От доста време не бях влизал в този форум и виждам , че се върти една и съща, стара и издрана грамофонна плоча.
Виждам и някакви безумни изцепки и бих казал провокации от различни членове на форума, относно българския език и българския етнос.
Естествено , че сръбския, руския и всички славянски езици са повлияни от изобретената в БЪЛГАРИЯ славянска писменост! Говоря за кирилицата , а не за глаголицата. Кирилицата която е изобретена по нареждане на Борис I , с парите на българското царство за строителство на манастири, за преписване на църковни книги и т.н. Нали сте най-умни, най-честни и най-малко престъпни! Най-малкото тези неща трябва да знаете. Не знаете ли ( или падате от Марс?), че единствената силна и стабилна славянска държава в този период е българската? Не знаете ли , че тогава сръбските племена са просто някакви примитивни образувания? Не знаете ли , че градят държава , копирайки опита на 200 години по старата Българска държава? Не знаете ли кой стабилизира и поставя основите на Руската държава и църква? Кой изпраща духовници, просветители и държавници в Русия? Па нали сте много интелигентни? За Киприян чували ли сте? Точно в тези години се налага така наречения "славянския език" като основен! Заради БЪЛГАРСКАТА кирилица. Става задължителен за служение в църквите, задължителен в официалните документи и изобщо във всичко което е писмено. Постепенно се налага и в общуването сред населението. И е нормално , при условие , че в църквите се служи само на него и е сравнително близък на славянските говори сред простолюдието. Това е периода в който изчезва прабългарския език ( какъвто и да е бил той, защото не е доказано) и остава определено количество думи , като речников запас. Не мога да обясня на най-интелигентните в няколко изречения, защото темата е много дълбока и обширна. Бих им препоръчал , след като ме обругаяр, да почетат малко по темата, за да не се изказват неподготвени. АКо въобще ги интересува.....защото според мен само се упражняват върху нервите ни.
На госпожата, която е горда , че при нея духовната и светската власт не са разделени, мога да кажа , че това не е повод за гордост. Това е назадничево мислене. Наскоро един господин от Иран, се жалваше по БНТ, че това е голямата трагедия на арабския свят и на по голямата част от ислямските държави, защото са заседнали в 15 век. Цивилизованите държави отдавна са разделили двете власти и конституцията заедно със всички закони са инструмента , който е гарант за мирно и проспериращо общество. Вярата е нещо много лично и не може да бъде част от властта и да диктува начина на живот!!! Защото винаги ще се намери някой фанатик , който да я яхне, канализира и направи куп поразии, които в огромна част от случите струват хиляди човешки животи! Днешната световна конюктура доказва това твърдение! Не може някой си, който по незнайно какъв начин и с незнайно каква цел, станал свещенник или имам или равин, да ми диктува какво да правя и да ми определч битието и житието. Цивилизованото човечество отдавна е изобретило системата за образование, информационните технологии и куп други неща и всеки нормален човек може сам за себе си да отдели добро от зло и да знае какво трябва и какво не трябва да прави. Ако престъпи закона, ще бъде санкциониран. Какви са тези неща за страх от бога и подобни отживелици. Би било разбираемо ако сте възрастна жена, заради старите ви рабирания... едиснтвено тогава. Ходенето на църква или джамия е полезно за допълнително формиране на добродетели и за осъществяване на традиционните ритуали. Слушайки проповедите, човек сам си прави преценка за своя живот и за това какъв човек е. Да, религията все още е полезна. Тя е допълниелно възпитание. Но трябва да е умерена. Тя не трябва да е определяща за живота ни! Защото ако е, значи все още не сме излезли от тъмните векове.
А относно графите за етноси. Аз съм против вписването на допълнителни етноси, защото историята е показала, че там където започне разделянето на населението по някакъв принцип, то винаги свършва по един и същи начин. Първо официализиране на нов етнос, после искане за автономия, после със сигурност войни. Това е положението. И накрая всичко свършва зле за всички. Пресен пример - бивша Югославия. В момента нито сърбите са добре, нито бошняците, нито хърватите в Босна и Херцеговина. При албанците поне се знае какви са и доказателствата са безспорни. Заради тези разделения и отцепления, на балканския полусотров никога няма да има разбирателство. То аман от етноси, аман от специални хора. Комплекси ли се избиват не мога да разбера. Онзи който ме руга и после ми предлагаше да пием кафе, направо ме разби. Оркъде ги извади тези статистики, не разбрах.
Айде със здраве.....