Български > Eзик
Помашко - Български джобен речник
Hashashin:
--- Quote from: Тоска on May 12, 2011, 16:11 ---Никога не съм чувал такова нещо да има Зейбекско- Турски. ;) Вие Българите не можете да разберете разликата между диалекта и стандартния език. Сто пъти съм казал че ако сте използвате преводач за да превеждате на български, разбира се езикът ни не е диалект на българския.
--- End quote ---
Като не е диалект на българския що разбирам какво говорят помаците? Даже на врачаните разбирам много по малко, хеле па на трънчаните. Колкокото има зайбекски, кипърски и американски език толкова има и помашки. Иди и попитай някои помак от България с изключение на Еврото с неговия измислен от него език, на какъв език говори, да видим какво ще ти отговорят.
EvroPOMAK:
Ако, някой добър българик граматик и езиковед направи разходка в чисто Помашките села в Гърция и Турция, където доста добре в някои места е съхранен "Помашкият", хабер понятие няма да му разберат Помаклъка от неговият сегашен български, така, че това ще по-скоро разговор между Марсианци и Лунатици, отколкото между - едноезичници. ???
Всеки може да опита! 8)
Hashashin:
--- Quote from: EvroPOMAK on May 12, 2011, 23:35 ---Ако, някой добър българик граматик и езиковед направи разходка в чисто Помашките села в Гърция и Турция, където доста добре в някои места е съхранен "Помашкият", хабер понятие няма да му разберат Помаклъка от неговият сегашен български, така, че това ще по-скоро разговор между Марсианци и Лунатици, отколкото между - едноезичници. ???
Всеки може да опита! 8)
--- End quote ---
Някои сме се опитвали и сме се разходили и като ходихме и заговорехме на български ме мислеха за помак ;) Пък и аз ги разбирах прекрасно. Защо ли ;)
EvroPOMAK:
Значи, който не приема че има Помаци, и всъчко свързано с тях като, език, обичаи и т.н. все свързано с Помаците, незнайно е какво дири тука в тази територия. ???
От години да се повтарят все едни и същи неща е безмислено! ???
Hashashin:
--- Quote from: EvroPOMAK on May 12, 2011, 23:51 ---Значи, който не приема че има Помаци, и всъчко свързано с тях като, език, обичаи и т.н. все свързано с Помаците, незнайно е какво дири тука в тази територия. ???
От години да се повтарят все едни и същи неща е безмислено! ???
--- End quote ---
Помаци има бе Евро, който отрича това все едно да отрича че има Слънце и Луна. Обичаи свои помаците също имат. Спор няма. Но език помашки нема и никога не е имало. Помаците говорят на същия диалект като съседите си християни и който твърди обратното все едно твърди че водата е суха и огъня студен ;)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version