Author Topic: Ценят ли българите своите мюсюлмани?  (Read 14004 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Шали

• Advanced member
...
Та... какво мислите за браковете между християнин и мюсюлманка?
Здравейте!
Ето тук сме обсъждали http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2697.0.html

Колкото до камбаните...всичко е въпрос на привикване. Светла, всъщност доста често бият, но Вие и аз не ги "чуваме" така  :D, а и ни е приятно.

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
Сравнението не е подходящо, защото християнските свещениците не използват високоговорители, за да призовават миряните на молитва. Камбаните се бият много рядко при особени събития.
Например в центъра на София непрекъснато отекват виковете на имамите от джамията срещу Халите, но почти никога камбаните на църквата "Света неделя".
Ние няма да решим тук с Вас нищо имамите ще си ,,викат'' по пет пъти и камбаните ще си бият.Както казва народа ,,кучетата си лаят,кервана си варви''.

Offline IvayloIvanov

• Member
  • **
Благодаря, Шали - разгледах темата. Натъкнах се обаче на ето това:
В мюсюлманската култура е недопустимо влюбването на момиче-мюсюлманка в друговерец. Когато едно девойка е възпитавана в традиционна мюсюлманска среда, тя няма как да се влюби в младеж, извън нейната религия. Ако го направи ще е изключение, което ще й донесе доста неприятности спрямо родители и близки. На нея ще се гледа като на продажница.
Доколкото разбирам - под "смесени бракове" тук се разбира бракове между мюсюлмани от различни етноси и бракове между мюсюлманин и християнка.
По някаква причина обаче на бракове между християнин и мюсюлманка не се гледа с добро око. Което ме кара да се питам: Тукашните мюсюлмани ценят ли българите?
Неслучайно влизам с профила си от Фейсбук.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!

Колкото до камбаните...всичко е въпрос на привикване. Светла, всъщност доста често бият, но Вие и аз не ги "чуваме" така  :D, а и ни е приятно.

Дори и да бият често камбаните (на пълни часове), свещениците не призовават към молитва от куполите на църквите и не ползват високоговорители. Това е разликата.

Доколкото разбирам - под "смесени бракове" тук се разбира бракове между мюсюлмани от различни етноси и бракове между мюсюлманин и християнка.
По някаква причина обаче на бракове между християнин и мюсюлманка не се гледа с добро око. Което ме кара да се питам: Тукашните мюсюлмани ценят ли българите?

Прочетете Корана и ще разберете, там са уточнени условията, при които е относително възможно мюсюлманка да се омъжи за друговерец. А може и продължението на същото  обсъждане от посочения линк.
Поздрав

Offline IvayloIvanov

• Member
  • **
Може би не съм чел Корана достатъчно внимателно - ще го прочета пак. Във всеки случай Коранът и Библията от няколко години съжителстват заедно в библиотеката ни и досега не съм видял нито да спорят, нито да се бият. ;)
Хубаво е, че има такива сайтове, където можеш да разгледаш проблемите от няколко гледни точки, но ще открия нова тема - просто искам да си изясня нещата докрай.

Offline Шали

• Advanced member
Всеки намира, това което търси и до където може да го разбере.
Не знам дали отношението към частния случай на Вашето семейство би било идентично от различни ходжи (в различни джамии). Потребността от молитва и общение с Бог в храм е толкова силна, че и подобно препятствие би било преодоляно, сигурна съм. Предполагам, че има разлика от ходжа до ходжа, както и между свещениците и много често този избор е от голямо значение за религиозното развитие на човек.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Благодаря, Шали - разгледах темата. Натъкнах се обаче на ето това:Доколкото разбирам - под "смесени бракове" тук се разбира бракове между мюсюлмани от различни етноси и бракове между мюсюлманин и християнка.
Неслучайно влизам с профила си от Фейсбук.

То и в християнството не е разрешен подобен брак...

Offline husein

• Adviser
Днес гледах предаването Вяра и общество,и поздравявам водещият Горан Благоев за толерантния тон и за хубавото предаване,гледал съм и други предавания и отново се показа като вярващ,почтен човек и журналист и даде възможност на гостите си да говорят!
http://bnt.bg/bg/videos/productions

Offline Seliam-hodja

• Avarage member
Росен Плевнелиев: Баща ми укриваше  мюсюлмани през възродителния процес .

- Рискуваше без да си дава сметка, че може да има проблеми с властите

Къщата на семейство Плевнелиеви е една от тайните квартири за българите  мюсюлмани по време на  възродителния процес, сензационно разкри избраният за президент Росен Плевнелиев пред камерите на “Търси се”.
По време на възродителния процес къщата на Плевнелиеви е скривалище за българите  мюсюлмани в Гоце Делчев. Бащата на Росен се е ползвал с много особен статут, обичан от всички в града.

“Всички помнят баща ми като много добър, сърдечен и емоционален човек. Зная, че и българските  мюсюлмани винаги ще си спомнят с много любов за него. Той направи много добрини на притеснените тогава наши съграждани”, каза Плевнелиев. Баща му разбирал и съчувствал и на българските турци, без дори да си даде сметка, че може да има проблеми с властите. За щастие не е бил преследван заради хуманния си жест.

“Освен математик, баща ми беше поет, с три издадени стихосбирки. От него наследих дарбата да пиша. Загубих го на 18 години, по време на военната служба в Плевен. Спомням си много ясно тази последна среща, говорихме пред вратите на поделението, каза, че не му остава много време живот. Помоли ме да се грижа добре за майка ми и за семейството”, разказа Плевнелиев.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Мисли и разсъждения на Велики мислители и оратори - "Лафоризми и Бойковизми" !  ;D :) ;)
http://www.esnips.com/displayimage.php?pid=22298305

Offline maktub

• Member
  • **
  • "По-добре седни върху сърцето на лъв, но никога не
Нека започна от там.,, брак на мюсюлманка с българин..ДА..ако има любов. Вижте, ако чувствата са истински вярата,етноса,религията и всичко останало нямат значение,защото от момента, в който двама (истински) влюбени се съберат, тези различия се претопяват и се сътворява нещо ново и прекрасно,освен връзката, се създава една любов,в която двамата потъват и тя поставя началото на нови начала и нови градежи само на хубави неща.Относно дали българите ценят..ами нека се запитаме дали в тези времена изобщо хората ценим своите любими близки,приятели и т.н. При всеки е относително.Зависи от човека,ценностната система и т.н.Имам познати,които дори искат да променят вярата и етноса на човека на себе си и други които освен че го приемат такъв какъвто е започват да участват в неговия религиозен живот,следователно всичко зависи от хората и чувствата които градят технтие отношения.  :) :)

Offline BG POMAK

• Senior member
На въпроса Ценят ли българите своите мюсюлмани? ще отговоря така:
България не прави нищо за приобщаване на помаците. Какво имам в предвид. Това население живее в най-неблагоприятните части на България и е най-бедното. Няма никакво развитие и е изостанало от всички други етноси. Населените места в което това население живее е с средновековна инфраструктура. Къде в страната в която живеят българи християни и български турци сте видели да се използват оръдия на труда от миналия век. Оране със животинска сила, пренасяне на селскостопански продукти с животинска сила, та дори и пренасяне на товари на гръб от жени. Питам ви още един път това видели ли сте го при другите. Не и няма да го срещнете никъде другаде.
Да сте видели обезлюдени помашки села. Не вярвам. Почти няма миграция. Въпреки че това население в повечето случай се населява в покрай граничните райони. С което се допринася за съхранение на тези райони. А какво прави държавата за това? Нищо дори пречи. Националните медии представят това население в най-лошата му светлина. Дори понякога се ползват  обидни квалификации. Смея да твърдя, че това население съхранява част от българската държава. Не се изселва както често го правят българските турци и българите християни.
Въпреки това същото население на България, с много големи усилия работи за своя просперитет.
Това нашите съседи гърци го усетиха и започнаха да работят по този въпрос за подобряване на жизнения стандарт на същото население.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Прав си Сергей, никога не са ги целели, кръстили са ги многократно, унижавали са ги и продължават да действат в тази насока. Държавата се държи като мащеха и не иска да забележи разликата в която живеят мюсулманите. Държавата е длъжна да осигури социално равноправие и ако се налага да инвестира в тези изостанали раёни но нердэе такава справедливост. Така е било и по всичко изглежда че и така ще продължава. Гърция започна да оказва известно внимание на Помаците за да ги изолира от Турция и България. Най-ефикасната стратегия на Помаците в Бг според мен е те масово да започнат да изучават Турски език след което е възможно да загреят реотаните на някои в управлението. Не искам да използвам израза Турчeeне защото няма такова понятие в Турция. Турция е многоетническа държава и всеки разбира че ако има турчeeне това ще е в разрив със понятието нация. Всеизвестно е че в Турция живеят повече Помаци, Босненци, Албанци и други в сравнение с където и да е другаде.

Offline Turas

• Forum fan
Най-ефикасната стратегия на Помаците в Бг според мен е те масово да започнат да изучават Турски език след което е възможно да загреят реотаните на някои в управлението. Не искам да използвам израза Турчeeне защото няма такова понятие в Турция. Турция е многоетническа държава и всеки разбира че ако има турчeeне това ще е в разрив със понятието нация. Всеизвестно е че в Турция живеят повече Помаци, Босненци, Албанци и други в сравнение с където и да е другаде.
Кога да почваме? :) :) :)А учители по турски откъде? А не е ли по-добре да учим Руски, щото руснаците и без друго се очертават като новите собственици на Турция?! :)
Много си зле - чесно!!! :D