Доц. Евгения Иванова: Цялото общество трябва да потърси виновниците за Възродителния процес
понеделник, 13 юни, 2011 Няма коментари
Evgenia Ivanova
Какво Ви доведе отново в Родопите?
Преди всичко, аз безкрайно обичам Родопите и използвам всяко едно изследване, проекти и какво ли не, за да дойда до тук. Конкретно в момента провеждам едно много голямо изследване за нагласите на мюсюлманите в България и това е идеята, за да дойда тук. Изследването ще бъде в цяла България, но аз понеже обичам Родопите и съм работила в тях, избрах да дойда тук.
Говорейки за интеграцията на малцинствата и капсулирането им, какво може да се каже по тази тема?
За съжаление трябва да споделя доста негативни наблюдения, защото за мен има огромна разлика от времето, когато работех в Родопите и сега. Сега много отчетливо се наблюдава – не в Смолянско, но например в Кърджалийско се наблюдава много голямо капсулиране на мюсюлманите и за разлика от времето, когато аз съм правила изследване непосредствено след възродителния процес, когато е имало логика хората да не обичат българите, те правеха прекрасна разлика между комунисти и българи, а в момента тази разлика, като че ли започва постепенно да се заличава. Разбира се, това е плод на политическите усилия от всички страни и това е ужасно неприятен за мен процес.
Казвате политическите среди – а относно медийното говорене спрямо мюсюлманите?
Да, разбира се. Естествено че и медийното говорене, тъй като политическите сили нямаше да имат влияние, ако не беше медийното говорене. Както казва един китайски учен, когото страшно обичам: “Сегашният Херодот са медиите.” Никой нямаше да знае историята, ако не беше Херодот, никой нямаше да знае какво се случва, ако не бяха медиите в днешно време, така че то е неизбежно. Лошото обаче е, когато медиите в името на сензацията и бъркайки се в неща, които не разбират, правят бели.
Вие изследвате Родопите. Визирайки тенденцията в медийното говорене за радикален ислям, ислямизъм и т.н. в Родопите – има ли наистина почва за ислямизъм, сблъсква ли ли сте се с такова явлеие?
Не. Сблъсквам се обаче непрекъснато с говорене за радикален ислям. Моите предварителни впечатления общо взето се потвърдиха, че изповядващите т. нар. традиционен ислям, някои го наричат “Баба ислям”, смятат т. нар. нови имами, които са завършили не само в арабските страни, а и в София дори – Ислямския институт, считат, че те са проводници на някакъв друг ислям. Всъщност те са проводници на ортодоксалния, на чистия ислям. Това е моето мнение засега. Не мога да се ангажирам с категорични твърдения, че радикален ислям няма, предпочитам да го наричам ислямизъм, защото това не е моя работа, а на съответните служби, които трябва да се занимават с това. Моята работа е да разбера има ли почва за радикален ислям или ислямизъм и според мен такава почва няма. Но все още не искам да се ангажирам с категорични твърдения преди да съм си завършила изследването.
Изследвали сте дейността на дружба “Родина” в миналото. В момента тече дебат относно тяхната дейност. Каква е Вашата оценка за “родинци”?
Дружба “Родина” е много сложно явление и е трудно да се резюмира набързо, но във всички случаи мисля, че с книгата си “Отхвърлениете “приобщени” успях да развенчая мита, че дружба “Родина” е спонтанно зародила се организация в рамките на самите българи мюсюлмани. Има купища документи, чиито автори към момента дори не крият, напротив – синовете им се гордеят с тях – и Караманджуков, и Маринов и т.н., които показват абсолютно недвусмислено, че дружба “Родина” е държавна политика. Няма защо да се заблуждаваме – тази политика започва от идването на власт на “Звено” и се задълбочава в годините, всъщност разликата между “Звено” и дружба “Родина” е 3 год. Политиката им е изключително ясна – за българизация на българите мюсюлмани, слава богу, не за християнизация, както е през 1912г., но за категорична българизация и за приобщаване чрез отхвърляне.
Преди близо три месеца на митинг в Барутин ДПС поиска виновниците за Възродителния процес. Не е ли закъсняла реакция това искане?
ДПС преди всички избори непрекъснато иска да се наказват виновниците за Възродителния процес и непрекъснато се сдружава с тях на политическо ниво.
Всъщност кой трябва да посочи виновниците и има ли давност това?
Всички ние. Защо ДПС да има монопол върху търсенето на виновниците. Цялото общество трябва да търси виновниците.
А какви са нагласите на обществото относно Възродителния процес?
Боя се, че не го интересува. Има и други нагласи, също обезпокоителни – когато миналата година направихме друго изследване, за историческата памет на българските граждани от всички етнически и религиозни групи, ние се сблъскахме с едно явление, не че го откриваме за първи път, но този път беше много масирано – мюсюлманите, и българи, и турци изтъкваха Възродителния процес като най-важно, най-травматично събитие, и също нито един християнин не го посочи, като в същото време тъгуваха за Тодор Живков. Не казвам, че е парадоксално, това се вижда от доста отдавна, но сега е по-масирано. Мнозина от мюсюлманите, с които разговаряхме дори бяха склонни да направят компромис с Възродителния процес в името на това, че през комунизма се е живеело по-добре. Това е тенденция, която също не ми харесва, но като учен съм длъжна да я отбележа.
Рудозем днес