Author Topic: Ислям - Islyam  (Read 185357 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

reader

• Guest
Re: Ислям
« Reply #165 on: December 10, 2009, 15:49 »
Толкова copy-paste от турския автор Аднан Октар, а никой не се наема да каже какво е това такиййе. :)

Offline isa71

• Forum fan
Re:Ислям
« Reply #166 on: December 10, 2009, 16:04 »
[quote author=reader link=topic=454.msg45275#msg45275 date=1260452999]
Толкова copy-paste от турския автор Аднан Октар, а никой не се наема да каже какво е това такиййе. :)
[/quote]

след като знаеш,кажи и на нас

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #167 on: December 11, 2009, 16:48 »
[/color]

peter, или reader -как предпочиташ да ти казвам,не можа да издържиш и пак влезе в саита под друга самоличност,това е такиййе-измама.типична за атеистите.сега доволен ли си ;)
 copy-paste те издаде,между другото не всичко е от Харун Яхиа.

Offline Ayshe Shukri

• Adviser
« Reply #168 on: December 11, 2009, 21:50 »
Благодаря Иса за материалите, които си качил, много са хубави и е важно всеки един мюсюлманин да се запознае с тях. Аллах  да е доволен от теб.

reader

• Guest
Re: Ислям
« Reply #169 on: December 12, 2009, 11:40 »
Има една мисъл на имам Джафер-и Садък, която гласи:
"Ако не излъжете онези, които не са от вас, не може да станете мюсюлмани."

Или има мисъл на Бедиуззаман, който казва следното:
"Всичко, което казвате, трябва да е истина. Но не всяка истина трябва да бъде казана."

Та това е "такиййе" - задължението на мюсюлманина, когато е притиснат да излъжи или да скрие истината.

Това се прави непрекъснато в този частен сайт, имащ претенция да представлява някого.
И най-вече от тюркизираното "ръководство".

Пример за "такиййе" е когато се отнема думата на някого и после се обявява че сме го "оборили"

Затова и няма голям смисъл да се води диалог.
Диалог се води между равни субекти, и по правила, важащи за всички, а не по метода  "такиййе"

От мен засега толкова.
Успех в тюркизирането и не забравяйте че именно турците Ви наричат фурнаджийски лопати.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #170 on: December 12, 2009, 12:02 »
И ти пък, точно тази тема ли намери за да си кажеш болката. Типично по "родински" използваш религията Ислям за да всяваш раздор.

Лично мен не ме интересува как ме наричат турците. Важното е, че не се опитват да ме асимилират.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #171 on: December 12, 2009, 14:02 »
Има една мисъл на имам Джафер-и Садък, която гласи:
"Ако не излъжете онези, които не са от вас, не може да станете мюсюлмани."

Или има мисъл на Бедиуззаман, който казва следното:
"Всичко, което казвате, трябва да е истина. Но не всяка истина трябва да бъде казана."

Та това е "такиййе" - задължението на мюсюлманина, когато е притиснат да излъжи или да скрие истината.

Това се прави непрекъснато в този частен сайт, имащ претенция да представлява някого.
И най-вече от тюркизираното "ръководство".

Пример за "такиййе" е когато се отнема думата на някого и после се обявява че сме го "оборили"

Затова и няма голям смисъл да се води диалог.
Диалог се води между равни субекти, и по правила, важащи за всички, а не по метода  "такиййе"

От мен засега толкова.
Успех в тюркизирането и не забравяйте че именно турците Ви наричат фурнаджийски лопати.
[/color]

Ние,мюсюлманите има от кого да се учим-,,    Мухаммед (Аллах да го благослови и с мир да го дари) е казал: "Оставих ви две неща. Докато се придържате към тях, не ще се заблудите. Те са книгата на Аллах и моята сунна (думите и постъпките на Мухаммед)."

Според Ислямския закон, лъжата не е позволена, освен в  случаи, отнасящи се до запазване на живот, сдобряване между хората или създаване на любов между съпруг и съпруга.
Няма нито ден или момент, когато Ислямския закон да позволява на човек да говори лъжи или да говори, каквото иска базирано на лъжи.
 Аллах казва в Курана: “Лъжа измислят само онези, които не вярват в знаменията на Аллах. Те са лъжците.” /16:105/
Ибн Кесир, големият тълкувател на Курана, казва: След това, Аллах ни казва, че Неговият Пратеник /саллеллаху алейхи уе селлем/ не си измисля и не е лъжец, защото само най-злите от хората, които не вярват в знаците на Аллах, неверниците и еретиците, които са известни сред хората като лъжци, говорят лъжи за Аллах и Неговия Пратеник/ саллеллаху алейхи уе селлем/. Пратеника Мухаммед /саллеллаху алейхи уе селлем/ е бил най-правдивия от хората, най-честния, най-съвършения в знание, дела, вяра и добри убеждения. Той е бил известен сред своя народ с неговата правдивост; никой от тях не се е съмнявал в него, до такава степен, че той е бил известен сред тях като “Ел-Емин” или “Доверения”. Тогава, когато Хераклий, владетеля на Рим, попитал Абу Суфян за характеристиките на Пратеника на Аллах /саллеллаху алейхи уе селлем/, едно от нещата, които попитал било: “Обвиняваш ли го в лъжа преди да каже, каквото има? Той казал “Не.” Хераклий казва: “Ако той се въздържа да говори лъжи за хората, то той не би изрекъл лъжи за Аллах.”

Предава се от Абу Хурайра, че Пратеника на Аллах /саллеллаху алейхи уе селлем/ казва: “Признаците на лицемера са три: когато говори, лъже; когато обещава, не изпълнява; когато нещо му се повери, злоупотребява.” (Бухари и Муслим)

Offline akif aliev

• Avarage member

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #173 on: December 14, 2009, 14:31 »
                                ДЕСЕТ ПРАВИЛА ЗА УКРЕПВАНЕ НА ЛЮБОВТА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ

Всевишния Аллах иска в семейството да има винаги ред и отношенията между мъжа и жената постоянно да се развиват, и да бъдат прекъсвани само при смърт. Мъжът е щастлив, че Всевишния Аллах е създал за него жена. В нейно присъствие той винаги може да бъде спокоен и да си почине. Мъжът е длъжен да обезпечи жената с необходимото за живота. Това е задължението на мъжа към жената, без които е невъзможен съвместния живот. Мъжът се грижи за материалното препитание в дома, а жената за духовното. С това те двамата поддържат и украсяват ежедневният живот и възпитанието на децата. Както знаем живота на мъжа е невъзможен без жената – и обратното. Нека разгледаме няколко правила, които укрепват любовта между мъжа и жената.

Взаимно разбирателство. Уважавайте любимия човек като личност и се отнасяйте един към друг с любов.

Компромис. Всеки един от вас е длъжен да пожертва заради другия своите навици, които сте имали до сватбата, ако те не се харесват на вашия мъж (жена).

Взаимна любов. Ласкавото отношение на един към друг, използването на приятни думи в разговорите, целувки, нежни докосвания – това ще е достатъчно като обяснение на партньора ви, че го обичате.

Уважение към родителите на мъжа и жената. Колкото по-голямо е уважението към родителите на мъжа и жената, толкова по-силни са чувствата между съпрузите.

Запазване в тайна на домашните секрети. Мъжа и жената не трябва да разкриват интимните тайни дори на свойте родители, още повече на приятели и близки. Не бива да се поставят един друг в неловко положение, а така също да се дразнят един друг (особено пред родители, роднини и приятели).

Похвала и благодарност. Хвалете и благодарете един на друг за всички дела. Изразявайте своята похвала и благодарност с приятни думи като (много ти благодаря, нека Аллах те дари с добро, прекрасно и т.н.). Това ще способства за укрепването на добрите взаимоотношения.

Извинението. Необходимо е старание за извинението на един към друг. Не бива да се натякват грешките и пропуските постоянно. Разрешавайте проблемите спокойно и бъдете справедливи един към друг.

Подаръци. Стойността на подаръка няма значение. Всеки подарък оставя приятна следа в паметта на любимия човек и увеличава любовта между вас. Пророкът Мухаммед (сас) е казал: “Дарявайте се един на друг с подаръци – това укрепва любовта между вас.” Особено приятен е подаръкът, направен в знаменателен ден.

Еднакво отношение към децата. Не бива да се показва различно отношение към децата, говорейки, че единия прилича на майката, а другия на бащата, или че единия е по-лош от другия. Това въздейства изключително силно върху душата на детето, върху взаимоотношенията на децата в семейството и върху отношенията им към родителите.

Съвместни разходки. Те трябва да се осъществяват без деца (например, разходка в парка, разходка край морето, вечеря в ресторант). Това дава възможност на мъжа и жената да си поговорят един с друг насаме, далеч от домашните грижи и проблеми.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #174 on: December 14, 2009, 14:45 »

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #175 on: December 14, 2009, 16:23 »
“ЕС-СЕЛЯМУ АЛЕЙКУМ” – ПРИВЕТСТВИЕ ОТ ВЕЧНОСТТА

В Свещения Куран Великият Аллах казва: “И щом ви поздравят с поздрав, поздравете с по-хубав от него или отвърнете със същия! Аллах за всяко нещо държи сметка.”

(ен-Ниса, 4: 86)

В продължение на много векове мюсюлманите при среща и раздяла се приветстват един друг с думите: “Ес-селяму алейкум” или “Ес-селяму алейкум ве рахметуллахи ве беракятуху”. Това не са просто поздравителни думи като “Здравейте” или “Добър ден”, а дуа (молба) за другия човек: “Мир Вам, здраве и благополучие в земния живот и отвъдния. Нека ви осени милостта и благодатта на Всевишния Аллах!” На тази дуа следва отговор: “Ве алейкум селям” или “Ве алейкум селям ве рахметуллахи ве беракятуху” – Мир и на Вас! Нека ви осени милостта и благодатта на Всевишния Аллах!”

В този свят дуата на един човек за друг притежава голяма сила, понеже Аллах не я отхвърля. Колко пъти на ден ние се срещаме с хората, колко пъти можем да обменим добри пожелания. По такъв начин, всеки ден Аллах приготвя неизчислими блага за човека. Срещата и раздялата с дуа е залегнало особено дълбоко в исляма.

В същото време “ес-Селям” е едно от 99-те прекрасни имена на Всевишния Аллах. “Ес-Селям” – “Даряващият мир и живот, безопасност, спокойствие, здраве, благоденствие, благополучие; Разрешаващият сложните ситуации; Защитаващият от страх и нещастие; Помагащият за достигане на мир и съгласие,; Указващият пътя на намиране на вечното щастие.”

Аллах ще приветства в гроба и Съдния ден със “селям” верните Свои раби, изживели в богобоязън своя живот и ще ги въведе с блага вест “за вечен живот без страдания, раздяла, загуба, болка в Рая – “Дарус-селям”, в Дома на мира и благоденствието. Ангелите също ще ги посрещнат пред портите на Рая с думите: “Ес-селяму алейкум”. Всевишният Аллах казва в Свещения Куран: “А онези, които вярват и вършат праведни дела, ще бъдат въведени в Градините, сред които реки текат – там ще пребивават вечно с позволението на своя Господ. Поздравът им там ще бъде: “Мир!””

(Ибрахим, 14: 23)

На свой ред, когато човек влиза в своя дом, а също така при приключване на намаза приветства ангелите. Но ангелите и на земята приветстват хората. Обаче единствено избраните от Аллах могат да възприемат приветствията на ангелите. Пророкът Мухаммед (с.а.с.) веднъж казал на Айше (р.а.): “Джибрил ти праща селям.” А тя отвърнала: “Ве алейхис селям ве рахметуллахи ве беракятуху.”

(Бухари)

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #176 on: December 15, 2009, 10:35 »
Силен човек не е този, който победи врага си с борба, а този, който се самоконтролира в момент на гняв.
    Пророкът Мохамед (Бог да го благослави и с мир да го дари)
  Най-добрите сред вас [са тези], които имат най-добрият характер.

Бог не гледа вашят образ и богатство, а Той гледа вашите сърца и деяния.

Всеки на този свят е като гост, а парите му не са нищо друго освен заем. Гостът рано или късно трябва да си тръгне, а заемът да бъде върнат.
    Ибн Масуд

Човекът, който харесвам най-много, е този, който ми показва недостатъците ми.
   Халиф Умар

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #177 on: December 17, 2009, 20:31 »
        Абу Ханифа

Истинското име на имам Абу Ханифa е Нуаман бин Сабит, известен със своята куния имам Aбу Ханифa (поч. 150 г. от хиджра.). През периода, в които живял, гр. Куфа е бил един от  известните центрове на знанието. Наследството от наука на Абдаллах бин Масуд р.а. (поч. 32 г. от хиджра.) – асахаба и велик познавач на Корана и Сунната, се развивало в Куфа, където е преподавал от времето, когато е бил изпратен там за кадия и учител от страна на халифа Умар бин Хаттаб (р.а).

Имам Нуаман бин Сабит (Абу Ханифа) е свързан с благочестивата епоха на табиин, приемниците на асахаба (сподвижниците на Пророка с.а.с.). Известният историк Хатиб ал-Багдади разказва, че Абу Ханифа се е родил през 80 г. по худжра. Баща му, Сабит, поканил халифа Али (р.а.) да се помоли за него и неговото семейство. Хатиб продължава и казва: „Считам, че неговата молитва е дала плодове за науката на Абу Ханифа“.  Абу Ханифа е бил от табиин, тъй като е имал щастието по време на младостта си, да е свидетел на период, в който някои от асахаба са били още живи. Известни са имената на Анас бин Малик (поч. 93 г. от хиджра), личният слуга на пророк Мухаммед (с.а.с.), Сахл бин Са'ад (поч. 91 г. от хиджра). А когато Абу Ханифа бил на 12 години, 100 г. от хиджра, е починал Абу Туфайл Абин бин Басилах р.а. Айни, коментатор на книгата Хидайа, твърди, че Абу Ханифа слушал хадиси от устата на асахаба.

Абу Ханифа трябвало да стане търговец, като своите прадеди, но той проявил дълбок интерес към науката. В този период ислямското учение се е разпространявало от известни учени - табиин и имами, такива като Аузаи в Сирия, Хаммад в Бусра, Суфян ал-Саури в Куфа, Малик бин Анас в Медина и Леис бин Саад в Египет (Аллах с.т. да бъде доволен от всички тях).

Образованието му

Веднъж, когато Абу Ханифа минавал покрай дома на известния учен в Куфа, Имам Шааби (р.а.), Шааби, взимайки го за студент, го запитал: „Къде отиваш, млади човече?“ Абу Ханифа изказал името на търговеца, към когото се бил отправил. Шааби (р.а.)  казал: „Аз имах предвид при кого се занимаваш?“. „При никого, господине.“ - казал той. Шааби (р.а)  казал: „Виждам в теб признаци на ум, млади момко. Ти трябва да общуваш с учени хора“. В сърцето на Абу Ханифа сякаш пламнала светлина, захванал се с учение и станал един от великите имами в областта на хадисите и фъкх.

В началото започнал с посещение на лекциите на Хаммад (р.а.) по фъкх, а след това продължил с изучаването на хадис. Абу Мухсин (р.а.)  съставил списък на табиините, учителите на Абу Ханифа по хадис, от който 93-ма били в Куфа. Нека изброим част от имената на тези учени в Куфа – Имам  Шааби, Саламах бин Кухайл, Манариб бин Динар, Абу Исхак, Аун бин Абдаллах Амр бин Муррах, Ибн Сабит ал-Ансари, Самак бин Харб и много други (нека Аллах с.т. да бъде доволен от всички тях).

В Бусра той е учил при Катадех и Шуабех (р.а.), известни учени-табиин, изучавали хадисите под ръководството на асахаба на Пророка (с.а.с). Суфян ал-Саури нарича Шуабех „Амир ал-муминин фил хадис“- предводител на вярващите в хадисите. Шуабех е имал толкова добро мнение за Абу Ханифа и е бил така привързан към него, че е казал веднъж: „Така, както знам, че слънцето свети ярко, така знам, че учението и Абу Ханифа са близнаци“. Шуабех е разрешил на имам Абу Ханифа да преподава хадиси и разкази. Някой запитал Йах`я бин Муаин, един от учителите на имам ал-Бухари, за Абу Ханифа. Той отговорил: „За мен е достатъчно да знам, че Шуабех му е разрешил да преподава хадиси и разкази...“.

След като приключил образованието си в Куфа и Басра, имам Абу Ханифа се отправил към Мекка и Медина, към първоизточниците на религиозното учение, и се записал като ученик на известния учен Ата бин Аби Рабах (р.а.). Абдуллах ибн Умар, син на халифа Умар (р.а.), признавайки заслугите на Ата бин Аби Рабах, е казал: „Защо хората идват при мен, когато тук те могат да отидат при Ата бин Аби Рабах?“ В периода на хадж правителството обикновено обявявало, че на всички, с изключение на Ата бин Аби Рабах, се забранява да дават фатуа  (юридическо заключение). Възпитаници на неговата школа са видни учени, като Аузаи, Зухри и Умар бин Динар. Когато Ата бин Аби Рабах записвал Абу Ханифа в своя клас, задал въпрос за личните му убеждения. Абу Ханифа отговорил: „Господине, не говоря лошо за асулф (хората от предишните поколения), не наричам грешниците кафир и вярвам в када'а и кадар (предопределение и свободна воля)“. Ата бин Аби Рабах останал доволен, когато чул това, и му позволил да стане негов ученик. До смъртта на Ата (115 г. от хиджра) всеки път, когато посещавал Мекка, Абу Ханифа посещавал своя учител и изразявал почитта си към него, сядайки сред учениците му. В Мекка той посещавал и заниманията при Укрима (р.а.), ученик на известния учен и сахаби' Абдаллах бин Аббас (р.а.). Украма е имал щастието да изучава хадисите и фъкх под ръководството и на Али ибн Аби Талиб, Абу Хурайра, Абдуллах ибн Умар, Сафуан, Джабир и Абу Катада (Нека Аллах с.т. да бъде доволен от всички тях).

За Укрима (р.а.) казват, че е обучил най-малко 70 табиин. Веднъж запитали Саид бин Зубайр (р.а.) дали познава сред своите съвременници, някой по-образован от него самия. Той отвърнал: „Да, това е Укрима“.

Укрима е обучавал Абу Ханифа, отделяйки му особено внимание и полагайки много грижи. Така Абу Ханифа станал толкова опитен, че приживе Укрима (р.а.) му разрешил да произнася лични съждения и постановления.

Славата на имам Абу Ханифа, като велик учен, интелектуално надарен и оригинален, се разнесла надалеч. Но заедно със славата се разпространявали и враждебни забележки на повърхностни наблюдатели, които го упреквали, че е кийас (т.е. че прави изводи по аналогия). При второто си посещение в Медина той се срещнал с имам Бакр (р.а.). Когато го представили пред него, той му задал въпроса : „Значи ти противоречиш на преданията от моя дядо (Пророка с.а.с), основавайки се на кийас така ли?“ Абу Ханифа отвърнал: „Да ме пази Аллах от подобно нещо. Кой би се осмелил да противоречи на хадисите? Ако вие седнете, господине, аз ще ви обясня своята гледна точка“. Разговорът между двамата, представен по-долу, показва твърдата позиция на Имам Абу Ханифа за придържане към основните принципи на Исляма.

Абу Ханифа: Кой е по-слаб, мъжа или жената?

Имам Бакр: Жената.

Абу Ханифа: Кой от тях има право на по-голяма част в наследство?

Имам Бакир: Мъжът.

Абу Ханифа: И така, ако направя извод по аналогия би трябвало да кажа, че жената трябва да получи по-голяма част в наследство, тъй като на пръв поглед, по-слабият има право на по-голямо внимание. Но аз не съм казал такова нещо. Да поговорим за друго. Кое от двете задължения е по-висше  молитва (салат) или пост (саум)?

Имам Бакр : Молитва (салат).

Абу Ханиф: В такъв случай на жената, по време на хайд (менстурация), трябва да се разреши отлагане на молитвата, а не на поста (който е по-ниско от молитвата). Но аз се произнасям, че тя трябва да отложи поста, а не молитвата за следване по стъпките на Пратеника на Аллах (с.а.с).

Този диалог, твърдостта, вярата на имам Абу Ханифа и любовта му към Пророка (с.а.с), толкова силно впечатлили имам Бакр, че той станал и целунал по челото имам Абу Ханифа.

Скромността му

По-късно имам Абу Ханифа известно време се учил при имам Бакр (р.а.)  и имам Джафар ал-Саддик (р.а.). Той изключително почитал знанието и никога не считал под достойнството си да се учи при когото и да е. Имам Малик (р.а.) бил по-млад от него с 13 години, но той често посещавал лекциите му и изучавал от него хадиси. Обикновено Имам Малик го приемал с голямо уважение и го слагал редом със себе си. Имам Абу Ханифа е особено известен с безбройните си учители. Абу Хафс казва, че Абу Ханифа е изучавал хадис най-малко при 4 000 учени. Основната причина за връзките на Абу Ханифа с толкова много учители и посещения на множество школи се изразява в това, че той е искал да се запознае с различните разпространени принципи и методи, а след това, на основата на сравнението помежду им, да създаде своя собствена система. Макар достойнствата му да били признати от учителя му Хаммад (р.а.) и въпреки че станал муджтахид, той от искрено уважение към учителя, се въздържал да създаде своя школа, макар че вече бил на 40 години. Докато Хаммад бил жив, той от уважение към него, никога не проявил претенции за мястото му. Когато Хаммад починал, през 120 г. от хиджра, на Абу Ханифа му предложили длъжността и той я приел, макар и неохотно. По това време му се присънил сън, че разкопава гроба на Пророка (с.а.с). Бил силно уплашен и искал да се откаже от поста. Ибн Сирин (р.а.) го успокоил и изтълкувал съня му като знак, че той трябва да отсече мъртвите клони на ислямското учение. И Абу Ханифа започнал да преподава. Славата му се носела така, че където и да отидел, около него се събирали хора да го разпитват, да разсъждават и да спорят с него. От целия мюсюлмански свят към него се стичали ученици. При него идвали толкова много хора с желание да чуят религиозните му беседи, че започнали да го подозират в съучастие във всеки безпорядък, случващ се в страната.

Отказ на имам Абу Ханифа от длъжност на съдия

През 132 г. от хиджра умайядската династия била свалена от Аббасидите. Първия аббасидски халиф починал след четири годишно царстване и бил наследен от брат си Мансур. Изгонвайки Умайядите Мансур започнал да излива своята ненавист и на ахли-л-байт. През 145 г. от хиджра против Мансур възстанали последователите на Мухаммед Нафс Закийа, който загинал, сражавайки се срещу войските на Мансур. След смъртта му неговият брат Ибрахим продължил борбата. Имам Абу Ханифа поддържал Ибрахим, тъй като делото му било правдиво. По-късно, когато през 146 г. от хиджра Ибрахим бил победен, халифът започнал да арестува всички негови поддържници, един от които бил Абу Ханифа. Но когато го довели в двора, придворните го познали и с почит го представили на халифа, казвайки: „Този човек е най-великият алим /учен/ от живеещите сега“. Когато Мансур изслушал имама и разбрал величието на знанията му, той му предложил да стане кади /съдия/. Имам Абу Ханифа отклонил това предложение като казал: „Аз не подхождам за тази длъжност“. Мансур се разсърдил и се развикал: „Ти си лъжец“. Но той възразил: „ Ако аз съм лъжец, то моето заявление, че не подхождам за длъжността, е истинно, тъй като лъжец не може да бъде назначен за съдия“. В своя гняв Мансур се заклел, че ще застави Абу Ханифа да приеме тази длъжност, но имамът също така смело се заклел, че няма да я приеме. Халифът заповядал да го заточат в тъмница. Но репутацията му на учен и преподавател принудила халифа да му разреши да преподава дори в тъмницата. Имам Мухаммед бин ал-Хасан, известният ученик на имам Абу Ханифа, се е обучавал в тъмницата. Когато все повече и повече хора посещавали тъмницата, за да послушат имама, Мансур видял в това нова опасност за своята власт и решил да отрови имама.

Смъртта му

През месец раджаб 150 г. от хиджра, отровен, произнасяйки молитви, великият имам починал. Шест пъти бил изпълнен салат-ал-джаназа и всеки път в молитвите приемали участие 50 000 човека. През 459 г. от хиджра селджукският управител Али Ардасан издигнал  близо до гроба му голямо мадраса (училище) в негова почит.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #178 on: December 17, 2009, 20:39 »
     Абу Бакр Ал Сидик

Абу Бакр Ал Сидик

Абу Бакр Ас-Сидик е един от най-забележителните сподвижници и привърженик на Пророка Мухаммед с.а.с. Той е първия мъж, повярвал безрезервно в Пророка с.а.с и един от десетте, на които е обещан Рая и първият от умаата, който влиза в Рая.

Единствен сред сподвижниците Абу Бакр води общността в молитва по време на целия живот на Пророка с.а.с, който го нарича „най-честен“ (ас-Сидик) и „освободен от огъня от Аллах“ – 'Атик мин нар Аллах.

Когато членове на племето Курайш пресреща Пророка с.а.с след нощното му пътешествие (ал-мираадж), те питат Абу Бакр: „Вярваш ли на думите му, че снощи е бил в осветената къща и се е върнал преди утрото?” На което той отговаря: „Щом така казва  - да, вярвам му, дори вярвам много повече от това. Вярвам на небесните знамения, които той предава, и в утринта и по време на вечерно пътуване“. Затова той бива наречен Ас-Сидик – много честен, този, който никога не лъже.

Умар Ибн Ал-Хатаб, друг от сподвижниците на Пророка с.а.с казва: „Вярата на Абу Бакр превъзхожда вярата на цялата умма“. Това се потвърждава и от следния хадис:

Пророкът (Аллах да го благослови и с мир да го дари) попитал: „Присъни ли се нещо на някой от вас?“ Един от мъжете му отговори: „О, пратенико на Аллах, видях насън везна, която се спусна от небесата. Ти беше претеглен на нея срещу Абу Бакр и  натежа повече. После Абу Бакр натежа повече от Умар. После Умар натежа повече от Усман, после везната се издигна към небесата.“ Това не се понрави на Пророка (Аллах да го благослови и с мир да го дари) и той каза: “Приемничество на пророчеството! Аллах ще възцари, когото Той пожелае.”

Умар казва също: „Най-добрия от общността след Пророка с.а.с е Абу Бакр.“ Али посочва него и Умар като двата ислямски шейха на общността и казва: „Най-добрите от общността сред Пророка с.а.с, са Абу Бакр и Умар“, „Най-смелият сред хората е Абу Бакр“ и „Най-голяма награда сред хората за копията на Корана ще получи Абу Бакр, защото той беше първия, който събра Корана между две корици. Той беше и първият, който го нарече Мус’хаф.“

Пророка с.а.с потвърждава високия статут на Абу Бакр в много от изказванията си, между които и следното:

„Аллах предостави на слугите си избор между този свят и това което е при Него, и този слуга предпочете това което е при Аллах.“ Абу Бакр плака горчиво и ние се зачудихме защо, след като Пророка с.а.с разказа за слуга, на който е даден избор. Самият Пророк беше този слуга според това което ни каза по-късно Абу Бакар. Пророкът продължи: „Абу Бакр е сред тези. които са ми най-предани. Ако трябва да всема със себе си близък приятел – друг освен моя Господ, аз ще взема Абу Бакр, но това, което ни свързва, е братството и любовта от исляма. Нека да няма затворена врата (в джамията на Пророка с.а.с за Абу Бакр.“

Аллах  възхвалява Абу Бакр повече от останалите сподвижници на Пророка с.а.с: „Тези които се бориха преди победата…“

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #179 on: December 17, 2009, 20:51 »
      По времето, когато Мухаммед, صلى الله عليه وسلم - последният пророк в човешката история до края на света – чува гласа на Божия пратеник Джибрил (архангел Гавриил), който започва да му разкрива автентичното Послание на Аллах, арабската словесност, особено поезията, достига върхове на съвършенство и магична сила на въздействие. Към мерената реч се отнасят с благоговение, защото я свързват с дошлите от древността жречески заклинания и я смятат за плод на вдъхновение, низпослано от джинове, както и за пазителка на моралния кодекс и за съкровищница на родовата памет. И в бедуинските племена и в центровете на изтънчената култура – княжествата и големите градове Мека, Ясриб, ат-Таиф – красноречието се цени наравно с умението да се воюва и неговата власт се простира над всички социални сфери и слоеве. Сякаш за да подчертае чудото на откровението, Божият промисъл се въплъщава в неподражаемо и недостижимо за човешкия гений Слово, което само по себе си е доказателство за небесния му произход. Тя избира за свой глас не някоя знаменитост – племенен вожд или герой, прочут поет, надарен оратор или богат търговец, а скромния Мухаммед – сирак, беден, неграмотен. Сиракът бил удостоен с покровителството на върховния Настойник, бедният бил дарен с неизчерпаемите богатства на духа, неукият със знание, което и до днес смайва просветените умове.

Пратеника на Аллах,- صلى الله عليه وسلم ,

е роден в Мека на 20 (22) април 571 г. в знатния, но обеднял род Бану Хашим от богатото и влиятелно племе Курайш – владетели на града и стопани на общоарабския храм ал-Кааба, построен някога от монотеиста Ибрахим (Авраам) и неговия син Исмаил, и превърнат по-късно в средище на езическия култ. Кръщава го дядо му Абдулмутталиб, който му дава необичайното за онази епоха име Мухаммед (Възхваляван). Баща му Абдулах (Раб на Аллах) умира преди неговото раждане или малко след него.

Според традицията го поверяват на кърмачка бедуинка, за да го отгледа в пустинята, далеч от градските болести и покварени нрави, трудните условия да калят психиката му, да усвои законите на високия морал, да се учи на чист арабски език и красноречие. Веднъж по време на игра, когато е четири- или петгодишен, пребледнява и припада в несвяст, другарчетата му затичват при жената, която се грижела за него и ѝ съобщават, че Мухаммед, صلى الله عليه وسلم , е издъхнал, но той се възстановява, вече като Божи раб и пратеник, озарен от духовната светлина на мистичната отвъдна реалност и прогледнал за тайнствата на битието. Както арабските, така и съвременните западни учени изключват вероятността да е страдал от психично заболяване и да е получавал епилептични или други припадъци. Ислямските извори обясняват горната случка с предположението, че го е посетил архангел Джибрил (или друг небесен пратеник), който извадил сърцето му, отделил от него черен съсирек – дела на сатаната, измил го в златен тас с вода от древния кладенец Замзам, заздравил го и го върнал на мястото му. Бедуинката, която го гледала, се изплашила и въпреки че момчето ѝ носело чудотворна благодат, го върнала на семейството му.

Около шестгодишен изгубва и майка си Амина и остава кръгъл сирак. Грижите за него поема дядо му Абдулмутталиб, който го обгръща с любов и внимание, но две години по-късно и той умира. Тогава го взема при себе си като роден син чичо му Абу Талиб, който поставя обичта към него пред тази към собствените си деца и до смъртта си – повече от четиридесет години – го подкрепя и брани от враговете.

Като момче пасе овце, а когато става на двадесет и пет години, знатната и богата вдовица Хадиджа му възлага да пътува до Сирия с търговските ѝ кервани, заинтригувана от мълвата за неговата правдивост, честност и благородство. Младежът я спечелва и след напълно  успешното изпълнение още на първата възложена му задача и въпреки неравностойното им положение, както по възраст (тя е петнадесет години по-стара), така и по имотно състояние, Хадиджа се омъжва за него, ражда му шест деца и живеят щастливо около 25 години до смъртта ѝ. До тогава той не встъпва в брак с друга жена.

Когато е тридесет и пет годишен, курайшите решават да ремонтират и достроят храма ал-Кааба, който е с пропукани стени, полуразрушен, без покрив и разграбен. Въпреки страха си от Божието наказание, местните родове сриват сградата до древните ѝ основи, положени от Ибрахим, за да я изградят отначало. Разпределят работата между клоновете на племето, всеки от които започва да възстановява част от светилището. Когато стигат до мястото на Черния камък, между тях се разгаря конфликт и едва не пламва битка в спор кой е най-достоен да го вгради. Споразумяват се да послушат първия, който влезе през вратата на ал-Кааба. Бог пожелава това да е бъдещият пророк Мухаммед, صلى الله عليه وسلم , известен с прозвището Надеждния (Ал-Амин), който предлага приемлив компромис – вождовете на спорещите родове да пренесат заедно камъка в плащ, а в нишата му отвън на сградата да го постави той от името на всички.

Три години преди да навърши четиридесет – възраст, смятана от арабите за начало на зрелостта, - пропастта между него и съплеменниците му се увеличава. И преди това се различавал от тях по дълбоката си набожност, самовглъбяване и въздържане от масовите пороци – не присъствал на празници и тържества в чест на идолите, не ядял месо, заклано на езическите жертвеници, не пиел вино. Само два пъти в живота си понечил да се включи в младежките забави, но Аллах Всевишния сторил да заспи. Повече не се опитал.

Започва да се усамотява за размисъл и богослужение в пещера, разположена в планината Хирà, част от веригата Джабал ан-нур – Планината на светлината. Това състояние на недоволство от земната реалност и от езичеството на курайшите, както и концентриране върху проблемите на битието, продължава до навършване на четиридесетгодишна възраст, когато в течение на шест месеца получава пророчески видения2.

На 10 август 610 г.

в пещерата му се явява Джибрил, силно го стиска и заповядва: „Чети!“ Отговаря, че не може да чете. Това се повтаря три пъти. Накрая Божия пратеник му разкрива първите коранични знамения: (Чети в името на своя Господ, Който сътвори – сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е най-щедрия, Онзи, който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.) (96:1-5) Необичайното преживяване го разтърсва. Връща се вкъщи силно изплашен, обзет от треска, и промълвява: „Загърнете ме! Загърнете ме!“ Хадиджа го завежда при свой братовчед – шейх на преклонна възраст, който преписвал откъси от Евангелието на Иврит. Достопочтеният старец обяснява на Мхаммед, صلى الله عليه وسلم , че му се явил същият архангел, който някога е посетил Мойсей (Муса) – Гавриил (Джибрил).

Божият промисъл му оставя време да се опомни след първото откровение, но това е период на скръб, на колебания и съмнения, дали не е изпаднал в състояние на лудост или на поетическо вдъхновение3. Отчаян, решава да се хвърли отвисоко, но тъкмо да изпълни намерението си от един планински връх, чува глас: „Мухаммед, ти си Пратеника на Аллах, а аз съм Джибрил!“ Вдига поглед и вижда архангела, чийто образ запълва целия небосвод. Неведома сила го приковава на място и му попречва да сложи край на живота си.

Няколко дена по-късно, след като постепенно почва да се убеждава, че наистина е избран свише – подобно на другите пророци – да предаде на хората Божието послание, отново чува глас отгоре и когато поглежда натам, съзира същия архангел, седнал на престол между земята и небето. Той губи почва под краката си и се свлича на пътя. Когато се връща вкъщи, обзет от треска и отново повтаряйки думите: „Завийте ме! Завийте ме!“, му биват низпослани кораничните знамения: (О, ти, който се завиваш, стани и предупреждавай, и своя Господ възвеличавай, и дрехите си почиствай, и скверността отбягвай, и давайки, не се стреми да получиш повече, и в името на своя Господ бъди търпелив!) (74:1-7)

От пръв поглед горните знамения съдържат твърде конкретни предписания, свързани с ранния етап на пророческата мисия, но в действителност  те набелязват генералните принципи и доктриналните фундаменти на Исляма: 1) целта на предупреждението е Божият закон да стигне до всеки жител на земята и да се предаде благовестието, че праведниците ще влязат в Рая, и заплахата, че грешниците ще понесат тежки последствия на този свят и в отвъдния живот; 2) целта на възвеличаването на Господ е да се ограничи човешката гордост и високомерие и да се приеме върховното Божие надмощие над рабите; 3) целта на хигигиената, телесна и духовна, е отстраняването на негативни външни въздействия и предпазването от поквара, защото „чистотата е половината от вярата“; 4) целта на въздържането от ламтеж  за повече е осъзнаването на Божията щедрост, уповаването на Аллах, жертването на личния материален интерес в полза на бедните и на хората в нужда, доминиране на мисълта за отвъдния живот над алчността за мимолетни земни блага; 5) предписанието за търпение вещае идни беди и обещава въздаяние за онзи, който устои на изпитанията. Като цяло цитираните знамения призовават към единобожие, вяра в Съдния ден, избягване на грехове и провинения и запасяване с добри дела, пълна убеденост в милосърдието и милостта на Аллах. Обявява се и се потвърждава тежката мисия на Мухаммед, صلى الله عليه وسلم , подчертава се ролята на личността му като медиатор за предаване на Божието откровение и образец за подражание.

Ислямските богослови разграничават седем степени на пророческо озарение: 1) правдиви видения, които разкриват реални истини; 2) спиритуални внушения от архангела, без той да присъства в материален образ; 3) архангелът се появява като мъж, който говори на Мухаммед, صلى الله عليه وسلم , понякога дори пред сподвижниците му; 4) откровението идва под формата на силен камбанен звън, от който и в мразовит ден по челото на Пророка, صلى الله عليه وسلم , избивала пот, а камилата му коленичела на земята; 5) два пъти архангелът се показва в истинския си вид (53:4-15); 6) в Нощта на възнесението самият Аллах чрез откровение внушава на Своя Пратеник, صلى الله عليه وسلم , редица религиозни предписания; 7) Аллах контактува с Пророка, صلى الله عليه وسلم , директно, без посредничество на ангел, както е постъпил и с Муса (Мойсей). Някои добавят и осма степен, за която няма категорично потвърждение – пряка среща, лице в лице, без воал. В Свещения Коран се споменава, че Муса помолил своя Господ да му се яви, но това се оказало невъзможно, защото планината, на която Той стъпил, се сринала на прах, а Муса паднал в несвяст (7:143).

Мисията на Пророка, صلى الله عليه وسلم , се поделя на два етапа: мекански, който продължава около тринадесет години, три от тях – в тайно убежище и проповядване, и медински – десет години след преселението (хиджра) от Мека в Ясриб (ал-Медина) до смъртта му. Първи откликват на неговия призив съпругата му Хадиджа, освободеният от него роб Зайд ибн Сабит, братовчед му Али ибн Аби Талиб, който бил все още момче, и верният му приятел Абу Бакр.

Новата религия била наречена Ислям