Български > Религия и мистика

За религиите.

<< < (2/96) > >>

Svetlina:

--- Quote from: subigi kurt on December 04, 2011, 01:11 ---Няма нужда пространно да доказвам очевидното - от всички западни езици ние превеждаме съотвената думичка за "Бог". Така в текстовете на български няма да видим ""Гот" в небето" (немското "Гот ин химел"), благославя ни "Бог", а не "Год" ("Год блес ю" на английски), не пишем "пор Диос" и пр. Същото и с латинския. Деус = Бог.
   Никой обаче не си дава труда да превежда от арабски "Аллах" с "Бог". Защо?

--- End quote ---

Това не е грях на ориенталистиката, а нежелание от страна на самите ислямски теолози.  Затова по принцип всички мюсюлмани се обиждат на карикатури, критики, ирония, когато се засяга религията им... Иначе казано никаква свобода на словото, защото това е повелята на Пророка им. И понеже останалите се съобразяват с религията им, за разлика от самите негови последователи, навсякъде по света като се появи някоя критика, подлагане на съмнение или на тълкувание за исляма веднага скачат всички мюсюлмани да протестират.
Самият факт, че зазубрят най-свещената си книга на арабски, без да разбират този език, говори достатъчно за божиите (аллаховите) заповеди и напътствия, които трябва да спазват.
Та в този ред на мисли се сещам какъв подвиг са извършили Св. Кирил и Методий, когато са успели да убедят висшия клир, че божието слово трябва да бъде разбираемо и за обикновените хора, да се проповядва не само на латински, старогръцки и староеврейски.

А иначе и "Аллах" си е Бог, Всевишен, Всемилосърден, Вселюбящ и прочие...  8)

Svetlina:

--- Quote from: Вологез on December 01, 2011, 21:22 ---В последно време много се говори за отпадане на религиите и заместването им от наука за вярата.

--- End quote ---
Да ти призная "наука за вярата" ми звучи прекалено разумно/умно, а религията всъщност е вече превърната в система от схващания, догми, ритуали, ......... ВЯРА. Вярата е важна - можеш да си я имаш и тя според мен е достатъчна.
Защо богомилството е смятано за ерес, ами защото се възпротивява точно на тази външна ритуалност, обрядност, против превръщането на вярата в институция чрез църквата.
Защо се бият сюнити и шиити - заради някакви разлики във вярванията.
Виждала съм мюсюлмани в църква заедно с християни, самата аз съм се молила в джамия, с дервиши, в катедрала... Какво е трудното: да си сложиш в джамията кърпа на главата и да се молиш заедно с другите богомолци, а като излезеш да я махнеш и пак да се държиш уважително?!
Колективната молитва е много по-силна, а храмовете са построени неслучайно на измолени места, затова и 99,99% от мюсюлманските джамии в християнския свят са издигнати върху основите на християнски параклиси и църкви.  8)

Subeyi Kurt:

--- Quote from: Svetlina on December 04, 2011, 12:06 ---Това не е грях на ориенталистиката, а нежелание от страна на самите ислямски теолози.  Затова по принцип всички мюсюлмани се обиждат на карикатури, критики, ирония, когато се засяга религията им... Иначе казано никаква свобода на словото, защото това е повелята на Пророка им. И понеже останалите се съобразяват с религията им, за разлика от самите негови последователи, навсякъде по света като се появи някоя критика, подлагане на съмнение или на тълкувание за исляма веднага скачат всички мюсюлмани да протестират.
Самият факт, че зазубрят най-свещената си книга на арабски, без да разбират този език, говори достатъчно за божиите (аллаховите) заповеди и напътствия, които трябва да спазват.
Та в този ред на мисли се сещам какъв подвиг са извършили Св. Кирил и Методий, когато са успели да убедят висшия клир, че божието слово трябва да бъде разбираемо и за обикновените хора, да се проповядва не само на латински, старогръцки и староеврейски.

А иначе и "Аллах" си е Бог, Всевишен, Всемилосърден, Вселюбящ и прочие...  8)

--- End quote ---

Аз от къде чукам па ти от къде се пукаш. ;D Все пак радостно е че си разбрала че Аллах= Бог, Год и пр.но не си пропуснала да бълваш помии отнисно Ислама.
 (Svetlina: Иначе казано никаква свобода на словото, защото това е повелята на Пророка им.) 
За да не се удавиш в помията си те каня да го докажеш. Корана не се зубри а се наизустява. Терминологията която използваш добре показва твоята толерантност, а толерантността на другите по Европа и Америка за които споменаваш ни е ясна.
Религията е съкровенна вяра и никой няма право да се подиграва с вярата на другите. Ето това е най-важното в съвременния свят но виждам че някои лумпени-ксенофоби още не са го разбрали и се правят на светулки пред слънцето. >:(

Svetlina:
Наизустявам и зубря са синоними, Куртчо, само че от различен регистър на езика. Въпросът е, че по-лесно е да научиш нещо, когато го разбираш.
Лично съм виждала деца, зубрещи корана без да разбират и дума от него.
А ти да не би да не знаеш арабски, случайно?  Или по света да се изучава арабски като изборна дисциплина?
Османо-турски вече ползват избрани учени, та арабски ще ми знаят такива като тебе...

А в Дания какво стана, забрави ли? Скоро същото се случи във Франция, ако не знаеш. В Ирак жертвите от сблъсъци между шиити и сюнити са повече, отколкото по времето на Садам Хюсеин... Още примери си намери сам.
И стига с тия празнодумства.
 8)

Subeyi Kurt:
И аз съм виждал деца които да зубрят  '' Аз съм българче'' без да разбират нищо от него защото майчиният им език не е български.
Аз те питам за ''помията'' ти ми обясняваш за синоними. Що за поведение е това. Губиш ми само времето. Айде чао и на друга врата  >:( :D

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version