Author Topic: Ислям - Islyam  (Read 185212 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline muti6

• Adviser
Re: Ислям - Islyam
« Reply #315 on: December 07, 2010, 17:09 »
Терсиде, явно първо съм прочела цитатите, които си дал, после съм цитирала "дар Божи" от Мутиш. Признавам, че дори не ми е минало през ум да те лаская.
Въобще не съм против това всеки да изповядва каквото му харесва, стига да не го налага косвено и пряко на околните.
А "БОГ" какво е според тебе? Колко религии му се кланят, в крайна сметка?
Аз вярвам в доброто, разбирай ненасилието, убеждението, в ДОБРИТЕ (градивните) помисли и намерения. Християнка съм, но май съм сектантка, молила съм се и в джамия и с дервиши - не съм привърженичка на религиозните ритуали.

Харесва ли ти снимката, която не можах да кача в сайта, а в личния ми профил?

Терсид,много добър отговор,заслужаващ овации!!!

Светла вижда се,че не си привърженик на норми, правила и закони,поради простата причина,че живота е по-лесен без тях.Това си е чиста проба измъкване от отговорност.
Ето отговора за теб:
"За всеки от вас сторихме закон и път. И ако желаеше Аллах, щеше да ви стори една общност, но [така стори] за да ви изпита в онова, което ви е дарил. И надпреварвайте се в добрините! Завръщането на всички вас е при Аллах и Той ще ви разкрие онова, по което бяхте в разногласие.
(Коран, 5:48)

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #316 on: December 07, 2010, 18:14 »
Мутиш, в пълна заблуда си - обичам реда, спазвам правилата и СЪМ ЗА ЗАКОННОСТТА във всяко едно отношение. Що се отнася до цитата от Корана, въобще не съм и допускала, че няма такъв. Значи освен, че съм християнка, сектантка, будистка... съм и мюсюлманка.

А в коя свещена книга няма такова писание призив към неверници като в Корана - можеш ли да ми кажеш? И Бога не е ли Всевишния в повечето религии, да не кажа "всички"?
 :)

Offline muti6

• Adviser

Offline Hadj

• Adviser
Ynt: Ислям - Islyam
« Reply #318 on: December 23, 2010, 16:35 »
   Аллах да е доволен от теб Мутиш.Дано да го  гледат и тези които ми обесняваха за "светска" Турция да видим това клипче към  "дивачеството" ли ще пречислят.

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #319 on: December 26, 2010, 13:20 »
Всевишният Аллах само арабски и турски ли разбира? Не може ли да се обръщаме към Него на други езици?

Offline tersid

• Adviser
« Reply #320 on: December 27, 2010, 16:14 »
Всевишният Аллах само арабски и турски ли разбира? Не може ли да се обръщаме към Него на други езици?
Ти на какъв език желаеш да си беседваш.Между другото можеш да си говориш и наум с Него,освен ако при теб мислите не са на показ,надявам се да не е така.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #321 on: December 27, 2010, 19:59 »

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #322 on: December 27, 2010, 20:04 »
Аллах разбира всички езици защото според писанията те са негово дело. Чувала ли си за кулата във Вавилон? Можеш и на танганайски да му се молиш.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #323 on: December 27, 2010, 22:50 »
Бе то, Алах като е измислил всички езици, поне да беше си ниспослал (каква дума само :)) писанието на всички езици, че така много неща се преиначават в превода и почват едни обяснения че джихад не било туй, ами било онуй, че нещата били за онова време, а не за това време и т.н. ...

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #324 on: December 27, 2010, 23:04 »

Razbira vsichki ni... no v islqma e pozvoleno bogoslujenieto da se izvarshva samo na arabski!

P/ kakva vrazka ima turskiqt tuka?

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #325 on: December 27, 2010, 23:19 »
Razbira vsichki ni... no v islqma e pozvoleno bogoslujenieto da se izvarshva samo na arabski!

Туй правило за богослужение само на арабски има ли го някъде написано в Курана или в Сините, че иначе ми мяза на арабски (семински) номер. :)

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #326 on: December 27, 2010, 23:39 »

Благодаря. Бях чела някъде (и гледала), че някои служби  се провеждат задължително на арабски език, защото такова е изискването. В Коня си спомням как едно малко момче рецитираше коранът на арабски без да знае арабски език - беше го назубрило, тъй като такава е практиката. Всъщност текстовете се възприемат, явно, освен като указания за начин на живот и за някакъв вид "мантри".
Разсъждавам по темата и си мисля какъв подвиг са извършили Първоучителите Св.Св.Кирил и Методий убеждавайки Папата, че трябва да се служи на езика на масите, за да стигне Божието слово до обикновените люде.

Петре, искаш да кажеш "семитски" номер, предполагам ;)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #327 on: December 29, 2010, 22:22 »
В Коня си спомням как едно малко момче рецитираше коранът на арабски без да знае арабски език - беше го назубрило, тъй като такава е практиката.

Tочно такава е практиката. Ние помаците не сме по-различни. И ние с една дума ''зубрим'' дуи от Коран(а), като мисля, че повечето от нас не разбираме какво е самото значение на това което казваме. Просто го казваме (знаеме го на изуст), без да разбираме какво говорим. Разбира се, сега вече Коран(ът) е преведен на разбираем за нас език и всеки който се е поинтересувал го е прочел... и знае какво говори ;)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #328 on: December 29, 2010, 22:26 »
Туй правило за богослужение само на арабски има ли го някъде написано в Курана или в Сините, че иначе ми мяза на арабски (семински) номер. :)

Петре - да си видял някъде да се води молитва на български или турски - ...винаги е на арабски! Дали го пише в Корана, не мога да ти отговоря със сигурност, но ако се интересуваш много - можеш да попиташ съответните хора - (поне в този сайт съм сигурен, че ще има човек, който ще ти даде доста изчерпателен отговор).

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #329 on: December 30, 2010, 06:52 »
Ислямската общност в Босна прогони Дядо Мраз

Ислямската общност в Босна и Херцеговина издаде фетва, в която се казва, че „Дядо Мраз не е известен и не е признат в ислямската традиция на бошняците“.

Поради фетвата, издадена непосредствено преди новогодишните празници, в Сараево и тази година няма Дядо Мраз, пише Б92.

Ислямската общност смята, че се прави опит този християнски символ да бъде „пробутан“ на бошняшките деца като неутрален образ.

Ръководството на ислямската общност в Босна и Херцеговина предупреди мюсюлманите, че Дядо Мраз е другото име на личност от християнската традиция, известна като Свети Никола, който упорито им бива налаган, макар че и новата година, и нейните символи, не са известни, не са признати и не са приети в ислямската традиция.

„Право на всеки човек и на всяко семейство е според собствената си съвест и по собствен избор да приеме или да не приеме тези символи, но според ислямското учение всеки отговаря за собствения си избор и постъпките си“, пише в съобщение на ръководството.

Припомня се, че в Корана пише, че „всеки човек отговаря за това, което е направил“.

Дядо Мраз отдавна е „изгонен“ от повечето училища и детски градини в Босна и Херцеговина, особено там, където мюсюлманите са мнозинство, макар че мненията на родителите, особено граждански ориентираните, са различни.

Дядо Мраз и тази година е нежелан в босненската столица, няма го по улиците и в детските градини, предаде „Свободна Европа“.

http://www.dnes.bg/balkani/2010/12/29/isliamskata-obshtnost-v-bosna-progoni-diado-mraz.107479

Предлагам Дядо Мраз да се замени с Дядо Осама. :)