Мариана, никъде не съм казал, че като изучавам турски език и знам турски, аз вече съм турчин. Много добре знам какъв съм, а това за помашките диалекти и мястото им в българския език съвсем друг въпрос, който за мене няма особено значение. Всички правителства на България от далечната 1912 година до сега се ,,постараха" много усърдно да ни покажат, че ние не можем да сме част от българския народ(то ние и без това не мислим, че сме част от него). Плодовете на тази политика се виждат на всякъде около нас. Достатъчен пример е клипчето , качено от ime_123, ние отдавна сме чужди в собствената си родина, ами тогава към кого да се обърнем при нужда....към Гърция или към Сърбия?! Ти как мислиш?Или към онази страна , която подаде ръка на една голяма част помашката общност, която им осигури домове, препитание, без да е задължена да го прави, ако се водеше от презумпцията , че тези хора не са етнически турци. Аз съм сигурен, че 99% от помаците в България има свои роднини в Турция и е напълно естествено да желаят да изучават турски език, да познават турската култура. Предполагам, че не е безизвестен факт, че помаци има във всички етажи на властта в Република Турция, но да погледнем милата ни родина...тук помак никога не може да си мечтае дори да попадне в съдебната власт
П.С. Никакви данни не съм вадил от профила ти, не знам как си стигнала до този извод, а и не ме интересува колко постинга имаш.
Разбира се, че много помаци имат роднини в Турция, разбира се, че ако учат турски, в това няма нищо лошо, даже е похвално. Но ако има нещо, което не е похвално, то е в лансирането на псевдонаучни исторически версии. В това примерно да се използва ранимостта на помаците и лошите им спомени от политиката на българската държава спрямо тях, за да се изкарват те примерно кумани или печенези или не знам какви като произход. И аз затова бях споменала само в едно-две изречения, заради които ти всъщност, не аз, започна спор.
Съжалявам, че българската държава е успяла, благодарение на глупавата си политика, да отблъсне, да нарани много помаци. Но времето днес не е като това преди, въпреки глупостта и изцепките на някакви крайни елементи, каквито елементи има далеч не само в това общество, впрочем. Колкото до това, че на помаците не се давало път, наскоро един помак ми написа, че държавата била виновна, че нямало помаци журналисти примерно. Не знам как би могло в последните 20 години, след края на тоталитарния режим, което и да било висше учебно заведение да спре които и да било младеж или девойка от тази общност да следват журналистика примерно или право. Не би просто. Или ако случайно би имало въобще някакъв подобен прецедент, в което не вярвам, той веднага би бил атакуем според конституцията на Р. България, забраняваща всякаква дискриминация заради вяра, пол, етнос и пр. Какво е пречело на помаци да учат право или журналистика и да стават юристи или журналисти? Що се отнася пък до икономическия статус примерно, има помаци, които са бедни, както и много българи или турци са такива, но има и достатъчно заможни помаци (както и българи, и турци, както впрочем и роми). Има помаци например, които бяха видни служители на ДАНС. За имуществото, връзките, влиянието на подобни хора – визирам тук Алексей Петров, както можете да се досетите - можем само да гадаем. Помаци или не, има хора, които съд не ги лови, защото изглежда са много силни. Кокошкарите ги окошарват, свърхбогатите – не.
Помаци са впрочем, доколкото ми е известно, например и Румен Николов Пашата, Младен Михалев Маджо, както и братята Маргини. Какво значение има, обаче, дали хора като тях са помаци, българи, турци, роми, каквито и да било? Какво значение има дали Ахмед Доган примерно, който е разбира се съвсем друг казус, е турчин или е половин турчин, половин татарин? Какво значение има дали Стефан Софиянски например е евреин, или дали братята Юзеирови например са турци или турски цигани? Кое прави стойността на един човек, на една личност, била тя известна публично или не, била тя преуспяла икономически, социално, политически или не? Защо и Софиянски, и Ковачки, и Маргините или примерно дупнишките „братя” Галеви съд не ги лови, каквито и злоупотреби, финансови или и други са правили - а ако обикновеният, т.нар., човек, бил той българин, турчин, помак или какъвто и да било, ако не може да си плати не само на съдии или на адвокати, но и данъчните и на монополистите, и на Здравната каса примерно, или ако няма пари дори за най-необходимото, проблемът си е лично негов?
Хората са различни. Българите са различни – умни, глупави; толерантни, нетолерантни; почтени или непочтени. Турците също разбира се – и те могат да са умни, глупави; толерантни, нетолерантни; почетни или не. Ромите са различни също – работливи, неработливи; умни, глупави; крадливи, честни. Дали помаците правят изключение? Те еднакви ли са, как мислиш?
-----------------------
p.s.:
Колкото до това, което споменах за профила си, то бе заради следния пасаж от предишен твой постинг:
„Join Date: Мар 2011
Публикации: 21
Профил
Ел. поща
Лично съобщение (Неактивен)”
Това разбира се е подробност, не е важно, а ако пък нещо не съм разбрала, извини ме.