Български > Религия и мистика
За религиите.
Svetlina:
--- Quote from: muti6 on December 15, 2011, 14:10 ---Светулке,общуването не включва тъпоговорене!Чудя се, до кога ще продължаваш да се излагаш?
--- End quote ---
Мутишчо и според мене не включва "тъпоговорене", затова е крайно време да спрете ВСИЧКИ ВКУПОМ ДА НАПРАВИТЕ ЗАБЕЛЕЖКА НА НЯКОИ ОТ ВЕЧНО РАЗПАСАНИТЕ участници, които излагат ВСИЧКИ ВИ И ВСИЧКИ НИ.
Нали на национални обсъждания ислямските учени и теолози твърдят, че "колкото повече си мюсюлманин, толкова повече си гражданин".
Ако не разбираш думите ми (в което се съмнявам), мога да се изразя и по-конкретно.
Ето ти и връзка към обсъждането от тази година:
Колкото си по-мюсюлманин, толкова си по-гражданин
Сблъсъкът пред джамията в София бе подробно отразен в медиите. Но въпреки многократно повтаряните кадри в близък и среден план, в сянка остана един важен въпрос. На него - „Ислям и секуларизъм”, бе посветена дискусия, състояла се в Червената къща на 5 юли, организирана от Центъра за изследване на религиите при СУ „Св. Климент Охридски” и Главно мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание в България.
Залата беше претъпкана – в публиката бе и главният мюфтия Мустафа Хаджи. Той не взе участие в дискусията и не се включи в последната част, когато думата бе дадена на гостите от публиката, в която най-запомнящо се бе изказването на българка мюсюлманка, която разказа как, след като била плюта и заплашвана от скинари, вече не ходи с кърпа, а я е “трансформирала” в каскет. Тя каза още, че приканвайки свои познати да дойдат заедно с нея на дискусията, те не само отказали, но й се присмели. Сходни преживявания споделиха и други присъстващи, провокирани от уводните думи на заместник-главния мюфтия Бирали Мюмюн:
Ние вече не можем да се задоволим само с това, което постоянно се говори – че се развиваме добре, че имаме т. нар. добър комшулук от типа „Хасан и Иван си пият заедно ракията”, което за нас, вярващите, е битов алкохолизъм. Трябва ни реалистичен поглед - ние сме различни, но това не означава, че не можем да живеем заедно, както и не означава, че трябва да решаваме проблемите си, прилагайки чуждия опит, защото ние не сме пришълци - ние сме родени тук. Той завърши с думите, че е важно да се обсъжда до каква степен човек може да изразява своята идентичност в зависимост от плюсовете на демокрацията и принципите на секуларизма.
http://www.kultura.bg/bg/article/view/18718
Turas:
Траките са получили Евангелието (Благата вест) за идването на Христос директно от апостолите. Пръв е апостол Павел, който 20 години след смъртта на Исус (около 52 г. сл. Хр.) идва в гр. Филипи. Създадена е тракийска християнска община, защото този район тогава е бил населен с траки. За тези траки е посланието на апостол Павел „Към филипяните”. Павел създава първата християнска община и в Никополис ад Нестум. Няколко години след него в гр. Филипи идва евангелистът апостол Лука – през 58 г.
През 67 г. в Рим е посечен с меч апостол Петър, а апостол Павел е разпнат на кръст с главата надолу. Това е времето на Нерон, който се проявява като гонител на християните. Той е посветен в мистериите на Митра и смята, че новият култ, проповядващ ненасилие и любов между хората, е насочен срещу империята. Римският вариант на митраизма е по-различен от източноиранския. В Рим Синът на Бога – Митра, е символ на „Всепобеждаващото Слънце” на императорите. Как митраизмът става държавна религия в Рим? „Акад. Д. Ангелов го-
вори за „Богът на войниците” в Римската империя, дислоцирани от далечните източни провинции, които пренасят със себе си и своя чуждоземен кумир между І и ІІ в. Митраизмът става религия на имперското мнозинство. Постепенно Митра превзема съзнанието на по-горните обществени етажи и достига върха. Императорите Траян, Септимий Север, Нерон, Комод, Аврелий и Адриан са митраисти. Като „религия на тайнствата” митраизмът допуска до себе си само посветените, които са получили своето езотерично образование и са положили клетва „в името на Бог, който раздели Земята от Небето...” .
muti6:
Svelina, с това не искам ни най-малко да те засегна.Нищо лично!!Но не е нормално да падаме до ниво,което Ние самите не удобряваме(меко казано),особенно последните ти постове.Няма да коментирам повече!!!Това говори не добре за самите нас!!!
Колкото сме различни,толкова сме и еднакви!Твърденията на теолозите са абсолютна истина,понеже това е самият Ислям,а той е начина на живот на мюсюлманите.Друг е въпросът, самите Те до колко са запознати с повелите на Корана и до колко познават(изпълняваме) религията си.Ето, пак всичко опира до знание и правилно прилагане.
Ако се се замисли човек колко малко му е необходимо на този свят, за да е щастлив, но това го разбират само знаещите, мислещите и уважаващите (първо себе си,сетне другите)хора.И още нещо, най-големият проблем на българина е в това, че целия живот живее на своя земя, но в чужда държава.Не може всичко толкоз лековато да се отрича заради собствените си мании.Учудвам се, че има хора, които са повярвали макар и за малко в Атака, тази пасмина нарекла себе си националистическа формация,която няма дори програма, камо ли идеи.Аз съм твърдо против национализма в днешната му извратена форма.Нека се замислят изпратилите ги в парламента.... какво ново и съществено донесе Атака на страната ни?
Винаги съм твърдял,че Мюсюлманите са лоялни към Българската държава и не по-малко я обичаме от някои псевдо-патриоти,и искаме да бъдем равнопоставени във всяко едно отношение.
Svetlina:
--- Quote from: muti6 on December 18, 2011, 16:05 ---............
И още нещо, най-големият проблем на българина е в това, че целия живот живее на своя земя, но в чужда държава.Не може всичко толкоз лековато да се отрича заради собствените си мании.Учудвам се, че има хора, които са повярвали макар и за малко в Атака, тази пасмина нарекла себе си националистическа формация,която няма дори програма, камо ли идеи.Аз съм твърдо против национализма в днешната му извратена форма.Нека се замислят изпратилите ги в парламента.... какво ново и съществено донесе Атака на страната ни?
Винаги съм твърдял,че Мюсюлманите са лоялни към Българската държава и не по-малко я обичаме от някои псевдо-патриоти,и искаме да бъдем равнопоставени във всяко едно отношение.
--- End quote ---
Да, явно не си ме разбрал или се правиш на неразбиращ.
Затова оставяте във форума да се вихрят полу-вярващи или така ви изнася?
Не ви работи гражданското чуство - нямате такова, не сте възприели друго освен да се молите формално, пък после всички други виновни.
Продължавай да се упражняваш в ораторстване и дундуркане на полу-гражданите.
Най-сърдечни поздрави - Светлина :)
havaika:
Тъй като постоянно мюсюлманите са виновни за всичко негативно случващо се в Родината ни,и напоследък сме виновни че имаме пълни джамии ,и видете ли Църквите ги строят на всеки завой и всите са празни. ;D Не може да дойде някой комшия християнин у дома(във помашкия форум) и да ми обяснява че имам вина, че в неговата къща (Църквата) има не изхвърлен боклук и не измити чинии. . ;D Извинявай комшилу ,но ние нямаме вина че църквата се тресе от извращения(можество публикувани материяли) и блажещи духовници отблъскващи добрите християни. ;)Гледам нашите моми с какви нежни лица са ,защото няма алкохол,наркотици,цигари.А за вашите моми не сме виновни че са тръгнали по порочни пътища.
И друго помаците не ги допускате до отговорни постове в държавното управление(не знам толкова ли сме некадърен етнос в България,но признат в Чужбина ) и постоянно се насажда от "патриотите"участвали във Възродителния процес,че не сме способни да мислим за добруването но България.И как все има професори от бивсшите служби на ДС а един помак няма с такива титли.Виж арменци има но те са православни и пак верни на ДС на БКП ;D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version