би ли ми отговорил с какво Големият Буда беше попречил на живота на мюсюлманите? Как приемаш факта че, едно грандиозно произведение на изкуството бива унищожено от хора, наричани вероятно от теб "братя"?! Ходжа, тези хора може да са братя за теб и група арабски камилари, но за мен са изроди. Няма извинение за подобна проява на човешка ненавист, макар и скрита зад Аллаха. Предполагам си ми благодарен, че обсъждам въпросът за взривяването на Големия Буда, а не за стотиците всекидневни жертви в Кербала и целия арабски сват.                                                                                                                                                       
      "...Според Корана един от най-големите грехове е да убиеш човешко същество, което няма никаква вина, и всеки, който направи това, ще получи зловещо наказание в отвъдното."  А кой определя това кой има "някаква" вина? Защото този, който има вина може, даже трябва, в името на Аллаха да бъде убит!  Този подход има някаква жилка на опасна натурофилософия, която се базира на това, че листото има две страни и тази, за която сме избрали да говорим е лъскавата!                                             
   Ти не си накривявай много шапката! Тези въпроси също могат да останат без отговор, както и онези от предишния пост....Комфортно ли се чувстваш обаче? Не е ли малко лицемерна ролята на наставника, който прикрива белите на ученика си, пък на всичко отгоре му се налага да го дава за пример?

Надявам се, оценяваш моят подход да говоря за близки до живота неща и на популярен език. Правя това защото не обичам словесната схоластика и искам повече хора да разберат и да се замислят върху тези въпроси.                                                                                                                                                 
И аго Фита ти желае лека вечер!

Offline muti6

• Adviser
« Reply #47 on: December 09, 2011, 11:39 »

Чета ти коментарите и си мисля,колко е претенциозен и невежа днес човека.Мисли само за егото си и необузданите си страсти.Ако стане въпрос за напътствие,за явни закони и норми на Създателя,веднага си казваш:Защо трябва някой да ме поучава,аз си знам:),но ако стане въпрос за житейски поуки се приемат без всякакви претенции.Чудя се,до къде ли се простира това човешко упорство и колко неразумен е човека?Само Той не намира друго,което да пасне на душата му и в което да намери утеха и спокоиствие ,и само защото е казано в религиозно послание. Останал под въздействие на превъзнесеното си его, а в същото време се увлича и следва разни учения на себеподобни.
Не виждам никакъв смисъл да те убеждавам в неща, за които си предварително предубеден.И да ти кажа,наричаш ме Ходжа,но не съм:)!
Не може да се говори за диалог,когато няма разбиране.Това не може да бъде рабрано от  невярващия,докато не е вкусил сладостта на религията.Пожелавам ти я!!!

И дадохме разяснение в този Коран, за да се поучат, а това им надбави само ненавист.” (Сура Ал-Исра, 41)
 Истината е , че човек трябва така да утихне, да отстрани ума си с всичките му мнения, съмнения и противоречия, за да може да се докосне истински до същността. Успее ли човек да се потопи в своята дълбочина, т.е. своята душа, тогава всички противоречия ще изчезнат.Това е дълъг и нелесен път, иска се разбиране,желание и покой .

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #48 on: December 09, 2011, 13:06 »
   Ходжа, все се надявах тайно, че днес ще разбера поне това, кой е омърсил свещенните текстове с темата за девствениците, но ти - не! Хубаво е да подминаваш трудните въпроси - удобно е?! Нямаш лична вина, казваш, какво те засяга? Така е ходжа. Аз съм убеден, че ти точно си благ човек, но авторитетът на една религия се гради на нейните всекидневни проявления. Все трябва да има начин да обясниш защо някой е направил това в името на Аллаха, а друг онова в името Пророка. Мислиш ли, че християнството не дължи отговор на въпроса защо по времето на Инквизицията са избити хиляди в обвинение на магьосничество? Та като си говорим за религиозни издевателства би ли ми отговорил с какво Големият Буда беше попречил на живота на мюсюлманите? Как приемаш факта че, едно грандиозно произведение на изкуството бива унищожено от хора, наричани вероятно от теб "братя"?! Ходжа, тези хора може да са братя за теб и група арабски камилари, но за мен са изроди. Няма извинение за подобна проява на човешка ненавист, макар и скрита зад Аллаха. Предполагам си ми благодарен, че обсъждам въпросът за взривяването на Големия Буда, а не за стотиците всекидневни жертви в Кербала и целия арабски сват.                                                                                                                                                       
      "...Според Корана един от най-големите грехове е да убиеш човешко същество, което няма никаква вина, и всеки, който направи това, ще получи зловещо наказание в отвъдното."  А кой определя това кой има "някаква" вина? Защото този, който има вина може, даже трябва, в името на Аллаха да бъде убит!  Този подход има някаква жилка на опасна натурофилософия, която се базира на това, че листото има две страни и тази, за която сме избрали да говорим е лъскавата!                                             
   Ти не си накривявай много шапката! Тези въпроси също могат да останат без отговор, както и онези от предишния пост....Комфортно ли се чувстваш обаче? Не е ли малко лицемерна ролята на наставника, който прикрива белите на ученика си, пък на всичко отгоре му се налага да го дава за пример?

Надявам се, оценяваш моят подход да говоря за близки до живота неща и на популярен език. Правя това защото не обичам словесната схоластика и искам повече хора да разберат и да се замислят върху тези въпроси.                                                                                                                                                 
И аго Фита ти желае лека вечер!

Ago Fita, Не трябва да изпадаме в грешно положение като съдим за ''доктрината'' вглеждайки се в режима( изпълнението), защото човека е създаден с ограничени възможности и капацитет поради което често е склонен да греши.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #49 on: December 09, 2011, 15:13 »
..... Движим се прогресивно забързано по модела на конична спирала, което описах по-горе. Това води неминуемо до един важен аспект, който се пропуска защото е принципно нов и ще се превърне в характер на новото време. А именно: ако по времето на бронзовата епоха хората са разполагали с целия си живот за да научат децата си как се сплавя бронз, или пък номадите в Африка за също толкова време са могли да учат децата си на небесна навигация, ...ако нашите старци само до преди години гледаха внуците ни и имаха възможността да предават всички свои знания за живота, етиката, ценностите и умението да оцелееш, то това днес не е така.! Свидетели сме как, не пра-родителите, а дори самите родители не могат да догонят обемът от информация, който се предлага на децата. Те придобиват много повече знания от тях /разбира се, първоначално само като информация/ и догонването е трудно постижимо. Това довежда до криза в приемствеността. Води и до незачитане на авторитетите, което пряко касае най-старите институции като вероизповедание и учение или проповедници и учители. Може да е прозвучало малко вулгарно, но точно за това определих днешните религии като "духовна храна с изтекъл срок на годност".                                                                                                           

Научния прогрес е факт, но той няма нищо общо с нравите на хората. Те остават едни и същи от създаването на човека и ще останат едни и същи до свършека на света. Нима са се променили: алчността, злобата, завистта, егоизма и т.н. Напротив - като че ли са се засилили напоследък. Ето затова са религийте - те са своебразни "болници" за лечение на тези недостатъци, а всяка една от тях си има свойте механизми - друг е въпроса чий механизъм е най-ефективния. Всеки който не е минал профилактиката на религийте винаги ще бърка в нещо, колкото и честен и обективен да се преструва, защото в противен случай - наистина щеше да се обезсмисли нуждата от религий. Да се твърди обратното е равносилно на това - оздравял болен от дадена болест да твърди, че няма нужда от болници.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #50 on: December 09, 2011, 15:45 »
.....                                                                                   
"Аллах не ви забранява да се отнасяте с добро и да постъпвате справедливо към онези, които не воюват с вас в религията" ....И ако разискваме този постулат, като застрашен ли да се почувствам? Защото там се казва "....с добро и да постъпвате справедливо към онези, които не воюват с вас в религията". Що за религия трябва да е тази, която определя за врагове тези, които я оспорват или "воюват" с нея!? На това задължително искам да ми отговориш защото, ако светът е потресен от някои аспекти в мюсюлманството, то то е точно поради това!
   "Всеки, който има намерение  да опознае Исляма, е необходимо първо да разбере съществуването на Аллах.".......Ходжа не мислиш ли, че това само по себе си е един голям религиозен капан. Не е ли религиозен абсолютизъм, която и да е религия да твърди, че най-напред трябва да приемеш Абстрактния Образ за Истина и тогава да придобиеш възможност да се доближиш до неговата мъдрост. Нещо като, купи си билет и ще гледаш филма "Дванадесетте девственици". Не ходжа! Живеем в друго време. Най-напред гледаме отзивите за филма, четем критиката и чак тогава плащаме билет. Защото иначе може да се окаже, че е съвсем тъмно, няма нито киносалон, нито филм, нито пък девственици.... Вай, да не подхващам въпроса с девствениците защото отдавна ме глождае въпроса кой незадоволен манаф е вкарал тоя извратен сюжет в Светата книга. Бас държа, че Аллах няма нищо общо с това и не го одобрява, ама кой го пита!
   "...Той е универсална, ясна, истинска, и което е най-важното – божествена система за живот на хората!".......Завиждам ти ходжа. Не иронизирам! Завиждам ти, ако наистина виждаш божественото в "система", която води до убиването на 70 души дневно по площади и джамии.....Всеки ден! Всеки ден! Как спят тия хора....Спят ли въобще?

Не си добавяй измислени думи - в случая "оспорват", за да омаловажиш важността на кораничния текст. В корана няма излишна буква, камо ли дума. Специално за думата визираща спора, има специален ает визиращ отношението към друговерците: "... и спорете с тях по най-хубавия начин...". В случая се засяга ситуация при воюване. Ти кажи - кой би стоял ако воюват с него. Ето това е корана да постави точни и ясни маркери и граници за начина на поведение на мюсюлманите във всеки един аспект от живота. И тук е мястото да отбележа, че не става въпрос за атентатите за които намекваш. За хората които ги вършат не може да вадиш заключение за цяла една религия. Това е все едно да заклеймиш християнството защото има и християни убийци и атентатори - само дето тях не ги наричат терористи, но това е друга тема.

За подчинението - защо трябва да следваме корана!? Ами нас цял живот ни учат на какво ли не и накрая пак сме прецакани. Та каква е гаранцията, че след като са те "информирали за филма" за който ти предлагат билет - ти няма да бъдеш подведен и даже в последствие ще бъде харесан от теб. Но да  - човека мрази да се подчинява а в същото време е най-големия подчинен, подчинявайки се на алкохолна и никотинова зависимост, на силната музика в баровете, подражавайки на филмови звезди и какво ли още не, списъка е много дълъг - само и само да не подчини страстите си на свисше низпосланото.

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #51 on: December 09, 2011, 16:00 »
Според Корана един от най-големите грехове е да убиеш човешко същество, което няма никаква вина,
И понежи всеки с нещо е виновен, може да си ги трепем..... :)
Това е все едно да заклеймиш християнството защото има и християни убийци и атентатори - само дето тях не ги наричат терористи, но това е друга тема.
Напротив, наричат ги терористи, особенно ИРА и Баските!!! ;)

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #52 on: December 09, 2011, 16:18 »
Ago Fita, Не трябва да изпадаме в грешно положение като съдим за ''доктрината'' вглеждайки се в режима( изпълнението), защото човека е създаден с ограничени възможности и капацитет поради което често е склонен да греши.

Виж Subigi "доктрината" изглежда също може да боледува и съдържанието й не е в никакъв случай константна величина. Свидетели сме на естествен процес на недоверие към нейните глашатаи. И християните страдат от това, но все пак са с едни гърди напред защото свободно разискват и настоятелно питат кога тази религия ще промени възгледите си за това или онова явно разминаване с действителността. Колко трябва да си вманиачен за да повтаряш "убедено", че земята наистина е плоска!? 
  Уважително е да не се разискват "свещени текстове", потвърждавайки така, че те имат непреходно съдържание, но нито то е непреходно нито времената са в 7 век. Човек не е създаден с ограничени възможности и това е видно из целия арабски свят. И не смятам, че непременно трябва хората да се избиват за да постигнат такава промяна.

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #53 on: December 09, 2011, 16:36 »
Не си добавяй измислени думи - в случая "оспорват", за да омаловажиш важността на кораничния текст. В корана няма излишна буква, камо ли дума. Специално за думата визираща спора, има специален ает визиращ отношението към друговерците: "... и спорете с тях по най-хубавия начин...". В случая се засяга ситуация при воюване. Ти кажи - кой би стоял ако воюват с него. Ето това е корана да постави точни и ясни маркери и граници за начина на поведение на мюсюлманите във всеки един аспект от живота. И тук е мястото да отбележа, че не става въпрос за атентатите за които намекваш. За хората които ги вършат не може да вадиш заключение за цяла една религия. Това е все едно да заклеймиш християнството защото има и християни убийци и атентатори - само дето тях не ги наричат терористи, но това е друга тема.

За подчинението - защо трябва да следваме корана!? Ами нас цял живот ни учат на какво ли не и накрая пак сме прецакани. Та каква е гаранцията, че след като са те "информирали за филма" за който ти предлагат билет - ти няма да бъдеш подведен и даже в последствие ще бъде харесан от теб. Но да  - човека мрази да се подчинява а в същото време е най-големия подчинен, подчинявайки се на алкохолна и никотинова зависимост, на силната музика в баровете, подражавайки на филмови звезди и какво ли още не, списъка е много дълъг - само и само да не подчини страстите си на свисше низпосланото.

Gece, ще ти отбележа някои много важни неща с морален индекс!: ...Коранът не е ръководство за водене на война! Не би трябвало да е! Това не ми харесва и трудно ще ме накараш от позицията на двадесет и първи век да слушам подобни небивалици. Не одобрявам избиването на хора, пък били те най-низшите духом, бедни или недъгави заради която и да е религия. Аллах ще е велик, когато забранява изрично това!...и не прави леки уточнения, че това може да става дори и масово, ако е в името на вярата и "по време на война".                                                                                                                                       
А да те питам приятелски, това със "силната музика" как точно ти пречи?

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #54 on: December 09, 2011, 16:59 »

Не може да се говори за диалог,когато няма разбиране.Това не може да бъде рабрано от  невярващия,докато не е вкусил сладостта на религията.Пожелавам ти я!!!

И дадохме разяснение в този Коран, за да се поучат, а това им надбави само ненавист.” (Сура Ал-Исра, 41)
 Истината е , че човек трябва така да утихне, да отстрани ума си с всичките му мнения, съмнения и противоречия, за да може да се докосне истински до същността. Успее ли човек да се потопи в своята дълбочина, т.е. своята душа, тогава всички противоречия ще изчезнат.Това е дълъг и нелесен път, иска се разбиране,желание и покой .

Ама muti, приятелю, аз искам като вляза в джамията да кажеш:...Братя, днес е един пореден скръбен ден, в който 75 души бяха убити от кола бомба из улиците на Афганистан, например. Делото не е на Чичо Сам, а на хора, които наричаме "братя". ....Толкова ли е трудно да назовеш нещата с истинските им имена? Ти не го правиш, но тогава аз оставам с впечатлението, че вътре някъде има един Аллах, а на улицата властва съвсем друг!? Това ме обърква и започвам да се съмнявам в посланията, а и в твоята почтеност?! Между нас няма диалог? Аз искам да видя твоя пример на поведение и отношение към несправедливостите, а те ме занимаваш с японски Дзен-будизън и постигането на Нирвана.

Offline MUSALA

• Avarage member
« Reply #55 on: December 09, 2011, 17:02 »
Gece, ще ти отбележа някои много важни неща с морален индекс!: ...Коранът не е ръководство за водене на война! Не би трябвало да е! Това не ми харесва и трудно ще ме накараш от позицията на двадесет и първи век да слушам подобни небивалици.

-О, неразумни юроде ! :

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/40209_152800428066611_100000099649789_466948_7022121_n.jpg

ВОЕННАТА КЛЕТВА В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

'...Войниците мюсюлмани например не полагат клетвата пред християнските символи, а пред Корана, а текстовете на клетвите са приложени към чл. 66 от закона освен на български език, също и на османотурски и иврит...."
http://www.vi-books.com/vis/vis4/vis4_1/05_voennakletva.htm

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #56 on: December 09, 2011, 17:07 »
Gece, ще ти отбележа някои много важни неща с морален индекс!: ...Коранът не е ръководство за водене на война! Не би трябвало да е! Това не ми харесва и трудно ще ме накараш от позицията на двадесет и първи век да слушам подобни небивалици. Не одобрявам избиването на хора, пък били те най-низшите духом, бедни или недъгави заради която и да е религия. Аллах ще е велик, когато забранява изрично това!...и не прави леки уточнения, че това може да става дори и масово, ако е в името на вярата и "по време на война".                                                                                                                                       
А да те питам приятелски, това със "силната музика" как точно ти пречи?

Опитваш се да изместваш темата опитвайки се да вметнеш извънконтекстово тълкуване на цитати от корана визирайки воюването. Но не си първия който го прави - така, че нищо ново. По добре да беше коментирал аспектите които см засегнал за необходимостта  от религия и нейната непроменимост от технологичния възход, където ти направи неадекватна оценка. Приемам, че мълчанието ти по въпроса е признак на съгласие.

Относно музиката -  ама ти бъзикаш ли се!?. Всеки нормален знае, че извъннормените децибели пречат. Та хората вдигнаха скандал за някакви си високоговорители на джамията в София. Да не говорим каква комбинация се получава от силна музика и алкохол...

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #57 on: December 09, 2011, 18:23 »

Относно музиката -  ама ти бъзикаш ли се!?. Всеки нормален знае, че извъннормените децибели пречат. Та хората вдигнаха скандал за някакви си високоговорители на джамията в София. Да не говорим каква комбинация се получава от силна музика и алкохол...

Gece, за теб Корана е алкохол! За това ти пречи в комбинация със силната музика....И каква комбинация се получава от силна музика и алкохол? Нещо поразява малкия мозък или...?
Gece, за напред да знаеш - пиша на някого само по веднъж на ден! Имам си правила. Изключение правя само за хора, които смятам за полезни!

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #58 on: December 09, 2011, 19:06 »
Gece, за теб Корана е алкохол! За това ти пречи в комбинация със силната музика....И каква комбинация се получава от силна музика и алкохол? Нещо поразява малкия мозък или...?
Gece, за напред да знаеш - пиша на някого само по веднъж на ден! Имам си правила. Изключение правя само за хора, които смятам за полезни!

Това е игра на руска рулетка, но едва ли ще го разбереш. Като не искаш да се подчиниш на религиозния принцип за отричане на алкохола, вземи и опитай - дано не попаднеш на "заредената цев". В исляма принципа е за всички - нещо което може да попречи дори на малцина - е забранено, по аналогията на лошия пример. Друг е въпроса, че редовната употреба на алкохол води до зависимост. Черни статистики от пияни шофьори няма да вадим - голям си, сещай се!
 Корана за мене не е алкохол - как може така да се изразяваш! Корана е ръководство, което води до улеснение в земния живот, за да разбереш, че съществува отвъдното. Ще се изкушиш да попиташ за трудните моменти в живота - именно, корана и тях прави лесни - повярвай ми - не случайно хората го следват. И нещата не опират само до алкохола, а до всичко което може да подведе страстта до фатални граници, всичко за което се сетиш - прелюбодейство, алкохолизъм, наркомания, преяждане, работохолизъм, маниакалност и т.н. Корана дава отговор, който не е в човешките разбирания за да бъдат определени като правила. Точно в това е смисъла да бъде Висшо  послание и за да се разбере, трябва човек да излезе вън от собдствените си представи за начин на живот. Ето ти едно мое виждане по въпроса:

Споменах за страсти, да в страст може да се превърне всеки жизнен процес в човека - да спи, да се храни, алкохолна и никотинова страст, любовна страст, още може да се пристрасти и към това - да е винаги в лошо настроение, страст към определени предмети или хобита и др.
Какво лошо има в това, нали са неща от живота!?
Разбира се - даже без тях не можем. Но страстите са колкото жизнено необходим - толкова и унищожителни за нас. Мислим, че сме в състояние в което, когато и да решим - да ги обуздаем. Това е една голяма грешка на човека. За страстите отговаря нашата нервна система със свойте два дяла - симпатикусов и парасимпатикусов. Тя има свойството да придобива автоматизъм, който в определен момент взима връхна точка, и ние без да усетим се подчиняваме на него. Ако изцяло оставим страстите дълго време да властват над нас - то те изграждат т.нар. патологичен (вреден) автоматизъм на нашата нервна система и по-точно главния мозък създава трайни възбудни огнища (научно доказано още в миналото с теорийте на руския учен Павлов), които огнища карат нервната ни система да работи по начин не благоприятен за здравето ни. Това от своя страна ни прави НЕСЪЗНАТЕЛНО подчинени личности. Опитаме ли се да избягаме от едната страст - попадаме на друга, уж за да компенсираме, а всъщност стигаме до още по-голямо объркване. И това не е всичко - нещата рефлектират върху нашите вътрешни органи. 70 % от етиологията на сърдечните заболявания се отдават на неврологична симптоматика. На много места в корана е написано: ".... и създадохме за вас слухът и зрението и сърцата...". Тоест сърцето е анатомично свързано с нервната система и по-специално с мисловните процеси формиращи се от главните портали - слух и зрение, с което можем да го предпазим от вредното въздействие на парасимпатикусовия дял на нервната система. Учените и до днес не могат физиологично да формират процесите на този специален нерв от симпатикусовия дял, наречен "блуждаещия нерв". Удивителното е, че Аллах с.т. ни съобщава за тази анатомична връзка в корана.
А дали оставяме страстите без да ги възпираме - със сигурност да. Това също става подсъзнателно, защото страстите са в основата на живота и организма като жива единица. Подчинен на закона на оцеляването организма ги толерира и им дава "зелен светофар". Тези процеси, разбира се, не стават изведнъж с нас. В житейския си път, човек е в постоянно търсене на вътрешен мир и синхрон със самия себе си, а в крайна сметка това, което постига е нещо съвсем различно.
При всеки човек настъпва този момент - момент на объркване и загуба на насладата от всичко в живота. Ако е настъпил - може да го излекува, ако не - може да го предотврати, за да не се налага "лечение".

За да се постигне всичко това, се налага да се излезе отвъд себе си, отвъд собствените представи като начин на борба за постигане на заветното спокойствие в живота. Нужно е да влезем в друго измерение - измерението на "мярката". Мярката съществува във всяко живо и не живо трворение на вселената. Забележително - въпреки динамичните процеси в нея, част от които е и земното кълбо, движещо се със средна орбитална скорост 29,7 км/сек. - няма дори секунда годишно отклонение. Самите процеси на земното кълбо са подчинени също на мярката. Това е вселенски процес, вселенски пулс, в който ако не се включим - излизаме от нормален биоритъм, а от там и дезориентация в живота. Ставаме слаби, раздразнителни с липса на желание за живот и работа. Да това са неща, които стават по-силни от нас, колкото и да не искаме. А има начин, всичко да бъде съвсем различно. Начин, който ще ни накара да се почувстваме в друго измерение, и със сетивата да усетим разликата от преди и в бъдещия момент - ако решим да го потърсим. Човека се опитва да го постигне по много начини - алкохол, наркотици, работохолизъм, изневяра, страст към определено хоби др., но за съжаление крайния резултат е вместо наслада - разочарование. Всичко се крие в една кратка думичка - "намаз".

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #59 on: December 09, 2011, 23:13 »
И какво се получава?.........