Author Topic: Преброяването през 2011  (Read 131144 times)

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Offline ali m

• Senior member
Ynt: Преброяването през 2011
« Reply #150 on: January 11, 2011, 22:06 »
Прекалено ясно ми е Радославе че си от асимилантите на възродителните процеси,с промити мозъци от комунистите.Защото те вече сто години ни правят българи и все не успяват,а всъщност не е много ясно онези,които ни водят вековния асимилационен процес дали са българи защото ако българи е = славяни то сърбите,словенците,чехите,руснаците и други също са славяни би следвало и тяхното = да е на българи а то не е... защото единствено прабългари е = на българи,а прабългарите са тюрки или иранци т.е. не са славяни и от там следва че прабългарите = истинските българи са говорили тюркски език,което означава че не са говорили славянски език -езика,който се говори сега в България от което следва че сегашния език не е български а славянски,и че така наречената българска нация в българия въобще не е българска,а нация съставена от много племена и народи минали през балканския полуостров,а истинските българи=прабългарите,които и сега си обитават древната волжска България!Така че ако твоите деди са славяни въобще не означава че са българи,а моите деди например са ми разправяли че дедите на помаците са дошли от Шам = Сирия,Йордания,Ливан и никой от по възрастните в нашия район не ми е и споменавал че сме българи,ислямизирани българи,българи мохамедани или тем подобни комунистически пропагандни измислици.А колкото до традициите,традициите на помаците са съвсем различни от останалите етноси на балканския полуостров,а българите постоянно асимилират и традициите и културата ни.Например наскоро побеснях когато най-помашката песен Руфинка болна легнала беше представена като Русинка,както и много другикоито съвсем тенденциозно се преиначават а в този асимилационен процес са впрегнати всички възможни държавни лостове от сто години насам.аз съм за отделлянето в отделна графа - помаци.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #151 on: January 12, 2011, 00:24 »
Ако питаш мене спициално ти все още се луташ някаде по туфча но аз познавам доста кадърни Брезничане които не се обиждат от думата помаци спициално нас никои не ние изостил защото помаци има и в Турция и в Грция и в Македония но никои не се срамува от думата помак пък по телевизията канят такива нора все нещо бращолявят и никои неим запомня имената  когато човек е кадърен и има желание може  създаде връски с когото си поиска и може да научи фсичко за историята си на тебе ти препоръчвам да научиш нещо за АТАТЮРК тои е 100 процентов помак и е гордоста на ТУРЦИЯ имено за това помаците имат уважение и съигия там няма какво да се срамуваш от голата ИСТИНА

Offline Hat

• Moderator
Re: Преброяването през 2011
« Reply #152 on: January 12, 2011, 10:46 »
Помак?
Един човек от моето село, Брезница да речем към 60 годишна възраст несъм много сигорен и името съм забравил в едно интервю за БНТ преди много години даде едно определение на Помак в Уикипедия също го срещнах Помак-Помагач, и тогава той каза, че е дотолкова обидна колкото за Християните Гяур или както в Брезница казваме Каурин. И от тогава разбрах, че не е много приятно да те наричат Помак. Аз мисля, че след като сме приели Исляма по някакъв начин сме помагали на Османската империя-днешна Турция немога да кажа в какво точно сме помагали просто се опитвам да сваржа нещата Помак - Помагач.
В днешно време на тези на които някога сме помагали са ни оставили да се лутаме без да знаем какви сме и ние се караме,обиждаме и се плюем защото немможем да се разберем какви сме всъщност.
Ако спрем да се караме и плюем и започнем да работим за нашата си държава България защото мисля, че сме Българи мисля ще сме много по-добре.
Помагачите останахме сами и сега е времето сами да си помогнем и с риск да ме блокнат, ще кажа Герб даде работните места на младото поколение в Брезница а не тези на които Помагачите помагаха, но те за нас се сещат само когато доидат избори като държа да отбележа Аз нямам Политическа принадлежност просто го казвам зада знаяч Използвачите , че Помагачите са обидени и засегнати.
И още нещо искам да кажа тази анкета трябваше да се отнася само за Помаци за да се види в краина сметка колко искат да са Българи и колко искат да са Помагачи.
Никога няма да мога да повярвам,че такава голяма глупост може да си помисли,как ли пьк да напише човек от Брезница.Винаги сьм смятал,че в този край отодавна е приключено с дефинициите относно помака и на всички до болка им е ясно кой е той всьщност"Помака" но явно сьм грешал винаги има заблудени овце в стадото.Сводолюбив приятелю вземи малко попрочети за дедите си недей да ги срамиш.

Offline Victoryus

• Member
  • **
« Reply #153 on: January 12, 2011, 10:59 »
Ако питаш мене спициално ти все още се луташ някаде по туфча но аз познавам доста кадърни Брезничане които не се обиждат от думата помаци спициално нас никои не ние изостил защото помаци има и в Турция и в Грция и в Македония но никои не се срамува от думата помак пък по телевизията канят такива нора все нещо бращолявят и никои неим запомня имената  когато човек е кадърен и има желание може  създаде връски с когото си поиска и може да научи фсичко за историята си на тебе ти препоръчвам да научиш нещо за АТАТЮРК тои е 100 процентов помак и е гордоста на ТУРЦИЯ имено за това помаците имат уважение и съигия там няма какво да се срамуваш от голата ИСТИНА

Да докато такива като тебе виждат всичко розово но само в Турската държава още много ще се лутаме не по Туфча а по целия свят и още колко ще изчетеш за Ататюрк и ти самият незнаеш, Ататюрк е дотолкова Помак колкото на на тебе ти се иска и ти отърва, ако ти сложа зелените очила сламата ще ти е толкова вкусна колкото и сеното.
Кзах това което съм чул и не казах „Вервайте ми “ нали?
Изразих си мнението и не ти си този който определя даден човек къде се лута и къде не .
Да знам, че се дразните от истината ако небеше така Светът нямаше да се дразни от Исляма, но на човечеството винаги му е неприятно от истината и все бяга от нея.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #154 on: January 12, 2011, 12:09 »
Явно, всеки ден тук човек научава нещо ново за загадъчните Помаци!  :o
Тук за първи път разбрах, че имало хора от Брезница които са се срамували да се нарекат Помаци, пък аз досега смятах, че по там са едни от най-добрите, най-сериозните, най-точните, най-съхранените и най-смелите Помаци от ЧЕЧ-а, но май не съм бил запознат достатъчно.  ???
А, за помака Ататюрк, който в един определен момент от своето развитие и кариера е решил да се нарече с гордост , че е станал туркин, дори и баща на тази нация, мисля, че тук и на други места има доста изписано за това и в туй нема нищо лошо.  8)
"Ний, неуките и невежите, винаги все има още какво ново да научаваме за нас самите си - Помаците!" - изрекал адинь Ахмак и продължил пътя си по стръмната пътека на баирья от където по нанадолнището  започвало старта на масовото преброяване на Помаците!  ;) :) ;)

Offline Coban

• Avarage member
« Reply #155 on: January 12, 2011, 15:00 »
Каке е възможно да има xора, които не знаят даже дефиницията на Помак,и какво търсят в този Форум на Помаците?

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #156 on: January 12, 2011, 15:51 »

„ако българи е = славяни то сърбите,словенците,чехите,руснаците и други също са славяни би следвало и тяхното = да е на българи а то не е... защото единствено прабългари е = на българи,а прабългарите са тюрки или иранци т.е. не са славяни и от там следва че прабългарите = истинските българи са говорили тюркски език,което означава че не са говорили славянски език -езика,който се говори сега в България от което следва че сегашния език не е български а славянски,и че така наречената българска нация в българия въобще не е българска,а нация съставена от много племена и народи минали през балканския полуостров,а истинските българи=прабългарите,които и сега си обитават древната волжска България!Така че ако твоите деди са славяни въобще не означава че са българи,а моите деди например са ми разправяли че дедите на помаците са дошли от Шам = Сирия,Йордания,Ливан и никой от по възрастните в нашия район не ми е и споменавал че сме българи,ислямизирани българи,българи мохамедани или тем подобни комунистически пропагандни измислици.А колкото до традициите,традициите на помаците са съвсем различни от останалите етноси на балканския полуостров,а българите постоянно асимилират и традициите и културата ни.”

Преди години се неглижираше ролята на древните българи, т.нар. прабългари, в създаването на българската държава и в етническото формообразуване на народ, взел тяхното име, но имаш не същия етнически състав на Балканите. Сега като гледам се прави обратното – неглижира се ролята на славяните във формообразуването на този народ.

Създаване на българска държава на Балканите

„Първото българско царство (наричано още Дунавска България в отличие от Волжка България) е държава, а от коронясването на Симеон I Велики за цар - империя, просъществувала на Балканския полуостров и прилежащите му части от Югоизточна Европа от 680 до 1018 г. Неин основател е кан Аспарух от рода Дуло, който след разпадането на Велика България довежда част от прабългарските племена в днешните Бесарабия и Добруджа, подчинява местните славянски племена и византийско население, като принуждава Византия да му плаща данък след категоричната победа в битката при Онгъла през 681 г. Първоначално столицата ѝ е в Онгъла, впоследствие се установява в Плиска, в края на 9-ти век - във Велики Преслав, а след превземането му от византийците в края на 10 век се премества в Охрид.”
Из http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0

За езика на древните българи

«Оказва  се  че  прабългарските  остатъци  в  старобългарския  и  съвременния български  език  са  стотици. Нашият  език  се  отличава  от  всички  останали  славянски  езици  по  своята  безпадежна  граматична  конструкция  и  наличието  на  много  думи  от  неславянски  произход, предимно  диалектни  и  разговорни. П.Добрев  ги  описа  и  публикува, като  доказа   източноиранския  им, наречен  от  него, памирски  произход. Малките  памирски  народности  наричани  със  сборното  понятие “памирски  таджики”  са  етноси – – реликти  от  кушано-ефталитската  предислямска  епоха.”
Из http://www.protobulgarians.com/Kniga%20za%20ezika%20-Zhivko.htm

„Дунавските българи са известни още и като “бели българи” [Едуард Хашодров, Тодор Балабанов.  Към въпроса за първобългарския Тагра (Тангра, Тенгри). Българска етнология. 1984, кн. 3, с. 41 – 51], а волжските като "сребърни българи". Древните българи са индоевропейски, ирански народ от Средна Азия от района на древната планина Белур (Болор, Белуртаг, Belurtag), която днес се нарича Памир (Фиг. 1). В този район се намира и планината Кашгар (Бяла планина, Белур), сложна съставна дума от "куча, каш" – бял, блестящ и "гара" - планина. Нейно продължение е Хиндокуш – Индийски Белур. Това е причината, поради която българите от Волжска България са наричани БЕЛАРИ, държавата им БЕЛАР, а главният град на тяхната държава е носел името БИЛЯР. В някои легенди се казва, че българите (и аланите) имат прародител, наречен БЕЛАР. В района на прародината на древните българи, от древността до наши дни съществува град с име, подобно на българския етноним, град Балх (вероятно Бялград). Той е бил най-големият и важен град в района, а също и в Азия. Наричан е "майката на градовете". По отношение на иранския свят той е играл същата роля, както Рим за латинските народи. Както виждаме, основните топоними и ороними в района на прабългарската родина носят основата "бял" - Белур, Белар, Кашгар, Балх.
[…]
В много исторически документи, древните българи са известни с названията Белар, Белур и други подобни. Един от големите градове на Волжска България се е наричал Биляр. По-общо, държавата на волжските българи е била наричана Белар, а самите българи от Волжска България са известни и като Белари, Булари или Баилари, както се вижда от следните свидетелства. Пътешественика Абу-Хамид Ал-Гарнати, който посещава Волжска България в 1135-1136 г. пише, че в страната Белар (Волжска България) не живеят тюрки, но около град Саксин (Итил, делтата на Волга) номадстват тюрки. Съгласно съобщението на Ибн-Фадлан (X-ти в.) научаваме, че българите от рода буляр-белар са вземали тюркски жени като наложници. Например, дъщерята на царя на огузите, които номадствали по границата на Волжска България станала наложница на владетеля на рода Биляр — Алмуш.”

Колкото до това, че българите били вековни асимилатори на помаците, които нищо общо нямали с тях, подобно твърдение е почти толкова вярно, колкото е вярно и примерно това, че македонците нищо общо нямат с българите, които им крадели културата и традициите.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #157 on: January 12, 2011, 16:07 »

И аз не смятам, впрочем, че названието "Помак" е обидно. Или ако преди години по една или друга причина в това наименование са се влагали негативни конотации, те не би трябвало да съществуват сега - и за самите помаци, и за всички останали хора в тази страна. Уморих се впрочем обаче да чета надъхани с някаква омраза към българите крайни и неверни коментари за историята и произхода им. Никой с омраза и с оплюване не е намерил себе си. Впрочем, не само помаците, всички хора имат чувства. А онези, които колективно обиждат, мислейки в големи групи на лошите нали "българи", едва ли заслужават приятелско отношение или протегна ръка. Не сипете омраза, още повече колективна. Не е толкова лесно човек да продължава да стимулира спокоен, премислен тон, да има добри чувства към всички и пр., когато чете глупави колективни обиди и надъхани, получели, полунечели, исторически коментари.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #158 on: January 12, 2011, 16:07 »

Колкото до това, че българите били вековни асимилатори на помаците, които нищо общо нямали с тях, подобно твърдение е почти толкова вярно, колкото е вярно и примерно това, че македонците нищо общо нямат с българите, които им крадели културата и традициите.

Абсолютно сигурно е че не си права.Едното няма нищо общо с другото,за да ги слагаш под един общ знаменател но може би на теб така ти отьрва повече.

Offline hari11

• Member
  • **
« Reply #159 on: January 12, 2011, 16:08 »
Brato ti oshte tam li si  ayol? T i oshte chetesh li tiya komunisticheski uj istoritsi a? T i may drapash ama edna peda pıt ne si izvırvyal vre .Kak shte e ta rabota a kak shte razberem kvi sme . Ot kom. istororitsi ili ot istinskite istoritsi koito pishat no nikoy v BG ne im razreshava da si pechatat knigite .?T arabota ne stava taka  ,nedeyte molya vi se taka .T a v BG oshte knigite koito se uchat v uchilishtata sa lıja i izmama .Chetete malko istinski- tezi -na istinski istoritsi ,togava sravnete . Horata pishat ot istinski istochnitsi -ARHİVİ- A NE PO PORICHKA ot gore kakto v segashna BG.İma tolkova hubavi neshta ot tolkova mnogo svetovno izvestni istoritsi che kato gi chete chovek si kazva -ETO TOVA SME NİE KAKTO İ DYADOVSİTE SA Nİ KAZVALİ EDNO VREME -.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #160 on: January 12, 2011, 16:21 »
Абсолютно сигурно е че не си права.Едното няма нищо общо с другото,за да ги слагаш под един общ знаменател но може би на теб така ти отьрва повече.

Не знам как българите са били асимилатори на помаците по времето на Османската империя. Това, което е правила българската държава на няколко вълни към помаците и към всички мюсюлмани никой не го отрича. Но не българите, които явно някои от вас силно и колективно мразят, всички българи, са накарали вашите деди да пишат своите народни песни на български; нито те са накарали вашите прабаби и баби да правят шарени престилки, които са същите, каквито и моята баба имаше. Никой не отрича специфичната идентичност на помаците, тя е съвсем видима, но да се изкарват българите вековен враг на помаците, някакви нали много лоши през всички времена, е толкова невежо и невярно, че просто не искам да го коментирам. Трябва ли впрочем аз примерно да ви се сърдя или да ви мразя, че част от вашите предци, които са приели исляма, са потушавали бунтове и завери на българи християни? Никога не ми е и хрумвало това. Не искам, впрочем, да се повтарям и да обяснявам защо е било така. Защо мюсюлманите, всички мюсюлмани, са имали повече права и повече отговорности в Османската империя.

Може би не разбираш в какъв контекст дадох примера с македонците. Общото е в едно надъхано, упорито бягане и отричане на каквото и да било етническа, езикова и пр. връзка с българите.

Offline hari11

• Member
  • **
« Reply #161 on: January 12, 2011, 16:32 »
 ;)OOOOO-taka li mislite ? KOe Vi kar da mislite taka neznam no nie samo za pomalko ot 50 god. sme si zabravilili %60 ot kulturata i obichaite . Znaete nali koy ni e pomognal da si gi zabravim a? D a da znaete no ne mojete da si go kazvate  zashtoto v glavata vi ima oshte brımri ot predi 90-ta god.
                                        VİJ SYA KARDASH:
      PREZ 1876 GOD. V bg İMASHE 1983 DJAMİİ TEKKETA İ MESDJİTA:--1990 GOD- 123 BROYA SA OSTANALİ  O TO SAMO 34 OT TYAH MOJE DA SE VLİZA
      PREZ 1876 V BG İMASHE 2178 CHERKVİ KLİSURİ İT.T.1990 GOD. SA OSTANALİ 1124 BROYA
    E napravisi smetkata dali sme si zapazili ezika ,kulturata i obichaite a .?

Offline Митко Димитров

• Member
  • **
Re: Ynt: Преброяването през 2011
« Reply #162 on: January 12, 2011, 16:52 »
;)OOOOO-taka li mislite ? KOe Vi kar da mislite taka neznam no nie samo za pomalko ot 50 god. sme si zabravilili %60 ot kulturata i obichaite . Znaete nali koy ni e pomognal da si gi zabravim a? D a da znaete no ne mojete da si go kazvate  zashtoto v glavata vi ima oshte brımri ot predi 90-ta god.
                                        VİJ SYA KARDASH:
      PREZ 1876 GOD. V bg İMASHE 1983 DJAMİİ TEKKETA İ MESDJİTA:--1990 GOD- 123 BROYA SA OSTANALİ  O TO SAMO 34 OT TYAH MOJE DA SE VLİZA
      PREZ 1876 V BG İMASHE 2178 CHERKVİ KLİSURİ İT.T.1990 GOD. SA OSTANALİ 1124 BROYA

И от къде имаш тази статистика? И не е вярно, че през 1990 година в България само в 34 джамии е можело да се влиза. А да искаш да се запази културата, езика и обичаите от 1876 година е да искаш светът да остане на едно място. Никога не се повтаря конкретния исторически момент. Променят се човешките ценности, а и културата и езика и обичаите и това е нормално.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #163 on: January 12, 2011, 17:03 »

VİJ SYA KARDASH:

Ти мразиш колективно, hari11, или поне това, което пишеш, навява подобни асоциации. Дали пък аз не съм тази, дето е тръгнала да помага на помаците да си забравят културата и обичаите? И от 50 години го правя сигурно... Ако имаш желание да се караш или да създаваш "добри" чувства, намери си друг обект.

Колкото до статистиката, която изнасяш, тя просто не е вярна.

„Най-старата джамия на територията на България е построена през 1363-1364 година в Пловдив. Това е Джумая джамията. През османския период само в София има между 50 и 84 джамии. След освобождението на България голяма част от джамиите са съборени или тяхното предназначение е променено поради отлива на мюсюлмани към Турция. Между 1955 и 1989 година броят на джамиите е редуциран отново. Към 2007 година в България има приблизително 1300 джамии и месджиди (малки молитвени домове). Само около 1000 от тях функционират поради липса на духовници, които да служат в тях. Джамиите са подчинени на мюсюлманските настоятелства, които са около 1450. Мюсюлманските настоятелства са подчинени на регионалните мюфтийства, които от своя страна са подчинени на Главното мюфтийство. ”

Из http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B8_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

Ето и линк към текст на Александър Терзиев, така се е подписал човекът, който текст може би би ти бил интересен, отнася се до османски паметници в България, има и снимки.

http://www.ottomanbul.blogspot.com/

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #164 on: January 12, 2011, 18:37 »
Гледам анкетата и разбирам че в този сайт не може да се направи представителна извадка за Помаците. Готов съм да се обзаложа с всеки че 90% от Помаците които носят ислямски имена (турско-арабски) ако няма графа ''Помаци'' ще се пишат Турци а по възрастните дори да има графа ''Помаци'' ще се пишат Турци. Всичко друго изписано  по темата до тука са лични мнения и алабализми които нямат нищо общо с реалноста. Потресаващо е обаче това че Българите упорито не искат да разберат ЗАЩО това е така???!!!  кой е ВИНОВЕН за това???!!! ВЪЗМОЖНО ли е и как може да се спре самотурцизирането на Помаците???!!!
..............

Това са думи на вече покойния ми професор на когото аз бях асистент. Надявам се да съм ги превел точно и да не са загубили смисъла си.

Ама колко сте прав! Точно това ми разказа един мой състудент, преподавател в Благоевград -  изглежда осъзнатото самотурцизиране на помаците в България отдавна е в ход, както и автоцензурата в средите им е силно развита.  Той дори твърди, че помаците са много повече, но не желаят да показват това в България, когато искат да се реализират в обществото, както и че съзнателно се ограждат само с помаци - самоограничават се.