Същата работа е с "теорията" за "помашкия език". Един път завинаги разберете, че едно е самоопределение, друго е език, трето е диалект и че невежеството не е нещо, с което човек може да се гордее. Такова нещо като "помашки език" няма.
Помаците говорят на РАЗЛИЧНИ диалекти, но езикът - поне на помаците в България е български.
Затова, когато говорим за помаци у нас, най-точното определение е българоезични мюсюлмани. Някои от вас се определят като българи, други като помаци, има и такива, които се определят като турци, макар да не знаят и дума турски. Право на всеки човек е кой как се определя, но ако някой се определя като марсианец, това още не значи че е такъв.
Много от помаците днес дори не са религиозни, така както и много от българите не са и не се определят като християни, а само като българи. Така че когато някой се определя като българин, макар да е помак, не се дръжте като български националисти, но с обратен знак - понеже и в двата случая комплексарщината и невежеството са водещи.
Ако за някого религиозната принадлежност е важна - ОК, за други тя е второстепенна или никак не е важна. Всеки човек има няколко идентичности, не една -единствена. Ето, например, аз съм българка, уж православна, понеже съм кръстена, но всъщност съм агностик и не смятам религиозната си принадлежност за важна. Освен това съм с корени от Северна България и Одринска Тракия, но съм родена в Родопите, което е важно за моята идентичност. Не по-малко важно за моята идентичност е това, че съм от София, както и това,че от 20 години живея в Холандия.
Това са все неща, които обогатяват житейския ми опит и оформят възгледите ми. И няма драма между моите различни идентичности, всяка от които ми е скъпа, понеже водещо за мен е хуманността. Затова дали ще браня правата на българи, на помаци, на турци, на роми - за мен е еднакво важно, понеже не съм футболен запалянко, та да викам само за "моя си отбор".
Но очаквам същото и от вас, а не да цените единствено, когато някой говори за жертвите сред помаците, а да неглижирате тези сред българите, ромите или турците.
Сега разбра ли какво ме дразни в твоя шовинстки помашки патос или да ти го кажа още по- ясно?
Ако ще се държиш презрително и надменно спрямо другите етноси или малцинства защо тогава се сърдиш на българските националисти, които правят СЪЩОТО?