Накрая стигам до извода че повечето от помаците живеят по планините ,защото са били пренебрегвани за това че са си предали вярата, може би това на времето се е смятало като все едно войник да дезертира от армията и по една или друга причина сме търсили място където да създадем своя общност и единствения алтернативен начин е бил планината където все още е имало свободна земя е да разбира се че има и част от тях които се преселват и от други държави най вероятно а и планините са били един вид изолатор за тях от тези които са ги упреквали за техните недостатъци.Било е както правеха с циганите през комунизма изселваха ги накрая на село или на града за да не пречат на останалите защото били по различни.Не искам да засягам никой аз също съм помак и се гордея с това което съм просто се опитвам да осмисля нещо което винаги ме е озадачавало.Благодаря на всички за мнемията само едно не видях в форума никой не каза че другия расъждава правилно по темата а всеки излиза с негово становище и упреква всеки предходен за неговата теория макр че в последствие започват да говорят еднакво.Лесно се пише във форума и лесно се упреква някой но поважното е какво ще научиш от това а това е твоето минало настояще и бъдеще хубаво би било ако малко порасъждаваме върху отговорите по темите и тогава да отговаряме все пак сме хора.
В грешка си.
Не помаците са се преселили в планината,а планината създаде помаците.
Тези,които бягат и се заселват в Планината не са помаци-след заселването си там и приемането на исляма с превръщат в помаци и то с течение на поколенията.
Както писах по рано-в равнината процесите протичат много по бързо-отколкото в планината.Ако направим сравнението между християнските и мюсюлманските градски махали съвсем не е в полза на християнската общност. Мюсюлманските махали в много по-голяма степен отговарят на представите за оформени религиозно-териториални общности и обикновено разполагат със своя джамия и месчид. Естествено е при това положение процесът на ислямизация на българското градско население да е по-интензивен, отколкото в селата.
След като веднъж българите приемат исляма само за няколко поколения се трансформират в Турци,които постепенно напускат България преди,по време на,и след освободителната война,и те не са никак малко.Като процесите на изселване продължават за доста дълъг период от време.Мидхат Паша не случайно казва,че мюсюлманите са потомци на онези българи приели исляма.
Някой задавал ли си е въпроса знаем ли всъщност до колко дълбока е била ислямизацията на българите?!