Author Topic: Преброяването през 2011  (Read 131062 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
Re: Преброяването през 2011
« Reply #315 on: April 15, 2011, 00:09 »
Тъй, тъй, изречено и много верно наречено, всекакви други , но и сакънь не, такива свързани с Помаците - Шопски, Тракийски, Пирински, Цигански и т.н. и т.н. !  ::)
Даже, и други подобни се изпуснати онейя - "Родопски", ама, ха некой да каже "Помашки" и ела да видиш , какъв порой от критики и злъчь ще се струпат по този, изрекъл това - и то с камъни и дървье !  :o :D ;D :o ;) :) ;)
Не споменах и помашките защото мисля че в по горния постинг на Станислав Стоянов се разбра за какво става въпрос.А за Родопските добре споменавам и тях и Помашки.   И не ме е страх от порой, защото много порой съм преминал и оцелявал и в прекия и преносен смисъл. ;)

Offline Stanislav Stoianov

• Senior member
« Reply #316 on: April 17, 2011, 21:41 »
Назми, на татарски ли пиша.... ?
  Общо на всички.  Както аз мога да кажа , че родопската музика е моя музика ( на моя народ), така и ти можеш да кажеш, че северняшката музика е твоя, че добруджанската музика е твоя. Можеш да го кажеш за всяко едно нещо което принадлежи на народа ни. Можеш да кажеш , че Велико Търново е твой град, твое наследство, твоя гордост! Като изключим религията, ние се различаваме незначително и тези разлики са обособени в етнографски области. Дори преди 2000 години да сме се смесвали от различни тракийски, български и славянски племена, ние отдавна сме един народ, с еднакви болки, с еднакви трудности , с еднакви радости, с еднакъв манталитет, с еднаква култура, език, писменост и фолклор.  В едно котле сме вряли.    Гърците са други, сърбите са други и румънците са други. Турците съвсем....   Дори и вардарските македонци, колкото и да ни е мъчно, вече 100 години бягат в друга пътечка....
  Това имах впредвид. Не можеш да се изолираш и да се обявиш в нещо коренно различно. Да скъсаш хилядолетни връзки и да започнеш да присвояваш. Дори не искаш да кажеш "общо". Искаш да само "твое". Затова направих паралел с македонците. Кой им дава право да говорят за македонски фолклор примерно. Нима в българия няма сигурно 2 000 000 българи от географските области на македония - коренно население и бежанци? Че те са повече от така наречените македонци в македония!  За какво претендират? Примерно песен като "кога зашумят шумите" баба ми я е пяла. А съм на другия край на България!  Същото е и за родопския фолкор. В родопите живее християнско и мусюлманско население , което пее едни и същи песни. Няма значение дали се пее за Фатме или за Рада дотолкова, доклкото името и религията нямат значение за това дали някой е добър или лош. С удоволствие пея песента за Фатмето. А чалгаджиите са си чалгаджии.....  Там е без коментар...

• Senior member
« Reply #317 on: April 17, 2011, 21:51 »
С. Стефановчо, я ми кажи , къде съм се изцепил , че нещо не разбрах.....?

Назми, благодаря за предупреждението... но съдейки по долните съфорумци, на които има по 3-4 поста един след друг, изглежда не съм единствения грешник....?

Надявам се не е проблем все още да влизам и да изразявам мнението си на този сайт, спазвайки езика на приличието, въпреки , че ме обвиниха в "изцепване". :))))

Поздрави!

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #318 on: April 18, 2011, 01:43 »
Назми, на татарски ли пиша.... ?
  Общо на всички.  Както аз мога да кажа , че родопската музика е моя музика ( на моя народ), така и ти можеш да кажеш, че северняшката музика е твоя, че добруджанската музика е твоя. Можеш да го кажеш за всяко едно нещо което принадлежи на народа ни. Можеш да кажеш , че Велико Търново е твой град, твое наследство, твоя гордост! Като изключим религията, ние се различаваме незначително и тези разлики са обособени в етнографски области. Дори преди 2000 години да сме се смесвали от различни тракийски, български и славянски племена, ние отдавна сме един народ, с еднакви болки, с еднакви трудности , с еднакви радости, с еднакъв манталитет, с еднаква култура, език, писменост и фолклор.  В едно котле сме вряли.    Гърците са други, сърбите са други и румънците са други. Турците съвсем....   Дори и вардарските македонци, колкото и да ни е мъчно, вече 100 години бягат в друга пътечка....
  Това имах впредвид. Не можеш да се изолираш и да се обявиш в нещо коренно различно. Да скъсаш хилядолетни връзки и да започнеш да присвояваш. Дори не искаш да кажеш "общо". Искаш да само "твое". Затова направих паралел с македонците. Кой им дава право да говорят за македонски фолклор примерно. Нима в българия няма сигурно 2 000 000 българи от географските области на македония - коренно население и бежанци? Че те са повече от така наречените македонци в македония!  За какво претендират? Примерно песен като "кога зашумят шумите" баба ми я е пяла. А съм на другия край на България!  Същото е и за родопския фолкор. В родопите живее християнско и мусюлманско население , което пее едни и същи песни. Няма значение дали се пее за Фатме или за Рада дотолкова, доклкото името и религията нямат значение за това дали някой е добър или лош. С удоволствие пея песента за Фатмето. А чалгаджиите са си чалгаджии.....  Там е без коментар...
Мога да кажа, че и АЕЦ,,Козлудуи" е мой но принадлежи на държавата.Можем да кажем много неща но те принадлежат на някой.Като харесвам Пиринската музика тя не е моя,харесва ми но не е моя.Вярно е че няма значение дали се пее за Фатме или за Рада, но когато песента е за Асан сменяме името на Иван.Нали няма значение защо се сменят имената,или Асан е по лош от Иван.
Абе Станиславе омотал си нещо конците много лошо,такава каша си забъркал.

• Senior member
« Reply #319 on: April 18, 2011, 09:36 »
Може и да съм омотал конците, но мисля , че това е правилното мислене. Наистина незнам защо правят така, че Асан да е по лош от Иван. Това за мен задълбочава и не решава проблемите. Има прекалено много наслоени предразсъдъци, но все пак мисля , че се движим в правилна посока.
За пиринската музика - енографските области са формирани на база малките различия помежду ни. При липсата на централизирана българска държава за период от 500 години е номално отделните групи население да имат различно развитие. Мисля , че писах за това. И все пак - родопската музика е първо на родопчани като етнографска област и след това на всички българи. Но не е само на помаци или само на хриситяни или само на каракачани ако щеш. Никой не може да каже кой, коя и  песен е зимислил и кога. Примерно - пее се за Фатме. Звучи определена мелодия, пеенето е по определен начин. При условие, че тези песни са на стотици години и нямат автор и не може да се посочи момента на създаването им, може ли някой със сигурност да каже , че са помашки или християнски? Дори да се пее в песента за история свързана с мусюлмански традиции, пак не се знае дали мелодията и пеенето не са взети от по стара родопска народна песен. Да не говорим , че християнството е по отдавна по тзи земи от исляма. А преди християнството е било езичеството. Разбираш ли ,че няма как да се каже , че определена песен е чисто ди каква си, при условие, че етнографската група не е напълно изолирана и има кантакти със всички други групи около себе си.
Незнам дали разбра, но всичко тоа го пиша , защото срещнах някъде из сайта, изцепката, че помашките песни са си помашки и нямали ама грам нищо общо с българските. Как го разбирате това? Спред вас така ли е?  Все едно се сравняват аборигенски песни от Австралия с Моцарт. Това разбирам за абсольтно нищо общо ...

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #320 on: April 18, 2011, 17:54 »
...
В офф-а съм, но относно народното творчество, съвсем естествено е неговото развитие и обогатяване. Това е предаване на колективната народна мъдрост. Някъде ще възпяват Асан, на други места Иван, но не намирам това за подмяна. Не ми хареса Руфинка да е заменена с Росинка, но...не личното мнение е важно, а целите на изкуството - то не бива да създава стени, а да ги събаря и да лети отвъд тях.
Поздрави  :)

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #321 on: April 18, 2011, 19:17 »
    Форума ни заприлича на Народното събрание, айде да не вземаме пример от тях, наблъскваме всякакви мнения в една тема. Точно за Народното творчество имаме куп теми нека тази да е за преброяването за да видим реално има ли помаци и колко са, има ли други етноси и колко народ са останали от тях. Нека форума ни да бъде така подреден , че ние да сме за пример а и за удобство на членовете и особенно на гостите да се ориентират по-лесно в голямото разнообразие от теми и мнения.
   Благодаря!

Offline MUSALA

• Avarage member
Ynt: Преброяването през 2011
« Reply #322 on: August 09, 2011, 01:14 »
Експерти: данните от преброяването са чиста загуба на пари

Получените от преброяването на населението данни не могат да дадат достоверна картина на обществото ни. Това е оценката на експертите от Центъра за демографска политика (ЦДП), съобщена на специална пресконференция.

От неправителствената организация искат довършване на преброяването с нова контролна анкета или извадково изследване. Това е необходимо заради безпрецедентно високите нива на отказали да определят своя етнос, майчин език и вероизповедание.

Липсата на тази информация прави данните неизползваеми. Експертите попитаха защо се харчеха парите за преброяването, след като дори не можем да знаем етническия и религиозния състав на населението.

Доц. Димитър Аркадиев от ЦДП даде за пример факта, че цели 22 % не са определили вероизповеданието си, а това досега не се е случвало и е непознато в световен мащаб. Около 9 % пък са неопределилите се като етнос и майчин език. Това са около 700 хиляди души.

Заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов допълни, че според данните християните у нас са 4,4 милиона души. Ако трябва да се вярва на тези данни, ще се окаже, че скоро България ще е първата нехристиянска държава в Европейския съюз. Затова искаме ново контролно засичане на данните, вижда се, че те не са надеждни, обобщи Костадинов.

Според председателя на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов тези данни са опит за избягване на евентуална обществена паника от застаряването на населението и увеличаването на дела на циганите. Как обаче бихме могли да планираме процесите, когато дори се крием от данните, попита Веселинов.

Проф. Петър Иванов се позова и на неточности в преброителната карта и оспори цялостната методика на преброяването. Демографската катастрофа е факт, обобщи проф. Петър Иванов. Ако слушаме НСИ, циганите са намалели с 14 % спрямо предното преброяване и до няколко десетилетия ще изчезнат, иронично отбеляза Иванов. По думите му НСИ подценява дори средната интелигентност на хората.

Заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов запита на кого да вярваме – на цифрите на НСИ или на очите си. Според него нищо вече не може да скрие неграмотността, която явно е наш национален феномен, както е и в някои африкански държави. 25 % от циганите не могат да четат и пишат, припомни Костадинов.

С тези темпове на застаряване след 20 години 1/3 от населението на България ще е в пенсионна възраст и няма да има кой да работи. Няма да има кой да изработи пенсиите на утрешните пенсионери – държавата просто ще фалира, категоричен бе Костадинов.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Ynt: Преброяването през 2011
« Reply #323 on: March 03, 2012, 17:16 »

Помашки език няма, tersid, има помашки диалекти, които са част от диалектите на българския език.

Силвия с това не съм съгласен-няма даже помашки диалекти-те са част от диалекти говорими и от християните.Нито Македоснкият е помашки,нито Мървашкият е помашки,нито капанският е помашки,а да не говорим за рупският,към който спада павликянският в Румъния.

Абе с две думи дори помаците нямат свой обособен диалект,като македонците да кажем за да претендират за език.

Поздрави

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #324 on: March 03, 2012, 17:19 »

Помашки език няма, tersid, има помашки диалекти, които са част от диалектите на българския език.

Силвия с това не съм съгласен-няма даже помашки диалекти-те са част от диалекти говорими и от християните.Нито Македоснкият е помашки,нито Мървашкият е помашки,нито капанският е помашки,а да не говорим за рупският,към който спада павликянският в Румъния.

Абе с две думи дори помаците нямат свой обособен диалект,като македонците да кажем за да претендират за език.

Поздрави
         Уважаема  silvia!
   Във формуляра за преброяване  в глава етнос има само няколко опции- българин, турчин, ром и др., няма конкретно записани в женски род съответни имена,  затова употребявам формата за мъжки род. За твое сведение завършила съм българска филология и смея да твърдя, че мога да ти дам няколко полезни урока по граматика на българския език.
    Колкото до това, че спазвам като мюсюлманин законите на страната, да ти поясня, че ислямът, за разлика от други религиии, не разделя духовния от светския живот. Ние като граждани на тази страна  спазваме гражданските закони, заради каноничните изисквания на вярата ни. Ако всички граждани на България се страхуваха от Бог при всяко свое действие или бездействие, съм сигурна, че нямаше панически да я напускат дори онези, които се определят като българи. Цитирам думите на една моя позната: " Съветвам децата си да учат и  да се спасят като се махнат от България." А същата е българка?!

Един въпрос

Като се пишеш туркиня,кой език определяш като майчин-българският ли или турският?

Ако пишеш турски,значи или лъжеш или не си помакиня.

Поздрави

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #325 on: March 03, 2012, 17:23 »
Toska тука май си писал почти на славяно-български, ни ми мяса на помакча ;)
То откровенно да кажем помашкият език е мъртъв! Да сте чули някаде да говорят на помашки? В най-помашкото село отидете и вижте младите какъв звучен български език говорят пълен със жаргони.  И да се опитваме не можем да говорим на бирвакътския говор!
 И да говорим в момента нещо, като помашки език нещо не пасва, по точно е според мен ''помашки диалект на българският език''. А когато някой се заеме да оеднакви помашките говори от целия Балкански полуостров ще си направим език по подобие на македонския   :D
Дори и старите хора, като питаш ''на ков йезик думаш'' те ще ти кажат ''вазетисваме пу болгарску''  8) , ако казваха ''по помашку'', то и той да беше напълно еднакъв с българския, щях да имам уснование да казвам че говорим на помашки!  :)

Каплан,
Тоска никога не е бил в България-този език ги учат в Турция ,че е помашки-такава е пропагандата там.

А и никога не е имало помашки диалект и в най помашките села-говорили са на диалекта характерен за областта-или мървашки,или македонски,или рупски или на някой от преходните между диалектите говори.

Поздрави

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #326 on: March 03, 2012, 17:27 »
Сигурно там може и да има такива "определени среди" които наричат другите по-различните "каури", но и те най-вероятно са като онези подобия на "наште" националисти, тъй като доколкото сме слушали тези единици и среди, също по такъв начин чат-пат в омразата си требва да са наричали и другите преселници - Българските турци - "каури", тъй като тази държава почти изцяло е съставена от балкански преселници които доста добре се оправят в тамошната местна обстановка и изглежда тези "определени среди" само им завиждат за тази си оправност и приспособимост!  8)
Къде ли по света, нема такива националистически "определени среди", по-явно или по-скрито нехаресващи различните хора от самите тях ?!?   ;D  :) ;)

Тук си прав-доста са белите турци,ама нейсе намаляват в процент поради европейският си начин на живот и прираст.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #327 on: March 06, 2012, 12:18 »
Rasate

« Yanıtla #324 : Mart 03, 2012, 17:19 »
Alıntı
Alıntı yapılan: Силвия - Ocak 14, 2011, 14:33

interesna data za manipolirane kakva be nujdata da komentira6 v tema v koqto ne si pisal pove4e ot godina.

Offline ali m

• Senior member
« Reply #328 on: March 06, 2012, 23:20 »
Разбира се ако питаме такива като Расате ще ни кажат че на Балканския полуостров всички са българи и македонци сърби и албанци и помаци и ще кажат че всичките те говорят български,а ако питате мен ще ви кажа че всъщност в България нито българите са българи,нито езика им е български,защото в учебниците по история за 11 клас пише че прабългарите са тюрки а от това следва че ако те са истинските българи и са тюрки трябва да приемем че и езика им е тюркски.А сегашните българи говорят славянски език значи са славяни т.е. не са българи.А колкото до езика на помаците то половината им език е от арабски,турски и персийски а дори има думи,които не се използват нито в български,нито в турския нито в арабския като зунка,зуница,жолва,солмен и много други.А тоя дето ми разправя,че било нормално да се сменят имената на песните да върви да се гръмне някъде защо утре ще каже че смяната на имената също е нормална а и събарянето на джамиите също...братя помаци не им вярвайте те са от ония асимилатори на които ядем попарата вече сто години,тази година се навършват точно сто години от кланетата на помаците и тяхното насилствено християнизиране   ...

Offline ali m

• Senior member
« Reply #329 on: March 06, 2012, 23:31 »
Колкото до преброяването,то си беше чиста манипулация на вече национавист-комунистите!зная много хора които със сигурност се писаха помаци но не бяха отразени в преброяването!