Author Topic: Брюксел чу, че в България има расизъм  (Read 5792 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
(От 2006 г. но трябва да се чете)

Публичното изслушване за „Опасността от неототалитаризъм за българския народ“ организираха халандският евро-депупат г-жа Елс де Гроен и Българският хелзинкски комитет в Брюксел

Сградите на Европарламента в Брюксел заемат цял квартал. До тях се стига по улици, които са пълни с постройки на Европейската комисия. Човек неволно си мисли, че центърът на белгийската столица служи само за това - да приютява институциитена Голяма Европа. Ако си представим пет здания като бившия Партиен дом в София, но облицовани не с напомнящите кперостна стена блокове от бял врачански камък, а със стъкло и алуминий, може да добием бегла представа за главното (защото има още една огромна сграда в Страсбург, без да броим седалището на Секретариата в Люксембург) седалище на избраниците на народите в Европа.

Вън­шният чо­век се чувс­тва зах­вър­лен в то­зи ма­лък град, кой­то има вът­реш­на ули­ца с ма­га­зи­ни, без да броим под­зем­ния су­пер­мар­кет, бол­ни­ца­та, по­щен­ска­та служ­ба и как­во ли не още. За­то­ва оби­чай­на глед­ка е да ви­диш опа­шка от ор­га­ни­зи­ра­ни гру­пи пред глав­ния вход, кои­то, след ка­то влязат, пре­пус­кат по ко­ри­до­ри и за­ли, во­де­ни от слу­жи­те­ли на от­де­ла за ту­рис­ти­чес­ки ус­лу­ги.

Но най-важ­но­то е, че все­ки ден там ста­ват де­сет­ки съ­би­тия - за­се­да­ния, сре­щи, пуб­лич­ни из­слуш­ва­ния, пре­мие­ри, про­жек­ции, прес­кон­фе­рен­ции, се­ми­на­ри и т.н. Вър­во­ли­ца от ор­га­ни­за­ции от всич­ки­те 25 стра­ни (плюс две­те кан­ди­дат­ки) се опи­тва­т да прив­ле­кат вни­ма­ние­то на ев­ро­пей­ски­те за­ко­но­да­те­ли, а те, за раз­ли­ка от бъл­гар­ски­те си ко­ле­ги, кои­то не си да­ват тру­да да ор­га­ни­зи­рат из­слуш­ва­ния на граж­да­ни и тех­ни­те ор­га­ни­за­ции, охо­тно се под­да­ват на же­ла­ние­то да да­дат три­бу­на на най-раз­нооб­раз­ни граж­дан­ски ини­циа­ти­ви. То­ва по­раж­да ог­ром­на кон­ку­рен­ция за вни­ма­ние­то на де­пу­та­ти­те и слу­жи­те­ли­те на Ев­ро­пей­ско­то на­род­но съб­ра­ние и уси­лия­та да се прив­ле­че то са ог­ром­ни.

То­ва бе­ше фо­нът, на кой­то ми­на пуб­лич­но­то из­слуш­ва­не за “О­пас­нос­тта от нео-то­та­ли­та­ри­зъм за бъл­гар­ския на­род”, ор­га­ни­зи­ра­но от из­вес­тния хо­ланд­ски ев­ро­де­пу­тат г-жа Елс де Гроен и Бъл­гар­ския хел­зинк­ски ко­ми­тет на 30 май в ед­на от без­брой­ни­те кон­фе­рен­тни за­ли на Ев­ро­пар­ла­мен­та. Как­то е из­вес­тно, на 3 ап­рил 2006 г. пе­ти­ма ев­ро­де­пу­та­ти на­пи­са­ха спе­циал­на дек­ла­ра­ция на та­зи те­ма, а цел­та на из­слуш­ва­не­то бе­ше да да­де до­пъл­ни­тел­на ин­фор­ма­ция и ар­гу­мен­ти в за­щи­та на то­зи до­ку­мент. На не­го при­със­тва­ха ев­ро­де­пу­та­ти­те де Гроен и Май­къл Кеш­мън, бъл­гар­ски­те наб­лю­да­те­ли Ев­ге­ни Ки­ри­лов и Ди­ми­тър Стоя­нов, а ос­вен то­ва някол­ко по­мощ­ни­ци на ев­ро­де­пу­та­ти­те (то­ва са важ­ни хо­ра - очи­те, уши­те и ра­бот­ни­те ръ­це на ше­фо­ве­те си), не­кол­ци­на мла­ди бъл­гар­ски слу­жи­те­ли в раз­лич­ни­те струк­ту­ри на Ев­ро­пей­ския пар­ла­мент, някол­ко пред­ста­ви­те­ли на меж­ду­на­род­ни ром­ски и пра­во­за­щит­ни ор­га­ни­за­ции, жур­на­лис­ти от бъл­гар­ска­та пре­са. БХК бе­ше пред­ста­вен от Кра­си­мир Къ­нев, Мар­га­ри­та Ил­ие­ва и Еми­л Коен; в де­ле­га­ция­та уча­ства­ха още и Еми­л Ас­тру­ков от ев­рей­ска­та ор­га­ни­за­ция “Бней Брит”, Ка­лин­ка Ва­си­ле­ва от ром­ско­то НПО “Ра­вен дос­тъп” и Сю­зан Ча­кър от Тур­ския кул­ту­рен цен­тър “21 век”.

Г-жа де Гроен от­кри де­ба­ти­те със спе­циал­ни поз­дра­ви към нас. В крат­ка­та си емо­цио­нал­на реч тя из­ра­зи дъл­бо­ка­та си тре­во­га от на­ди­га­не­то на край­ния на­цио­на­ли­зъм, оли­цет­вор­ява­н от “А­та­ка” и най-ве­че от Во­лен Си­де­ров. След нея Кра­си­мир Къ­нев нап­ра­ви крат­ка ха­рак­те­рис­ти­ка на явле­ние­то “краен на­цио­на­ли­зъм” у нас. Той ак­цен­ти­ра на два пун­кта. Пър­вият е, че въз­гле­ди­те на Во­лен Си­де­ров, мно­гок­рат­но и шум­но пуб­лич­но из­раз­ява­ни, са мно­го по-край­ни, мно­го по-ан­ти­се­мит­ски и ксе­но­фоб­ски от мне­ния­та на Жан-Ма­ри льо Пен и Йорг Хай­дер, с кои­то мно­зи­на наб­лю­да­те­ли у нас се опи­тва­т да оп­ри­ли­чат бъл­гар­ския на­цио­на­лис­ти­чес­ки во­дач. Вто­рият, произл­язъл от из­след­ва­не, кое­то БХК нап­ра­ви ми­на­ла­та го­ди­на е, че ра­сис­тки­те наг­ла­си у нас са тол­ко­ва сил­ни и тол­ко­ва дъл­бо­ки, кол­ко­то са би­ли пред­раз­съ­дъ­ци­те към чер­но­ко­жи­те в САЩ в на­ча­ло­то на 50-те го­ди­ни от ми­на­лия век, тоест в на­ве­че­рие­то на гол­ямо­то на­ди­га­не на чер­но­то дви­же­ние за ос­во­бож­де­ние, кое­то през 60-те го­ди­ни преоб­ра­зи Се­вер­на Аме­ри­ка.

След то­ва бе­ше по­ка­зан двай­сет­ми­ну­тен филм, пред­ставл­яващ мон­таж от пуб­лич­ни из­явле­ния на Во­лен Си­де­ров и от проя­ви на “А­та­ка”. Мо­же да се ока­же, че то­зи филм ще бъ­де ед­ва ли не еди­нстве­ния­т спо­мен от из­каз­ва­ния­та на Си­де­ров за “ци­ган­ския те­рор”, от ярос­тта сре­щу тур­ци­те, ев­реи­те, ге­йо­ве­те, с кои­то бяха пре­пъл­не­ни не­го­ви­те все­кид­нев­ни ко­мен­та­ри по “лич­на­та” му те­ле­ви­зия “СКАТ”. За­що “мо­же би еди­нстве­ният­”? За­що­то те­зи ма­те­риа­ли след из­лъч­ва­не­то им се кач­ва­ха на сай­та на “А­та­ка” и бяха по­вод за въз­тор­же­ни ко­мен­та­ри в раз­лич­ни фо­ру­ми и клу­бо­ве. Но след ка­то та­зи пар­тия вле­зе в На­род­но­то съб­ра­ние, сай­тът й вле­зе в про­дъл­жи­те­лен пе­риод на “ре­конс­трук­ция”. Тия дни той се поя­ви от­но­во, но цяло­то му пре­диш­но съ­дър­жа­ние, кое­то да­ва­ше ос­но­ва­те­лен по­вод за об­ви­не­ния в ра­си­зъм и ксе­но­фо­бия, из­чез­на. Се­га ние виж­да­ме еди­н кро­тък сайт и някой, ка­то го раз­глеж­да, си­гур­но би се чу­дил за­що ли пра­во­за­щит­ни­ци­те об­вин­яват “А­та­ка” в сее­не на “сло­во на ом­ра­за­та”.

След фил­ма за­поч­на­ха крат­ки­те пре­зен­та­ции. Еми­л Ас­тру­ков с жи­тей­ски фак­ти оп­ро­вер­га ми­та, че в Бъл­га­рия няма аг­ре­сив­ни нас­трое­ния сре­щу ев­рей­ско­то мал­цинс­тво, а ос­вен то­ва из­ра­зи при­тес­не­ния­та на ев­реи­те в Бъл­га­рия от ан­ти­се­ми­тиз­ма на Си­де­ров, та­ка ясно из­ра­зен в кни­ги­те му. Сю­зън Ча­кър го­во­ри за спо­ме­на от “Въз­ро­ди­тел­ния про­цес” и за то­ва, че оби­кно­ве­ни­те бъл­гар­ски тур­ци оби­ча­т ро­ди­на­та си, коя­то ро­до­ве­те им оби­та­ва­т от ве­ко­ве. Тя ка­за, че на­си­лие­то про­тив тур­ско­то мал­цинс­тво пре­ди 20 го­ди­ни не е из­ви­ка­ло по­рив за от­мъ­ще­ние, а, нап­ро­тив, дъл­бо­ко же­ла­ние за мир и нор­мал­но об­щу­ва­не със съ­се­ди­те бъл­га­ри. Но тре­во­га­та на­но­во ид­ва, ко­га­то се чу­ват вой­нстве­ни­те ата­кис­тки при­зи­ви. Ка­лин­ка Ва­си­ле­ва по­со­чи, че мал­кият й син ис­ка да жи­вее в свят, в кой­то няма да знае как­во е да се чувс­тваш “вто­ра ръ­ка” чо­век, за­що­то си ци­га­нин. Дис­кри­ми­на­ция­та не от­слаб­ва, спо­ред нея, а ре­чи­те и пи­са­ния­та на Во­лен Си­де­ров и “А­та­ка” са­мо до­пъл­ни­тел­но на­със­кват и без то­ва сил­ни­те ан­ти­ром­ски нас­трое­ния у нас. Ди­мит­ри­на Пет­ро­ва с мно­го дан­ни го­во­ри за уя­зви­мос­тта на ро­ми­те и за тяхно­то без­си­лие пред сис­те­ма­та на на­ка­за­тел­но­то пра­во­съ­дие: те из­вър­шват глав­но дреб­ни прес­тъп­ле­ния и точ­но по­ра­ди то­ва са свръх­пред­ста­ве­ни сред оби­та­те­ли­те на зат­во­ри­те, още по­ве­че, че оби­кно­ве­ни­те ро­ми най-чес­то нямат па­ри да си нае­мат скъ­по стру­ва­щи­те ад­во­ка­ти. Тя съ­що та­ка при­зо­ва де­пу­та­ти­те да има­т пред­вид дис­кри­ми­на­ция­та и ра­сиз­ма в Бъл­га­рия, да под­крепят дек­ла­ра­ция­та на пе­ти­ма­та, но да не от­ла­гат членс­тво­то ни в ЕС. “От­ла­га­не­то няма да из­це­ри те­зи явле­ния, а ще ги за­си­ли”, ка­за тя. Мар­га­ри­та Ил­ие­ва ин­фор­ми­ра ау­ди­то­рия­та за де­ло­то, кое­то коа­ли­ция “Граж­да­ни сре­щу ом­ра­за­та” во­ди по За­ко­на за­щи­та от дис­кри­ми­на­ция­та сре­щу Во­лен Си­де­ров.

Май­къл Кеш­мън, из­вес­тен член на гру­па­та на со­циа­лис­ти­те в Ев­ро­пар­ла­мен­та, кой­то бе­ше и мо­де­ра­тор на дис­ку­сия­та, пред­ста­ви стан­дар­ти­те за за­щи­та на мал­цинс­тва­та, на кои­то бъ­де­щият член на ЕС Бъл­га­рия трябва да от­го­варя. Са­мият Кеш­мън е гей, то­ва е из­вес­тно на всич­ки. Но уни­же­ние­то да криеш раз­лич­нос­тта си или да тър­пиш оби­ди са­мо за­ра­ди тяло­то, а не за­ра­ди мо­ра­ла, пос­тъп­ки­те, греш­ки­те или гре­хо­ве­те си, да­ва дъл­бок от­пе­ча­тък вър­ху всич­ки, кои­то се чувс­тват мал­цинс­тво - ет­ни­чес­ко, ре­ли­гиоз­но, ези­ко­во или сек­суал­но. И то­ва про­ли­ча в осо­бе­но­то въл­не­ние, с кое­то той го­во­ре­ше за дис­кри­ми­на­ция­та, в прив­ли­ча­не­то на собс­тве­ния му опи­т ка­то ар­гу­мент.

Ин­те­рес­но бе­ше по­ве­де­ние­то на някои от бъл­гар­ски­те гос­ти на съ­би­тие­то. Те не мо­же­ха да от­ре­кат ни­то фил­ма, ни­то циф­ри­те и фак­ти­те, при­ве­де­ни от дру­ги­те го­во­ри­те­ли. В Бъл­га­рия има ра­си­зъм, има ксе­но­фо­бия, има ек­стре­мен на­цио­на­ли­зъм, той взи­ма тре­вож­ни раз­ме­ри и има по­ли­ти­чес­ко при­със­твие. То­ва е факт. Но те се чувс­тва­ха за­дъл­же­ни, как­то нап­ра­ви ед­на мла­да да­ма от пер­со­на­ла на бъл­гар­ска­та де­ле­га­ция към ев­ро­пей­ски­те ин­сти­ту­ции, да “да­дат от­пор”. “То­ва не е цяла­та ис­ти­на за Бъл­га­ри­я”, ка­за тя с уп­рек към бъл­гар­ски­те пра­во­за­щит­ни­ци. Яс­но до­лав­ящият се тон на не­съг­ла­сие бе­ше, че та­ка стра­на­та ни се из­ла­га пред “ев­ро­пей­ци­те”. “Не е цяла­та ис­ти­на, но е съ­щес­тве­на част от нея и трябва да се знае”, бе­ше от­го­во­рът на Кра­си­мир Къ­нев.

Нак­рая ду­ма­та взе­ха два­ма­та при­със­тва­щи бъл­гар­ски по­ли­ти­ци. Ев­ге­ни Ки­ри­лов, ев­ро­наб­лю­да­тел от БСП, зая­ви, че още в нощ­та на из­бо­ри­те пре­мие­рът Ста­ни­шев е ка­зал, че БСП няма да вли­за в коа­ли­ция с “А­та­ка” и въоб­ще го­во­ри в стил “и­ма някои не­га­тив­ни явле­ния, но няма ни­що страш­но”. А Ди­ми­тър Стоя­нов, зам.-пред­се­да­тел на “А­та­ка” го­во­ри ка­то да не бе­ше в Брюк­сел, а на ми­тинг в Со­фия. Е, лип­са­та на съоб­ра­зи­тел­ност не е еди­нстве­ния­т не­дос­та­тък на ек­стре­мис­ти­те.

източник: pdf

sirrio

• Guest
В България национализмът се появи в следствие на нарушаване на закона (и то не само на един) по отношение точно на малцинствата.

1. Учредяването на ДПС като партия бе абсолютно противоконституционно.

2. Циганите, като малцинство, бяха оставени да безчинстват, крадат и убиват безнаказано, да не плащат данъци, сметки за ток и вода, и прочие.

Тук търсете причините за появата на българския национализъм.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Мисля, че бъркаш причината със следствието. ДПС е следствие на безчинствата срещу малцинствата по време на т.нар. "Възродителен процес". Именно "ВП" доведе до капсулирането и консолидиране на тези малцинства. 

Offline muti6

• Adviser
В България национализмът се появи в следствие на нарушаване на закона (и то не само на един) по отношение точно на малцинствата.

1. Учредяването на ДПС като партия бе абсолютно противоконституционно.

2. Циганите, като малцинство, бяха оставени да безчинстват, крадат и убиват безнаказано, да не плащат данъци, сметки за ток и вода, и прочие.

Тук търсете причините за появата на българския национализъм.
Тук и на много други места!Омразата между етносите изкуствено се преувеличава, както от така наречените "националисти" , така и от някои  "умерени политици". ДПС с нищо не е по-лошо  от останалиоте политически партии. Единственото, което го отличава от останалите е, че политическият източник на неговото влияние са най-многобройните малцинствени групи в страната - турците и част от ромите мюсюлмани (турчеещите се цигани).Друг е въпроса ,че на някои, не им харесва. Харесвам да споря с интелегентни и достойни опоненти.
Някои хора трябва да се поучат,май!!!!

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
Опита за забрана на новини на турски език там, където 10% от населението говори турски не е ли провокация? Атака и Герб нямат ли вина? Да, точно така, това е расизъм, това е омраза на етническа основа!!!

Offline abc

• Forum fan
Все пак някой интересува ли се от факта, че тези новини почни никой не ги гледа?

Offline Hadj

• Adviser
    Атака и ДПС  са скачени съдове-единея действа за благото на другия.Накрая кой ще е потърпевшия бай Иван и аго Хасан

Isyankar

• Guest
Като относителен дял расизъм в България има най-малко от цяла Европа. Всеки друг, който твърди обратното го призовавам да спре докато е време, за да не се случи наистина неговото твърдение. Не дай си Боже немския или руския или сръбския расизъм да се пренесе у нас.

Призовавам всички етнически, религиозни и сексуални (и всякакви други с изключение на хората с увреждания) малцинства да благодарят денонощно на българската държава (след 1989 година) и българския народ (след 681 година) за това НИСКО ниво на расизъм - инак един ден ще съжаляват, че са "изпуснали питомното" и ще мечтаят днешните нива на расизъм да се върнат. Тъй, че - да не палим (отнася се и за някои представители на мнозинството) огъня излишно.

Не твърдя, че всичко е идеално, но някой да твърди, че е най-зле - пепел му на езика.

Offline muti6

• Adviser
Голяма доза истина има в думите ти Исианкар.Радвам се ,че си си взел поука и си започнал да говориш смирено,което си е постижение.
 И все пак сме хора и не трябва да променяме своята същност.Винаги на едно негативно чувство ,може да му бъде дадена полжителна насока.
Само свободния има право на избор. Остани си със здраве,радвай се на живота си и комшиите българи и помаци.
Не намалявайте значението на това ,което не попзнавате!!!

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Нещо не много отдавнашно за протестите срещу расизма в една от развитите демократични страни!  8) :) ;)
Една велика реч: Мартин Лутър Кинг - Имам Една Мечта (ПРЕВОД)