Имало Πομάκοι в Гърция-и това сведение се появи след 1969 година или сега-ай стига бе,колко удобно.Учил съм за траките,ама такова племе никъде в никакъв източник не съм намирал.
е ....... то е нормално комунягите дасате учили на неща угодни само и единствено на тях!!! много ясно че нема да кажат: мечка изяш ме!!! пък и неси мисли че всичко е на яве от живота на древните!!!! тепърва предстои да научаваме все по-нови неща за предците ни!!! но със сигурност знам че помаците неса нито българи нито турци!
А какви са според теб.На какъв език говорят,какви са им обичайте,как възприемат света.
Помаците са си точно българи изповядващи християнството,говорят на български,празнуват типично български празници като Едерлез например.
А спрямо гърците-до 69 година правеха помаците на Турци-карахаги да учат турски език,а българският го забраняваха.След 67-69 година и кризата в Кипър-сътвориха друг сценарии-а именно ,че помаците не са нито турци,нито българи,а траки- а оттам по лесно да се погърчат.
Този сценарии е изпробван няколко пъти-в началото с каракачаните,които дори и разноезични(език близък до гръцкият) имат силно българско самосъзнание-до 1953 година започва усилена пропаганда сред това население за да се премахне осъзнаването на каракачаните като българи-направиха ги траки,а после истинските гърци.
Със славяногласните елини е по-драматичен случая-там нещата не се градят на пропагандата,а върху силата и тормозът.
В Македония нещата са същите-от различна славянска група-Березити,до антиквизация-само и само да се отделят от българското тяло.
След крахът на българското контраразузнаване в родопските помашки райони в момента работят две разузнавателни служби-гръцката и турската,като и двете използват различни начини за влияние над помаците и различен сценарии за тяхното бъдеще развитие.Тези служби не се интересуват от помаците в Балкана,които са оставени на спокойствие и живеят сравнително комфортно сред християните-те се интересуват само от Родопите, с които имат териториален досег.
И накрая както виждам ти си повлиян от гръцкият сценарии.
Поздрави.