Български > Религия и мистика

За религиите.

<< < (10/96) > >>

muti6:
Според Корана един от най-големите грехове е да убиеш човешко същество, което няма никаква вина, и всеки, който направи това, ще получи зловещо наказание в отвъдното.

Някой неща, за да се разберат трябва повече да се мисли. И нивото на разбиране ще бъде различно и ще зависи от нивото на съоветния човек, емоционално състояние и т.н.
Всеки сам избира от къде да черпи идеи и кой е правилния път за него, обаче е прекалено е, да мислим, че всички хора на Земята трябва да са на едно мнение(вярване и възприемане на действителността).И стига с тези празни отговори - ЧЕТЕТЕ, ЧЕТЕТЕ !!Аз имам едно правило: Човек може да опознае по-простите неща, равностойните не може, а по-сложните е изключено!Иначе всички можем да говорим Освен  немите! ;D
Много е хубаво да бъдеш себе си, но няма нищо лошо да четем и да се информираме... все пак това ни обогатява!!Лека вечер желая!

Фита:

--- Quote from: muti6 on December 08, 2011, 23:08 ---Според Корана един от най-големите грехове е да убиеш човешко същество, което няма никаква вина, и всеки, който направи това, ще получи зловещо наказание в отвъдното.

Някой неща, за да се разберат трябва повече да се мисли. И нивото на разбиране ще бъде различно и ще зависи от нивото на съоветния човек, емоционално състояние и т.н.
Всеки сам избира от къде да черпи идеи и кой е правилния път за него, обаче е прекалено е, да мислим, че всички хора на Земята трябва да са на едно мнение(вярване и възприемане на действителността).И стига с тези празни отговори - ЧЕТЕТЕ, ЧЕТЕТЕ !!Аз имам едно правило: Човек може да опознае по-простите неща, равностойните не може, а по-сложните е изключено!Иначе всички можем да говорим Освен  немите! ;D
Много е хубаво да бъдеш себе си, но няма нищо лошо да четем и да се информираме... все пак това ни обогатява!!Лека вечер желая!

--- End quote ---

Ходжа, все се надявах тайно, че днес ще разбера поне това, кой е омърсил свещенните текстове с темата за девствениците, но ти - не! Хубаво е да подминаваш трудните въпроси - удобно е?! Нямаш лична вина, казваш, какво те засяга? Така е ходжа. Аз съм убеден, че ти точно си благ човек, но авторитетът на една религия се гради на нейните всекидневни проявления. Все трябва да има начин да обясниш защо някой е направил това в името на Аллаха, а друг онова в името Пророка. Мислиш ли, че християнството не дължи отговор на въпроса защо по времето на Инквизицията са избити хиляди в обвинение на магьосничество? Та като си говорим за религиозни издевателства би ли ми отговорил с какво Големият Буда беше попречил на живота на мюсюлманите? Как приемаш факта че, едно грандиозно произведение на изкуството бива унищожено от хора, наричани вероятно от теб "братя"?! Ходжа, тези хора може да са братя за теб и група арабски камилари, но за мен са изроди. Няма извинение за подобна проява на човешка ненавист, макар и скрита зад Аллаха. Предполагам си ми благодарен, че обсъждам въпросът за взривяването на Големия Буда, а не за стотиците всекидневни жертви в Кербала и целия арабски сват.                                                                                                                                                       
      "...Според Корана един от най-големите грехове е да убиеш човешко същество, което няма никаква вина, и всеки, който направи това, ще получи зловещо наказание в отвъдното."  А кой определя това кой има "някаква" вина? Защото този, който има вина може, даже трябва, в името на Аллаха да бъде убит!  Този подход има някаква жилка на опасна натурофилософия, която се базира на това, че листото има две страни и тази, за която сме избрали да говорим е лъскавата!                                             
   Ти не си накривявай много шапката! Тези въпроси също могат да останат без отговор, както и онези от предишния пост....Комфортно ли се чувстваш обаче? Не е ли малко лицемерна ролята на наставника, който прикрива белите на ученика си, пък на всичко отгоре му се налага да го дава за пример?

Надявам се, оценяваш моят подход да говоря за близки до живота неща и на популярен език. Правя това защото не обичам словесната схоластика и искам повече хора да разберат и да се замислят върху тези въпроси.                                                                                                                                                 
И аго Фита ти желае лека вечер!

muti6:

Чета ти коментарите и си мисля,колко е претенциозен и невежа днес човека.Мисли само за егото си и необузданите си страсти.Ако стане въпрос за напътствие,за явни закони и норми на Създателя,веднага си казваш:Защо трябва някой да ме поучава,аз си знам:),но ако стане въпрос за житейски поуки се приемат без всякакви претенции.Чудя се,до къде ли се простира това човешко упорство и колко неразумен е човека?Само Той не намира друго,което да пасне на душата му и в което да намери утеха и спокоиствие ,и само защото е казано в религиозно послание. Останал под въздействие на превъзнесеното си его, а в същото време се увлича и следва разни учения на себеподобни.
Не виждам никакъв смисъл да те убеждавам в неща, за които си предварително предубеден.И да ти кажа,наричаш ме Ходжа,но не съм:)!
Не може да се говори за диалог,когато няма разбиране.Това не може да бъде рабрано от  невярващия,докато не е вкусил сладостта на религията.Пожелавам ти я!!!

И дадохме разяснение в този Коран, за да се поучат, а това им надбави само ненавист.” (Сура Ал-Исра, 41)
 Истината е , че човек трябва така да утихне, да отстрани ума си с всичките му мнения, съмнения и противоречия, за да може да се докосне истински до същността. Успее ли човек да се потопи в своята дълбочина, т.е. своята душа, тогава всички противоречия ще изчезнат.Това е дълъг и нелесен път, иска се разбиране,желание и покой .

Subeyi Kurt:

--- Quote from: Фита on December 09, 2011, 00:01 ---   Ходжа, все се надявах тайно, че днес ще разбера поне това, кой е омърсил свещенните текстове с темата за девствениците, но ти - не! Хубаво е да подминаваш трудните въпроси - удобно е?! Нямаш лична вина, казваш, какво те засяга? Така е ходжа. Аз съм убеден, че ти точно си благ човек, но авторитетът на една религия се гради на нейните всекидневни проявления. Все трябва да има начин да обясниш защо някой е направил това в името на Аллаха, а друг онова в името Пророка. Мислиш ли, че християнството не дължи отговор на въпроса защо по времето на Инквизицията са избити хиляди в обвинение на магьосничество? Та като си говорим за религиозни издевателства би ли ми отговорил с какво Големият Буда беше попречил на живота на мюсюлманите? Как приемаш факта че, едно грандиозно произведение на изкуството бива унищожено от хора, наричани вероятно от теб "братя"?! Ходжа, тези хора може да са братя за теб и група арабски камилари, но за мен са изроди. Няма извинение за подобна проява на човешка ненавист, макар и скрита зад Аллаха. Предполагам си ми благодарен, че обсъждам въпросът за взривяването на Големия Буда, а не за стотиците всекидневни жертви в Кербала и целия арабски сват.                                                                                                                                                       
      "...Според Корана един от най-големите грехове е да убиеш човешко същество, което няма никаква вина, и всеки, който направи това, ще получи зловещо наказание в отвъдното."  А кой определя това кой има "някаква" вина? Защото този, който има вина може, даже трябва, в името на Аллаха да бъде убит!  Този подход има някаква жилка на опасна натурофилософия, която се базира на това, че листото има две страни и тази, за която сме избрали да говорим е лъскавата!                                             
   Ти не си накривявай много шапката! Тези въпроси също могат да останат без отговор, както и онези от предишния пост....Комфортно ли се чувстваш обаче? Не е ли малко лицемерна ролята на наставника, който прикрива белите на ученика си, пък на всичко отгоре му се налага да го дава за пример?

Надявам се, оценяваш моят подход да говоря за близки до живота неща и на популярен език. Правя това защото не обичам словесната схоластика и искам повече хора да разберат и да се замислят върху тези въпроси.                                                                                                                                                 
И аго Фита ти желае лека вечер!

--- End quote ---

Ago Fita, Не трябва да изпадаме в грешно положение като съдим за ''доктрината'' вглеждайки се в режима( изпълнението), защото човека е създаден с ограничени възможности и капацитет поради което често е склонен да греши.

gece yolcusu:

--- Quote from: Фита on December 07, 2011, 15:29 ---..... Движим се прогресивно забързано по модела на конична спирала, което описах по-горе. Това води неминуемо до един важен аспект, който се пропуска защото е принципно нов и ще се превърне в характер на новото време. А именно: ако по времето на бронзовата епоха хората са разполагали с целия си живот за да научат децата си как се сплавя бронз, или пък номадите в Африка за също толкова време са могли да учат децата си на небесна навигация, ...ако нашите старци само до преди години гледаха внуците ни и имаха възможността да предават всички свои знания за живота, етиката, ценностите и умението да оцелееш, то това днес не е така.! Свидетели сме как, не пра-родителите, а дори самите родители не могат да догонят обемът от информация, който се предлага на децата. Те придобиват много повече знания от тях /разбира се, първоначално само като информация/ и догонването е трудно постижимо. Това довежда до криза в приемствеността. Води и до незачитане на авторитетите, което пряко касае най-старите институции като вероизповедание и учение или проповедници и учители. Може да е прозвучало малко вулгарно, но точно за това определих днешните религии като "духовна храна с изтекъл срок на годност".                                                                                                           

--- End quote ---

Научния прогрес е факт, но той няма нищо общо с нравите на хората. Те остават едни и същи от създаването на човека и ще останат едни и същи до свършека на света. Нима са се променили: алчността, злобата, завистта, егоизма и т.н. Напротив - като че ли са се засилили напоследък. Ето затова са религийте - те са своебразни "болници" за лечение на тези недостатъци, а всяка една от тях си има свойте механизми - друг е въпроса чий механизъм е най-ефективния. Всеки който не е минал профилактиката на религийте винаги ще бърка в нещо, колкото и честен и обективен да се преструва, защото в противен случай - наистина щеше да се обезсмисли нуждата от религий. Да се твърди обратното е равносилно на това - оздравял болен от дадена болест да твърди, че няма нужда от болници.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version