Author Topic: Тревожни неща се случват...  (Read 69592 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Svetla

• Advanced member
Re: Тревожни неща се случват...
« Reply #45 on: December 18, 2010, 21:47 »
Подходът на твореца Слави е по-въздействащ, разбира се. Общината е Антоново, където живее въпросният дядо.

http://www.antonovo.bg/bg/index

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #46 on: December 19, 2010, 15:26 »

Подходът на твореца Слави е по-въздействащ, разбира се. Общината е Антоново, където живее въпросният дядо.

http://www.antonovo.bg/bg/index

Разгледах го внимателно сайта на община Антоново.Вижда се ,че общинарите работят,не дремят.И нищо антибългарско не се видя там.Дори читалищата в селата с турско население носят имена на българи-патриоти :)
 Стана ми гадно,че измекярите от bTV са употребили цялата община за гнусната си пропаганда.То от Светла Петрова и нейният "земетръс" друго и да не очакваш.

Та,ето това са тревожните неща:Използва се едно анонимно,полуграмотно написано писмо,като целта е ясна-да се генерира противопоставяне между общностите и да се насочи общественото недоволство от лошото управление на държавата в една друга посока,като по този начин с един куршум два заека се удрят-всички знаем принципа "Разделяй и владей".

А дали екипът на Светла Петрова си е дал зор да провери на място как стоят нещата?

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #47 on: December 19, 2010, 15:41 »
"СПИСЪК
НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ – МАНДАТ 2007-2011 г.
ОБЩИНА ОМУРТАГ

.....

21. Публикуването на изображения, коментари и цитати с цел да бъдат унижени хора, институции, учреждения или правителства, е забранено. В такива случаи администраторите на сайта имат правото да прекратят без предупреждение достъпа на провинилите се лица до форума.

Община Омуртаг, кметове и кметски наместници

С какво Силвия наруши правилата на форума, след като публикуваните списъци на общински служители са достъпни в интернет и към тях няма коментар?
Хайде стига вече!

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #48 on: December 19, 2010, 17:26 »
"СПИСЪК
НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ – МАНДАТ 2007-2011 г.
ОБЩИНА ОМУРТАГ

.....

21. Публикуването на изображения, коментари и цитати с цел да бъдат унижени хора, институции, учреждения или правителства, е забранено. В такива случаи администраторите на сайта имат правото да прекратят без предупреждение достъпа на провинилите се лица до форума.

Община Омуртаг, кметове и кметски наместници

...

Унизително е не друго, а това, че сте стигнали до там да цензурите информация, изнесена в сайт на самата общинска администрация. Напълно публична информация, изнесена от самата Община Омуртаг, която всеки може да види на сайта на тази община.

Смешно и жалко е това, от жалко по-жалко.

Честно казано, и през ум не би ми минало, че ще тръгнете да определяте за обидни информации, които са напълно публични и така би трябвало да бъде разбира се. Обидно ли е това, че на последните местни избори почти всички общински съветници, които са били избрани в Община Омуртаг, са от ДПС? Какво обидно има в това? Обидно ли е това, че кметовете на населените места в тази община, ако се съди по имената им, са български граждани и кметове, които най-вероятно са турци? Обидно ли е да е човек турчин, или да е член на ДПС, за да се цензурира подобна информация?

Не мога да повярвам наистина, че администрацията на този форум е била способна на толкова не само необоснована, но и в известен смисъл обиждаща самата нея реакция. Подобно нещо не само, че не е логично, то е по някакъв начин и тревожно, поне за мен.

Когато започнете да гоните и заплашвате когото и да било за подобни неща – за публикувана напълно достъпна, изнесена от самата институция в случая – а именно Общита Ардино информация за членовете на Общинския съвет в общината и за кметовете на населени места в тази община (каквото информация обикновено има в сайтовете на всички български общини, които имат сайтове, и това е съвсем в реда на нещата, да са напълно публични имената и политическата принадлежност на хората, които са местната власт в която и да било община), това значи, че нещо съвсем не красиво се е случило – ако не другаде, то в нечия глава на админ или модератор. И това некрасиво и тревожно нещо ако продължи по същия начин да отделя какво било правилно и какво не, то рано или и късно този форум ще се превърне от свободен в манипулативен. Манипулацията не е като истината, тя често пъти е много по-лесна за постигане.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #49 on: December 19, 2010, 18:25 »

Впрочем, що се отнася до самия казус, до това писмо, за което е ставало дума в един брой на "Сеизмограф", и аз мисля, че БиТиВи или водещата на това предаване трябваше да направят повече. Да изпратят някой репортер да разговаря с хората в тази община - всякакви хора, без да ги снима дори (ако някои не искат или пък се страхуват), и българи, и турци, и хората от града Омуртаг, и хората от селата. Това, впрочем, е община, в която българите са малцинство, това е съвсем явно. И което също е важно или интересно - това е община, местната власт в която е изцяло доминирана от една партия, ДПС. Като се има предвид колко трудно се оцелява в неголемите градове, да не говорим за селата, в последните години; като се има предвид, че възможностите за работа, поминък и пр. никак не са големи, никак не е без значение дали може човек да бъде близък с местните членове на еди коя си партия или не.

Важно е, впрочем, да не се забравя, че понятията "права" и "свободи" не са били измислени за този или за онзи етнос, още по-малко само за една партия, която и да било тя. Времената не са тези, каквито са били преди повече от 20 години. Човек трябва да е сляп или да се интересува само от себе си или само от „собственото си село”, така да се каже, за да не го знае или вижда.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #50 on: December 19, 2010, 19:21 »

Тревожни неща се случват,наистина!Първо bTV пуска в национален ефир непроверена и непотвърдена информация,очевидно с манипулативна цел,после после пак с манипулативна цел silvia публикува списък на общинските съветници във община Омуртаг.И накрая някой изманипулира форума,изтривайки въпросния списък  :o.

Ако не е с манипулативна цел,тогава какъв беше смисъла от публикуването на този списък?
 Тревожни неща,наистина.Пришиването на независещи помежду си факти съвсем не е журналистика.По-скоро е милиционерщина.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #51 on: December 19, 2010, 20:25 »

Тревожни неща се случват,наистина!Първо bTV пуска в национален ефир непроверена и непотвърдена информация,очевидно с манипулативна цел,после после пак с манипулативна цел silvia публикува списък на общинските съветници във община Омуртаг.И накрая някой изманипулира форума,изтривайки въпросния списък  :o.

Ако не е с манипулативна цел,тогава какъв беше смисъла от публикуването на този списък?
 Тревожни неща,наистина.Пришиването на независещи помежду си факти съвсем не е журналистика.По-скоро е милиционерщина.

Ако човек пусне някакви  - не публикува - не съм я публикувала аз разбира се информацията за състава или политическата принадлежност на местната власт в Омуртаг, а самата Община, самата общинска администрация - това манипулация ли е? Манипулация ли е да цитираш всъщност (не да публикуваш, понеже това са различни неща) някаква публична, официална, достъпна за всички информация?

Колкото до това, че някой - не е ясно кой, така ли?? - е изтрил тази информацията, цитирайки напълно неправомерно и неоправдано, правилата на този форум, при  това - ако този, който я е изтрил, не е никой от имащите право да администрират форума, то това наистина е тревожно. Но с какво право, драги Караибрахим, ме нареждаш в една и съща редица в него? С какво??

Нито имам време,нито желание, още по-малко - да обяснявам, посочвам и пр. чийто и да било нелогични тълкувания или реакции. Само малко честност е нужна, Караибрахим, малко по-честни, по-нормални реакции. Не създаване на колкото се може повече "мъгла". Ако някой не оторизиран за това е изтрил постинга, за който ставаше дума, това е ваша грижа, на администраторите. Да не допускате подобни неща. И не само. Ако си способен да твърдиш, да напишеш, че публикуването на публична, официално оповестена информация от някоя община е манипулация, че публикавеното на каквото и да било фактическа информация е манипулация, то значи не различаваш, Караибрахим, две много различни неща. Манипулация би било, ако бях манипулирала например някакви факти, ако бях ги цитирала неточно. Фактите, която и да било достоверна фактическа информация, сами по себе си са всичко друго, само не и манипулация. Виж, скриване, заличаване, неточно цитиране или подняма на каквито и да било достоверна фактическа информация, точно това е манипулация.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #52 on: December 19, 2010, 20:36 »
Май, че излишни кавги се водят тъдьява, за нещо тъй неуместно!  ???
Едва ли e нещо така изумително и провокативно за общинските съвети, кметове и съветници в горепосочените районии. 8)
В Турска община и район - виждаме турци кметове и съветници, в Помашки община - би требвало да виждаме Помаци и кметове и съветници, а в Етнобългарска - Българи съветници и кметове, ааах и в Циганските райони същото с повече цигани в управлението, тъй че нема место за притеснения , освен ако не се изяви некой какъвто и да е той по изявен и противопоставен в смесените райони, за да биде без свян е страх избиран и титулован като съветник и кмет!  :o ::)
Лошото е само, ако почнем да се градим с телени мрежи помежду си ! ;D ;)

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #53 on: December 19, 2010, 20:50 »

Надявам се точно това никога да не се случи - изпъването на телени мрежи или построяването на стени... Пази Боже, както се казва, от подобен "прогрес".

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #54 on: December 19, 2010, 20:57 »

Що се отнася, впрочем, до самия материал на БиТиВи, това прилича не на манипулация, прилича на не добре свършена работа. Така, отгоре-отгоре, без да се похарчат малко повече енергия и усилия, без да се отиде на място да се направи примерно някакъв репортаж, без да се реагира по-сериозно по повод на някакъв сигнал – да се види има ли наистина такива много тревожни тенденции в манталитета, в отношението между различните етноси. Защото това дали има или и няма е сам по себе си достатъчно значим обществен въпрос.

Не знам дали си давате сметка, впрочем, че като че ли (така поне изглежда отстрани) някои от вас сякаш не могат въобще вътрешно да допуснат, че някой друг, освен помаците или мюсюлманите, може за нещо да е бил жертва. Не може. Сякаш това би ги обидило по някакъв начин. И защо? Нито времето стои на едно и също място, нито нещата, които се случват или могат да се случат в райони с различна специфика, са елементарни и черно-бели. В кое време смятате, че живеем? В това отпреди 20 години ли? Каквото и да си говорим, това време си отиде. Картинката днес не е тази, каквото беше преди 20 години.

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #55 on: December 19, 2010, 21:09 »
Май, че излишни кавги се водят тъдьява, за нещо тъй неуместно!  ???
Едва ли е нещо така изумително и провокативно за общинските съвети, кметове и съветници в горепосочените районии. 8)................
..................................
титулован като съветник и кмет!  :o ::)
Лошото е само, ако почнем да се градим с телени мрежи помежду си ! ;D ;)

Лошото е, че има партии на етническа основа, бих казала. А още по-лошо е това, че не  гласуваме за личности с качества.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Ynt: Тревожни неща се случват...
« Reply #56 on: December 19, 2010, 23:18 »

Ако човек пусне някакви  - не публикува - не съм я публикувала аз разбира се информацията за състава или политическата принадлежност на местната власт в Омуртаг, а самата Община, самата общинска администрация - това манипулация ли е? Манипулация ли е да цитираш всъщност (не да публикуваш, понеже това са различни неща) някаква публична, официална, достъпна за всички информация?

Манипулация е,silvia,манипулация е!
 По-горе ясно,с две думи обясних защо смятам,че е така.Ако не си го разбрала,не е мой проблем.

Offline Силвия

• Advanced member
Ynt: Тревожни неща се случват...
« Reply #57 on: December 20, 2010, 19:38 »

Манипулация е,silvia,манипулация е!
 По-горе ясно,с две думи обясних защо смятам,че е така.Ако не си го разбрала,не е мой проблем.

Това, което си написал в свой предишен постинг по-горе, Караибрахим, е следното:

От този твой постинг става ясно, че ме слагаш в една редица с някой си, неизвестен, който без да има правомощия е изтрил нещо – функция, която имат само админът и модераторите.

Какво мисля пък за начина, излъчен по „Сиозмограф” и за начина по който журналисти от БиТиВи са подходили въобще към този сигнал, вече го написах, няма да се повтарям. Аз във всеки случай не съм нито Светла Петрова, водещата на това предаване, нито онзи неизвестен, който явно няма технически проблем да трие вместо оторизираните за това или пък знае пароли някакви, или не знам. Така или иначе не личи по този въпрос, този пробив да си написал нещо друго, освен това, че изтрилият моят постинг не е бил модератор или админ. Дали пък и за изтриването да не поема вината или отговорността, що не, като няма кой...

Колкото до това, че фактите нямали никаква връзка, ами били пришити, и затова да цитирам състава на общинския съвет в община Омуртаг или кметовете на населени места, било с манипулативна цел – в материала, излъчен по „Сеизмограф”, става дума и за това, че да си намери човек работа в тази община, трябва да е член на ДПС. „Синът ми е с висше образование и е безработен от доста години – нещо такова  казваше авторът на писмото – и не може да си намери работа, няма работа за него. Пенсията ми е еди колко си лв. и т.н.” В община, в която кажи-речи цялата местна власт е в ръцете на една партия, а именно в случая ДПС, да се твърди, че при икономическото състояние на страната и на малките общини в последните години, няма значение кой държи така да се каже хляба и ножа в местната власт, нямало никаква връзка с думите от писмото, е всичко друго, само не и логично. Човекът казва, че го нарекли „гяур”. Може това да е някакъв единичен случай разбира се, невежеството по хората ходи, не по гората, и не подбира по етнос при кого да отиде. Така или иначе обаче хората с етнос като този, който има авторът на писмото, са малцинство в общината, за която става дума. И кметовете на почти всички населени места в тази община, не само общинския съвет, са – както се вижда от официалната информация на самата общинска администрация, която цитирах, и това цитиране продължаваш да го наричаш манипулация – най-вероятно също от ДПС. Цитираните от мен неща просто даваха някаква обща информация за съответната община. Информация, която неизвестно защо подразни някого и той реши да я изтрие, плашейки ме при това с изхвърляне от форума.

Вече ти написах, Караибрахим, че цитирането на никоя достоверна фактическа информация не е манипулация. Манипулация е ако цитира човек нещо нарочно неточно или ако нарочно изтрие нещо, което няма никакво основание да трие. Както написах и това, че независимо дали цитираният в писмото случай или болка или тревога е някакъв единичен, спорадичен и пр., или не, начинът, по който БиТиВи, и по-специално предаването „Сеизмограф” представи този сигнал, прилича на не добре свършена работа. Позволи, впрочем, ако може, на един човек като мен добре да знае какво значи манипулация, какво информация, какво не добре свършена журналистическа работа и т.н. И вместо да казваш, както си заявил, че аз съм тази, която не била разбрала, помисли пак ако може дали пък ти всичко си разбрал. Защото така или иначе който и да било модератор или админ, драги Караибрахим, трябва да може да мисли и пресява по не толкова лесни и поради това не винаги адекватни начини.

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #58 on: December 20, 2010, 20:25 »

Разгледах го внимателно сайта на община Антоново.Вижда се ,че общинарите работят,не дремят.И нищо антибългарско не се видя там.Дори читалищата в селата с турско население носят имена на българи-патриоти :)
 ............
  Та,ето това са тревожните неща:Използва се едно анонимно,полуграмотно написано писмо,като целта е ясна-да се генерира противопоставяне между общностите и да се насочи общественото недоволство от лошото управление на държавата в една друга посока,като по този начин с един куршум два заека се удрят-всички знаем принципа "Разделяй и владей".
............

КараИбрахиме, ти гледа ли клипа? А чу ли добре какво разказва един 83-годишен пенсионер - обяснява защо е гласувал за "Атака" (партия създадена мисля в 2004 г.). Описва битието на обикновени български граждани (пенсионер и безработен) в покрайнините на страната. Обидите ги оставям настрани.

Предполагам, че същите мотиви изтъкват и помаците гласували за ДПС (създадена през 1991 г.).

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #59 on: December 21, 2010, 00:54 »
 Гледах го клипа,Svetla,и това гледане не ми е първото.
Чудя се на акъла на Светла Петрова-как може да пусне в национален ефир анонимна и непроверена информация?!
Чудя си е на вашия акъл-как може да хващате вяра на такива неща?
 А ти,Svetla,предполагам си наясно,че битието на обикновения български гражданин,живеещ в провинцията навсякъде е еднакво,независимо от неговото вероизповедание и етнос.И ДПС съвсем не е партията,която помаците припознават като защитничка на техните интереси.
   Дайте да гледаме обективно на нещата и да не се връзваме на думи,които обикновено се чуват по опашките за минерална вода пред Централна баня в София!А обективна и проверена информация от моя гледна точка е  тази,която е публикувана в сайта на общината.

Уважаема Silvia,
 Аз съм човек в зряла възраст,с психика,която се приема за нормална.Като такъв много добре разбирам кога някой се опитва да манипулира-мен или останалите.
  Та,във връзка с манипулирането:Цитирането на достоверна информация в контекст с недостоверна и непроверена такава си е чиста проба манипулация!Най-добрият начин да излъжеш е този,при който пускаш и верни факти.
  И сега,моля за извинение останалите членове на този форум,но ще проявя малко грубост:
  Ти,уважаема silvia,къде се изучи така да манипулираш ?Във Факултета по журналистика или в някоя от специализираните школи?Не вярвам да е във Факултета по журналистика,щото там ви учат да си проверявате информацията.
 Ама знае ли човек?Някои се научават,а други-не.Дори и да са водещи на популярни предавания...