Author Topic: Помаците искат да учат турски ?  (Read 47509 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
Re: Помаците искат да учат турски ?
« Reply #60 on: May 26, 2011, 00:41 »
Благодаря за ,,изчерпателния отговор" относно това , кои имена какви са, но беше хубаво тия разяснения да ги правиш на някого другиго и на друго място. А тия имена пък изобщо ги няма при мюсюлманите. На мене ми е много интересен друг факт, какво търсиш ти и други подобни на тебе в тоя сайт?Не виждате ли, че сайта е помашки?! Не си мислете, че можете по някакъв начин да повлияете върху самосъзнанието ни! Ние отдавна сме чужди за вас, за което вина имат десетките български политици , играли си с нашата съдба.

Какво самопризнание за пълно отчуждение от общество и родина, както и за крайна липса на каквато и да е разбиране или търпимост, да не говорим за търсене на общи допирни точки, някои го наричат "затвореност".
Момче, ти си вероятно верен последовател на ДПС, защото тази партия единствено може да "осигури етническия мир", не казвам последовател на "Атака", защото не се възприемаш като българин, дори България ти е дълбоко чужда, за което са виновни други...
А ти къде си в цялата работа, това ли е начинът да се изявиш, да реагираш, да се държиш? Или си изхвърляш адреналина? Това ли са настроенията в родния ти край?
Господ на това ли те научи, след като повечето сте дълбоко вярващи?

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #61 on: May 26, 2011, 00:54 »
Расате ти колко живота имаш, казваш че си убит а продължаваш да ни убеждаваш и да пишеш неща ,,които са ни в клин ни в ръкав''.Достатъчно съм обикалял и чел и  прживял за да приема твоите писания за,, истинска монета''.Говориш ми за децата на ,,бившата върхушка'',а знаеш ли за децата на помаците, как се чувстваха не само в училище а и  в казармата.
Знаеш ли колко турски и помашки младежи посегнаха на живота си от подигравките и гаврите в казармите.Не за вас това е нормално, вие не сте минали по този път.

Сивек, в същата тема ти бях пуснала линк към разказа на Юлия Гурковска, публикуван в медияпул, явно не си го прочел. Или пък в духа на общото настроение тук отричаш всякакви факти от българската история .
Ами прочети го, дадох ти тоя пример, защото е изпълнен с човещина и страдание.

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #62 on: May 26, 2011, 01:38 »
Когато фактите говорят и боговете мълчат.
Светлина защо постоянно се чепкаш с някой или такъв ти е занаята.Защо винаги трябва да бъдеш опозиция.Ами като толкова си начетена и знаеща защо се занимаваш с нашия форум,намери си някъде из виртуалното пространство начетени и еднакво мислещи /сигурен съм ще ги намериш/с който можете спокоино и без напрежение да ,,разтягате локуми''.

Offline alaeddin

• Member
  • **
« Reply #63 on: May 26, 2011, 10:23 »
Какво самопризнание за пълно отчуждение от общество и родина, както и за крайна липса на каквато и да е разбиране или търпимост, да не говорим за търсене на общи допирни точки, някои го наричат "затвореност".
Момче, ти си вероятно верен последовател на ДПС, защото тази партия единствено може да "осигури етническия мир", не казвам последовател на "Атака", защото не се възприемаш като българин, дори България ти е дълбоко чужда, за което са виновни други...
А ти къде си в цялата работа, това ли е начинът да се изявиш, да реагираш, да се държиш? Или си изхвърляш адреналина? Това ли са настроенията в родния ти край?
Господ на това ли те научи, след като повечето сте дълбоко вярващи?
Ти кой си или коя , за да определяш политическите ми пристрастия. След като не ме познаваш лично нямаш право да ме обвиняваш в нетърпимост и липса на разбиране. Да си чужд с някого не означава да си в лоши взаимоотношения с него. Явно ти и такива като тебе не могат да приемат различните , но въпреки всичко и всички, нас ни има и не сме никак малко. Мога да ти гарантирам обаче , че ние никога не сме били и за в бъдеще няма да бъдем източник на конфликти.И  за последно мога да ти кажа ,че на тебе мястото не ти е изобщо тук в тоя сайта. Не знам какво правите при нас? Успяхте да направите само едно - да накарате много свестни хора да се откажат да влизат тук. Това смятам да направя и аз . Тогава няма с кого да се чепкате и кого да обиждате , навлизайки в личното му пространство.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Ynt: Помаците искат да учат турски ?
« Reply #64 on: May 26, 2011, 10:29 »
ima edna stara Balgarska  pogovorka - ' Strah loze pazi ' imenno 4rez nego se opitvat da si paziqt lozeto.  :)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #65 on: May 26, 2011, 11:16 »
И не само в този сайт, има толкоз много изприказвани и посочени примери за "единият пример", че е добре да се разровиш, прочетеш и осмислиш - множеството примери, за да не се объркаме като надраскани грамофонни плочи в темата за "турския", "помашкия" и "българския" говори, ако щеш и други езици.  ::)
Даже и за "шовинизма" има бая изписано, една част извадено от тълковния речник и предоставен ни от тебья за разяснително опознаване на корените му.  8)
Хич, нема да е зле, ама никак, де, да попрегледаш и писанията за възникването и развитието на народите, нациите, общностите, етносите и т.дальее, т.дальее, но, не от Наште Хистерици и Социологици, а от некои чужди и хептен далечни от Балканския Казан, логистици!  8)
Ама, от това твое новото, сега и бая още по-ново изнаучихме, че на света е само една, една, нашта Велика единствена Нация, Тя,  от която са тръгнали сички други нации и са дали началото на всички други космополитни народи и нации по големиет свет и по още по-големиет космос.  ;D
Даже, и разбрахме, че от "Българския Шовинизъм" нема на света друг по-хубав Шовинизъм от него, той е най-Велик, той е най-Хубавият, той е най-Съвременен, той е най-Модерният шовинизъм, Той и само Той !  :D
Добре, че в последния "Голям Срам на България" пред софийската джамия се намериха онези неизвестните хора с "Цветята пред вратата" за да ви изтрият срама и да ви измият лицето пред света за най-Новият Ви Български Шовинизъм и Нарцисизъм!  ::) :) ;)
Даже, ми мязьа, че в неделечно време, от този горния Нарцистичен Шовинизъм, Помаците, хептен да не почнат да не наблегноват да изучават "турецкиет" език, та дори и хептен да не забуреть и "Поматскиет" език, ами и той да си остане като некво архаично музейно украшение тамо нейдье по крайните Помашки селца разпилени нейде низ близката-далечна Туркия!  ::) ??? 8) ;)

;D ;D
Де го удряш де се пука. ;D ;D ;D ;D ;D

Първо има една голяма разлика между нация и народ-нацията е съвкупността от всички етноси населяващи едно държавно формирование,а народът,на гръцки-етнос е исторически формирала се популация от родствени помежду си индивиди населяващи в определен момент една територия говорещи на един майчин език и имащи подобна ценностна система и традиции.

Това,че обичам и предпочитам народът си пред всички останали народи и нации-не ме прави шовинист,а националист.Това,че обичам родината си,родната къща-не ме прави шовинист,а патриот.
За мен на първо място са българите и България,а след това всички останали народи и страни,но това не ме прави сляп-разбира се,че има много страни и народи,които са с различно от нашето развитие.
Но все пак аз съм и историк и мога със сигурност да твърдя,че има народи,които исторически произлизат от българите и макар,че след определен по близък или по далечен период поради външни причини да са се отделили от нас.

Всичко това което описах ме прави родолюбец,а не шовинист.
п-с-Родолюбец,каква хубава българска дума заместваща напълно латинската дума националист или пък гръцката патриот.

От твоите подигравателни думи разбирам,че май ти не обичаш родината си тъй като бъркаш родолюбието с шовинизма!!!

Поздрави.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #66 on: May 26, 2011, 11:30 »
Благодаря за ,,изчерпателния отговор" относно това , кои имена какви са, но беше хубаво тия разяснения да ги правиш на някого другиго и на друго място. А тия имена пък изобщо ги няма при мюсюлманите. На мене ми е много интересен друг факт, какво търсиш ти и други подобни на тебе в тоя сайт?Не виждате ли, че сайта е помашки?! Не си мислете, че можете по някакъв начин да повлияете върху самосъзнанието ни! Ние отдавна сме чужди за вас, за което вина имат десетките български политици , играли си с нашата съдба.

Има ги взел съм ги от посочените сайтове и са арабски.

Характерна черта на българите,че винаги обвиняват другите за своите неволи и винаги търсят "спасителят" на белия кон.

От друга страна виждам,че говориш от името на  всички-мога със сигурност да твърдя,че тези дето мислят като теб са малцинство сред помаците и обитават определени райони.
Но както и да е -всеки човек е свободен със изборът си и е негово лично право да мисли каквото иска.

А сайтовете са за това да се дискутира-а за да има дискусия трябва да има хора със различно мислене иначе стават без интересни и за циклят.

От друга страна аз уважавам твоето мислене и за да не бъдеш ШОВИНИСТ уважавай и ти моето. ;)

П-с.
Ако искаме да променим държавата България трябва да се запитаме какво бихме направили за нея,а не да сме егоисти и бездейни и да чакаме  държавата да направи нещо за нас.Защото държавата това сме ние хората.

Поздрави.

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #67 on: May 26, 2011, 12:23 »
Ти кой си или коя , за да определяш политическите ми пристрастия. След като не ме познаваш лично нямаш право да ме обвиняваш в нетърпимост и липса на разбиране. Да си чужд с някого не означава да си в лоши взаимоотношения с него. Явно ти и такива като тебе не могат да приемат различните , но въпреки всичко и всички, нас ни има и не сме никак малко. Мога да ти гарантирам обаче , че ние никога не сме били и за в бъдеще няма да бъдем източник на конфликти.И  за последно мога да ти кажа ,че на тебе мястото не ти е изобщо тук в тоя сайта. Не знам какво правите при нас? Успяхте да направите само едно - да накарате много свестни хора да се откажат да влизат тук. Това смятам да направя и аз . Тогава няма с кого да се чепкате и кого да обиждате , навлизайки в личното му пространство.

Явно не осъзнаваш какво приказваш/пишеш  или наистина си изхвърляш отрицателните натрупвания. Думата "търпимост" произхожда от "търпя", ако не знаеш.

И за какво лично пространство ми говориш, след като се изявяваш на обществено място - все едно на площада/форум, където всеки случайно минаващ/четящ може да прочете какво си написал?
А, да сетих се - пишеш с ПСЕВДОНИМ и си в сайта "помак.еу"  сред свои и затова не рискуваш нищо - т.е. няма как да носиш пряка отговорност за думите си и можеш да си приказваш, няма "опасност да бъдеш разпознат", а напротив - вероятно си ценен за това.
Що се отнася до "отчуждеността" или затвореността ТИ СИ ТОЗИ, КОЙТО СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО отчужден (но не в лоши отношения с всички българи) и затова "раздаваш покани за напускане на сайта", а уж имаш претенции да си "различен".
Не виждаш ли, че ти самият слагаш преграда между теб/различния и различните от теб по друг начин.
И освен това въобще не виждам с какво си различен от средностатистическия български гражданин живеещ в България, нито пък от който и да е средностатистически гражданин по света.   ???
Пък ти се имай за различен и вместо да търсиш допирни точки общувайки се ограждай, с каквито си искаш "телени мрежи".
Поздрав  :-*

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #68 on: May 26, 2011, 13:37 »
;D ;D
За мен на първо място са българите и България, а след това всички останали народи и страни, ........................
От твоите подигравателни думи разбирам,че май ти не обичаш родината си тъй като бъркаш родолюбието с шовинизма!!! 

А, пък за мен на първо място са Помаците и България, а след това всички останали народи и страни!  ::)
От тези исторически поучително-подигравателни думи и тези разбираме, че май ти не обичаш родината си повече от всеки един Помак или друг сроден роден в България или прогонен от България, тъй като бъркаш много понятия, още повече шовинизма с родолюбието и доста други неща с които привидно създаваш вид на ужким един много по-добър  националист-родолюбец отколкото другите такива, които се мяркат тъдявьа.  8)
Дано, досега да не съм грешал бая в тази преценка!  ???
Подозрителното назидателно патриотарство, че някой си обичал родината си повече от всеки един друг, за да тръгне всеки друг, едва ли не и да се оправдава, че не е така, прави този някой си наистина много прозрачен историк.  :o  ???
Неприемането на всяко едно различие на територията на БГ е напрво особено характерно поведение за една Велика нация, или да го кажем по правилно за един Велик - Велик народ на Балканите и на Света, който със своето самозабравено Величие води тази Нация и този Народ към собствената си гибел и направо в дерето и в пропастта на забравата и обезличаването в стремежа си да уеднакви всичко по-различно което диша и се движи все още по тази територия !  ::) 8)

Offline alaeddin

• Member
  • **
« Reply #69 on: May 26, 2011, 14:36 »
Явно не осъзнаваш какво приказваш/пишеш  или наистина си изхвърляш отрицателните натрупвания. Думата "търпимост" произхожда от "търпя", ако не знаеш.

И за какво лично пространство ми говориш, след като се изявяваш на обществено място - все едно на площада/форум, където всеки случайно минаващ/четящ може да прочете какво си написал?
А, да сетих се - пишеш с ПСЕВДОНИМ и си в сайта "помак.еу"  сред свои и затова не рискуваш нищо - т.е. няма как да носиш пряка отговорност за думите си и можеш да си приказваш, няма "опасност да бъдеш разпознат", а напротив - вероятно си ценен за това.
Що се отнася до "отчуждеността" или затвореността ТИ СИ ТОЗИ, КОЙТО СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО отчужден (но не в лоши отношения с всички българи) и затова "раздаваш покани за напускане на сайта", а уж имаш претенции да си "различен".
Не виждаш ли, че ти самият слагаш преграда между теб/различния и различните от теб по друг начин.
И освен това въобще не виждам с какво си различен от средностатистическия български гражданин живеещ в България, нито пък от който и  да е средностатистически гражданин по света.   ???
Пък ти се имай за различен и вместо да търсиш допирни точки общувайки се ограждай, с каквито си искаш "телени мрежи".
Поздрав  :-*
Аз не съм се оградил с никакви телени огради, ежедневно общувам с различни хора - християни, мюсюлмани, но не мога да приема някой да ми налага своето мнение за моя произход, език, култура. Този сайт беше създаден за да се осъществява своеобразен културен обмен между помаците в различните балкански страни и в самата България, а не да се говори непрекъснато как и колко ние сме близки с българите или с някоя друга етническа общност.Вместо непрекъснато да репликирате всеки един от съфорумниците споделяйте информация (снимки, видеоклипове ) за помаците в България или от други места по света. Така ще ни опознаете и ще видите истинското ни лице. Ние, определящите се като помаци, не сме чак толкова малко, колкото си мислите вие , а освен това и не сме толкова страшни и капсулирали се в себе си. За да ни опознаете обаче би било добре да отидете до Турция и по-точно до местата, населени с помашки изселници , да видите как се съхранява идентичността на един народ - език, фолклор, традиции. И това става в среда, изключително благоприятна за една ,,светкавична" и безпроблемна асимилация. И още един пример бих ви дал - българите и помаците в Гърция. От първите и следа не е останала, а вторите са признати като малцинство със своя език ,култура , традиции. Аз знам и какви ще бъдат отговорите на постинга ми, знам, че ще ме упрекнете, в незнание за степента на гръцкия терор спрямо българското население в Гърция, но все пак се замислете върху примера ми...
P.S. Не пиша с псевдоним, а със собствено ми име , което е свързано с мюсюлманската именна традиция и можете да се поровите в Интернет и да разберете какво означава.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #70 on: May 26, 2011, 17:09 »

Имало е посегателство единствено срещу привнесените с исляма елементи-като арабските имена,шалварите и пр.-
Поздрави.[/font][/size][/color]

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #71 on: May 26, 2011, 17:12 »
Писах какви опити са правени,а не че ги оправдавам-или четеш и разбираш каквото ти е угодно.
Именно грешката на хора с погрешни разбирания водят до изостряне на ситуациите.

Хей помаци,не се опитвайте да дискутирате с тези хора,те умеят да се измъкват "по терлици"За тях посегателството върху имената ни са оправдани и накрая ще ни искарат терористи,просто ги оставете както мисля да направя аз,

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #72 on: May 26, 2011, 19:25 »

Ако искаме да променим държавата България трябва да се запитаме какво бихме направили за нея,а не да сме егоисти и бездейни и да чакаме  държавата да направи нещо за нас.Защото държавата това сме ние хората.

Поздрави.

А за тези 20год. преход държавата къкво направи за народа си?
Защо според теб,200 000 младежи искат да се махнат от тук?
Защо бизнесът в България замира?

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #73 on: May 27, 2011, 15:09 »

А, пък за мен на първо място са Помаците и България, а след това всички останали народи и страни!  ::)
От тези исторически поучително-подигравателни думи и тези разбираме, че май ти не обичаш родината си повече от всеки един Помак или друг сроден роден в България или прогонен от България, тъй като бъркаш много понятия, още повече шовинизма с родолюбието и доста други неща с които привидно създаваш вид на ужким един много по-добър  националист-родолюбец отколкото другите такива, които се мяркат тъдявьа.  8)
Дано, досега да не съм грешал бая в тази преценка!  ???
Подозрителното назидателно патриотарство, че някой си обичал родината си повече от всеки един друг, за да тръгне всеки друг, едва ли не и да се оправдава, че не е така, прави този някой си наистина много прозрачен историк.  :o  ???
Неприемането на всяко едно различие на територията на БГ е напрво особено характерно поведение за една Велика нация, или да го кажем по правилно за един Велик - Велик народ на Балканите и на Света, който със своето самозабравено Величие води тази Нация и този Народ към собствената си гибел и направо в дерето и в пропастта на забравата и обезличаването в стремежа си да уеднакви всичко по-различно което диша и се движи все още по тази територия !  ::) 8)

В две от статийте си пишеш и споменаваш думата "ВЕЛИК" прекалено често-да не страдаш от комплекс за малоценост. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;)
Сега по сериозно-никога не съм споменавал,че народът е велик или нацията ни е велика-не страдам от мания за величие-но и не правя обратната грешка-не подценявам българите ,тъй като не страдам и от комплекс за малоценност.
Стремя се винаги към обективност доколкото един човек може да бъде обективен.

Никога не бъркам понятията-тъй като за разлика от многото пишещи в този сайт добре знам тяхното значение.

Както  писах и по рано има тънка граница между национализъм и шовинизъм-и както ти споменах с "ТОНКИ" намеци ти неусетно я прекрачваш:
"...А, пък за мен на първо място са Помаците и България, а след това всички останали народи и страни!..."
Т.е. аз пиша,че всички аспекти на българският народ са ми еднакво скъпи били те католици,евангелисти,протестанти,православни,атеисти или помаци,като не правя разлика между,било то помак,атеист или християнин,докато ти се вглъбяш само в една "ЧАСТ" от този народ,а именно помаците,пренебрегвайки всички останали.

Шовинизмът е крайно и сляпо поддържане на собствената група, съчетано със злонамереност и омраза към останалите групи

Поздрави.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #74 on: May 27, 2011, 15:31 »
Аз не съм се оградил с никакви телени огради, ежедневно общувам с различни хора - християни, мюсюлмани, но не мога да приема някой да ми налага своето мнение за моя произход, език, култура. Този сайт беше създаден за да се осъществява своеобразен културен обмен между помаците в различните балкански страни и в самата България, а не да се говори непрекъснато как и колко ние сме близки с българите или с някоя друга етническа общност.Вместо непрекъснато да репликирате всеки един от съфорумниците споделяйте информация (снимки, видеоклипове ) за помаците в България или от други места по света. Така ще ни опознаете и ще видите истинското ни лице. Ние, определящите се като помаци, не сме чак толкова малко, колкото си мислите вие , а освен това и не сме толкова страшни и капсулирали се в себе си. За да ни опознаете обаче би било добре да отидете до Турция и по-точно до местата, населени с помашки изселници , да видите как се съхранява идентичността на един народ - език, фолклор, традиции. И това става в среда, изключително благоприятна за една ,,светкавична" и безпроблемна асимилация. И още един пример бих ви дал - българите и помаците в Гърция. От първите и следа не е останала, а вторите са признати като малцинство със своя език ,култура , традиции. Аз знам и какви ще бъдат отговорите на постинга ми, знам, че ще ме упрекнете, в незнание за степента на гръцкия терор спрямо българското население в Гърция, но все пак се замислете върху примера ми...
P.S. Не пиша с псевдоним, а със собствено ми име , което е свързано с мюсюлманската именна традиция и можете да се поровите в Интернет и да разберете какво означава.

Да затова в Турция има 100% асимилация на помашките общности изселили се там още от началото на 20 век.
Имаше едно изследване ,което Тоска публикува в този форум ,където ясно беше посочен процента на асимилация при помаците-и той е 100% за разлика от останалите не Тюркско-говорещи мюсюлмански общности.

Малко инфо.Според едно изследване на Лондонският парламент в началото на 19 век населението на Румели (българската етническата територия,Албания и Босна-Гърция,Сърбия и Влашко са автономни княжества)- е 4.8 мил. гърци(православни-основно българи),5.5 мил.Турци(албанци,помаци,бошнаци и малко турци) и 850 хил.българи(католици).
Ако надникнем в османските архиви ще разкрием,че населението на България е било в съотношение 2/3 християни и 1/3 мюсюлмани.Това ни показва,че в Турция са се изселили до 1915 година поне около 2 000 000 мюсюлмани-като 90% са били помаци.
Като според теб в Турция са се запазили ПОМАЦИТЕ като общност,език и обичай,къде са потомците на тези приблизително 2 мил. помаци.

Според изданието Етнолог към днешна дата има 300,000 помаци в Източна Тракия, запазили българския като майчин език. Според Joshua Project бройката е около 350,000 за цяла Турция.Според отделни статии в турския вестник Миллет много помаци са били езиково асимилирани и турцизирани,като общият брой на турцизираните вече помаци надхвърля 600,000 души(А според мен са поне от два-до три пъти повече.).
Т.е. според различните източници общият брой на помаците в Турция варира от 300-до 500 хиляди.