Аз не съм се оградил с никакви телени огради, ежедневно общувам с различни хора - християни, мюсюлмани, но не мога да приема някой да ми налага своето мнение за моя произход, език, култура. Този сайт беше създаден за да се осъществява своеобразен културен обмен между помаците в различните балкански страни и в самата България, а не да се говори непрекъснато как и колко ние сме близки с българите или с някоя друга етническа общност.Вместо непрекъснато да репликирате всеки един от съфорумниците споделяйте информация (снимки, видеоклипове ) за помаците в България или от други места по света. Така ще ни опознаете и ще видите истинското ни лице. Ние, определящите се като помаци, не сме чак толкова малко, колкото си мислите вие , а освен това и не сме толкова страшни и капсулирали се в себе си. За да ни опознаете обаче би било добре да отидете до Турция и по-точно до местата, населени с помашки изселници , да видите как се съхранява идентичността на един народ - език, фолклор, традиции. И това става в среда, изключително благоприятна за една ,,светкавична" и безпроблемна асимилация. И още един пример бих ви дал - българите и помаците в Гърция. От първите и следа не е останала, а вторите са признати като малцинство със своя език ,култура , традиции. Аз знам и какви ще бъдат отговорите на постинга ми, знам, че ще ме упрекнете, в незнание за степента на гръцкия терор спрямо българското население в Гърция, но все пак се замислете върху примера ми...
P.S. Не пиша с псевдоним, а със собствено ми име , което е свързано с мюсюлманската именна традиция и можете да се поровите в Интернет и да разберете какво означава.
Да затова в Турция има 100% асимилация на помашките общности изселили се там още от началото на 20 век.
Имаше едно изследване ,което Тоска публикува в този форум ,където ясно беше посочен процента на асимилация при помаците-и той е 100% за разлика от останалите не Тюркско-говорещи мюсюлмански общности.
Малко инфо.Според едно изследване на Лондонският парламент в началото на 19 век населението на Румели (българската етническата територия,Албания и Босна-Гърция,Сърбия и Влашко са автономни княжества)- е 4.8 мил. гърци(православни-основно българи),5.5 мил.Турци(албанци,помаци,бошнаци и малко турци) и 850 хил.българи(католици).
Ако надникнем в османските архиви ще разкрием,че населението на България е било в съотношение 2/3 християни и 1/3 мюсюлмани.Това ни показва,че в Турция са се изселили до 1915 година поне около 2 000 000 мюсюлмани-като 90% са били помаци.
Като според теб в Турция са се запазили ПОМАЦИТЕ като общност,език и обичай,къде са потомците на тези приблизително 2 мил. помаци.
Според изданието Етнолог към днешна дата има 300,000 помаци в Източна Тракия, запазили българския като майчин език. Според Joshua Project бройката е около 350,000 за цяла Турция.Според отделни статии в турския вестник Миллет много помаци са били езиково асимилирани и турцизирани,като общият брой на турцизираните вече помаци надхвърля 600,000 души(А според мен са поне от два-до три пъти повече.).
Т.е. според различните източници общият брой на помаците в Турция варира от 300-до 500 хиляди.