Svetlin-ка моя като на майтап и те обикнах. Опитаи се да разбереш и другият по различният простият бедният също така и мен демократа бореца за свобода.
Докато съм тук а то е от 2008 първо само четях след това взех да пиша почуствах че съм забравил да пиша на кирилица кога е у кога о кога е и кога й ми се губеше но не беше само това бях загубил и себе си но бях спечелил толкова злоба че в живота ми повечето изглеждаше черно и на най малкото нещо бях готов да коля и беся нали това ми е работата.Но за това не чуствам никаква вина защото вие ме докарахте до това полужение, съжелявам само за пропуснатото а той е доста. Когато взема живота в ръцете си и виждам много други а не моя, моят го бях пропилял нали беше мой и без пари без цена.
Та мисля си кой съм аз ПОМАКА българин ли или турчин обличах и едната и другата кожа но ми беше тясно и неудобно и в двете а на някой и американската им доиде чужда, но видях че и в двете истории имам място и аз ПОМАКА, затова не искам да се карате помежду си както обичате мен искам да се обичате и по между си но да си ти призная ПОМАЦИТЕ в Турция имат по добро място от колкото в българската.Ненавиждам тази ваша надменост пък и постояно истъквате че сте толерантни едвам ни търпите и всеки момент може да ни исвърлите в Турция, но само да вметна че ако иска някой да ме отмести от Пирин този път няма да е без кръв.Опитах се да проследя историята на ПОМАЦИТЕ в България ушким сме българи пък сме яли бои до посиране било от комити било от комунисти било по погрешка ама без прошка и кантар.Проследих и историята на ПОМАЦИТЕ в Турция хора намерили себе си прогресират стават за завиждане хората ги ценят и зад всяка ПОМАКИНЯ винаги има по няколко турчета да чакат но нашите си предпочитат нашите единствено по старите имат една носталгия която ги яде и не им дава миръ.Другото нещо което искам да ти кажа че в Турция никой никой не опредила като в България просто те приемат какъвто си както през османско ето и тук в този сайт някой от турците да ми е казал че съм турчин докато расате си одра задната част да ни доказва че съм българин.Ако искаш ми вярвай ако искаш недей но се опитах да бъда откровен с теб.
Ибрахимчо, с риск да ме изтрият (понеже това са лични разговори и защитавам България на обикновените граждани), ще ти кажа следното: живял си смазван от политико-икономическата машина, както и аз в България, както и родителите ни, бабите и дядовците ни, въпреки че едната религия ни дели.
Почувствал си се освободен от нея в чужбина и затова дишаш по-свободно, пък и ти нямаш претенции, не си се докоснал дори (предполагам) до средната класа на обществото в Турция, както и в България, където бушуват доста по-различни движения и настроения. Повишил си икономическия си стандарт.
Ти какво си мислиш: на западняците като им вземат колите, миялните машини и заплатите - и те ще заприличат на балкански граждани. Затова всички пищят срещу банките и не искат свръх-либерален капитализъм, а всъщност големите имигрантски потоци са към страните изградили "социален капитализъм", другото е дрън-дрън.
Що се отнася до помаците в Турция и в България е ясно, че онези от тях, които са се приспособили към обществото всячески са успели - образовани са, имат цели и т.н. Бъди сигурен, че същите не споделят и викат навсякъде "аз съм помак" както ти правиш тука, те са се стремили да бъдат като останалите, за да успеят, полагали са труд за да придобият знания и не са имали време да разсъждават какви са и що са. Дори съм сигурна, че езика си са забравили, защото не го ползват.
Не забравяй, че в учебните заведения (и не само в тях) в България имаше привилегии именно за всякакви малцинства (синове и дъщери на АБПФК, класирания по окръзи - разбирай влизане без изпит, рабфак, по партийни показатели и т.н.). Имаше привилегии и при постъпване на работа.
Никой турчин няма да ти каже "ти си турчин". Я се замисли ти с колко турци се срещаш и говориш за помаклъка, за тях е достатъчно, че влизаш в джамията (като на село), значи си като тях.
А ако развееш българско знаме в Турция дали така ще реагират, както тука ми възпяваш османската империя и както приказват от ДПС в Родопите.
И друго ще ти кажа. Говориш непрекъснато за кланетата в Батак: лично аз не правя разлика между мюсюлманите в България, за мен дали български турци, помаци, цигани, евреи или арменци ... са изклали батачани е все тая, всички мюсюлмани в миналото/ и сега са били/са готови веднага да защитят падишаха чрез действията си и това, според учените, е било възпитавано и съответно задействано на чисто битово ниво. Защото религията също е идеология, в случая ислямът е бил господствуващ.
Що се отнася до думите на Расате: прав е, но най-добре прочети писанията на учените за "доброволното" приемане на исляма чрез икономическа и идеологическа принуда. В сайта има историята на селата и Чечлията беше качил сканирани страници за историята на с. Туховища (ще намериш и други статии в оня сайт на тази тема) - там ясно е проследено "доброволното" приемане на исляма.
За твое сведение днес Р.Турция отново е превърната в религиозна държава под влияние на Ф.Гюлен, ученик в изгнание на един от големите противници на Ататюрк. Терсид е дал връзка към книгата му, възхвала на ислямското първенство във всички области на обществото, вкл. и политическата (в тема "ислям").
Поздрави Ибрахимчо.