Author Topic: Една противоречива статия...  (Read 38062 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Re: Една противоречива статия...
« Reply #105 on: January 23, 2012, 11:37 »
Сивин според мене не рядко,а доста често минаваш от тук,но по важното е защо минаваш от тук,едва ли да се смееш на някой.
Защото тук в този сайт всеки придоби едно достойнство и гордост,научихме происхода си,че сме различни и достоини.
Сега е наш ред да се смеем и да пеем,а на който не му уидисова да опровергае казаното дори да е и с насмешка.
Питам някой екземпляри защо когато се казва нещо за ПОМАЦИТЕ, винаги заплахи,назидание,упреци,убиди,а сега и смях.
Да си ви кажа ако съм админ,такива ще ги ритам като топка.А пък на тази Светлина не можа никой да и го светне хей. >:( :-*

Ама аго Ибрахиме защо е този тон.
Аз наистина рядко вече минавам от тук, защото нема време аркадаш.
А ако ми остане малко ,то сайтове в които се пише и се засягат исторически теми има много.
А тезата за печенеги -шаманисти, си е хумористична от всякъде ,извини ме разбира се ако се имаш за потомък на печенегите
то не ти пречи да си пееш и ако се имаш и за извънземен нали.
И къде видя упрек или нещо такова за помаците -а де -реакцията ми бе към една теория ,ако въобще може да се нарече така.
Личното ми мнение е, че подобна теза си е жива шарлатания и според мен чувствата които би  породила  у помаците, би трябвало да са обратни на тези които пораждат достойнството и гордостта .
Но тук вече навлизаме във води чужди на историята, а във чужди води трудно се плува.
Помаците са носители на една духовна и материална култура ,която е много различна от номадската култура на печенегите и разбира се стояща на много по високо ниво , бих казал несравнимо по ред причини. ;)

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #106 on: January 23, 2012, 11:44 »

Помаците са носители на една духовна и материална култура ,която е много различна от номадската култура на печенегите
Всички които играят хоро са Траки! ;) :D

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #107 on: January 23, 2012, 11:49 »
По Ракитово играете ли хора.
То е като -Всички който свирят на Тулум са шотландци.

Offline onegavon

• Forum fan
« Reply #108 on: January 25, 2012, 12:45 »
Ама аго Ибрахиме защо е този тон.
Аз наистина рядко вече минавам от тук, защото нема време аркадаш.
А ако ми остане малко ,то сайтове в които се пише и се засягат исторически теми има много.
А тезата за печенеги -шаманисти, си е хумористична от всякъде ,извини ме разбира се ако се имаш за потомък на печенегите
то не ти пречи да си пееш и ако се имаш и за извънземен нали.
И къде видя упрек или нещо такова за помаците -а де -реакцията ми бе към една теория ,ако въобще може да се нарече така.
Личното ми мнение е, че подобна теза си е жива шарлатания и според мен чувствата които би  породила  у помаците, би трябвало да са обратни на тези които пораждат достойнството и гордостта .
Но тук вече навлизаме във води чужди на историята, а във чужди води трудно се плува.
Помаците са носители на една духовна и материална култура ,която е много различна от номадската култура на печенегите и разбира се стояща на много по високо ниво , бих казал несравнимо по ред причини. ;)

Абсолютно съм съгласен за хумора, бих добавил и термина "склавоно-рюрикова" ;D.Да не говорим, че уважаемия геополитик така и не изясни случая със представеното от него заселване на печенегите в Родопите преди появата на богомилството и тяхното преполагаемо преминаване към него.Да не говорим,че прави нелепи паралели между шаманизъм и дуализъм, ама карай да е весело. За това ,че е ученик на Н.Генчев доказва хумористичния стил с който пише заимстван от " Краткосмешна история на България" написана от проф.Генчев.

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #109 on: January 25, 2012, 15:23 »
По Ракитово играете ли хора.
То е като -Всички който свирят на Тулум са шотландци.
Да те поканя! ;)
http://clip4e.org/video:wpyitspgtt

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #110 on: January 26, 2012, 13:03 »

ХОРО или КОЛО-и двете думи са с ирански произход.

Пеласгите са  представители на така нареченото "Л" наречие-думите като Соле(от тук слънце),вали,целя,коло и пр. са местни(юго-западно Л-наречие-етруските са с пеласгийски произход-т.е. траки)
Докато сарматите са представители на така нареченото "Р" наречие-Соре(слънце или в румънски-"soare")връне,церя,хоро и пр. са с североизточен произход.
В северопонтийският басейн става смесване на носителите на двете наречия-аланосармати и траки(даки,беси,гети),като и двата народа са били родствени-(бурги или булги).

Интересното е ,че при братята македонци думите остатък от североизточното(Р) наречие са повече-т.е. те няма как да са потомци на (мак)едоните. ;D

Поздрави