Получих лична бележка. Понеже в съобщението се съдържат упреци, които са често срещани заблуди, смятам за важно да споделя част от отговора си и тук.
Никога, никъде и по никакъв начин, било във филма, било в казаното или написаното от мен съм си позволила да хвърля "вината върху цял един народ".
Напротив!
Сигурно поне 1 000 пъти съм обяснявала, че няма такова нещо като колективна вина (това са сталински постановки!) и че извършилите престъпления винаги са КОНКРЕТНИ хора.
Затова никой няма право да си позволява такава груба манипулация - да твърди, че Даниела Горчева някога, някъде е обвинявала цяла група от хора - в случая "българския народ"?
Тези безотговорни приказки по инерция идват от начина на мислене на тези, които ме обвиняват в това, тъй като за тях хората не се делят на почтени и непочтени, а на българи и други.
За да съм справедлива- това не е характерно само за българиТЕ, защото и тук, в този форум виждам подобно мислене.
Много от помаците са склонни да мислят по този начин. Колкото и да е странно - не го видях сред турците, които интервюирахме за филма. Това има обяснение - тези хора се основават на личния си опит (имали са приятели българи и умеят да делят насилниците от приятелите, разбирайки, че не етническата принадлежност е водеща, а моралът и човечността).
Имали са и време да премислят всичко това.
Според мен такова мислене (ние, помаците, те - българите или ние, българите, те - другите) идва от провинциалната ограниченост .
"ТурциТе ни клаха", "циганиТЕ ни крадат", "българиТе ни сменяха имената" и не си задават въпроса аджеба българи (съответно помаци) не крадат ли и не вършат ли насилия?
Та нали именно българи избиваха и затваряха българи в концлагерите в Белене и Ловеч и т.н.? Но жертвите - също българи не казват българиТЕ. Защото знаят, че има българи и българи.
И съответно: нали много помаци (турци) помагаха на насилниците - асимилатори, а обратно - не много, но все пак имаше и българи, които се противопоставяха?
Не може българиТЕ (помациТЕ) да са винаги жертви, а другиТЕ - насилници.
И ако другиТЕ са жертви, да махваш с ръка - е, какво толкова, ние не сме ли страдали!
С тоя филм просто разказваме историята на тези хора. За да се знае.
Това е филм против лъжата, против манипулацията. И вземете пример от турците във филма, които отлично правят разлика между българиТЕ и насилнициТЕ.
Що се отнася до т.нар. "държавни символи". Не може едно парче плат(знаме) или парче хартийка(паспорт) да бъде по-важно и да има по-голяма стойност от човешкото достойнство и дори от човешкия живот. На това му се казва ФЕТИШИЗЪМ.