Author Topic: Местен канал в Ксанти излъчва специална емисия за гръцкото помашко население  (Read 18486 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
Местен канал в Ксанти излъчва специална емисия за гръцкото помашко население

Новини на „помашки” излъчва гръцкият „Канал 6”, чийто ефир покрива почти цяла Северна Гърция. Идеята за емисия на помашки е на самото ръководство на телевизията, като идеята е новостите да достигат до все повече хора, живеещи т.нар. „помашки села” в област Ксанти, в близост до границата с България. Местните там са съхранили уникален диалект. Говорът им е разбираем и за българите, които могат нормално да се разберат с хората, населени покрай границата. Журналистите от „Канал 6” са сметнали, че така по-лесно новините от  Ксанти и Гърция ще достигнат по-бързо до съзнанието на гръцките помаци. В „помашките села” в област Касни живеят повече от 20 000 души. По-възрастните хора дори разбират повече турски, отколкото гръцки. „Новините  се излъчват вече шести месец и се радват на голям интерес”, каза един от собствениците на местния канал в Ксанти „Канал 6” Павлос Сидиропулос.  В  Гърция  българоговорящите мюсюлмани живеят в областта Западна Тракия (областите  Ксанти, Родопи и Еврос). Живеещите до началото на 20 век в други области на Гърция са преселени през 20-те години по силата на Лозанския договор в Западна Тракия или в   Турция.  Българоговорящата мюсюлманска общност в Гърция е до голяма степен турцизирна. През 1995-1996 година са издадени гръцко-помашки речник  и „Граматика на помашкия език“, а властите обявяват тази общност за „смес от турци, българи  и гърци“, или за „славяноезични гърци мюсюлмани“. При преброяването от 2001 година в Гърция, като помаци са се идентифицирали 36 000 души. От тях 23 000 в област  Ксанти. От 54 000,  обявили себе си за турци, значителна част са помаци.

rodopinews.com

Offline Svetla

• Advanced member
Само дето езикът на помаците в Гърция официално се нарича "нашта"... и само 15 процента са помаци, останалите вече отдавна се самоопределят като ..турци, благодарение на братска Турция, естествено.

Offline isa71

• Forum fan
Само дето езикът на помаците в Гърция официално се нарича "нашта"... .

Нашенски ,Светло ,нашенски....ама ти си много далече от тоя говор и затва не го разбираш.Яце ли ти е бално.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Нашенски ,Светло ,нашенски....ама ти си много далече от тоя говор и затва не го разбираш.Яце ли ти е бално.
Аз когато бях там, нямах проблеми с разбирането Иса. Нито моите приятели от Варна имаха някакъв проблем.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
Аз когато бях там, нямах проблеми с разбирането Иса. Нито моите приятели от Варна имаха някакъв проблем.

Балканнджия кина ти сета а да кату мен. Я мога да сета руски дотолкова можеш да сеташ нашенски наистина низнаях че руснаците са лафили български.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Балканнджия кина ти сета а да кату мен. Я мога да сета руски дотолкова можеш да сеташ нашенски наистина низнаях че руснаците са лафили български.
Ондер аз пък разбирам помаците в Гърция, много по добре от колкото разбирам руснаците, а помаците в Гърция разбират мене по-добре отколкото разбират руснаците ;)

Offline isa71

• Forum fan

Тебе някои да те е питал нещо?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi

Offline Marlboro

• Forum fan

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
balkandji,ti imash li nqkvi izklu4itelni danni  ???
Говори по-смислено. Какви данни те интересуват?

Offline Svetla

• Advanced member

Иса, не си запознат, какиното. Слушал ли си въпросния канал? Аз слушах три предавания - интонацията е напълно гръцка, говорителят "ссъсска" по гръцки, разбират се само отделни при първо слушане. На място сигурно е много по-лесно човек да се разбере.
Иса, а ти не се сецай и дръляви многу, щото сащо не зна`йш, че езика официално в Гърция е наречен "НАШТА", "нашенски" е в Косово.

В подкрепа на твърдението ми една статия  със заглавие "Езикът нашта - описание на изчезващ славянски говор в Гърция" от гръцка учена, да провериш как се води тоз език в Гърция и в научните среди (линк към Национален център за научни изследвания във Франция -
http://lacito.vjf.cnrs.fr/vient-de-paraitre/adamou_nashta.htm)
Le nashta – Description d'un parler slave de Grèce en voie de disparition

Поздрав - една нашенка от България - Светла ;D

Offline isa71

• Forum fan

Иса, не си запознат, какиното.

Какче,дали е ,,нашта,, дали е нашенски или ахрянски или пък помашки е все едно,нии си гу ризбирувамееее

Offline Svetla

• Advanced member
Изе, не е същото, ама нема значение... "румските учони" знаят как да умешат работата и веке добре са я умешали. 8)

П.-Св.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
Ейсува йе хубава за хабереве на помашки. Червену, зелену и чорну ...

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Само дето езикът на помаците в Гърция официално се нарича "нашта"... и само 15 процента са помаци, останалите вече отдавна се самоопределят като ..турци, благодарение на братска Турция, естествено.

Нарича се нашта,защото на помаците в Гърция доста време им беше забранено да се афишират като помаци.По какви причини-не ми се коментира,достатъчно е дъвкано по въпроса.И като им беше забранено да оповестяват помашки език,те му измислиха "наше"име.