абулафия Калки,
За протокола: осъствам от България временно, нямам търпение да се прибера у дома си. Там ми е мястото и там ми е сладко. Никога няма да ме чуеш да дудна за емиграция и "махане", защото (без да съдя някого) лично го намирам за срамота. Като се обърна назад и виждам зад себе си поколения мъже и жени, които са я строили тая държава. Черковната борба? - там е родът ми. Училищната революция? - там. Народното дело на Левски? - там. Черешовата батарея на Зли дол? - Там. Кресненско-разложкото възстание - начело. Македонските борби - начело. Всяко начинание на свободна България - там. Та и аз мога единствено тук да бъда. Тези хора и делото им е живо за мен. Казвам всичко това, щото малко ми иде вповече всякакви хора, чието отношение към родината се изчерпва с Волен Сидеровата гнъс, да ми се пишат патриоти и националисти и да наричат опонентите си "роби". Атака е болест, метастаза на комунистическия процес на разрушаване на националната тъкан и етос. Така.
-
Редовно съм из Родопите. Ти виждаш много минарета. Вероятно предлагаш да ги забраним. Аз виждам бедни хора, които поне вярват в нещо - за разлика от мнозинството умници тука. И с които Българската държава по никакъв начин не работи. Тези хора са качествен човешки материал. Проблемът не е, че имат достатъчно жизненост да си строят джамии - халал да са им. Проблемът е, че имамите им идат от най-радикалните медресета от залива. Проблемът е, че никъде не видях нещо построено от държавата - ново училище, читалище, какво да е. Няма да се уморя да повтарям: Българският национален интерес изисква спешно откриване на Висш ислямски институт в София, който под контрола на държавата да изгради поколение от имами, придържащи се към традиционния по нас мек ислям. Трябва да имаме последователна образователна политика към тези хора. Те нямат нужда от квоти, за което явно намекваш - и турците и помаците са работливи и ценят възможността да се издигнат. Трябва да имаме богата гама от пропагандни инструменти специално за тях. Включително телевизионен канал, който да използва турския в ограничени количества, по начин, който постепенно да изгради връзка с българската държава и българския език. И основно - да се занимава с теми от техния бит и живот, по начин да ги интегрира с нас.
-
Атакоидите не искат всичко това. Те са против. Защото каквото и да лъготи Параграфа тука, те много добре усещат, че когато бесноватия Сидеров крещи против "турцизацията", това значи, че говори за България без турци. Тази надежда не е просто огромна заплаха за националната сигурност. Тя е феномен на масовата психопатология - политическото обединение около смесица от скотски страхове и най примитивна агресивна омраза. Атака не предлага нищо по същество - тя няма политика. Тази партия демонстрира в крещяща степен всички пороци на партийната ни система, заради която избирателите изоставиха всички други партии - корупция, тотална безпринципност, нагли лъжи и обръщания на 180 гр. шуробаджанащината като модел на партийно строителство, болшевизъм (кого не прогони Волен?) и каквото още щете, но ядрото от избиратели са там. Противно на всяка логика. Освен на логиката на пристрастяването към възможността да мразиш в тълпа.
-
Повечето от самонабедените националисти нямат отношение нито към родината, нито към вярата си. Ако ги занимава историята ни, то това са някакви болезнени измишльотини, според които ние сме най великите. Отношението на Сидеров към православието е типично за тях. Той се накичи с диплома по богословие, но това не му попречи да встъпи в противоканоничен брак с кръщелницата си, не му пречи и тя да пише и издава книги за всякакви бесовщини, не му пречи да влиза в грозни конфликти по време на служба. Този човек няма елементарен страх от Бога или уважение към молитвата на другите. Аз не съм видял в никоя от проявите на Атака позитивно отношение към България - ама не обичайните болезнени самоизмами и дебелащини кого сме разбили и как сме най-великите. Елементарна грижа за нещо конкретно в тая страна - как да се построи, как да се поправи, как да стане хубаво. Стихията на Атака е гоненето, противопоставянето, развалянето, агресията. Това не е национализъм, болест е.
http://www.segabg.com/fixed/vrpl.asp?id=3684589