Author Topic: Помаците искат да учат турски ?  (Read 47496 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
Re: Помаците искат да учат турски ?
« Reply #30 on: May 01, 2011, 11:15 »
Ако в Гърция по официални данни не съществуват помаци,тогава новините на помашки език за кого са?
 И ако са смятани за турско малцинство,защо тогава нямат новини на турски?

Отговорът можете да намерите в различни статии на няколко езика. А и в самия сайт:

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1988.30.html

Offline alaeddin

• Member
  • **
« Reply #31 on: May 01, 2011, 15:15 »
Пак започнаха да се леят потоци от сълзи, самосъжаление и хленчове...
Друго си е да си онеправдан в България, нищо че политиката на Турция е откровено асимилаторска, нищо че в Гърция помаците не съществуват по официални данни, а биват смятани за турско малцинство...

Ама в Турция сте турци и ви сменят имената по закон, а в Гърция не смеете да кажете, че не сте християни извън Родопите, където според статистиките сте турци.  8)
И май въобще не ви е грижа за традициите, ами с радост се самоасимилирате навсякъде в чужбина ! Хайде стига вече с тия номера.
Светлина или тъмнина си, не знам как да те нарека, но имам достатъчно роднини в Турция и не ми е известно на тях да им са променяни имената. Това ,че в Република Турция се променят фамилните имена също е въпрос на собствен избор,то не е насилствено, както в ,,милата" ни родина, а на мене ми е много  интересно какво търсиш ти в този сайт и други като тебе, които говорят за помаците във 2-ро лице...Не виждате ли,че сайта е помашки, какво искате от нас? Не знам от къде си толкова осведомен и за положението на помаците в Гърция, но това всъщност няма и кой знае колко значение. На всеки нормален човек , интересуващ се от положението на помаците в различните балкански страни е известен факта, че няма такава страна като България , която да е подлагала на такъв терор и асимилация помаците, а и не само тях.

Offline драгиново

• Member
  • **
« Reply #32 on: May 02, 2011, 00:01 »
Това кой какъв език иска да учи няма нищо лошо, всеки един език е в полза на човек. В сличая турския не е по лош от който и да е език и винаги може да е в полза. Просто в България турците не са на уважение и това е разбираемо както ние помаците бяхме през времето на комунизма и чувствата ни към християните са отрицателни макар че не всички от тях не са одобрявали политика им. Когато един човек съгреши той сам отговаря за себе си а не от това каква религия изпълнява.

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #33 on: May 02, 2011, 16:55 »
Светлина или тъмнина си, не знам как да те нарека, но имам достатъчно роднини в Турция и не ми е известно на тях да им са променяни имената. Това ,че в Република Турция се променят фамилните имена също е въпрос на собствен избор,то не е насилствено, както в ,,милата" ни родина, а на мене ми е много  интересно какво търсиш ти в този сайт и други като тебе, които говорят за помаците във 2-ро лице...Не виждате ли,че сайта е помашки, какво искате от нас? Не знам от къде си толкова осведомен и за положението на помаците в Гърция, но това всъщност няма и кой знае колко значение. На всеки нормален човек , интересуващ се от положението на помаците в различните балкански страни е известен факта, че няма такава страна като България , която да е подлагала на такъв терор и асимилация помаците, а и не само тях.

Питай Рахмие и други участници в сайта, а пък ако се поразровиш в сайта сам ще си намериш доста информация...
Ами като  не обичаш нито родината България, нито държавата България... отивай, където ти очи видят и хули отдалече с пълна сила!!!
Хули, очерняй, заклеймявай на воля Родината си България, може и да се отречеш от нея публично, възхвалявай другите страни, държави, републики, монархии, където се чувстваш по-добре и където най-вероятно по собствено желание ще си смениш името, за да успееш.  :(
Твоя си работа, ама Господ гледа и вижда всичко и всичко се плаща, (обикновено така че най-много да те заболи).
Много знаеш ти какво е терор! Живей си в миналото като ти харесва, пък прочети малко история и литература, може и статии, та дано ти се проясни пред погледа.
А може и да си отговориш на няколко обикновени въпроса:" Къде съм роден? Къде казах за пръв път "мамо"? Къде израстнах? Къде получих образование?...Какво дадох на родината си? На близките?..."
Хайде със здраве!

Offline alaeddin

• Member
  • **
« Reply #34 on: May 02, 2011, 21:28 »
Питай Рахмие и други участници в сайта, а пък ако се поразровиш в сайта сам ще си намериш доста информация...
Ами като  не обичаш нито родината България, нито държавата България... отивай, където ти очи видят и хули отдалече с пълна сила!!!
Хули, очерняй, заклеймявай на воля Родината си България, може и да се отречеш от нея публично, възхвалявай другите страни, държави, републики, монархии, където се чувстваш по-добре и където най-вероятно по собствено желание ще си смениш името, за да успееш.  :(
Твоя си работа, ама Господ гледа и вижда всичко и всичко се плаща, (обикновено така че най-много да те заболи).
Много знаеш ти какво е терор! Живей си в миналото като ти харесва, пък прочети малко история и литература, може и статии, та дано ти се проясни пред погледа.
А може и да си отговориш на няколко обикновени въпроса:" Къде съм роден? Къде казах за пръв път "мамо"? Къде израстнах? Къде получих образование?...Какво дадох на родината си? На близките?..."
Хайде със здраве!
За пръв път в тоя сайт се сблъсквам с толкова изопачено четене на постингите на някого... Къде прочете в думите ми , че не обичам Родината си, родния си край? Няма човек на света според мене , който не обича мястото , където се е родил , но това не означава, че не мога да критикувам грешките на управляващите ни. А за историята , която ми препоръчваш да чета мога да ти кажа единствено - чел съм я, но тя не успя да ме накара дори и за миг да се съмнявам ,в това, че ние сме различни от българите, ама дори и да съм 100% сигурен ,че сме част от вас, както се твърди в учебниците, пак не бих си променил името и религиозната си принадлежност, защото според мене православието не е единствената българска религия. Освен това  мисля да се обърна и към модераторите на сайта , защото тук се сблъсквам с индивид , които отрича терора на комунистическото управление над турското и помашкото малцинства. Ти не ме познаваш за да твърдиш, че не знам какво е терор!

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #35 on: May 02, 2011, 22:08 »
Ами народа изкуфя,нашите помаци от Мугла пък искат църква

...Според Радева ако се вложат пари, старите църкви могат да станат привлекателни за туристи, които се интересуват от историята на Мугла.

;)Не се коси толкова. То с реставриране на храм ако се заживяваше във вярата...

А клипът от първия пост май не е актуален вече и не разбирам какво по-специално се дискутира ученето на турски? За майчин ли става дума или като втори чужд език?

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #36 on: May 03, 2011, 01:44 »
За пръв път в тоя сайт се сблъсквам с толкова изопачено четене на постингите на някого... Къде прочете в думите ми , че не обичам Родината си, родния си край? Няма човек на света според мене , който не обича мястото , където се е родил , но това не означава, че не мога да критикувам грешките на управляващите ни.........Освен това  мисля да се обърна и към модераторите на сайта , защото тук се сблъсквам с индивид , които отрича терора на комунистическото управление над турското и помашкото малцинства. Ти не ме познаваш за да твърдиш, че не знам какво е терор!

Прочети си още веднаж какво си написал, форумецо в предишните постинги и осъзнай как звучат думите ти отстрани. И не се отричай от думите си косвено, както се опитваш да увърташ... От думите ти излиза, че най-големите страдалци при комунизма и некомунизма са били само помаци и турци. Я пак отвори историята и си преговори колко турци и помаци се изселиха в РТурция при комунизма ...
И защо се изселиха, знаеш ли? По същите причини, поради които десетки хиляди граждани на България бяха убити без съд и присъда, други напуснаха България, селата, бяха изселвани, изпращани по лагери, тормозени, мачкани, без право на работа и образование, цели родове бяха затрити...
Хайде уважавай колективната памет, но ми се струва че за тебе родината ти се свежда до някой хълм в Родопите..., където ти е родното село или град.
Малко си разшири кръгозора, ако ти е възможно, прояви човещина и честност и се преклони поне пред всички жертви на комунизма. Самообразовай се, пък няма да е лошо и да се молиш повече на Всевишния, белким чрез вярата и общението проумееш някои работи...

http://mediapool.bg/show/?storyid=118025&srcpos=12&p=2#msgs

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #37 on: May 03, 2011, 04:16 »
Прочети си още веднаж какво си написал, форумецо в предишните постинги и осъзнай как звучат думите ти отстрани. И не се отричай от думите си косвено, както се опитваш да увърташ... От думите ти излиза, че най-големите страдалци при комунизма и некомунизма са били само помаци и турци. Я пак отвори историята и си преговори колко турци и помаци се изселиха в РТурция при комунизма ...
И защо се изселиха, знаеш ли? По същите причини, поради които десетки хиляди граждани на България бяха убити без съд и присъда, други напуснаха България, селата, бяха изселвани, изпращани по лагери, тормозени, мачкани, без право на работа и образование, цели родове бяха затрити...
Хайде уважавай колективната памет, но ми се струва че за тебе родината ти се свежда до някой хълм в Родопите..., където ти е родното село или град.
Малко си разшири кръгозора, ако ти е възможно, прояви човещина и честност и се преклони поне пред всички жертви на комунизма. Самообразовай се, пък няма да е лошо и да се молиш повече на Всевишния, белким чрез вярата и общението проумееш някои работи...

А Вие знаете ли колко са изселиха и защо?Замисляш ли се за какво се изселиха турците и помаците и за какво бяха убивани и изселвани хиляди знайни и незнаини български граждани .
Много си начетена знаеш само това което е написано в българската история от същите тези хора които убиваха ,,без съд и присъда''.Светлина моля малко по спокойно щтото с това държане спрямо съфорумниците ни дълго няма да се задържиш м/у нас.

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #38 on: May 03, 2011, 11:19 »
А Вие знаете ли колко са изселиха и защо?Замисляш ли се за какво се изселиха турците и помаците и за какво бяха убивани и изселвани хиляди знайни и незнаини български граждани .
Много си начетена знаеш само това което е написано в българската история от същите тези хора които убиваха ,,без съд и присъда''.Светлина моля малко по спокойно щтото с това държане спрямо съфорумниците ни дълго няма да се задържиш м/у нас.
Много добре знам какво пиша. Вероятно ти си чел само българска история написана от съветските победители и техните слуги в различните страни...

Смятам, че няма нищо по-важно от човещината, че повтарянето на припева "ние сме жертви в България..." както и хуленето на България не водят до добро, пък на останалите не знам как ви звучи отстрани - вероятно го одобрявате...
Обидни думи и квалификации не съм използвала, не проповядвам расизъм, дискриминация и не правя религиозна пропаганда, нито политическа... Обратното - преди време бях буквално обиждана публично, вероятно заради различните ми мнения.
Тъй че не виждам кой от какво би могъл да се засегне в случая.
Ето и линк към правилата на форума:

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,72.0.html

А що се отнася до заглавието на раздела по-точно би било "Помаците отдавна изучават турски", което е напълно обяснимо, като се има предвид, че Турция е близо и там лесно могат да си намерят работа, пък и повечето имат роднини там.

Offline SIVEK

• Moderator
« Reply #39 on: May 05, 2011, 01:36 »

Много добре знам какво пиша. Вероятно ти си чел само българска история написана от съветските победители и техните слуги в различните страни...

Смятам, че няма нищо по-важно от човещината, че повтарянето на припева "ние сме жертви в България..." както и хуленето на България не водят до добро, пък на останалите не знам как ви звучи отстрани - вероятно го одобрявате...
Обидни думи и квалификации не съм използвала, не проповядвам расизъм, дискриминация и не правя религиозна пропаганда, нито политическа... Обратното - преди време бях буквално обиждана публично, вероятно заради различните ми мнения.
Тъй че не виждам кой от какво би могъл да се засегне в случая.
Ето и линк към правилата на форума:
Здравей Светлина
Вие мислите, че като сме помаци, сме и ахмаци,че доматите ги ядем с колците.Абе и ние не сме слезли от клона от вчера, и ние чат пат сме чели нещо от историята.Е не може да се сравняваме с историци като  Вас, но всеки вижда нещата по различен начин, и от различен ъгъл.

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #40 on: May 07, 2011, 17:41 »
Не съм споменала "ахмаци", нито че ядете доматите както сте описали - казвам, че при комунизма страдаха всички български граждани, независимо от вероизповеданието им, дори турци и помаци бяха толерирани в много отношения и по различни съображения от страна на комунистическата власт, а за изселническите спогодби има къде да се прочете.

Offline SIVEK

• Moderator
« Reply #41 on: May 13, 2011, 03:56 »
Ами не сте споменали но от това което пишете.И какво толкова са страдали всички български граждани,работа имаше за всички та даже и за бая виетнамци,пари толкова колкото и работата,горе долу се търпеше.Каде са били толерирани помаци и турци, за това правиш грешка.Знаеш ли че почти всички помаци,турци и цигани в казармата бяха по трудови и ж.п. поделения.Че сменяха имената на вска петилетка,че работеха на най тежките и трудни работи и това ако е толериране здраве му кажи.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #42 on: May 13, 2011, 09:04 »
, дори турци и помаци бяха толерирани в много отношения и по различни съображения от страна на комунистическата власт, а за изселническите спогодби има къде да се прочете.
Да се твьрди подобно нещо според мен е равносилно на глупост и то голяма. Помаците винаги са унижавани по всевьзможни начини вьпреки всичко те останаха по родните си места и до днес и не предадоха Родината си както направиха много етнически бьлгари.Останал сьм с убеждението,че етническият бьлгарин е голям патриот само и само когато е на масата.Помаците са тези пред които трябва да се преклоним и да им дадем равен шанс да работят и живеят с достойнство в Бьлгария.
казвам, че при комунизма страдаха всички български граждани,
Толкова много страдаха,че и днес много бьлгарски граждани начело с премиера ни изпитват силна носталгия по онова време.Никой не би посмял да отрече,че има и някои "бьлгарски граждани"които наистина са пострадали но всички знаем,че това са малка част от хора с по различни убеждения и с голямо богатство.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #43 on: May 13, 2011, 09:55 »
Всъщност има една такава страна-България. Аз поне за друга не се сещам. Няма друга страна в историята на човечеството, която да е подлагала на такава асимилация малцинствата си , и още по-интересно е, че тези асимилаторски стремления са минавали от една крайност в друга. Не знам  дали ти , мила Мариана , си помакиня, но ако си , то тогава знаеш, че през 1912 г сме прекръстени(естествено не по собствено желание), през 1913 г . се връщаме отново към Исляма, а през 1926г. сме гонени масово от родните си места като чужд небългарски елемент и то къде - в Турция. Аз много пъти съм си мислил да задам тоя въпрос тук във форума защо през 1912 и 1926 години помаците бягат в Турция, а не някъде другаде? Защо тя отваря границите си за тях (особено през 1926 година)? Нали помаците са българи , защо Турция ни приема такива каквито сме, а България не може?Ами затова помаците искат да изучават турски език и ще стават все повече тези, които ще знаят турски език. Самият аз точно от такива подбуди реших, че трябва да уча турски след като половината от рода ми са там е редно да знам езика , на който общуват и те.

ВГЛЕДАЙ СЕ В ИСТОРИЯТА И ЩЕ ВИДИШ!!!

България е единствената страна,където народът е пословичен с толерантността си.Тук може и да е имало погрешни решения на върхушката,но те са били кратковременни и не подържани от обикновенното население.Докато това при съседните нам страни не е така.
Почвам по етапно:

Сърбия-с насилие обезличиха една огромна част от българското население в Подвардието-да си българин означаваше да гниеш по затворите и да си обречен на постоянно унижение от властта.
Всички ни е известно какво направиха и с Македония за 85 години-от опитите да ги направят Южни сърби-избухването на Охридско-дебърското въстание-избиването и опожаряването на цели села-убиването на инакомислещите студенти от полицейският началник в Скопие Прелич.Всички сме свидетели за Хърватска,Босна и пр.

Гърция-това е най варварски постъпилата държава,която и до днес не признава българското,албанското и влашкото малцинство в държавата си-има славяногласни елини,но няма българи.
Гръцката пропаганда и антибългаризма се зараждат още през 15-17 век-чрез последователни опити са премахнати Търновската Патриаршия,Охридската архиепископия-и се води усилена пропагандаторска политика с цел усилена асимилация на българите населяващи  южните Балкани-в следствие на това след 1903 година започват в Македония българите птриаршисти и екзархисти да се само избиват.Град Негуш е  основна база на гръцките андартски чети виновни за избиването на населението  и опожаряването на Загорничане и Зелениче.
Ето какво пишат:
През 1856-1857 година Панайотис Арвантинос:
"...Негуш - нов град в Македония с население 2000 християнски домакинства от български род, под административното ведомство на Солун...."
И изследователят Густав Вайганд:
"...въпреки,че е български град Негуш е на път да бъде гърцизиран, защото голяма част от жителите говорят в семейството си гръцки...."
Да не споменавам пълното избиване на Сяр,Кукуш и пр. български градове след между съюзническата война.
http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=274:-1913-&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

Турция-това е държавата,която се е родила на базата на пепелището на населяващите я не тюркски народности-Тук геноцидът започва от по рано след между съюзническата от която Турция е най големият печеливш-навлизането на турските части в опразнената от български войски Одринска Тракия довежда до избиването на достатъчно голям брой българско население в почти изцяло българските одрински села и Сакар планина-според редица данни погубеното население е в размер от 30 000 до 200 000 души.Редица от спасилите се ,чрез бягство българи са единици от многобройното им семейство-според редица данни на тракийските дружества в България се е спасил един на всеки 5 погубени в Одринско души.
Това Ататюркова Турция го е признала с един договор по който дължи на прогонените потомци дължими суми за изоставеното недвижимо имущество,което все пак е в пъти по малко от реалното-не всеки който бяга е взел със себе си нотариалният си документ,а редица не са и стигнали до спасителният бряг-България.
Следващият не цивилизован акт е избиването на арменците и прогонването им от смесеният район около Ангора(дн.Анкара) в сирийската пустиня.Някой го оценяват на около 3 000 000 души,но общо приетата цифра е 1 500 000.
За да направим сметка за количеството на избитите арменци трябва да спомена,че в Анадола тогава не са живели повече от 7 000 000 души-т.е. избито е население равняващо се на 1/4 от населението на Анадола заедно с Малоазийските гърци(тюрките християни-маджерите) се равнява на 1/3 от населението на Анадола.

С този си погром Турция решава радикално проблема с християните и не тюрките намиращи се на нейна територия.
От друга страна след Ататюрк-новоизградената държава създава нация въз основа на конгломерат от различни тюркски и нетюркски изповядващи исляма народности(кипчатки,помаци,бошняци,грузинци и т.н.).

Разгледаните държави са пример за асимилаторска дейност основана на насилствена и не насилствена асимилация.В Сърбия асимилаторската дейност се основава изцяло на антибългаризма и шовинизма насаждан още от детска възраст:Що е сръбско-най е лепо.
В Гърция асимилаторската дейност се основава пак на религията-православието и  антибългаризма.
А в Турция основата е изцяло на религията.

В този контекст да разгледаме България-това е страна в която са правени плахи опити за асимилация на различни религиозни българо-говорещи общности,които са отменяни и пак подновявани от различни правителства макар,че не са поддържани от народа.В България някой недобре образован политик решава,че да си българин трябва обезателно да си православен,като не разграничава религията от етническата принадлежност на дадената група от хора-тази грешка сега се повтаря от група хора само,че от другата страна.

Защо България е толерантна-толерантността е етносно качество-само в България народът се вдига в защита на еврейте,само в България през 40 години прииждат от всички съседни нам страни циганско население бягащо от Холокоста и правеща я в момента страната с най многобройно циганско малцинство-В България имаме гръцки,сръбски и влашки цигани.
Само България е страната с най голямо мюсюлманско население в Цяла Европа.
Поздрави.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #44 on: May 13, 2011, 17:01 »
Защо България е толерантна-толерантността е етносно качество-само в България народът се вдига в защита на еврейте,само в България през 40 години прииждат от всички съседни нам страни циганско население бягащо от Холокоста и правеща я в момента страната с най многобройно циганско малцинство-В България имаме гръцки,сръбски и влашки цигани.
Само България е страната с най голямо мюсюлманско население в Цяла Европа.
Поздрави.
Незнаех ,че толерантността е етносно качество,че в България народът е спасил евреите и че циганите са прииждали в България през 40 те години и това е причината за "циганизацията".
Що се отнася за това,че България е с най голям брой мюсюлмани на общ брой на глава на населението ,то това едва ли се дължи на толерантността на българите, не че казвам ,че българите не са толеранти или че са по малко толератни от сърбите или гърците които са конституционализирали нетърпимостта си към съществуването на други хора .
Да ,в мнозинството българи го има това човешко ,нека бъде и християнско качество ,но на глава от населението ,прекалено много станаха фобиите .