Author Topic: Курбан в село Чепинци, общ. Рудозем  (Read 17319 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Тц, тц, тц, Хайри. Гльодай ти кина ставало  по моено Ахъчелеби, ага съм на денизан. Не курбан правим, а людено на падишахан Ахмед Соколан винаги Победител, дошли да оспорват моена власт в Ахъчелеби. Скоро разбрах чим и моен братовчед Ариф Агушев минал към падишаха, а не се подчинява вейке на своен Салих ага. Какво незачитане на моена скромна личност, тц тц тц. Падишахан дигнал конаци в Рупчос, в града Дьовлена, без да пита моине люде там. Неговине люде от Доброжелатлени Паралии Сеирджии пак боркат в моено езеро и водата ищат да е мотна, оти в мотна вода леко са лови риба, ама да знает чим Салих аговиен народ не са ахмаци и знает кутри каков  е и кина ище. И да знает наказанието в Ахъчелеби- мятане от политическиен водопад и изчезване от политическиен небосклон за врит обирджии, разбойници и хайдуци. Сос здраве мой верен поданнико Хайри.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Тц, тц, тц, Хайри. Гльодай ти кина ставало  по моено Ахъчелеби, ага съм на денизан. Не курбан правим, а людено на падишахан Ахмед Соколан винаги Победител, дошли да оспорват моена власт в Ахъчелеби. Скоро разбрах чим и моен братовчед Ариф Агушев минал към падишаха, а не се подчинява вейке на своен Салих ага. Какво незачитане на моена скромна личност, тц тц тц. Падишахан дигнал конаци в Рупчос, в града Дьовлена, без да пита моине люде там. Неговине люде от Доброжелатлени Паралии Сеирджии пак боркат в моено езеро и водата ищат да е мотна, оти в мотна вода леко са лови риба, ама да знает чим Салих аговиен народ не са ахмаци и знает кутри каков  е и кина ище. И да знает наказанието в Ахъчелеби- мятане от политическиен водопад и изчезване от политическиен небосклон за врит обирджии, разбойници и хайдуци. Сос здраве мой верен поданнико Хайри.

Аго Салих,тука вече може и с коленцето ;DПреди мятането от водопада,де :)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
   Аго Салих,тука вече може и с коленцето ;DПреди мятането от водопада,де :)
Караибрахме, агов, немой да си толкоз брутален :))))

Offline Hamdiko

• Avarage member
Селям на всички и масус селям на моя брат Хайри Лошев.
Хайри, брат, много кефиш с твоята „безпристрастност”.  За част от нещата до голяма степен си прав, но общите ти изводи страдат от липса на обективизъм. Ти много добре знаеш, за скандала преди две години, когато се умуваше трябва ли да има официални гости и ако да, то кои да се те. За незапознатите посетители на форума ще поясня: става дума за организирането на курбана през 2008г. - понеже от гръцка страна стана ясно, че ще дойдат мюфтията на Ксанти и помак - депутат в гръцкия Парламент се реши и от българска страна да се поканят равностойни по ранг и се поканиха районния мюфтия на Смолян и единствения тогава помак депутат в Българския Парламент – Ариф Агуш. От Турция беше заявил, че ще дойде областният управител на Маниса (това е областта, в която е побратимената на Чепинци община Караачлъ) и съответно от българска страна се покани тогавашният областен управител – Петър Фиданов. По стечение на обстоятелствата и депутата и областният управител бяха от ДПС, но това не е търсено целенасочено. Това не се хареса на част от селото, които реагираха като поканиха и  Бойко Борисов, в което по принцип няма лошо. Проблемът е че той (явно още от тогава) се смята за Краля-Слънце и очаква всички да му се кланят. Той  дойде на курбана с голямо закъснение и въпреки, че мюезина приканваше за обедната молитва, той не изчака тя да свърши, а направо влезе в джамията придружен освен от (ще си позволя цитирам моя брат Хайри Лошев) „агитката, тичаща около него” и от няколко журналистки – рошави и като цяло с доста неприлично облекло.  Това негово държане предизвика реакциите на нашите братя от Гърция, които казваха „Вай, вай и вам йеце ви дават изет кавресе”. Така че, Хайри, ти сам знаеш какви, нека ги наречем неразбории (за да не използвам по-силна дума) може да донесе присъствието на немюсюлмани на такова събитие като официални гости И ВЪПРЕКИ ТОВА, тази година бяха поканени ВСИЧКИ депутати от област Смолян. Част от тях не дойдоха, но бяха поканени.  Двамата депутати от ДПС дойдоха и един от ГЕРБ – Николай Мелемов. Също така официален гост беше и настоящият областен управител на Смолян – Стефан Стайков от ГЕРБ, а и това недоразумение Николай Бояджиев беше там и той от ГЕРБ.  Мисълта ми е, че държейки да бъде обективен човек не може да не спомене, че политическото присъствие ДПС/ГЕРБ беше горе-долу равносилно,  може би с лек превес на ДПС, каквито между впрочем са и настроенията на жителите на Чепинци.  Все пак са избрали кмет от ДПС, което показва, че поне половината плюс един избиратели предпочитат тази партия.  А иначе си много прав, че изводът ДПС=Ислям е напълно погрешен. Има много мюсюлмани, които не харесват ДПС, както и има много депесари, които не са мюсюлмани. ДПС всъщност е като всяка друга партия – тя не е организация с идеална цел – тя се грижи преимуществено за своите членове и симпатизанти. Хайри, нека си признаем, че проблемът не е в ДПС. Истинският проблем е, че останалите партии гледат на помаците като на родо- и вероотстъпници, проводници на чужди интереси  и потенциални терористи. Ти чувал ли си за помак на управленска позиция в друга партия? Как мислиш – в помаците ли е проблема – ние ли нямаме капацитет? Или всички останали се опитват да ни задушават. Според мен, когато другите партии осъзнаят и прилагат на практика твърдението, че всички български граждани са равнопоставени, тогава ще залезе ДПС. Но до тогава, когато дойдат избори другите партии поставят мюсюлманите в България (и турци и помаци и агупти и цигани) пред  дилемата да избират зло и по-малко зло. И естествено изборът е логичен – по-малкото зло.

Offline Хайри Лошев

• Member
  • **
Определено не бях тръгнал да защитавам която и да било партия, но тъй като ти тръгна по този про-ДПС път аз ще ти "хвърля малко камъчета" по него. Първото и най-важно нещо, което исках да подчертая с предишния ми коментар беше, че изразих недоволството си от политизирането на мероприятието - това е абсурдно действие на религиозно мероприятие като това, но за жалост някои от официалните гости не се сдържаха от случая (и интересно - всичките те бяха продепесари). Ако трябва да говорим каква партия е ДПС (по принцип не му е тук мястото) и на преден план ще изтъкна тезата ти, че ДПС е партията подкрепяща мюсюлманите - ами ти как би обяснил ситуацията с мюфтийството в момента - та митинги ли не бяха, та какво ли не - и в крайна сметка се оказва, че вмешателство винаги е имало и то от ДПС - жалко, че малко хора го разбират - естествено, кой го интересува. Още по-жалкото е, че  повечето хора не осъзнават последствията от подобни събития като бумащината, в която се превърна борбата за мюфтийството и най-ироничното е, че и двете старни претендират да няма вмешателство, а такова има и от двете. Лично аз съм много добре запознат с детайлите около управлението на ДПС, и чесно казано възприятието ми на управниците от ДПС е по-скоро като бизнесмени, отколкото държавници. А да не говорим за примитивните пособи използващи проагитката им на местно ниво (естесвено, такъв е манталитета на повечето хора) - та екскурзии ли не бяха, та курбани ли не бяха ... бих казал - местните депесари - лъскавите майстори на популизма. И не знам как може да се заблуждаваш (или да се опитваш мен да заблудиш), че ДПС защитава интересите на малцинствата.... за толкова наивен ли ме смяташ, че да не мога да си отворя очите и да видя и разбера, че по-скоро ДПС ги създава (няма да изпадам в детайли, поне не и тук, но всеки мислещ човек вижда истината) и няма как да е обратното, тъй като ако малцинствата нямат проблеми за решаване, то няма да има нужда от партия като ДПС. И колко интерсно е твърдението ти, че хора като "нас" не могат да се интегрират без помоща на ДПС или че не могат да просперират по стълбата на политическата йерархия - да ти кажа, като ги гледам изцепките на тези в ДПС (например Хутев на курбана) няма как да е различно, но изключвам себе си и доста други, тъй като смея да твърдя, че все пак има доста хора притежаващи необходимата еманципация за да се оттърсят от подобни политико-психологически клишета, които в моите очи са направо смешни и безпочвени, но нищо - точно на тях залагат Доган и агитката му. Не виждам смисъл да се впускам в по-подробен анализ на "грандиозният парад на недомислиците", както обичам да наричам действията на някои лидери - политически, духовни и местни управници в това число, няма смисъл - огледай се, ослушай се, за да чуеш негативните отзиви и само защот ДПС и сие решиха да продължат с тяхната традиция на опорочаване.
  Хамдико, явно ме познаваш, дори поста ти ме навежда на мисълта, че си от Чепинци, затова искам да ти кажа, че с радост и голямо желание бих дискутирал с теб, защото тук не му е мястото за политическинасочени пререкания, та свържи се с мен или поне се представи с пълно име та и аз да се сетя, аджаба кой си.

Offline Хайри Лошев

• Member
  • **
Опа, сега си спомних, че коментара ти завършва с "по-малкото зло". Брей, да му се не види, че от кога ДПС е по-малкото зло. За какво зло говорим - за това, че повечето мюсюлмани не са никакви мюсюлмани в думите и делата си та се стига до тук, или пък за това, че останалите "читави" (ако ми позволиш така да се изразя) мюсюлмани са полу-(да не кажа напълно) политически неграмотни та затова чустват ДПС за свои, просто защото не могат да си отворят очите, или че повечето хора са елементарни откъм провокации и манипулации, а да не говорим за меркантилността на много наши братя повеждайки ни уж към добро, сиреч ДПС. Не ми ги пробутвай, вече са демоде, поне за мен, защото знам, че за повечето все още са си актуални, особено днес, когато толкова хора излезнаха на митинг да викат "оставка", което в ушите на много хора, мислещи звучеше като "ДПС" и жалкото е, че повечето не го осъзнават. Ето това е ДПС - голата истина за подлите намерения на някои измамници - мюфтии ли не щеш, депутати ли не щеш ... да не вървя надоло по скалата на йерархията, че не щеш ли и до някои познати имена ще стигна. Това ако наричаш по-малкото зло го запази за себе си - колкото и малко да е, но за мен обезателно  в кавички - то за мен е прекалено голямо, за да го приема.

Offline Hamdiko

• Avarage member
Селям Хайри, вярно е, че не защитаваше никоя партия, но нападаше ДПС. Аз с коментара си просто казах, че ДПС не е по-добра, но не е и ПО-ЛОША

Offline Hamdiko

• Avarage member
Селям Хайри, вярно е, че не защитаваше никоя партия, но нападаше ДПС. Аз с коментара си просто казах, че ДПС не е по-добра, но не е и ПО-ЛОША (както ти се опитваш да представиш) от всички останали партии. А в последните си коментари съвсем целенасочено нападаш тази партия, в която (независимо дали ти харесва или не) членуват или просто симпатизират най-много мюсюлмани. Според мен това съвсем не случайно - вярно е, че представители на тази партия, понякога съвсем меркантилно, се възползват от етническо или религиозно напрежение в обществото. Но пак ще повторя тезата си, че причината за това е, че всички останали партии са абдикирали от проблемите на мюсюлманите в България. А що се отнася до скандала с мюфтийството (в специалната тема вече изказах мнението си, но и тук ще го повторя) смятам, че колкото и Мустафа Хаджи да не става за Главен мюфтия всеки друг е за предпочитане пред Недьо Генджев. В заключение ще кажа, че кой каквото и да прави може да заблуди хората, но не може да заблуди Най-справедливия Съдник.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Тактиката на тази партия е Разделяй и владей. Вместо нацията да е единна и задружна, а така и по силна, партии като ДПС, АТАКА и РЗС всяват смут и недоверие между хората с откровенни лъжи, манипулации и пълни простотии. Бива ли да се оставяме ние да ни делят разни политици и същевременно да ни грабят, да докарват бабите и дядовците ни до просешка тояга, а нас младите да гонят по чужбина за да можем да изкараме пари за хляба ??? Бива ли на избори да се фалшифицират резултати, да се плашат хората с нови възродителни процеси и нашествие на мюсюлмани,  да се лъже нагло и в очите ??? Бива ли да ние да търпим да ни разделят, а в същото време те да са събрани заедно и да хапват и пийват на маса ??? Бива ли едни политици да се пишат на големи християни, а да крадат и да маат месо на пости, а други политици да се пишат на големи мюсюлмани, а да крадат и да ядат пържоли с винце по време на Рамазан ??? Бива ли да настройват хора, които са живели векове заедно в мир, един срещу друг. Притежавам една рисунка от английско списание от 1912 година. Скоро щя я побликувам тук. Заглавието и е "Там където воюващи народи живеят в мир" и подзаглавие "Турци орат нивите на българи мобилизирани във войската" Изобразен е турчин който оре нива, а една българка кара биволите. Смятайте християните и мюсюлманите в България дори когато България и Османската империя са воювали са живеели в пълна хармония и разбирателство и са си помагали един на друг. Бива ли сега едни политици да разделят хората ???

Offline Хайри Лошев

• Member
  • **
Хамдико, не му е тук мястото за спора, затова се представи и престани да си анонимка - :)) все пак застани с името си зад твърденията ти. Ако не тук то поне ме наери на hairi_loshev@abv.bg. Ще чакам да пишеш на имейла ми.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Поздравления за мероприятието, но според мене ще е по-добре, ако съумеете да го отбраните и опазите от вечните стремежи за "политически закачки и хватки", без значение на от кои политически сили и присъщи винаги за подобно нещо - мераци!   
Така предположихме и почти така си стана!  8)
Язъкь за полуразвалата на хубавото мероприятие с медийното щамповане на маркьи и мяркьи по блузитье и по бузитье, но щом не е станальо мурабье между вождовете на партиите, това е на добре!  ;D
А, на това мероприятие, кой и защо дошель и какво нашель като политрически трикь, все тая, ако ще и атакисти и нацисти да са билье тамьо, важно е найетьа на минлетьа!  :o
Все пак, нали това беше празничен курбан от джемаата за почитта към Всевишния и добрите дела на земните людье!  :-X  ::)
Ех, едни отишли за едно, други за друго, не мойешь изгони едните или другите с по-различни намерения от личните на секьи, който ги знае само Единственият!  ;)

Offline Хайри Лошев

• Member
  • **
"Селям Хайри, вярно е, че не защитаваше никоя партия, но нападаше ДПС. Аз с коментара си просто казах, че ДПС не е по-добра, но не е и ПО-ЛОША (както ти се опитваш да представиш) от всички останали партии. А в последните си коментари съвсем целенасочено нападаш тази партия, в която (независимо дали ти харесва или не) членуват или просто симпатизират най-много мюсюлмани. Според мен това съвсем не случайно - вярно е, че представители на тази партия, понякога съвсем меркантилно, се възползват от етническо или религиозно напрежение в обществото. Но пак ще повторя тезата си, че причината за това е, че всички останали партии са абдикирали от проблемите на мюсюлманите в България. А що се отнася до скандала с мюфтийството (в специалната тема вече изказах мнението си, но и тук ще го повторя) смятам, че колкото и Мустафа Хаджи да не става за Главен мюфтия всеки друг е за предпочитане пред Недьо Генджев. В заключение ще кажа, че кой каквото и да прави може да заблуди хората, но не може да заблуди Най-справедливия Съдник."

........ Хамдико, с този коментар нещо си противоречиш - В крайна сметка ДПС по-лоша ли е за теб, по-добра ли е, или симпатизираш просто защото много мюсюлмани го правят .... а в такъв случай ще спомена един мой любим цитат: "Когато всички мислят еднакво, значи никой не мисли достатъчно", а и с това искам да кажа, че всички (или повечето, както ти казваш и с което се съгласявам) мюсюлмани подкрепят ДПС не означава, че това е правилният път - това е един омагьосан кръг, който започва от шепа националисти, казали, че ще пратят турците в турция, а повечето мюсюлани в България са турци, та от там и нуждата от подкрепа, която нужда предразполага за благоприятното предразположение на хората към партии "защитаващи малцинствата", сиреч ДПС! Е добре де, за толкова години ДПС не успя ли поне малко да ги интегрира тези малцинства.... напротив, наблюдава се все по-голямо капсуловане, особено в психическата нагласа на хората, а в този случай тя е от съществена важност... и ето как след толкова години политика на подкрепа и интеграция на малцинствата се оказва, че малцинствата все повече се деинтегрират (отварям скобата, защото има един голям процент сред тези малцинства, които осъзнават що за глупост и колко негативни последствия има тази политика) ... та искам да кажа, че както ти спомена, за да може наши хора - помаци, мюсюлмани или други представители на малцинствата в България все по-често да се изкачват по стълбата на политическата йерархия или по която и да било трябва да се оттърсим от подобни комплекси, което от своя старна води до разграничаване от подобна политика на разделение, която в момента и от много години провежда ДПС. И е нормално ДПС да води такава политика - това най добрия начин за печелене на гласоподаватели - когато пропагандираш защита на религиозна или каквато и да било свобода. Просто такъв е манталитета на хората - ето затова такива политики намират почва у нас - а и отново ще спомена проблема с мюфтийството, защото е на дневен ред - ами като ДПС защитава позицията за ненамеса във вероизповеданието, защо тогава тя практикува това вмешателство години наред......... достатъчен показател, но по-важното, както вече споменах - мисленето, или това което всъщност липсва у хората - мислене и осъзнаване. И чесно казано не мога да асимилирам какво всъщност ти търсиш сред редиците на ДПС? Да не би и ти да си подведен по тези инсинуации и манипулации ...  трудно ми е да го повярвам......   
"Селям Хайри, вярно е, че не защитаваше никоя партия, но нападаше ДПС" - ами ти пък реагираш така все едно теб нападам - хмм, толкова ревностна защита, чесно казано интересно ще ми бъде да чуя (прочета) доводите ти, обясняващи за  подобно, по-скоро майчино отношение, закрила. Какво толкова видя в ДПС. Би ли ми обяснил, че аз явно съм го изпуснал.....

Offline mechta

• Senior member
Най-доброто, което може да се случи бе в Чепинци - да видиш и чуеш помашка реч от всякъде. Имах чувство, че оживяват моити предци, които спокойно са се разбирали на три езика - помашки, турски и гръцки. Видях толкова щастливи хора, толкова прегръдки, целувки и сълзи на радост. А курбана наистина бе от Аллах - нахрани около 11 хиляди души и пак остана за раздаване. Мечтая да видя всички граници премахнати, за да се общува като във Чепинци. Разбира се ще има и политика, "то без нея де ли бива, насред пътя се курдиса и лукаво се подсмива: чия уплашена душичка крий се в тази ръкавичка?" Помните тази приказка на Елин Пелин. Ех, така е, но пак повтарям най- важното бяха хората там. Да има повече мевлюти, повече срещи, повече общуване - така хората се сближават опознават и заобичват.

Offline stastlivetsa

• Candidate member
  • *
slm i az biah na kurbana v chepintsi az sam ot sarnitsa ama jiveia v tursia napravi mi goliamo vpechetlenia goliamiat broi jurnalisti koito doidoha predi boiko borisov i praveha dopitvane dali e bilo viarno che boiko borisov bil nejelan gost tuk na koito az mu otgovorih che pri nas miuslumanite niama chuvstvo na nejelanost na vrajda vrjdata ia prvitei vie [jurnalistite ]za nas vsichki sa dobre doshli nie iskame nas da ni ostaviat na svoboda inshallah allah shte ni pomogne i tova shte stane edin den v Balgaria s.al.