Author Topic: За религиите.  (Read 171710 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
Re: За и против религиите!
« Reply #15 on: December 05, 2011, 23:49 »
Хайде да не спекулираме,защото ползата е почти никаква!
Много лесна формула си намерил(намерила),с която за всичко са ти  виновни религиите.Ако не беше трагично,щеше да биде смешно...:)))Човек често предпочита да вижда  онова ,което на него самия му харесва...Блаженни са само,....само низшите духом ,Фита!!!
Сещам се за една история с древногръцкия учен Талес, предвидил слънчевото затъмнение през 585 г. пр.н.е.:
Една вечер, както си се разхождал и съзерцавал звездите, той паднал в дупка. Тогава една старица възкликнала:
"Как можеш да знаеш онова, което става по небето, като не виждаш онова, което става в краката ти?"
Човек наистина трябва да може  да се вгледа в нещата и да ги види в техния реален вид, вместо само да се наблюдава отстрани - преживяване срещу трупане на информация. Това е промяната, която наистина има смисъл. Превърнали сме се в сапунени мехури. Голями отвън, но празни отвътре.Атеизъм в чиста форма!!!

muti6, "незшите духом" са хората, които имат нужда от просвещение. Ако нашите помаци имаха повече познания и култура, нямаше да се хващат на арабски въдици. Ние сме европейци. Родени сме в планините, имаме специфична храна, облекло и самобитни песни. Това са нашите ценности и трябва да ги отстояваме! Не е възможно ценности от друга географска ширина да се налагат на толкова различни хора. Дори е парадоксално, че се правят опити да се налага арабско облекло, а няма зимно такова!?! Как ти като ходжа ще го обясниш на хората? Това си е проблем! Ще вляза с радост в джамията когато пееш на родопски макам и четеш на майчин език. До тогава ще си чета Корана сам, а като ми омръзне предпочитам сонетите на "Шекпир" или "Война и мир" на Толстой, което си е според теб "чист атеизъм", но според мен са книги изпълнени с ценности!

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #16 on: December 06, 2011, 00:29 »
Фита благи човече недей така с теслата бре.Мнението си е изцяло лично твое,не можеш ей така с лека ръка да поставяш всички помаци в един кюп.Да ги правиш невежи без култура и познания недей да съдиш по себе си.Не се мисли за много умен след като си чул някоя и друга соната на Шекспир и си прочел Война и мир  и да мислиш че тези книги са  ценностни за теб и да ги сравняваш с Корана.Или по добре си слушай сонетите и чети дебелите книги и не наричай помаците неуки и с ниска култура.

Поздрави

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #17 on: December 06, 2011, 00:47 »
Фита благи човече недей така с теслата бре.Мнението си е изцяло лично твое,не можеш ей така с лека ръка да поставяш всички помаци в един кюп.Да ги правиш невежи без култура и познания недей да съдиш по себе си.Не се мисли за много умен след като си чул някоя и друга соната на Шекспир и си прочел Война и мир  и да мислиш че тези книги са  ценностни за теб и да ги сравняваш с Корана.Или по добре си слушай сонетите и чети дебелите книги и не наричай помаците неуки и с ниска култура.

Поздрави

SIVEK, аз не обиждам хората с това, което казвам? Че хората ни са неуки, си е така и за това си има конкретни причини. Кой е казал, че тази празнина няма да се навакса? Лошото е да не я напълним отново с вредни неща защото не е тайна какво ставаше в последните години с арабските емисари. Това исках да кажа на ходжата. Ние сме европейски мюсюлмани и имаме такива ценности, с които аз лично се гордея! Всичко останало е опит на разни камилари да ни се правят на преки потомци на Пророка и че ние трябва да гледаме филма от последния ред.
Така мисли аго Фита. .....Ще мине време и пак ще си говорим кой е прав.

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #18 on: December 06, 2011, 01:03 »
Продължавай да мислиш така аго Фита никой не може да промени мнението ти,,но че са неуки''.Времето ще покаже.Много далече сме от,,европейските мюсюлмани'' щом можеш да сравняваш Война и мир с Корана.

Поздрави

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #19 on: December 06, 2011, 11:25 »
  Аго Фита,янлъш си!
Неуки хора сред помаците малко останахме.Сега всичко живо иска да се образова и да пробие в живота.Остави ги ти арабските емисари,за всеки влак си има пътници.

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #20 on: December 06, 2011, 14:32 »
  Аго Фита,янлъш си!
Неуки хора сред помаците малко останахме.Сега всичко живо иска да се образова и да пробие в живота.Остави ги ти арабските емисари,за всеки влак си има пътници.

KaraIbrahim, това за образоваността на нашите хора е толкова дълга история, че е нужна отделна тема.
Тук се говори за религии. На човека горе се опитвах да обясня, че всяко творение е дело на Всевишния, Саваот или Буда и всяко нещо, което се нарича творба е проявление на Твореца. Всички като Шекспир, Бах, Пушкин, Балзак, Рахманинов или Джими Хендрикс са частица от Бога или стремеж да го достигнат. Познаваме Бог повече чрез неговите творения, отколкото чрез Него самия. Не казвам, че не вярвам на Пророка или на Йоан Предтеча, но нещата за които те говорят се отнасят за близо 5 000 години назад. Ако Мохамед знаеше за предстоящото кацане на Луната мислиш ли, че не би го коментирал? Би! Ама не е знаел. Няма да влизам в ролята на пророк, но тези две големи религии са значително изостанали във времето и трябва да търсят начин да се адаптират. Тук е и големият им страх, че ще изгубят своята автентичност. Ето ти един голям въпрос - дали наистина е така?!

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
Ynt: Re: За и против религиите!
« Reply #21 on: December 06, 2011, 14:42 »

Поздрави

SIVEK, горе с KaraIbrahim говорихме за това, което те възмущава. Без да ми се обидиш, щото нямам хич намерение да те поправям, трябва да знаеш че: сонет не е музикална форма подобно на соната, нито е сунет. Сонет е литературна форма, изразяваща се в рима - като стихотворение. От тук стигаме до заключението, че Шекспир е писател-поет, а не композитор. Да знаеш тези неща въобще не пречи на Корана.
Да те питам, какво е SIVEK?

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #22 on: December 06, 2011, 15:15 »
  Аго Фита,янлъш си!

На мюсюлманите им е нужен "джихад", но в областта на образованието и науката

Интервю с доц. Ибрахим Ялъмов.

Доста е интересно. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=590240

Бих добавила, че просвещение е нужно за всекиго. :)

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: За и против религиите!
« Reply #23 on: December 06, 2011, 15:21 »
Зайко кукорайко..........тръгнал да се жени за........

Offline tersid

• Adviser
« Reply #24 on: December 06, 2011, 18:28 »
На мюсюлманите им е нужен "джихад", но в областта на образованието и науката

Интервю с доц. Ибрахим Ялъмов.

Доста е интересно. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=590240

Бих добавила, че просвещение е нужно за всекиго. :)
На теб специално ,едва ли драга Светлина,ти напрао грееш като пълна месечина  в рог темно.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #25 on: December 06, 2011, 18:45 »
muti6, "незшите духом" са хората, които имат нужда от просвещение. Ако нашите помаци имаха повече познания и култура, нямаше да се хващат на арабски въдици. Ние сме европейци. Родени сме в планините, имаме специфична храна, облекло и самобитни песни. Това са нашите ценности и трябва да ги отстояваме! Не е възможно ценности от друга географска ширина да се налагат на толкова различни хора. Дори е парадоксално, че се правят опити да се налага арабско облекло, а няма зимно такова!?! Как ти като ходжа ще го обясниш на хората? Това си е проблем! Ще вляза с радост в джамията когато пееш на родопски макам и четеш на майчин език. До тогава ще си чета Корана сам, а като ми омръзне предпочитам сонетите на "Шекпир" или "Война и мир" на Толстой, което си е според теб "чист атеизъм", но според мен са книги изпълнени с ценности!
Аго Фита,
Виждам,че много те бива в умозаключенията:).Ти да не си медиум? ;D
За твое прояснение искам да вметна,че Ислямът е многофункционанлна религия и е начин на живот за вярващите.Куранът е конституцията,която се спазва от всички хора по света нарекли себе си -Мюсюлмани(в това число: облекло, начин на изпълнение на молитва,обмиване и т. н.)Така,че не се глуми за неща , (за които умници ,като теб) едва ли  биха разбрали.
Това е болна тема приятелю,която не е от вчера.Всеки когато остане сам със съвестта си знае от къде произхожда и коя е майка му и кой баща му.Всичко зависи от самите хора, носители на дадена култура. Ако те са податливи на внушения, че културата им е своего рода по-малоценна от други, тогава те биват много лесно  манипулирани и зомбирани да се откажат от нея.Но, нека знаем едно само ,когато човек губи , не знае какво печели и обратно!!Видимо е и друго,че ти си нямаш хал-хабер от тези  пусти ртелигии,та редното е като думаш за тях поне да имаш минимални познания,нали!Но,май ти не си виновен за това.:)
Така,че да не прибързваме с изводите от кратките ни познания!
Вярата е нещо строго индивидуално, субективно, всеки човек я има, независимо за какъв се представя.  Религията си е личен избор,а и всеки прави сам своя избор, да вярва или не,мен това не ми пречи!За теб не знам,а и проблема си е твой!Аз ще кажа едно:Най-гадния вид несправедливост е престорената справедливост!!

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #26 on: December 06, 2011, 19:25 »
Аго Фита,
Виждам,че много те бива в умозаключенията:).Ти да не си медиум? ;D
За твое прояснение искам да вметна,че Ислямът е многофункционанлна религия и е начин на живот за вярващите.Куранът е конституцията,която се спазва от всички хора по света нарекли себе си -Мюсюлмани(в това число: облекло, начин на изпълнение на молитва,обмиване и т. н.)Така,че не се глуми за неща , (за които умници ,като теб) едва ли  биха разбрали.
Това е болна тема приятелю,която не е от вчера.Всеки когато остане сам със съвестта си знае от къде произхожда и коя е майка му и кой баща му.Всичко зависи от самите хора, носители на дадена култура. Ако те са податливи на внушения, че културата им е своего рода по-малоценна от други, тогава те биват много лесно  манипулирани и зомбирани да се откажат от нея.Но, нека знаем едно само ,когато човек губи , не знае какво печели и обратно!!Видимо е и друго,че ти си нямаш хал-хабер от тези  пусти ртелигии,та редното е като думаш за тях поне да имаш минимални познания,нали!Но,май ти не си виновен за това.:)
Така,че да не прибързваме с изводите от кратките ни познания!
Вярата е нещо строго индивидуално, субективно, всеки човек я има, независимо за какъв се представя.  Религията си е личен избор,а и всеки прави сам своя избор, да вярва или не,мен това не ми пречи!За теб не знам,а и проблема си е твой!Аз ще кажа едно:Най-гадния вид несправедливост е престорената справедливост!!

Ходжа, съгласен съм с текста в черно, но с "хал-хабера" малко си се изсилил пред аудиторията. Останалият текст с тънките букви и "конституцията" го оставям без коментар на твоя отговорност. Само ще ти кажа, че ние тази доктрина вече я преживяхме в комунизма.Молитвите ни бяха едни и същи, облеклото ни беше еднакво, подмивахме когото трябва и се изгубихме безвъзвратно някъде по пътя.......та още се чудим кои сме и дали сме наистина тези.                                                                                                     
Не ми се сърди. Говоря каквото мисля.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Ynt: За и против религиите!
« Reply #27 on: December 06, 2011, 19:28 »
Варненският владика впечатли с последен модел "Линкълн"
Само американският президент се вози на такава, каза митрополит Кирил, след като слезе от "Линкълн MKZ Хибрид"
Амтомобилът, марка "Линкълн", с който митрополит Кирил пристигна днес на храмовия празник в църквата "Св. Никола" Амтомобилът, марка "Линкълн", с който митрополит Кирил пристигна днес на храмовия празник в църквата "Св. Никола"

Варненският митрополит Кирил попадна днес в центъра на медийното внимание, след като се появи с автомобил "Линкълн MKZ Хибрид" на храмовия празник на църквата "Св. Николай Чудотворец" във Варна.

"Моделът е от 2012 г. Доставена е специално за мен преди да излезе на пазара. Само американският президент се вози на такава", каза митрополит Кирил, цитиран от варненския сайт Petel.bg.

Досега варненският владика се возеше на "Пежо".

:) ;) :D
"Наложи се да го заменим. Много гори", обясни той.

Митрополит Кирил каза още, че не се притеснява от финансови проверки. Колата не била купена с църковни пари.

Автомобилът е първият хибриден модел на "Линкълн" и включвал седем технологии за безопасност. В интериора са вградени елементи от истинско дърво. Колата се смята за най-екологичния луксозен автомобил в САЩ.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #28 on: December 06, 2011, 21:27 »
Ходжа, съгласен съм с текста в черно, но с "хал-хабера" малко си се изсилил пред аудиторията. Останалият текст с тънките букви и "конституцията" го оставям без коментар на твоя отговорност. Само ще ти кажа, че ние тази доктрина вече я преживяхме в комунизма.Молитвите ни бяха едни и същи, облеклото ни беше еднакво, подмивахме когото трябва и се изгубихме безвъзвратно някъде по пътя.......та още се чудим кои сме и дали сме наистина тези.                                                                                                     
Не ми се сърди. Говоря каквото мисля.
Фита,знай,че вярата  не се измерва само с думи. Можем безкрайно да си чешем  суетата по форуми и седенки, демонстрирайки острота на разума и (уж) богатия  атеистичен  речник, но това разкрива малко или по-точно, не разкрива нищо за душевния ни мир и правилното възпитание,което е много далеко от  атеистичното общество. А и как да ги вземеш такива хора на сериозно,като  възприемат  света само чрез сетивата си.". Всеки може да си има мнение! Но, когато става въпрос за истината-тя се изследва и обмисля!Оставам с впечатлението,че е плод на някакви емоции.Уважавам ревностното ти упорство, но голата истина е ,че сме пристрастни и необективни.Смяташ ли, че е реално, тук всички да сме толкова неразумни?

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #29 on: December 06, 2011, 21:47 »
Фита,знай,че вярата  не се измерва само с думи. Можем безкрайно да си чешем  суетата по форуми и седенки, демонстрирайки острота на разума и (уж) богатия  атеистичен  речник, но това разкрива малко или по-точно, не разкрива нищо за душевния ни мир и правилното възпитание,което е много далеко от  атеистичното общество. А и как да ги вземеш такива хора на сериозно,като  възприемат  света само чрез сетивата си.". Всеки може да си има мнение! Но, когато става въпрос за истината-тя се изследва и обмисля!Оставам с впечатлението,че е плод на някакви емоции.Уважавам ревностното ти упорство, но голата истина е ,че сме пристрастни и необективни.Смяташ ли, че е реално, тук всички да сме толкова неразумни?
   Как да ти отговоря. ...Смятам, че е реално, но дали е нормално? Защо е реално ли? Защото ние се движим за добро или зло по спирала издигайки се нагоре и описвайки все по-малък и по-малък условен кръг. Ако по времето на светите книги тоя кръг е бил огромен, сега е десет пъти по малък, което поражда огромна скорост на изкачване. Защо използвам тази метафора? За да опиша възможността на днешния човек да се отдава на размисли или по-скоро липсата на време за такова. Ти искаш да наложиш друго темпо, но дали е възможно в реалност да го направиш...и няма ли да бъдеш лесно обвинен, че се опитваш да наложиш модел на поведение от твърде старо време, който днес е невъзможен?