Author Topic: Преброяването през 2011  (Read 131093 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Преброяването през 2011
« Reply #285 on: March 03, 2011, 18:52 »
Образец който трябва да попълни всеки един от нас! :) :) ;)

Пребройтелна Карта
Хасан Георгиев Мубарак-Обама

* ЕГН – 4409096666
    * Пол – Още не съм се определил.
    * Дата и държава на раждане – 09.09.1944г.,  Ганьоландия
    * Вашето гражданство е – Българско, турско, американско.
    * Вашата етническа група е – Българоахренин.
    * Вашият майчин език е – Литературен ахренски.
    * Религиозен ли сте – Силно! Фанатично!
    * Вашето вероизповедание е – Радикален екстремист.
    * Вашето юридическо семейно положение е – 4 жени имам, но само една по документи.
    * Вашето фактическо семейно положение е – Хем в брак, хем в съжителство без брак.
    * Живели ли сте в чужбина през периода 1980 – 2011 г. за повече от една година – САЩ, Афганистан, Англия, Израел, Турция
    * Грамотен ли сте – Охо-о-о-о…
    * Най-високата степен на образование / степен на професионална квалификация, която сте завършили – Висше – магистър. Такава ми е дипломата – Ахренска фиология.
    * Вашите средства за съществуване са от – Издръжка от лице в чужбина

...  супер гледал си от моята лична карта

Offline ibrahim65

• Moderator
Re: Преброяването през 2011
« Reply #286 on: March 03, 2011, 18:54 »
 ???

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #287 on: March 04, 2011, 01:26 »

По данни от 22 февруари - над 90% от населението вече се е преброило или 6 712 251 души. Повече от 1,1 млн. души живеят в столицата.

Преброяването на населението се провежда за 17-ти път в България, а за първи път в първите девет дни от него бе дадена възможност за електронно попълване на анкетната карта.

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #288 on: March 04, 2011, 02:01 »
©   
Нито един гайдар, а и обикновен жител няма от десетина години в едноименното село Гайдари край град Трявна. Това обяви шефът на статистиката в Габрово Георги Цветков. Освен това безлюдно селце още 60 населени места в Габровска област са обезлюдени и преброителите няма да намерят никой. Само в община Трявна безлюдните селца са 38 на брой и до тях се стига само с джип, но когато завали сняг, никой не се наема да се качи нагоре в Балкана, където не живее никой. Преброителите в този район ще трябва да отбележат в картите си само безлюдните къщи, но хора с ЕГН-та няма. Такива са селата Владовци, Вълчевци, Горяни, Горно Марянци и още дузина махалички. Преброяването в тях щяло да мине най-бързо, тъй като няма кой да разказва за имущество и за квадратни метри на къщите.
Броят на обезлюдените села в България с всяка година нараства. Последните данни от текущата демографска статистика показват, че към края на 2009 г. селата без жители са 148. Броят на тези само с един човек пък е 43.

Преди 10 години безлюдните села са били 92, а още десет години по-рано броят им е бил 56. През годините обаче немалка част от тях са били заличени от картата на България с решение на Министерския съвет. Това става по искане на кмета на общината, когато в тях 20-30 години не живее никой, а сградите са толкова разрушени, че са неизползваеми. Пътища няма, а електроподаването отдавна е прекъснато.

При всяко преброяване обаче анкетьорите обикалят съществуващите безлюдни села, за да регистрират останалите без стопани къщи. Случва се след като години наред в едно село не е живял никой, все пак там да се заселят жители.

От години Габровска област е рекордьор по обезлюдени села. Към края на 2009 г. броят им е станал 61. Следва Великотърновска област с 39 села без обитатели. Основно това са някогашни махали в Централния Балкан. Суровият живот високо в планината и липсата на перспектива отблъсква хората. Родопите също остават с все повече безлюдни села - в Кърджалийско те са 9, а в Смолянско - 5.

Около 29% от населението на България живее в селата, чийто брой е 5100. Годишно около 30 хиляди техни жители ги напускат и се преселват в градовете. Прогнозите на Асоциацията на българските села е, че до 10 години броят на безлюдните села в България ще достигне 1000. Голяма част от тях вече изобщо няма да съществуват.

Offline Leyla

• Avarage member
« Reply #289 on: March 04, 2011, 17:50 »
Toi se izlaga,ne ti. Ne e li taka "rato4ka?"

Offline Hat

• Moderator
« Reply #290 on: March 04, 2011, 22:40 »
До Назми / относно али м/ - добре бе братле прочети какви ги пише тоя "али м". Не е ли едностранчиво насаждане на мнение. Да аз съм българин - искам всички участници в този форум да го знаят, да живее България! До али м - браточка много спешно трябва да спреш да пишеш във форума шото се излагаш брутално 
Вярно е ти си типичен бьлгарин,без да го заявяваш то е ясно.От всичко най добре умееш да критикуваш без да имаш дори и най малка представа от това,което критикуваш.Аз те призовавам да не спираш да пишеш но и те моля повече да четеш.

Offline Coban

• Avarage member
Ynt: Преброяването през 2011
« Reply #291 on: April 01, 2011, 18:12 »
НСИ ще обяви експресните данни от Преброяване 2011 на 5 април

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #292 on: April 01, 2011, 23:00 »
..... относно али м/ - добре бе братле прочети какви ги пише тоя "али м". ....... Да аз съм българин - искам всички участници в този форум да го знаят, да живее България! .....
Добре, де аркадаш, ьия сам Помак и също думамь - Да живей Болгарията!  ???
Ама, даже и "Али-то М", да си има мнение, и не би требвало това мнение да пречи на никой , като казва - да живей Помакия, че дори и Тракия, даже и Маседония, редом с Патагония, киньа зле има в туй , да живей секьи, без значение, като какъв се е преброил !  :) ;)

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #293 on: April 05, 2011, 13:01 »
Българите в страната са намалели с над половин милион за десет години

Населението на България е намаляло с близо 582 хил. души за последните десет години. Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) от националното преброяване през февруари тази година. Според тях към 1 февруари в България живеят 7 351 633 души.

Най-много е нараснал делът на хората над 65 години, или над пенсионна възраст, сочат данните на НСИ. Преди десет години те са били 16.8% от населението, а сега вече са 18.9 на сто. За последните десет години са емигрирали близо 193 хил. българи, съобщиха още от НСИ.

В най-големия град в страната, София, живеят над 1.27 млн. души. Населението на Пловдив е близо 332 хил., а на Варна - 330.5 хил.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/05/1070447_bulgarite_v_stranata_sa_namaleli_s_nad_polovin_milion/

Offline Coban

• Avarage member
« Reply #294 on: April 06, 2011, 00:03 »
Не може да бъде?
Дали пак няма да ни излъжат за реалния брой на етности и религии в България?

През последните няколко години са получили Български Паспорти или са се настанили да живеят в България  най малко 600 000 чуждестранни граждани като Евреи,Руснаци,Англичани и други,
но колко ли е броят на напусналите завинаги България Български граждани?

http://www.blitz.bg/news/article/52823

http://today.actualno.com/news_307150.html

http://grada.bg/25581/%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-20-000-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B3/

http://e-vestnik.bg/1861/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8/

http://www.econ.bg/article40529/4000-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #295 on: April 13, 2011, 13:05 »
Май, че този изпуснат пост е за тази тема, а не за онази !  ::) :)
А, между другото, поради туй, че има и втора тема за преброяването и за графичката за Помаците, то, ако е възможно, нека някой, който има такива адмагически възможности за това, да премести и слее двете теми в една за улеснение на народонаселението.  8) ;D :) ;)

nik1
Member

Публикации: 18

Чакащи одобрение на публикации

Re: "Родина" - национализъм в действие
« Отговор #268 -: Днес в 05:21:14 »ЦитатПромениРаздели ТемаЕтнически състав на населението
                    Общ брой    Българи    Турци     Други   Не се самоопределят
Благоевград   341 173     286 431    31 857   1 670    4 242
Смолян            140 066     122 806      6 212        55     9 696

Вероизповедание
                    Мюсюлмани   Изт. православни   Не се самоопределят
Благоевград     62 431             268 968                  7 018
Смолян             58 758               41 599               39 003
---
39 003 човека от смолянско не са определили религиозно..
Интересно ми е к'во значи туй според съфорумците (помаци и непомаци)?

За мен това значи, че тези хора са привърженици на атеизъм- агностизъм, демек не се смятат свързани с християнството и исляма, или за тях те са маловажни..
--
Аз съм от Тракия, и прапрадедите ми са "традиционните православни", а аз - естествено  "традиционно" съм свързан с родителите ми, и дядовците ми - атеисти/агностици..
При преброяването жената която ни преброяваше, не записваше нищо в графата за  религия, ако изрично някои не и кажеше че държи на  религията..Тъй като нямаше графа "агностизъм"/"атеизъм", аз не записах нищо..
---
55 човека в Смолянско се определят като "други" от българи и турци?
Туй к'во значи? че най-много 55 човека са се определили като помаци?
Ако е така - то какво правим по-нататък?

Информирай модератор     Активен

Offline Stanislav Stoianov

• Senior member
« Reply #296 on: April 13, 2011, 22:21 »
55 човека в Смолянско се определят като "други" от българи и турци?
Туй к'во значи? че най-много 55 човека са се определили като помаци?
Ако е така - то какво правим по-нататък?

A какво искате да направите?????????
Не мога да ви разбера , честно ви казвам....
Сепаратизъм ли искате да насаждате, що ли?
Щом толкова са се определили, значи са толкова! Какво ще правите? Ай сиктир!!!!!
Живеем в 21 век, а не в 19 , когато са се формирали днешните нации.
За мен това е нормално. Нямаше да е нормално ако има голям брой неопределили се.
Историята е категорична. Етногенезиса на модерния българин отдавна е завършил. Не ни е нужна втора македония! Стига сме страдали като народ! Стига сме се делили!

Съжалявам, че звуча толкова крайно, но съм афектиран от това " какво ще правим".....  Сякаш кроите някакви завери и има някакъв пъклен план за разделяне на народа. Така ми звучи!

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #297 on: April 13, 2011, 22:56 »
В тона на "афекта" , на "сикьтирьа" и в големото очакване на "ефекта" от "мирьъ", бельким зорлем почнаьть помаците да правет некви потайни завери за да коландисват болшьийе стратегски планове за отделна держава, че тогазе да им кажем , що, ... "ту тоя , ту оня откъсне парче от тая територия", и то .. тогазе, киньа ше остане от тая "землья като една човешка длан", да следим зорко под байряка общ , кога и как ше се почне, зерь толкоз съгледвачи надзираваме, това нещо да тръгьне, че най-накрая да видем кой и как, и що тъй преди време оньо ??? :o ???
И , точь вь тон на отгоре, за некоя си ужь жалка иль жалньа Микродонска провинция, да земаш да ги съветваш , ама башь по Помачкьи и то със сопа, че току виж некой ше изкара виновини дори отново пакь Помаците , че са изпуснали тоя общь самостоятелен окръг, щоть нито Помаци, нито Турци, нито дори и Цигани са го ни командвали, ни изпедепьсовали, ама все некой друг требва да им е бил виноват, даже и Големьий Старший и Биг Брать - все е другь , а не ний ! :D
Зерь , да ни думаме, за разноетносньо и разнорелигиозньо меренье на силитье и бабаитлъкаь детьу ни разделье вь общътьа цель камь Космосьъ!  :D >:(
Че, даже и виновни за туй , що един куп Помакълък зел , чьи са определил за Турчелъкь, па са виновни онея - кърк беш инат Помаклъкь, амь не сме ний, сье другите бабаить инакоумуващий Ахмаллъкь!
Дорогие, товарищи и друзя националшовинстье, кина вий сакахте тува ва найдье, да вий е честить новийеть провинциален вилаеть дету си го терахтье тамань по вашиеть адеть!?!  ;D :o 8) ??? :) ;)  ;D

Offline husein

• Adviser
« Reply #298 on: April 14, 2011, 08:39 »
Защо преброяването не гледа етносите, а пита за балдъзата?
ПРОФ. ПЕТЪР ИВАНОВ, ПСИХОЛОГ

България харчи милиони за преброяване, като ангажира и плаща на 50 хил. преброители и 7000 контрольори. Но това скъпо мероприятие е тъпо. И в общи линии не ползва българското общество, тъй като повечето от данните, които ще събере, ще са недостоверни и ненужни.
Като методология преброяването не е статистическо, а е социологическо (и социалнопсихологическо). Индикаторите и показателите в преброителната карта са заимствани от комунистическите социологически творения на БАН, не съответстват на съвременната статистическа наука и на състоянието на нещата в сегашна европейска България. Например в преброителната карта са включени "цветен телевизор", "печка, готварска", които като показатели за стандарта на живот на едно домакинство са характерни за далечното минало. Сега има други предмети на бита - лаптопи, iPad таблети, домашни фурни за хляб, джакузита, соларни инсталации, джипове. Телевизорите отдавна не са цветни и черно-бели, а плазмени, LSD, със сателитни антени и т.н. Но тези съвременни вещи явно не съществуват за НСИ, който по съмнителен начин не се интересува и от луксозния бит на част от българите - яхти, самолети и т.н.
Според Закона за движението по пътищата в България няма леки коли, а леки автомобили. Не може да се питат хората дали ползват нещо, което по закон не съществува.
Респондентът е питан и дали има кухня и колко квадратни метра е тя, без НСИ да се съобразява, че отдавна в апартаментите и мезонетите няма такова помещение въобще; кухни имат панелките отпреди 50 г.
Според преброяването българите могат да получават доходи от: основна работа (основен трудов договор), от допълнителна работа, от "домашно селско стопанство" (?!), от пенсии, стипендии, издръжки. Нима в НСИ не знаят, че много голяма част от българите получават доходи от собствения си частен бизнес, различен от домашното селско стопанство? Защо са ги забравили в преброяването?
В Закона за преброяването през 2011-а са посочени основните му принципи. Те според мен са безобразни като подбор и дефиниране. Сред тях особено глупав е "декларативност" - възможно най-противопоказният за едно статистическо преброяване принцип, който на практика елиминира достоверността на информацията, защото всеки може да каже каквото си поиска на преброителя. Също и принципът за конфиденциалност. Когато тайната се съчетае с декларативността, се раждат статистически неистини. Нарочно или не, но преброяването не се базира на принципа на достоверност, който трябва да е задължителен. Няма го и принципа на обществена полза. Не е ясно кого ползва информацията къде живее балдъзата, с какви тухли е сградата, има ли нужник навън или каква точно е ямата.
Предизвестено е, че данните за етничността и конфесионалността ще бъдат фалшиви. Принципът на декларативност може да стане причина преброяването да "констатира", че примерно всички наши цигани до един са французи (за радост на Саркози) или са извънземни (пише се в графата "Други"), стига респондентите да решат да отговорят така на въпроса към коя етническа група се самопричисляват.
Преброяването преднамерено игнорира реалната етноконфесионална структура на обществото. То няма да установи нито реалния брой на етническите българи, на циганите и турците, нито ще представи динамиката на тяхното увеличаване или намаляване като етнос.
В преброявания по белите страни (например Ирландия, Канада) не се ползва терминът "група", а съвсем други термини - етническа принадлежност, етничност и етнически произход. Очевидно е, че става дума за потекло, а не за самоопределение за принадлежност към разни групи. В инструкциите за самото преброяване в тези страни се настоява да се търсят етническите корени, произходът (генеалогията) на респондента. Не го питат "Ти какъв си?", а се търси истината за етническата му принадлежност.
При нас всеки може да каже, че е чукча или марсианец. И преброителят е длъжен да запише това и да го "преброи" като такъв, какъвто той се смята, че е или би искал да бъде.
Интересно е как ще се планира и организира тогава т.нар. ромско включване и как ще се изхарчат европейските пари за него, ако преброяването не установи нито един циганин, което по принцип е напълно възможно според методиката на преброяването. Сигурно е само, че едни пари, няколко десетки милиона лева, ще бъдат изхарчени без смисъл и практически резултат.
http://bg.time.mk/read/f331f35671/8404aa40e7/index.html

Offline husein

• Adviser
« Reply #299 on: April 14, 2011, 09:02 »
Аз за мен лично,след като прегледах формулярите в интернет, счетох за ненужно да се преброя!Тази задача я оставих на баща ми,който е пенсионер и отдели време да се занимава с такива ненужни неща,от които няма никакъв смисъл,понеже са сбъркани още в създаването им.Единственото истинно беше,че съм преброен!Другите въпроси са направени така,че принуждават хората да казват неистини, в които се радвам ,че не участвах! ;)
Този формуляр,трябва да се премахне,и да се вземе чужд(от някоя европейска демократична страна) образец на преброителен лист,иначе тези комунисти(както ги е нарекъл автора на статията),ще продължат да се подиграват с народа!
Забелязах също,че в община в която живея има увеличение с 240 човека което е радващо! ;)