Едно интервю с Бай Дафо...ПОКЛОН!!!
Някой си мислят, че щом е „проста“ гайда е длъжна да свири…Бай Дафо със съпругата му-Цона
Ето и част от разговора:
- Разкажи за себе си, кога си се родил?
- И за какво са ме родили /смее се/…
- За какво, то е ясно, за гайдар си роден?
- Така е. Казвам се Дафо Манолов Трендафилов – китка за мирисане/смее се/. Роден съм на 17 януари 1919 г. в село Гела. Израсъл съм си тук. Тук съм се оженил, тук ми мина живота. 4 деца имам – две дъщери и двама сина. Дъщерите са в Пловдив, синовете са в Девин. И бай ти Дафо сам в Гела. От декември 2003-та. Тогава почина Цона, жена ми. Тя беше певица, танцьорка. Весел човек беше. Много ми липсва.
- Ти си най-възрастният сред родопските гайдари. Знаят те като техен доайен. Ти и след теб е бай Тасо/Анастас Иванов/.
- Да. И бай ти Тасо съм го учил да свири, ама малко. Той е от Гела и е по-малък от мен с 4 години. Когато той и аз пасяхме овци, свирехме заедно.
- Колко гайди си направил?
- Не мога да кажа. Номерация не съм водил. Обаче предполагам, че съм направил някъде към 700-800 гайди.
- Какъв е табиетлъка за правенето на хубавата гайда?
- Голем, много голем. Някой мислят, че като е гайда, „проста“ гайда, та е длъжна да свири. Гайдата е един от много капризните инструменти. Просто немам думи да кажа доколко е капризен инструмент, затуй защото е от дърво.
http://smolyanpress.net/?p=2169