Дилмана, промените съпътстват всички малцинствени групи, глобализицията не прощава на никого. Но турците, арменците, гагаузите и т.н. си остават такива колкото и да са модернизирани и уеднаквени с етническите българи, докато помаците, въпреки очевадните различия продължават да се идентифицират /от други/ с българите. Не говоря от името на всички помаци, просто изразявам собствено мнение. Аз се дразня на "божидардимитровщината", дразня се и когато се използва назидателен тон по въпроси свързани с произхода и самоопределението на помаците - една много деликатна за представителите на това малцинство /няма никакво съмнение, че помаците са малцинство/ тема. Затова останах подразнен от израза "крайно време е да проумеете че..". Просто не го очаквах от теб.
Скъпи Мустафа, казваш "глобализацията не прощава никому" и в това явно се съдържа оценката ти за глобализацията като за нещо негативно.
Само че глобализацията изобщо не е ново явление. То си съществува откак свят светува и е обратно на провинциализма и на затворения зад високи дувари живот или ограден (пази Боже) с минирани граници и въоръжени до зъби граничари.
Хората винаги са пътували и търгували помежду си, а това винаги е било свързано с обмяна на опит и знания, което е променяло и техния живот и този на другите - кога за добро, кога за зло, но по-често за добро.
Говорим днес за глобализация, защото развитието на технологиите почти заличиха фактора разстояние. Ако някога хората са прекосявали света за няколко месеца( с кораби), днес го правят за няколко часа ( със самолет).
Ако някога е трябвало да чакаш някой странник или пътешественик да дойде в село, да отседне в кръчмата и да разкаже какво ново- старо по другите земи, днес може да знаеш какво става във всяка точка на земното кълбо без да мърдаш от дома си: защото има телевизия, радио, интернет и пр.
Така че животът се променя, както винаги откак свят светува се е променял и слава Богу, инак още да живеем по пещерите. Е, сега може би се променя малко по-бързо.
Но това че все още има по-затворени и консервативни общности, няма общо с етническата принадлежност, а с определен начин на живот, който все още е възможен. В момента, в който вече няма да е възможно хората да се изхранват по стария начин и в който старите занаяти или начини за препитание станат излишни или неконкуретноспособни, промяната ще настъпи и никой няма да е в състояние да я спре.
Иначе и аз се дразня не по-малко от теб от "божидардимитровщината" и затова реагирам срещу нея не само, когато я виждам подкрепяна от българските националисти (повечето калпаво образовани комплексари) , но дори, когато я виждам тук на този сайт, прилагана от помаци - кандидат божидар димитровци, хайтовци и антондончевци.
Що се отнася до критиката ти относно моя израз: "крайно време да проумеете, че" - приемам критиката.
Вярно е, че понякога съм нетърпелива и си позволявам тон, който не е редно да допускам. Но не съм твърдяла, че съм съвършена, нали?
Освен това, когато използвам този същия тон срещу българите-националисти, никой от вас не е бил недоволен.
Ще внимавам, но не гарантирам, че понякога пак няма да кажа нещо, което да ви прозвучи назидателно. Обаче, поне може да сте сигурни, че не е било израз на лошо отношение, а по -скоро на нетърпение.