muti6, "незшите духом" са хората, които имат нужда от просвещение. Ако нашите помаци имаха повече познания и култура, нямаше да се хващат на арабски въдици. Ние сме европейци. Родени сме в планините, имаме специфична храна, облекло и самобитни песни. Това са нашите ценности и трябва да ги отстояваме! Не е възможно ценности от друга географска ширина да се налагат на толкова различни хора. Дори е парадоксално, че се правят опити да се налага арабско облекло, а няма зимно такова!?! Как ти като ходжа ще го обясниш на хората? Това си е проблем! Ще вляза с радост в джамията когато пееш на родопски макам и четеш на майчин език. До тогава ще си чета Корана сам, а като ми омръзне предпочитам сонетите на "Шекпир" или "Война и мир" на Толстой, което си е според теб "чист атеизъм", но според мен са книги изпълнени с ценности!
Аго Фита,
Виждам,че много те бива в умозаключенията:).Ти да не си медиум?
За твое прояснение искам да вметна,че Ислямът е многофункционанлна религия и е начин на живот за вярващите.Куранът е конституцията,която се спазва от всички хора по света нарекли себе си -Мюсюлмани(в това число: облекло, начин на изпълнение на молитва,обмиване и т. н.)Така,че не се глуми за неща , (за които умници ,като теб) едва ли биха разбрали.
Това е болна тема приятелю,която не е от вчера.Всеки когато остане сам със съвестта си знае от къде произхожда и коя е майка му и кой баща му.Всичко зависи от самите хора, носители на дадена култура. Ако те са податливи на внушения, че културата им е своего рода по-малоценна от други, тогава те биват много лесно манипулирани и зомбирани да се откажат от нея.Но, нека знаем едно само ,когато човек губи , не знае какво печели и обратно!!Видимо е и друго,че ти си нямаш хал-хабер от тези пусти ртелигии,та редното е като думаш за тях поне да имаш минимални познания,нали!Но,май ти не си виновен за това.
Така,че да не прибързваме с изводите от кратките ни познания!
Вярата е нещо строго индивидуално, субективно, всеки човек я има, независимо за какъв се представя. Религията си е личен избор,а и всеки прави сам своя избор, да вярва или не,мен това не ми пречи!За теб не знам,а и проблема си е твой!Аз ще кажа едно:Най-гадния вид несправедливост е престорената справедливост!!