Author Topic: ГЬОЧ – ДА ПРЕКРАЧИШ ГРАНИЦАТА!  (Read 67937 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Re: ГЬОЧ – ДА ПРЕКРАЧИШ ГРАНИЦАТА.!
« Reply #90 on: June 16, 2011, 10:06 »
Амье, ний , адньо парчье от непросветните Помаци, предпочитаме да ни просветяват такива Помаци като "Ибрахим" , "Мустафа" и так дальее, отколкото некои други слободно издевателстващи над изразеното освободенческо мнение от слободни литературци или пък "бивши помаци" станали горди "болгарчета", които сячески задушевно по братски и по сестрински налагат "тезисите" си , за болгарско уеднаквяване и унифициране на етносите и народите в БГ, така, че, щоть най-близките за тех по род и по вера подобни себеподобия живущи на запад от нашеят мегдань и именуващи се като "микродонци", да се отвратят до тъй голема степен от самите си техни "болгарски" сродници, че ги изпуснаха да ги ненавиждат и да ги мразет до такава степен, че и на таквизе кат назье малко по-различните, а религиозно хептен по-разминаващи се, и наричащи себе си с гордост, с бабаитлък, с инатлъкь и със смелост - Помаци или Ахмаци, да ни стане бая желостно и тегостно за създадената от самите тех си или нашье комшийски "болгарчета", онуй свръхненавистно "братско" отношение от техните "макродонски" събратя, и само зард туй братско и взаимочувствено отношенчество на силна почти смъртоносна задушевна предгръдка, което освен туй е донесло и въздигане на нови гранични бариери между тез еднакво зленастроени еднородни рода и народа, че чак и наштье Помаци - друговерци да ва сажелеваме, секи ден и час, що са си направили сами те туй нещо, а и да си мислемьь, че туй е за онуй самодовлно и нарцистично прекрачване на границата и браздите с които пооовечето от вих са решили да приравневат всички етноси като една слята повърхност, било то зарад некво нескопосаното водене на родни, безродни и народни дела от разни тиквеници, мутрафони и галфони имащи ги навсекаде и по секо време , чак от 12-та и растещи по сенката на фалшивиет и криворазбраниет от самите си тех, техен "национализам", "патриотизам" и "шовинизам" прерипкащ всекакви граници за недопускане и неприемане на различното в тех, в туй нещо включеющо и разните му там - кви са тея Помаци и мотаещите се тук Ахмаци между сая Велика "етнобг" нация, пречещо ни от разни "лилипутци" мотаещи ни се в ногитье ни за растежа на нашто великанско самочувствие да бидем най-най-най световна нация в сая балканска галимация, където секи е по-по-най от другия бай , и е Малечко по-различен и живущ почти на синура му, в неговия комшийски двор и то прескащи се през един-друг дървен плеть, създадени комай, и от бай Мехмед и Аго Иван!  ::) ??? ??? 8) 8) ;D :) ;)

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #91 on: June 16, 2011, 10:30 »
Амье, ний непросветните Помаци, предпочитаме да ни просветяват такива Помаци като "Ибрахим" , "Мустафа" и так дальее,

да се чете: аз, непреосветений EvroPOMAK предпочитам,
 защото никой не е упълномощил EvroPOMAK да говори от името, на когото и да било и да казва какво другите хора предпочитали. Пусти милиционерски навици от тоталитарна България.  Точно  по същия начин и "народната" милиция каканижеше от името на всички ни какво  бил искал "народът".

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Re: ГЬОЧ – ДА ПРЕКРАЧИШ ГРАНИЦАТА!
« Reply #92 on: June 16, 2011, 10:43 »
да се чете: аз, непреосветений EvroPOMAK предпочитам,
 защото никой не е упълномощил EvroPOMAK да говори от името, на когото и да било и да казва какво другите хора предпочитали. Пусти милиционерски навици от тоталитарна България.  Точно  по същия начин и "народната" милиция каканижеше от името на всички ни какво  бил искал "народът".
Еьвно, изкривената милицейска естрадна джурналястика и статуистика, нема мерилка за разграничеване на количествените саотношения при тез уеднаквени умозрения в сборището от различиета живущи в един заграден селски дворищник.   ??? 8)
Кьормосум табела, вавь времето на довършване на постния матряль, за "част" от Ахмаците, детьу сетнье ще запитувать, "кой, почна парвьи" !  8)

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #93 on: June 16, 2011, 11:13 »
отколкото некои други слободно издевателстващи над изразеното освободенческо мнение от слободни литературци или пък "бивши помаци" станали горди "болгарчета", които сячески задушевно по братски и по сестрински налагат "тезисите" си

обикновено пустословие

, за болгарско уеднаквяване и унифициране на етносите и народите в БГ,

кого точно визира авторът и какви са доказателствата му в подкрепа на тази теза, не е ясно на читателя, понеже видимо и на автора не му е ясно. [/size]

така, че, щоть най-близките за тех по род и по вера подобни себеподобия живущи на запад от нашеят мегдань и именуващи се като "микродонци", да се отвратят до тъй голема степен от самите си техни "болгарски" сродници, че ги изпуснаха да ги ненавиждат и да ги мразет до такава степен,

Празнословни обобщения на кантар, без нищо "черно на бяло". Кои са тия (конкретно?), които ненавиждат и мразят (кого точно?) до такава (каква?) степен и прочее дивотии?
 Да не би Европомак да е получил лично адресирани и нотариално заверени декларации на тези, които визира - и то на всички до един, че ненавиждат и мразят българите, та си позволява подобни смели обобщения? Или Европомак се упражнява в обикновено празнословие на човек, свикнал да говори в кръчмата пред непретенциозни и немислещи събеседници?

че и на таквизе кат назье малко по-различните,  а религиозно хептен по-разминаващи се, и наричащи себе си с гордост, с бабаитлък, с инатлъкь и със смелост - Помаци или Ахмаци,

??? ??? ::)

да ни стане бая желостно и тегостно за създадената от самите тех си или нашье комшийски "болгарчета",

Хайде пак заговори в множествено число.  ;D Европомак, ти като се погледнеш в огледалото КОЛКО души виждаш насреща?

онуй свръхненавистно "братско" отношение от техните "макродонски" събратя,

кое "онуй"? Конкретно. Факти?
И кои са тия "макродонски събратя" и тия споменати по-горе "микродонци"?  ::)  ??? ::) Някой май прекалява с четене на фантастична литература. Извънземни мяркат ли се? НЛО?

и само зард туй братско и взаимочувствено отношенчество на силна почти смъртоносна задушевна предгръдка,

Кое "туй"? Факти? Теза, антитеза, синтез?:)

което освен туй е донесло и въздигане на нови гранични бариери между тез еднакво зленастроени еднородни рода и народа,

Не си много наясно с историята и това не е повод да се перчиш с невежеството си. ::)  

че чак и наштье Помаци - друговерци да ва сажелеваме,

какво, кои и защо не става ясно, само е ясно, че Европомак пак се вижда троен в огледалото, щом си позволява да говори в множествено число.

секи ден и час, що са си направили сами те туй нещо, а и да си мислемьь, че туй е за онуй самодовлно и нарцистично прекрачване на границата и браздите

Какво има предвид авторът, само той си знае, но и това далеч не е сигурно.

с които пооовечето от вих са решили да приравневат всички етноси като една слята повърхност,

Кои са тия "повечето от вих" , конкретно? Доказателства и факти има ли, че са "решили" (кога и къде?) да "приравняват всички етноси" (брях, че титанична задача са си поставили тия неизвестни люде ;D)  "като една слята повърхност" (Ей, че мисъл, ей че чудо!)

било то зарад некво нескопосаното водене на родни, безродни и народни дела от разни тиквеници, мутрафони и галфони имащи ги навсекаде и по секо време , чак от 12-та и растещи по сенката на фалшивиет и криворазбраниет от самите си тех, техен "национализам", "патриотизам" и "шовинизам" прерипкащ всекакви граници за недопускане и неприемане на различното в тех, в туй нещо включеющо и разните му там - кви са тея Помаци и мотаещите се тук Ахмаци между сая Велика "етнобг" нация, пречещо ни от разни "лилипутци" мотаещи ни се в ногитье ни за растежа на нашто великанско самочувствие да бидем най-най-най световна нация в сая балканска галимация, където секи и по-по-най от другия, е Малечко по-различен и живущ почти на синура му, в неговия комшийски двор и то прескащи се през един-друг дървен плеть, създадени комай, и от бай Мехмед и Аго Иван!  ::) ??? ??? 8) 8) ;D :) ;)

Това изречение май няма край?  ;D  Брей, дълга и усукана мисъл  без препинателни знаци ::).
 В заключение: обикновено пустословие, без нищо, ама нито думичка казано нещо смислено.
 Европомак, като те чета, ти си направо ТАМАН за днешен  български политик, с тия дълги и безсъдържателни приказки  и с умението да говориш много без нищо, ама НИЩИЧКО смислено да кажеш.  ::)

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #94 on: June 16, 2011, 11:20 »
Еьвно, изкривената милицейска естрадна джурналястика и статуистика, нема мерилка за разграничеване на количествените саотношения при тез уеднаквени умозрения в сборището от различиета живущи в един заграден селски дворищник.   ??? 8)
Кьормосум табела, вавь времето на довършване на постния матряль, за "част" от Ахмаците, детьу сетнье ще запитувать, "кой, почна парвьи" !    8)
Моята журналистика и публицистика ли е милиционерска?
Настоявам за конкретен отговор или за извинение. Понеже ако майка ти е пропуснала да те възпита и да ти обясни още като си бил малък и не толкова устат, че клеветите са престъпно деяние, знаеш ли съдията как превъзпитава такива като теб? Болезнено е. Като ти олекне джоба  и ще се сетиш, че клеветите не са аргумент в един спор и не са невинна работа.
Да видим как ще докажеш твърдението, че моята публицистика е милиционерска?

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #95 on: June 16, 2011, 11:23 »
Писанието, хич не е за НеПомаци, отьи техното мислене е, или много изкривучено, или бая праволинействащо.  ;D :)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #96 on: June 16, 2011, 11:26 »
 EvroPOMAK, не разбра ли, че е строго забранено да използваш израза "ние помаците". Позволено е само "ние българите" :D

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #97 on: June 16, 2011, 11:37 »
Мустафа, защо се правиш на ахмак и си ЗАОБИКОЛИЛ преките въпроси, които ти задавам, а правиш опит за нови манипулации и се впускаш в странични и празнословни разсъждения ?
Досега тия трикове - да се отклоняват от основните въпроси, когато не им изнася и да забиват в странични и неважни теми, за да подменят същината на дискусията, бяха запазена марка на комунистическите манипулатори. >:(
Хайде, моля ти се - не очаквам от теб такова нещо! Или ще спориш с достойнство (а това включва  и смелостта да си признаеш като се увлечеш и сбъркаш, а не инат)  или ще загубиш уважението ми.
  Ето ми въпросите отново:
 1. Аз ли, драги Мустафа, съм възпрепятствала някога правото на самоопределение?
 2. Кога съм обвързвала езика с правото на самоопределение?

ето и написаното от мен, точка по точка. Някакви възражения и неясноти?

Ако някой ще спори с мен, да бъде така добър да чете това, което съм написала  и да не ми приписва неща, които не съм казала.
Ето какво твърдя:

1. Право на всеки човек е да се самоопределя. Незачитането на това право е престъпление.

2. Самоопределянето трябва да се уважава, но освен субективният фактор, съществува и обективен. Тоест, ако някой твърди, че е марсианец, това не значи, че останалите трябва да му повярват, че е дошъл от Марс. ::)

3. Конкретно дали хората имат право да се самоопределят като помаци или българи мюсюлмани и т.н.
Да, имат и тяхното желание трябва да бъде зачитано!
 Никой няма право да им налага да бъдат записвани или "преброявани" като българи, ако те не желаят.

Но и обратното важи: ако част от помаците се смятат за българи, останалите помаци нямат право да им размахват показалец, а СА ДЛЪЖНИ да приемат тяхното право да се самоопределят като българи.
/ Твърдения, че мозъците им били промити струват точно толкова, колкото твърденията на националистите българи, които искат насила да наложат на тези помаци, които не искат да бъдат смятани за българи, че са българи. /

4. Доколкото етническата принадлежност е свързана с НЯКОЛКО компонента : общ език, обща писменост, обща територия, обща история, общо минало, обща религия, общи обичаи, бит и т.н.), а не само с един, писах, че  когато има  повече от една характеристики (религия, обичаи, традиции) , които се различават, е възможно да говорим за отделна етническа група.
Този въпрос подлежи на  дискусия, но лично аз мисля, че след като (част от) помаците не желаят да бъдат определяни като българи, тяхно право е да бъдат определяни както те предпочитат - например, като помаци.

5. Езикът в рамките на една държава може да е общ - например български или руски, или турски, а етносът да е различен. Никога не съм твърдяла нещо обратно на това. 
Твърдя единствено, че  помашки език няма.
 Помаците в България говорят на български език и разбира се, както и всички останали (българи или небългари) в ежедневието си те не използват книжовния език (който е изкуствено създаден език и не само в България, а навсякъде), а използват местния диалект.
Помаците в България говорят на близки, но все пак различни диалекти като някъде разликите са значими. Следователно не може да се говори за общ "помашки" говор, а за много различни говори.
Същите тези диалекти се използват в съответния район и от българите християни, така че в случая не може да се говори и за някакво специфично помашко явление.
Ако има нещо интересно,  то е , че в някои помашки села - поради по-изолирания си начин на живот, езикът се е запазил подобен на езика , говорен още доста преди 13-14 век. По време на експедиции колеги диалектолози регистрираха и записаха много старинен български език, има даже случаи на запазени носовки (характерно за българския език през 9-10 век). Което доказва единствено, че тези хора открай време са говорили на български език, а не че са забравили някакъв свой старинен майчин език, на който преди са говорили.

6. Що се отнася до религията - право на всеки човек е да избира религията си, също и да решава дали да бъде религиозен или не. Упреци или обвинения в това отношение са недопустими.

Какво сега и на кого не му е  ясно, да заповяда, но с конкретни въпроси, а не да ми приписва неща, които не съм казала.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #98 on: June 16, 2011, 11:39 »
EvroPOMAK, не разбра ли, че е строго забранено да използваш израза "ние помаците". Позволено е само "ние българите" :D
кога съм използвала израза: "ние, българите", Мустафа?
Дай цитат или имай достойнството да  се извиниш за това манипулативно внушение, което не ти прави чест.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #99 on: June 16, 2011, 11:40 »
Писанието, хич не е за НеПомаци, отьи техното мислене е, или много изкривучено, или бая праволинействащо.  ;D :)
поредните празни приказки на човек, който няма аргументи. Чакам извинение за клеветническото твърдение, че моята журналистика била милиционерска.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #100 on: June 16, 2011, 12:10 »
кога съм използвала израза: "ние, българите", Мустафа?
Дай цитат или имай достойнството да  се извиниш за това манипулативно внушение, което не ти прави чест.

Много ми е трудно да си представя журналист, който да пише за проблемите в България и да не използва местоимението "ние" при отразяването им. Но никак не е трудно да заредя "Блога на Дилмана" в броузера с "Ctrl+F" и ключова дума "ние".

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #101 on: June 16, 2011, 12:32 »
Много ми е трудно да си представя журналист, който да пише за проблемите в България и да не използва местоимението "ние" при отразяването им. Но никак не е трудно да заредя "Блога на Дилмана" в броузера с "Ctrl+F" и ключова дума "ние".
Аз не питам какво ти е трудно да си представиш, а питам кога съм си позволявала  да твърдя, че говоря от името на българиТЕ и да изразявам мнението на всички българи, така както тук  мнозина - вкл. и Европомак, си позволяват да говорят от името на цели общности ?
Ех, Мустафа, ех, жалко наистина! Защото цялото това клинчене и усукване вместо едно простичко: "Дилмана, извинявай, прекалих го", не ти прави чест. А наистина го прекали. И ти, и Ибрахим, и Европомак.
И не ви стига мъжкото достойнство да кажете едно простичко "извинявай".  :(
Между другото - държа да ти кажа, че не сте изразители на мнението дори на пишещите в този форум помаци. От вчера съм получила не един и не два, а цели 6 мейла от хора, пишещи тук, които са огорчени от поведението ви и от  начина, по който се нахвърлихте върху мен и по който се опитвате да увъртате и да преиначавате думите ми, вместо да спорите честно и открито като  разумни хора. 

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #102 on: June 16, 2011, 12:41 »
Пак питам и трима ви - Мустафа, Ибрахим и Европомак: с какво от казаното тук от мен не сте съгласни?
За какво ТОЧНО се препирате с мен?
Ето пак моите твърдения:

1. Право на всеки човек е да се самоопределя. Незачитането на това право е престъпление.
(Съгласни ли сте или не?)

2. Самоопределянето трябва да се уважава, но освен субективният фактор, съществува и обективен. Тоест, ако някой твърди, че е марсианец, това не значи, че останалите трябва да му повярват, че е дошъл от Марс.
(така ли е или не е така?)

3. Конкретно дали хората имат право да се самоопределят като помаци или българи мюсюлмани и т.н.  Да, имат и тяхното желание трябва да бъде зачитано! (Нещо против?)

Никой няма право да им налага да бъдат записвани или "преброявани" като българи, ако те не желаят. 
Несъгласия? Ибрахим? Европомак? Мустафа?

Но и обратното важи: ако част от помаците се смятат за българи, останалите помаци нямат право да им размахват показалец, а СА ДЛЪЖНИ да приемат тяхното право да се самоопределят като българи.
/ Твърдения, че мозъците им били промити струват точно толкова, колкото твърденията на националистите българи, които искат насила да наложат на тези помаци, които не искат да бъдат смятани за българи, че са българи. /

Нещо против? Или мерим с двоен аршин, ама не си признаваме ?

4. Доколкото етническата принадлежност е свързана с НЯКОЛКО компонента : общ език, обща писменост, обща територия, обща история, общо минало, обща религия, общи обичаи, бит и т.н.), а не само с един, писах, че  когато има  повече от една характеристики (религия, обичаи, традиции) , които се различават, е възможно да говорим за отделна етническа група.
Този въпрос подлежи на  дискусия, но лично аз мисля, че след като (част от) помаците не желаят да бъдат определяни като българи, тяхно право е да бъдат определяни както те предпочитат - например, като помаци.
  Възражения по точка 4? Какви по-точно?

5. Езикът в рамките на една държава може да е общ - например български или руски, или турски, а етносът да е различен. Никога не съм твърдяла нещо обратно на това.
Така ли е или не е така? 
 Твърдя единствено, че  помашки език няма.
 Помаците в България говорят на български език и разбира се, както и всички останали (българи или небългари) в ежедневието си те не използват книжовния език (който е изкуствено създаден език и не само в България, а навсякъде), а използват местния диалект.
Помаците в България говорят на близки, но все пак различни диалекти като някъде разликите са значими. Следователно не може да се говори за общ "помашки" говор, а за много различни говори.
Същите тези диалекти се използват в съответния район и от българите християни, така че в случая не може да се говори и за някакво специфично помашко явление.

Някакви КОНКРЕТНИ възражения?

Ако има нещо интересно,  то е , че в някои помашки села - поради по-изолирания си начин на живот, езикът се е запазил подобен на езика , говорен още доста преди 13-14 век. По време на експедиции колеги диалектолози регистрираха и записаха много старинен български език, има даже случаи на запазени носовки (характерно за българския език през 9-10 век). Което доказва единствено, че тези хора открай време са говорили на български език, а не че са забравили някакъв свой старинен майчин език, на който преди са говорили.

Някакво недоволство ? Готова съм да чуя и други тези, но подкрепени с факти.

6. Що се отнася до религията - право на всеки човек е да избира религията си, също и да решава дали да бъде религиозен или не. Упреци или обвинения в това отношение са недопустими.

Възражения по точка 6?

Хайде да ви видя сега КОНКРЕТНО да спорите и да кажете КАКВО точно мислите, да аргументирате мисълта си и да спорите като големи хора, а не като деца от детската градина: на си ми куклите, дай си ми парцалките.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #103 on: June 16, 2011, 12:45 »
2. Самоопределянето трябва да се уважава, но освен субективният фактор, съществува и обективен. Тоест, ако някой твърди, че е марсианец, това не значи, че останалите трябва да му повярват, че е дошъл от Марс. ::)

Не са длъжни да му вярват. Трябва просто да признаят, че е така (да позволят на "мерсианците" да си вярват, че са такива). Точно в това се състои правото на самоопределение. Иначе се получава криворазбрано самоопределение или "самоопределение по български".

С останалите точки съм съгласен.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #104 on: June 16, 2011, 12:58 »
Аз не питам какво ти е трудно да си представиш, а питам кога съм си позволявала  да твърдя, че говоря от името на българиТЕ и да изразявам мнението на всички българи, така както тук  мнозина - вкл. и Европомак, си позволяват да говорят от името на цели общности ?
Ех, Мустафа, ех, жалко наистина! Защото цялото това клинчене и усукване вместо едно простичко: "Дилмана, извинявай, прекалих го", не ти прави чест. А наистина го прекали. И ти, и Ибрахим, и Европомак.
И не ви стига мъжкото достойнство да кажете едно простичко "извинявай".  :(
Между другото - държа да ти кажа, че не сте изразители на мнението дори на пишещите в този форум помаци. От вчера съм получила не един и не два, а цели 6 мейла от хора, пишещи тук, които са огорчени от поведението ви и от  начина, по който се нахвърлихте върху мен и по който се опитвате да увъртате и да преиначавате думите ми, вместо да спорите честно и открито като  разумни хора. 

Не разбрах за какво трябва да се извинявам, но все пак извинявай, Дилмана! Само ще допълня, че никой не може да ми забрани да пиша в множествено число по отношение на помаците. Най-малкото, защото съм баща на 2 деца - помачета, или поне до 18-та си годишна ще бъдат такива. А след това, както се самоопределят.