Author Topic: Почина бай Дафо Трендафилов- гайдарят на Родопа планина  (Read 10820 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Почина доайенът на смолянските гайдари бай Дафо Трендафилов.Гайдарят, от който са се учили десетки, е роден на 17 януари 1919 г. в село Гела. От декември 2003-та година, когато почина съпругата му Цона – певица, танцьорка, бай Дафо живееше сам в родното си село.

21 години е учил деца на гайда, учениците му са 200-250 души. Сред тях има и известни. Негови ученици гайдари сега са в САЩ – Васил Бебелеков, Кирил Кетев. В Япония е Ивайло Кучев. В Швейцария – Стоян Колаков. Гайдарят Петър Янев също е негов ученик. Бай Дафо казваше, че тези негови ученици са неговата гордост.

http://smolyanpress.net/?p=4081

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
                                         Почивай в мир. 
За Бай-Дафо гайдаря от село Гела Смоленско знам много от мойте близки отношения с народния певец Р.Родопски който е гостувал в къщата ми в България.
Самия Родопски е бил ученик на бай-Дафо.
Обучил е стотици гайдари,много жалко че си отиде човека.
Почивай в мир родопчанино...!Бай Дафо Трендафилов. Кехая, наша доржево. Dafo Trendafilov

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
  За съжаление днес можем да кажем жалко е,че не ценим такива таланти не само като бай Дафо,ами Феима Джигата..! Сещаме се само когато нещо се случи?!  
Поне в спомените ни и тук в сайта pomak.eu  архива ни ще пази такива хора.
   Бай Дафо. Бела съм. Bai Dafo 

Offline dim56

• Forum fan
Голям майстор!!!
Почивай в мир, бай Дафо!

• Senior member
Едно интервю с Бай Дафо...ПОКЛОН!!!

Някой си мислят, че щом е „проста“ гайда е длъжна да свири…

Бай Дафо със съпругата му-Цона

Ето и част от разговора:

- Разкажи за себе си, кога си се родил?
- И за какво са ме родили /смее се/…
- За какво, то е ясно, за гайдар си роден?
- Така е. Казвам се Дафо Манолов Трендафилов – китка за мирисане/смее се/. Роден съм на 17 януари 1919 г. в село Гела. Израсъл съм си тук. Тук съм се оженил, тук ми мина живота. 4 деца имам – две дъщери и двама сина. Дъщерите са в Пловдив, синовете са в Девин. И бай ти Дафо сам в Гела. От декември 2003-та. Тогава почина Цона, жена ми. Тя беше певица, танцьорка. Весел човек беше. Много ми липсва.
- Ти си най-възрастният сред родопските гайдари. Знаят те като техен доайен. Ти и след теб е бай Тасо/Анастас Иванов/.
- Да. И бай ти Тасо съм го учил да свири, ама малко. Той е от Гела и е по-малък от мен с 4 години. Когато той и аз пасяхме овци, свирехме заедно.
- Колко гайди си направил?
- Не мога да кажа. Номерация не съм водил. Обаче предполагам, че съм направил някъде към 700-800 гайди.
- Какъв е табиетлъка за правенето на хубавата гайда?
- Голем, много голем. Някой мислят, че като е гайда, „проста“ гайда, та е длъжна да свири. Гайдата е един от много капризните инструменти. Просто немам думи да кажа доколко е капризен инструмент, затуй защото е от дърво.

http://smolyanpress.net/?p=2169

• Senior member
Един от най-добрите му ученици-Бай Тасо,също от Гела:

Караибрахим стрелял по гайдата направена от бай Тасо Иванов.

87-годишният гайдар с умиление си спомня времето, когато на поляните край Рожен се снимал филма „Време разделно“. Гледал е филма много пъти, но миг от сватбата на Момчил и Елица помни и лично, тъй като участвал по време на снимките 7 дни. „На сватбата на Елица и Манол аз водех гайдарите и при посрещане на стадото“, вълнува се възрастният родопчанин. Той бил и майсторът на каба гайдата, която прострелва във филма Караибрахим. Държал я неговия съселянин гайдарят бай Дафо Трендафилов, който е с 4 години по-голям от него. Сега двамата с бай Дафо се славят като доайените на родопските гайдари. Надсвирвали се един друг по баирите на смолянското село Гела.

Бай Тасо работел в Мугла като надзирател по охрана на горите в местното стопанство.

„Това е голяма работа, да знаеш, че нещо си оставил на този свят“,казва възрастният гайдар.
В Мугла покрай горите се научил да прави и гайди. Първият инструмент направил за войник от местната застава. След Мугла се преместили да живеят в Смолян и бай Тасо свирил в Държавен ансамбъл „Родопа“, но за да събере някой лев за дом напуснал ансамбъла и станал закупчик в Товарния клон на ДАП-а. Тогава си купили парцел в квартал Устово. Мястото било на камък, та много взривове го издълбали и двамата с баба Мария се запретнали да вдигат къща. „Двамата камък по камък, и тухла по тухла сме строили“, казва баба Мария. „Сега ако трябва да строя в това време, няма да мога, даже и да съм млад. Тогава се строеше, сега младите няма как и с какво да вдигат къщи“, клати глава бай Тасо.
http://smolyanpress.net/?p=3635

Offline Николай

• Member
  • **
 :-[ Легенда...
На погребението му свиреха песента "Остани Сбогом Стара Планино"...
Отиват си достойните българи