Author Topic: Защо повечето от помаците живеят по планините  (Read 49931 times)

0 Members and 14 Guests are viewing this topic.

Offline tersid

• Adviser
За съжаление си прав-аз само ще допълня,че по време на комунизма археологията бе изцяло заета с траките- особено с Одрисите,и българите бяха оставени много настрана за да не ядосаме големият брат с някой артефакт.
Расате ,археологията не може да вземе нищо от траките,българите ,славяните или турците ,защото те са били консуматори и нищо не са произвеждали,ако и да са имали нещо ,те са го придобивали във готов вид ,обикновенно с разбойничество.
Просто ,траките са имали повече време да се отдават на любимия си "занаят" ,затова сега има останали толкова много артефакти от тяхния вилает, нищо повече ,а и колкото са по стари артефактите ,толкова са по ценни.
Ако трябва да бъдем искрени,единствената култура която е съществувала на Балканите ,е създадена от елините , и то старите.

Offline tersid

• Adviser
Все пак темата е защо помаците има само в планините .Според мен ,ние винаги сме живели в планините и не сме дошли от равнините по две основни причини:
- Помаците винаги и основно сме се занимавали със гледане на дребен рогат и брадат добитък със четири букви.
- Планината дава закрила.

Именно затова ,ние сме автохтонно население,по старо от елинското даже. Може би само старите илири ,може да се съревноват с нас за титлата "най ранно население на Балканския полуостров". :)Или с други думи ние сме донорите на всички нови нации на Балканите ,защото те произлизат от нас,но по неясни причини  нещо се срамуват да си го признаят. ;D

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
Расате ,археологията не може да вземе нищо от траките,българите ,славяните или турците ,защото те са били консуматори и нищо не са произвеждали,ако и да са имали нещо ,те са го придобивали във готов вид ,обикновенно с разбойничество.
Просто ,траките са имали повече време да се отдават на любимия си "занаят" ,затова сега има останали толкова много артефакти от тяхния вилает, нищо повече ,а и колкото са по стари артефактите ,толкова са по ценни.
Ако трябва да бъдем искрени,единствената култура която е съществувала на Балканите ,е създадена от елините , и то старите.
Не съм съгласен с това, че траките не са произвеждали нищо.А как ще ми обясниш за тракииските съкровища.Може би и те са придобити с разбоиничество, кражба или измама.Сигорно от тях е останало това качество с което ни знаят по света.

Offline tersid

• Adviser
Не съм съгласен с това, че траките не са произвеждали нищо.А как ще ми обясниш за тракииските съкровища.Може би и те са придобити с разбоиничество, кражба или измама.Сигорно от тях е останало това качество с което ни знаят по света.
Една част от тракийските съкровища са крадени, друга част са получени като плата или откуп  от елините,трета по голяма част са купени пак от елините.
А за качеството "разбойничество" никой не е виновен , просто се намираме на кръстопът , в минало време е било грехота под носа ти да минават кервани и да не плащат данък.То и сега е така , виж статистиката през къде минава контрабандата- и къде има най много заловени наркотици.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.

Въобще не си прав-има си керамика,металообработване,бижутерство и пр. култура характерна само за българите.За траките има доста източници за високата им култура-и въобще не са били безписмени-клиновидното писмо на Хетите например.
Впрочем ако говорим за разбойници-то елините са разбойниците-идвайки на Балканите те заварват високо развитата култура на Пеласгите-и плагиатстват от нея.Буквите ги взимат от своите братовчеди Финикийците.Почти няма нищо което да е само гръцко.Просто благодарение на Арабите писанията им идват до нас.
А навсякъде каквото срещнат българско го унищожават-било хроника или друго.Затова ние сме с най малко-запазени хроники и от първото,и от второто българско царство-представи си ако бяха по прилежни щеше и ние да се водим безписмен народ като траките.

Ако се вгледаш в Изтока в Персия,Шумер ще видиш къде е била цивилизацията.

Offline Rasate

• Forum fan
Все пак темата е защо помаците има само в планините .Според мен ,ние винаги сме живели в планините и не сме дошли от равнините по две основни причини:
- Помаците винаги и основно сме се занимавали със гледане на дребен рогат и брадат добитък със четири букви.
- Планината дава закрила.

Именно затова ,ние сме автохтонно население,по старо от елинското даже. Може би само старите илири ,може да се съревноват с нас за титлата "най ранно население на Балканския полуостров". :)Или с други думи ние сме донорите на всички нови нации на Балканите ,защото те произлизат от нас,но по неясни причини  нещо се срамуват да си го признаят. ;D

То в твоя ред на мисли трябва и каракачаните да са древни.

Но сега по сериозно -тюрките са били само животновъди-а са обитавали широката степ,не планината.Затова това не е довод.

Сега още една закачка-според редица автори думата българи е от ирано-тракийски произход и означава господари на планината-Бал-господар и Гоара-планина.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Виж повече сьм читател и така е било винаги,писател никога не сьм бил нямам и намерение да ставам.Пиша по неволя,за да се види,че има и другомислещи хора.Аз никаде не сьм чел за компактни маси от помаци в тези райони.Не ми и трябва,каквото сьм прочел прочел стига толкова.Изчел сьм такива глупости и измислици от такива,като тебе празнодумци,че ми е втрьснало чак.
Ами като си читател вземи че прочети малко история, вземи поговори с нашия уважаван член Хюсеин Мехмед, който също знае за помаците в Плевенско, Свищовско и Никополско и то много. И като се подготвиш добре вземи че пиши. Ако пък и това не щеш провери тук в сайта. Имаме помак от Плевенско, който живее в Турция- ника му е "меркур", както и много други помаци, чиито родове са дошли от Дунавската равнина.

Offline SIVEK

• Moderator
Една част от тракийските съкровища са крадени, друга част са получени като плата или откуп  от елините,трета по голяма част са купени пак от елините.
А за качеството "разбойничество" никой не е виновен , просто се намираме на кръстопът , в минало време е било грехота под носа ти да минават кервани и да не плащат данък.То и сега е така , виж статистиката през къде минава контрабандата- и къде има най много заловени наркотици.
Благодаря за отговора а аз се чудех и ми беше интересно да науча защо ни наричат крадливо племе.

Offline tersid

• Adviser
Благодаря за отговора а аз се чудех и ми беше интересно да науча защо ни наричат крадливо племе.
Когато бедните хора и бедните  държави крадат ги наричат крадци, когато богатите хора и богатите държави крадат ги наричат цивилизатори.
В тоя дух балканските нации сме цвете пред Англия,Холандия ,САЩ и др. на които цялото им  благосъстояние е натрупано за сметка на други. Та ,излиза си старата приказка ,че крадецът винаги нарича другите крадци.

Offline tersid

• Adviser
То в твоя ред на мисли трябва и каракачаните да са древни.

Но сега по сериозно -тюрките са били само животновъди-а са обитавали широката степ,не планината.Затова това не е довод.

Сега още една закачка-според редица автори думата българи е от ирано-тракийски произход и означава господари на планината-Бал-господар и Гоара-планина.
Расате за значението на думата българи има много хипотези. Но,каквото  и да означава това определение ,смятам че в него няма нищо лошо ,затова не ме интересува какво означава, и смятам ,че няма нужда да му се придава благороден привкус, защото смятам ,че самите българи като народ са достатъчно добри и надраснали много неща.

Offline Rasate

• Forum fan
Когато бедните хора и бедните  държави крадат ги наричат крадци, когато богатите хора и богатите държави крадат ги наричат цивилизатори.
В тоя дух балканските нации сме цвете пред Англия,Холандия ,САЩ и др. на които цялото им  благосъстояние е натрупано за сметка на други. Та ,излиза си старата приказка ,че крадецът винаги нарича другите крадци.

Напълно споделям мнението ти-Британия е една паразитна държава живееща на гърба на британската общност(своите бивши колонии).Не само това,но в нейните банки циркулират около 70 % от световният фискален резерв.Да не забравяме,че британските банки държат и държавният резерв на САЩ и в момента диктуват политиката там,защото САЩ като държава фалира на 22 ноември 2010 и капитулира пред едно частно сдружение от банки наречено държавен федерален резерв.

п.с.Виж:
Американската върхушка обявява финансова война на целия свят:
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,3981.msg70806.html#msg70806
И Как светът финансира Америка:
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,3981.msg71656.html#msg71656

Offline Rasate

• Forum fan
Расате за значението на думата българи има много хипотези. Но,каквото  и да означава това определение ,смятам че в него няма нищо лошо ,затова не ме интересува какво означава, и смятам ,че няма нужда да му се придава благороден привкус, защото смятам ,че самите българи като народ са достатъчно добри и надраснали много неща.

Знам-аз ти дадох само едно от тях.

Offline SIVEK

• Moderator
Музейна сбирка "Мост между миналото и бъдещето"
Тракийско наследство

В района на Сатовча има много тракийски светилища. И до днес те са култови места за съвременниците ни. От намерените девет тракийски шлема на територията на България, пет са открити на територията на община Сатовча.

Offline драгиново

• Member
  • **
Накрая стигам до извода че повечето от помаците живеят по планините ,защото са били пренебрегвани за това че са си предали вярата, може би това на времето се е смятало като все едно войник да дезертира от армията и по една или друга причина сме търсили място където да създадем своя общност и единствения алтернативен начин е бил планината където все още е имало свободна земя е да разбира се че има и част от тях които се преселват и от други държави най вероятно а и планините са били един вид изолатор за тях от тези които са ги упреквали за техните недостатъци.Било е както правеха с циганите през комунизма изселваха ги накрая на село или на града за да не пречат на останалите защото били по различни.Не искам да засягам никой аз също съм помак и се гордея с това което съм просто се опитвам да осмисля нещо което винаги ме е озадачавало.Благодаря на всички за мнемията само едно не видях в форума никой не каза че другия расъждава правилно по темата а всеки излиза с негово становище и упреква всеки предходен за неговата теория макр че в последствие започват да говорят еднакво.Лесно се пише във форума и лесно се упреква някой но поважното е какво ще научиш от това а това е твоето минало настояще и бъдеще хубаво би било ако малко порасъждаваме върху отговорите по темите и тогава да отговаряме все пак сме хора.

Offline Rasate

• Forum fan
Накрая стигам до извода че повечето от помаците живеят по планините ,защото са били пренебрегвани за това че са си предали вярата, може би това на времето се е смятало като все едно войник да дезертира от армията и по една или друга причина сме търсили място където да създадем своя общност и единствения алтернативен начин е бил планината където все още е имало свободна земя е да разбира се че има и част от тях които се преселват и от други държави най вероятно а и планините са били един вид изолатор за тях от тези които са ги упреквали за техните недостатъци.Било е както правеха с циганите през комунизма изселваха ги накрая на село или на града за да не пречат на останалите защото били по различни.Не искам да засягам никой аз също съм помак и се гордея с това което съм просто се опитвам да осмисля нещо което винаги ме е озадачавало.Благодаря на всички за мнемията само едно не видях в форума никой не каза че другия расъждава правилно по темата а всеки излиза с негово становище и упреква всеки предходен за неговата теория макр че в последствие започват да говорят еднакво.Лесно се пише във форума и лесно се упреква някой но поважното е какво ще научиш от това а това е твоето минало настояще и бъдеще хубаво би било ако малко порасъждаваме върху отговорите по темите и тогава да отговаряме все пак сме хора.
В грешка си.
Не помаците са се преселили в планината,а планината създаде помаците.
Тези,които бягат и се заселват в Планината не са помаци-след заселването си там и приемането на исляма с превръщат в помаци и то с течение на поколенията.

Както писах по рано-в равнината процесите протичат много по бързо-отколкото в планината.Ако направим сравнението между християнските и мюсюлманските градски махали съвсем не е в полза на християнската общност. Мюсюлманските махали в много по-голяма степен отговарят на представите за оформени религиозно-териториални общности и обикновено разполагат със своя джамия и месчид. Естествено е при това положение процесът на ислямизация на българското градско население да е по-интензивен, отколкото в селата.
След като веднъж българите приемат исляма само за няколко поколения се трансформират в Турци,които постепенно напускат България преди,по време на,и след освободителната война,и те  не са никак малко.Като процесите на изселване продължават за доста дълъг период от време.Мидхат Паша не случайно казва,че мюсюлманите са потомци на онези българи приели исляма.

Някой задавал ли си е въпроса знаем ли всъщност до колко дълбока е била ислямизацията на българите?!