Author Topic: Национализма днес и помаците по света.!  (Read 26073 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline ali m

• Senior member
az govorya za pomatsi s muslimanski imena,koito si hodyat na jamiya i ne se sramuvat ot sebe si i ne sa slujiteli na bivshata i nastoyashta darjavna sigurnost!v koyato sa posocenite o t vas lica i licata ot kemalistko-komunisticeskata partiya DPS koali[ronniya im partnyior BSP s koito binagi sa bili ot edin otbor i s koito e nemislima demokratizaciyata na stranata i ikonomiceskiya prosperitet dokato ne se osvobodi ikonomikata ot ikonomiceskite oktopodi na bivshite komunisti.Mejdu drugoto na razpitite v  smolyan na posocenite po gore lica im e bilo kazano ce e nemislimo da pravyat biznes bez blagosloviyata na bivshite komunisti makar ce darjavata e podpisala redica mejdunarodni dokumenti.

Offline ali m

• Senior member
a alternativite za koito mi govori balkanjiya gi nabluadavame vece dvadeset i edna godini,a te nyamat razlika ot alternativite ot predi deseti noemvri

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
a alternativite za koito mi govori balkanjiya gi nabluadavame vece dvadeset i edna godini,a te nyamat razlika ot alternativite ot predi deseti noemvri
То пък вашата много е различна щото ;)

Offline Hat

• Moderator

И т.н.

Значи за да се отдели една етническа група от даден етнос- майка-най важното условие е различно историческо развитие и самостоятелна държава-
Ти сигурен ли си че историческото развитие на помаците е еднакво с историческото развитие на някой друг етнос и те трябва да бьдат приобщени кьм него и то с цената на всичко.
Начетох се на дьлги и сложни обяснения,които правиш тук и да ти кажа честно вече ми омрьзна.Правиш нещата много сложни,обемни и недоизмислени,както трябва все нещо куца, но сигурен сьм ти знаеш,че гениалните неща са най прости.Това е факт, факт е и сьществуваването на помаците,от дьлги години и  най закономерното отношение кьм тях е признаването им като отделен етнос.Помаците се чувстват различни,искат признаването им като отделен етнос да стане,кой и за какво се плаши от това незнам.Дори самото им самоопределяне е досттьчно да започнат някакви наченки за уважаване на искането им не е нужно да пишем фермани и да се убеждаваме,че сме едни и сьщи при положение,че ние се чувстваме сьвсем различни. Ние трябва да преценим помаците,като какви да се самоопределим нямаме нужда от тьлкователи и гадатели,които да ни казват,какво и как да правим това,което го знаем ние го знаем и го носим в сьрцата си от деди и прадедеди и можеш да бьдеш сигурен,че няма да им изневерим и посрамим.Бьди сигурен в това.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Сега едно предложение-сформирайте едно движение с не стопанска цел-просто ей така,събирайте се -нека да събере сили и се явете на избори-защо трябва да гласувате за Сульо и Пульо,които са от други райони.

Второ аз съм твърдо за МАЖОРИТАРНА система-тогава избираме хора ,а не листи-имаше подписка за референдум по този въпрос.

Offline Hat

• Moderator
.Mejdu drugoto na razpitite v  smolyan na posocenite po gore lica im e bilo kazano ce e nemislimo da pravyat biznes bez blagosloviyata na bivshite komunisti makar ce darjavata e podpisala redica mejdunarodni dokumenti.
Стига бе ти шега ли си правиш.Не мога да повярвам на това.Сигурно има някакво споразумение.

Offline Svetla

• Advanced member
Светла, човека го знае от  достоверен източник. Ти като не знаеш, по добре си трай!

Не виждам смисъл да цитирам втория Ви постинг и този на Назми.

Гелина, а Вие не прочетохте ли мнението на Мечта, например, преди моето?

Не се дръжте грубо и неприлично, защото не съм помакиня, което е вид дискриминация, срещу която протестирате непрекъснато тук.

И още един въпрос: ако бяхте оставили старото заглавие (което още се вижда) всички, които четат случайно сайта какво биха си помислили, според Вас, за помаците?
Не знаех, че досега помаците са гласували за ДПС.
Може да не ми отговаряте на въпросите.
Поздрав - Светла

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Ти сигурен ли си че историческото развитие на помаците е еднакво с историческото развитие на някой друг етнос и те трябва да бьдат приобщени кьм него и то с цената на всичко.
Начетох се на дьлги и сложни обяснения,които правиш тук и да ти кажа честно вече ми омрьзна.Правиш нещата много сложни,обемни и недоизмислени,както трябва все нещо куца, но сигурен сьм ти знаеш,че гениалните неща са най прости.Това е факт, факт е и сьществуваването на помаците,от дьлги години и  най закономерното отношение кьм тях е признаването им като отделен етнос.Помаците се чувстват различни,искат признаването им като отделен етнос да стане,кой и за какво се плаши от това незнам.Дори самото им самоопределяне е досттьчно да започнат някакви наченки за уважаване на искането им не е нужно да пишем фермани и да се убеждаваме,че сме едни и сьщи при положение,че ние се чувстваме сьвсем различни. Ние трябва да преценим помаците,като какви да се самоопределим нямаме нужда от тьлкователи и гадатели,които да ни казват,какво и как да правим това,което го знаем ние го знаем и го носим в сьрцата си от деди и прадедеди и можеш да бьдеш сигурен,че няма да им изневерим и посрамим.Бьди сигурен в това.

Хат не знам какво чувстват повечето помаци,както не мисля ,че и ти знаеш-но мога със ръка на сърцето да кажа,че тези които чувстват,че са различни от българите са малцинство и са на определени места,а и човек как се чувства,няма нищо общо с това от какъв произход е,нали.

Етнос е научно обоснован термин и няма нищо общо с чувствата на отделен човек или на маса хора,което си е тяхно лично право.

п.с.Имаше един филм на Карбовски дето един циганин заяви ,че мрази циганите-поради тежкото си детство,и не иска да е циганин,но той си е циганин,нали.

Offline Помашки българин

• Candidate member
  • *
тези които чувстват,че са различни от българите са малцинство и са на определени места,а и човек как се чувства,няма нищо общо с това от какъв произход е,нали.

Много добре казано

Offline Gelina

• Forum fan
Гелина, а Вие не прочетохте ли мнението на Мечта, например, преди моето?

Не се дръжте грубо и неприлично, защото не съм помакиня, което е вид дискриминация, срещу която протестирате непрекъснато тук.

И още един въпрос: ако бяхте оставили старото заглавие (което още се вижда) всички, които четат случайно сайта какво биха си помислили, според Вас, за помаците?
Не знаех, че досега помаците са гласували за ДПС.
Може да не ми отговаряте на въпросите.
Поздрав - Светла

1.Въобще не ме интересува каква си по произход. :)
2.Отдавна знам какво си мислите за помаците и за това не се притеснявам да пиша ,каквото мисля. ;)
3.Значи правилно съм  отбелязала,че винаги си назад с новините,щом незнаеш че болшинството от помаците са гласували за ДПС.:)))

Между другото, кое му е неприличното и грубото ?

Поздрави: помакиня

Offline Svetla

• Advanced member
Ами Гелина толкова по-зле за тебе, щом не си даваш сметка какво пишеш тук и как реагираш.
Ти откъде знаеш кой какво мисли за помаците, да не четеш мисли, случайно?
Да, за пръв път виждам открито помаци да признават, че гласуват за ДПС. Аз не се интересувам от тази партия, защото още си спомням какво говореше през 1990 г. нейният ръководител на покойюният Милан Дренчев, защото познавам разни други нейни дейци, които никога не са ми били интересни. По-странно ми е помаците какво й харесват на тая партия и на тези дейци вече... 20 години.
И май причините за това харесване са същите, поради които голяма част от българските избиратели гласуваха за БСП.
Турците, с които съм работила знам какво мислят за българите и за ДПС, ама с помаци не съм работила, е обикаляла съм доста Родопите и Ловешко, но друго е по-дългото общуване в ежедневието. Какво ли пък си мислят помаците за българите, а? Я ми сподели, че не знам.
Ако искаш пък мога да разкажа колко "прекрасно" са си живели моите дядовци и баби от 1912 г. насам, после родителите ми, след това аз и брат ми, после децата ни...нищо че сме българи.
Така ще добиеш представа за нас, щото ние - другите, които сме родени в България също съществуваме, е, не сме помаци, турци, роми, арменци, евреи, гагаузи, гърци и т.н., но може би пък имаме освен недостатъци и положителни страни, качества, да речем.

С.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Много моля,такива като Светла,Български помак и други да оценят ролята на сайта за опазване духа,уважението,културата,вярата на този оцелял народ самоопределил се като ПОМАЦИ!  
Никой няма право да  се налага да определи или самоопредели един такъв наш народ,нека публикуват исторически факти които са в наша полза,но да казваш като Светла" в този сайт помаците имат омраза към българите"- НЯМА да допусна.!!!!!
Помаците са изстрадал народ,роден и закърмен от детството с болката.

Не казвам България е виновна ,защото с акт от парламента държавата призна и се извини за шесте възродителни процеса над помаците след 1912 година до 1989 година.-Шест пъти биеха нашите деди,прадеди,нени с бой да подпишем смяната на имената и религия.В една друга тема казах,помака е като троскота ти го  биеш,убиваш,режеш върха като троскота,корена ражда изстрадали деца помаци наследници на родителите!..

Какво да искаме и как да се чувствуваме днес!?

Това че България се извини за възродителния процес над помаците НЕ намалява вината,а и ние не искаме да ровим стари рани през комунизма!
Но и днес активното движение против помаците и стремежа да се покаже истината за този народ не значи,че нямаме право да кажем  ние какво мислиме.!

Повечко да четат  всичко ,преди да се изкажат ако искат да имат уважение в този сайт.!

Offline Gelina

• Forum fan
Сватла, защо имам чувството,че се опитваш да провокираш? Естествено ,че мнението ми за християните,както и за хората от различни етноси ще е различно. Единият може да ми е приятел,друг враг, трети безразличен и .т.Не определям хората по произхода им, както ти го правиш. За мен е важно да е Човек, а това в какво вярва въобще не ме интересува. И не ме занимавай повече с твойте излияния. Предпочитам тук да се пише и показва бита на помаците,  музиката и т.н., вместо да ровите, кой от къде е дошъл, кой на кого е баща,майка и тем подобни. Всеки си знае какъв е, няма нужда да се вмъквате и да раздавате правосъдие. И с една дума кажи какъв ти е проблема? Обичам откритите разговори вместо разтягане на локуми и говорене зад гърба. ;) А относно гласуването, всеки има глава на раменете си и ще гласува,за когото си иска.

Offline Hat

• Moderator
Хат не знам какво чувстват повечето помаци,както не мисля ,че и ти знаеш-но мога със ръка на сърцето да кажа,че тези които чувстват,че са различни от българите са малцинство и са на определени места,а и човек как се чувства,няма нищо общо с това от какъв произход е,нали.

Вьпреки,че си срька на сьрцето най безцеремонно льжеш и вкарваш в заблуждение хората,които четат това,което си написал,а то граничи с пьлната глупост.Искам добре да знаеш,че аз знам как се чувстват помаците,какво преживяват,защото аз сьм един от тях а не "дьрвен философ"като теб.Сьщо искам добре да знаеш и да запомниш добре,че помаците,които се чувстват помаци "различни"както казваш са мнозинство и са повсеместно разселени и приспособени перфектно из областите в които са.При тях няма демографски срив там кьдето са всичко е "пипнато".Трябва да научиш,че е от много голямо значение,как и какьв се чувства човек особенно,когато става дума за помак.

Етнос е научно обоснован термин и няма нищо общо с чувствата на отделен човек или на маса хора,което си е тяхно лично право.

Престани да даваш обяснение на това,какво е етнос и запомни добре,че при помаците има културни,традиционни, религиозни различия и най вече желание за формирането на отделен етнос чийто признаване е само  вьпрос на време.Дори не се сьмнявай в обратното.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Hat не ти ли омръзна да повтаряш все едно и също, като развален грамофон. Дай нещо ново и свежарско ;)