Author Topic: 38 години от трагедията в Брезница, Корница и Лъжница !  (Read 19176 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline ibrahim65

• Moderator
Госпсжице Mariana моите уважения към вас но с много неща не съм съгласен с вас.Никой не отрича че е имало издивателства и върху други обшности малцинства и личности.Но аз говоря за един ДЪРЖАВЕН тероризам за един ГЕНОЦИТ исползвани са всички възможности на държавата за постигането на целта .И мога да ви заявя че го има и до днес за да ви докажа ще ви помоля да си сложите една забратка на главата поне за един ден и ще видите за какво ви говоря.Аз не искам извинения от никой защото е глупаво да се извиняваш от името на някой дори да е от името на дядови.Аз искам да ме ПРЕЕМЕТЕ ТАКЪВ КАКЪВТО СЪМ в пълният смисъл на думата ПОМАК.

Offline Mariana

• Forum fan

Госпсжице Mariana моите уважения към вас но с много неща не съм съгласен с вас.Никой не отрича че е имало издивателства и върху други обшности малцинства и личности.Но аз говоря за един ДЪРЖАВЕН тероризам за един ГЕНОЦИТ исползвани са всички възможности на държавата за постигането на целта .И мога да ви заявя че го има и до днес за да ви докажа ще ви помоля да си сложите една забратка на главата поне за един ден и ще видите за какво ви говоря.Аз не искам извинения от никой защото е глупаво да се извиняваш от името на някой дори да е от името на дядови.Аз искам да ме ПРЕЕМЕТЕ ТАКЪВ КАКЪВТО СЪМ в пълният смисъл на думата ПОМАК.

Уважаеми Ибрахим, ако си сложа забрадка на главата (не че не ми се е случвало никога подобно нещо, но в общи линии не ходя така), нищо особено няма да ми се случи. Една от моите баби например ходеше до края на живота си със забрадка, така беше свикнала да ходи и така остана до края. Разбира се това не беше забрадката, която е приета за религиозен канон при мюсюлманите (въпреки че този канон не произтича пряко от казаното от пророка Мохамед в Корана, а е плод на по-късни определения и тълкувания -  но това е отделна тема). Забрадките, които баба носеше, ги връзваше по друг начин. Но въпросът тук не е в това.

Колкото до извиненията, извинения за извършени престъпления могат да ги дадат, от една страна, ако дораснат, някакви конкретни хора, конкретни извършители на насилия и/или престъпления. (Нито аз, нито вие предполагам, сте извършили такива насилия или престъпления, за да се извиняваме на онези, които са били жертви на такива престъпления.) Или пък политически лица, официални представители на една или друга държава, които - не, че са отговорни за самите извършени престъпления от други политици или други хора в миналото – но извинявайки се, го правят от името на самата държава.

Колкото до това, че не съм ви приемала такъв, какъвто сте, това какво значи, за Бога? Че не приемам специфичната помашка култура или вярата на помаците, или какво? Откъде въобще ги вадите тези изводи? Дали просто не бъркате това, че да ви приеме някой трябва задължително и във всичко да е на вашето мнение. Ако случайно не е, за каквото и да става дума, значи не ви приемал... Ако смятате, че мнението му за еди какво си не е правилно или не точно, трябва да можете да кажете, обосновете защо смятате така. Вместо това вие казвате: „А, еди кой си не ме приема...”.

Боя се, че докато вие лично, или пък други хора, които реагират по подобен начин, не разберат, че приемането е ДВУСТРАНЕН процес, както и това, че ако искат да ги разбират по-добре, трябва и те самите да се научат по-добре да разбират, то сигурно ще продължите да затваряте всъщност врати, символично казано, не да ги отваряте; а когато някой отвори врати към вас, най-вероятно няма и да го забележите.

(Колкото до обръщението, с което сте започнал, много мило, но не съм госпожица.)

Offline ibrahim65

• Moderator
Госпожо,Mariana много е хубаво че сте чуствителна към тази тема, действително не ви познавам,  но мога да ви кажа че сте доста толерантна. Със сигорност мога да ви гарантирам че на никой не съм затворил вратата защото от никой не се страххувам съвеста мйе чиста като момина сълза.От името на ПОМАЦИТЕ мога да кажа че ако им подадеш ръка ще получиш душата им.Когато АЛЛАХ е създавал хората е създал и такива екземпляри че не ми се говори за тях `възродители`ли да им кажа или изроди незнам но успяха да съсипят живота на доста нарот .Аз не искам извиненйя от никой аз искам в тази даржава да видя поне един` гат` зад решетките но така и не се получи и зная защо защото никога не е имало държава.А сега ако ми позволите искам да ви поздравя с една песен на Търкан той също е ПОМАК мисля че ще ви хареса.

Tarkan - Kayip [YENI KLIP 2011] H.Q.

Offline ibrahim65

• Moderator
ИВАН БЕДРОВ
НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА
« « И днешната идея е…| Реформа под прикритие » »
Не всички са мълчали
By Ivan Bedrov 28.03.2010

011Точно 37 години след смазването на протеста в с.Корница, община Гоце Делчев, област Благоевград, на бял свят се появиха и първите снимки от събитието. Приятели от района ми изпратиха линк към форума на селото, където снимките са били публикувани преди няколко часа. Показателно е, че 37 години по-късно авторът на снимките иска да остане анонимен. Вероятно осъзнава, че той показва първото доказателство.

Чувал съм историята от местни хора. Бил съм и в самото село. Разкази много. Участници в събитията от ДС също разказват своята версия. Но досега всичко бяха разкази. Чак сега имаме и образа - не всички са мълчали, имало е съпротива в България.

Когато през декември 1972г.  селяните научават, че държавата иска да смени мюсюлманските им имена с християнски, те започват мълчалив протест. Три месеца жените и децата са на площада. Три месеца. Денонощно. Накрая идват спецчастите и всичко приключва. С убити и ранени, и с нови имена. От близките две села - Лъжница и Брезница, хората научават какво става и тръгват да помагат на съседите си. Пак убити и ранени, и пак нови имена.

Във форума на селото пише, че снимката е направена един ден преди да дойдат калашнииците. Доказателство има. Страх - също. 37 години по-късно.

Сподели във Facebook

Offline Mariana

• Forum fan

Госпожо,Mariana много е хубаво че сте чуствителна към тази тема, действително не ви познавам,  но мога да ви кажа че сте доста толерантна. Със сигорност мога да ви гарантирам че на никой не съм затворил вратата защото от никой не се страххувам съвеста мйе чиста като момина сълза.От името на ПОМАЦИТЕ мога да кажа че ако им подадеш ръка ще получиш душата им.Когато АЛЛАХ е създавал хората е създал и такива екземпляри че не ми се говори за тях `възродители`ли да им кажа или изроди незнам но успяха да съсипят живота на доста нарот .Аз не искам извиненйя от никой аз искам в тази даржава да видя поне един` гат` зад решетките но така и не се получи и зная защо защото никога не е имало държава.А сега ако ми позволите искам да ви поздравя с една песен на Търкан той също е ПОМАК мисля че ще ви хареса.

Tarkan - Kayip [YENI KLIP 2011] H.Q.

Няма осъдени, защото явно съпротивата и влиянието на онези, които са виновни или замесени в политическите репресии, в политическата, икономическата, включително сенчестата, да я наречем, власт, явно са били и са все още достатъчно силни. Но истината все някога излиза наяве. (Тя вероятно и сега се знае до голяма степен, знаят се конкретните хора, ако щете, по места, които са били замесени, които са участвали в тези репресии, но може би има страх, или обвързаност, или преплетени интереси, които продължават да пречат те да получат земно съдебно възмездие, каквото трябваше да получат може би още в първите години след смяната на режима.) Колкото до небесното, до Божия съд и възмездие, никой не може да се скрие от него, без значение в какво вярва или не вярва или  какви са убежденията му.

Благодаря за песента,
Таркан е талантлив.

Ето една и от мен.
Диана Експрес/Душа - Diana Express/Dusha

Offline ProudPomak

• Member
  • **
  • Повечето истински помаци тук имат минусов Respect
Много си прав, отново съм съгласен с теб, Hadj. Само че как да няма невежество, като повечето Помаци остават бедни, необразовани, мразени, подтискани, отхвърляни, потъпквани? Да бяха признати като малцинствена група, както са признати циганите, та да можеше поне Европейския Съюз да  взема под внимание техните човешки права, ама и това не са.
И за съжаление, докато Помаците са подтискани и не навдигат глас, и не търсят промяна, ще си остават невежи и ще позволяват неволно да стават жертва на жестокости...

Насилието което  са преживяли дедите ни, това което изпитахме и ние, не е измислено от комунизма. Нещата са започнали още след 1879 г. Да не говорим за жестокостите 1912-13, за 1939-42. А участието на Българската православна църква чрез методи несъвместими с афишираните християнски ценности? Явно невежеството  си вирее на наша територия.

Offline Hat

• Moderator
Много си прав, отново съм съгласен с теб, Hadj. Само че как да няма невежество, като повечето Помаци остават бедни, необразовани, мразени, подтискани, отхвърляни, потъпквани? Да бяха признати като малцинствена група, както са признати циганите, та да можеше поне Европейския Съюз да  взема под внимание техните човешки права, ама и това не са.
И за съжаление, докато Помаците са подтискани и не навдигат глас, и не търсят промяна, ще си остават невежи и ще позволяват неволно да стават жертва на жестокости...

Тук искам да изразя категоричната си подкрепа.Сигурен сьм че единственият правилен пьт по който можем да поемем ние помаците е точно този.Горещо апелирам кьм все повеч разум в дейстивията ни.

Offline Azim

• Senior member
  • Това от което се нуждая е това което имам
Тук искам да изразя категоричната си подкрепа.Сигурен сьм че единственият правилен пьт по който можем да поемем ние помаците е точно този.Горещо апелирам кьм все повеч разум в дейстивията ни.

Констатацията която сте направили е много правилна,но не мислите ли,че липсват идеи как да стане това.Как онези "невежи"помаци да се разграничат от тези които са между нас заради идеята да ни държат разделени,как същитите тези невежи да разпознаят помашките ренегати и предатели,дали по имената дали по височината дали по двуличието и лицемеристо на тези които обслужват анти-помашки интереси заради цветните книжки наречени пари.Събитията случили преди 38 год.за съжаление намират подражници не само от бивши и настоящи комунисти но и от помаци които се надяват на нещичко от дългосрочната политика на държавния апарат вече повече от над 100 години,мислейки че ще получат възможност за високи постове и обещания за кариера.Както каза един помашки политик преди 10 год."Дошло е време разделно,дошло е време всеки да избере патя си по който иска да върви и пътя по които ще си замине от този свят".

Offline ibrahim65

• Moderator
Не мога да мълча и не мога да се съглася с думата`невежи`мисля че когато е било необнодимо помаците са доказвали себеси но им липсва водач като АТАТЮРК например.Да не забравяме 29 декември 1989 година тогава беше невъзможно но се организираха и имаше резолтат.Така че всичко е възможно но да ги опредиламе прости невежи или изостанали е голяма грешка .Мога с голямо удоволствие да изброя само няколко от видните помаци оставили следа слет себеси например - МЕХМЕТ СОКОЛИ - МИМАР СИНАН - РИФАТ БЕЙ - АХМЕТ Ага БАРУТИНЛИЯТА а в по блиско време Проф. Али Мустафов Палов Проф Азис Мисанков проф Юсеин Асанов Топов проф Емил Сарачев и така нататък и така нататък.

Offline Hadj

• Adviser
Когато невежество е на власт или когато тоталитарна идеология е на власт, насилието е неизменен неин инструмент. Тогава разбира се и всеки овластен, който участва в това невежество, може да се направи на "силен" за сметка на неовластените жертви. Насилие е имало разбира се не само над помаците и въобще над мюсюлманите, имало е, имаше и над много други български граждани - затваряни, бити, интернирани, давани за храна на прасетата в Белене и пр., но разликата е, че в кампаниите по преименуване става въпрос за насилие над цели общности. Впрочем, като стана въпрос за прослуватата ДС, за тази организирана машина за поддържане на предишния режим, може би няма конкретни

Когато невежество е на власт или когато тоталитарна идеология е на власт, насилието е неизменен неин инструмент. Тогава разбира се и всеки овластен, който участва в това невежество, може да се направи на "силен" за сметка на неовластените жертви. Насилие е имало разбира се не само над помаците и въобще над мюсюлманите, имало е, имаше и над много други български граждани - затваряни, бити, интернирани, давани за храна на прасетата в Белене и пр.,

Offline Hadj

• Adviser

Насилието което  са преживяли дедите ни,това което изпитахме и ние не е измислено от комунизма.Нещата са започнали още след 1879 г.Да не говорим за жестокостите 1912-13   за 1939-42.А участието на Българската православна църква чрез методи несъвместими с афишираните християнски ценности?Явно невежеството  си вирее на наша територия.
     Мариана говори за невежеството на управлявалите нашата държава.В този смисъл и аз съм отговорил че невежеството на управниците в България не стартира от камунезма.А що се отнася до възможностите някой да ни организира прочетете в темата "Тревожни неща се  случват" какво ни разказва Европомак за Пашмаклийските  конаци.

Offline Mariana

• Forum fan

Не мога да мълча и не мога да се съглася с думата`невежи`мисля че когато е било необнодимо помаците са доказвали себеси но им липсва водач като АТАТЮРК например.Да не забравяме 29 декември 1989 година тогава беше невъзможно но се организираха и имаше резолтат.Така че всичко е възможно но да ги опредиламе прости невежи или изостанали е голяма грешка .Мога с голямо удоволствие да изброя само няколко от видните помаци оставили следа слет себеси например - МЕХМЕТ СОКОЛИ - МИМАР СИНАН - РИФАТ БЕЙ - АХМЕТ Ага БАРУТИНЛИЯТА а в по блиско време Проф. Али Мустафов Палов Проф Азис Мисанков проф Юсеин Асанов Топов проф Емил Сарачев и така нататък и така нататък.

Не знам защо Ахмет ага Барутанлията е в този списък.
Това е доста по-зле, отколкото да се каже, че „възродителите” примерно са били видни хора, както е в изказания контекст, т.е. в добрия смисъл на думата. Доста по-зле. (Ако ли пък някой смята, че не Ахмед ага Батуранлията е водачът в едно масово клане при потушаването на Априлското въстание от 1876 г., то нека ми каже кой тогава е водачът на това клане.)

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
След първоначалното прогонване на населението и опожаряването на региона през 1878 година, голяма част от управниците начело с Ахмед ага Тъмрашлията и бежанците се завръщат и основават Тъмръшката република в Родопите. Докато „републиката“ е било под негово управление, не е допуснато никакво насилие, противопоставяне и противоречия между различните религиозни и етнически общности, които живеели в мир и разбирателство.
В началото на 1885 година, непосредствено преди Съединението на Княжество България и Източна Румелия, писателят Захари Стоянов е поискал среща с Агата, която е проведена в неговите сараи, с цел договаряне на отказ от противопоставяне и недопускане на насилие в плануваното бъдещотото съединение на България. В знак на приятелство Захари Стоянов подарява на агата бинокъла си. Известен с честността на дадената си дума, агата е спазил неофициалното споразумение да не пречи на обединението.

Offline Hadj

• Adviser
 Някакво объркване стана с Ахметовците!

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Май, чьи сайья тема, е за убийствата и побоищата на Помаците от Корница и Брезница!  ::)
Инакь, за Баташкото клане през 1876г., и за многото Помашки кланета през 1912г. има други теми и там по-подробно са описани събитията известни и неизвестни.  ???
А, тука да очакваме да се описват още факти и събития за трагедията в Брезница и Корница от най-новите "възродители" !  ::)