Author Topic: ДАНСуващи по поръчка  (Read 80374 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dilmana

• Editor
Ynt: ДАНСуващи по поръчка
« Reply #75 on: October 14, 2010, 19:02 »

Примерно, ако талибаните излязат и се бият като мъже, без да закачат неутралните, то те не са терористи.
ами ако аз и ти не искаме да се бием като "мъже"? Ако светът не иска да се бие , къде да идат горките талибани, освен да тръгнат да се гърмят от мъка по пазари, училища и джамии?
Ами сръбките идиоти, които гърмяха срещу участниците в гей-парада и срещу полицията в Белград и заради които бе прекратен мачyt в Генуа какво са?
Терористи най-чиста проба. 24 каратова.
И ако, например, техните служби за сигурност са имали информация какво се готви (понеже такива акции не стават спонтанно - те се ОРГАНИЗИРАТ предварително, набавят се и оръжия, бомби-молотовки и пр., те (сръбските служби) щяха да имат всички законни основания да извършат обиски и арести.
Но не и нашите дансаджии да ми търчат по баирите и да "арестуват" литература.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #76 on: October 14, 2010, 20:03 »
"временно конфискуване", ама  на параход с живи хора на борда му, които са цивилни.
Никава военна единица и тинтири-минтири.
И никакво значение няма дали терористът е с униформа или без.

Тинтири-минтири е твоето. Понятията ти са сбъркани.
Рене Декарт правилно твърди, че по-голямата част от споровете около дадено понятие ще отпаднат, ако то предварително прецизно бъде дефинирано.

Това което ми го даваш като дефиниция на понятието тероризъм не се приема. То е на някой си Андре Глюксман кото всъщност е никой. Понятие се дефинира от правото. Понятието може да се дефинира само от международни, правителствени организации, държави и институции. Не от някой си.

Примерно според раздел 22 от Наказателния кодекс на САЩ, чл. 2656, тероризъм  е: предумишлено, политически мотивирано насилие, извършено срещу цивилни обекти от страна на субнационални групировки или отделни екстремисти с цел да се оказва въздействие върху общественото мнение.

Определението на ООН за тероризъм, прието през 1992 г. е следното: "Метод на систематични насилствени действия, използван от полу- или нелегални групи, личности или държавни представители, с особени криминални или политически цели, при което, за разлика от убийствата, преките потърпевши от насилието не представляват основните му цели".

Пентагонът има свое собствено определение, дефинирано във военните устави. То гласи: “незаконно използване на сила/заплаха за употреба на сила или насилие срещу индивиди или материални ценности с цел да принуди или заплаши правителството или обществото, обикновено за постигане на политически, религиозни или идеологически цели”.

Руският федерален закон за борба с тероризма, приет през 1998 г, дава подробно определение за тероризъм, което гласи: "Насилие или заплаха за използване на такова по отношение на лица или организации, също така унищожаване (повреждане) или заплаха за унищожаване на имущества или материални ценности, създаващи опасност за живота на хора, с цел оказване на въздействие върху властите за вземане на изгодни за терористите решения или удовлетворяване на техни неправомерни имуществени претенции".

Германската служба за защита на конституцията дефинира тероризма по следния начин: "Тероризмът е систематично провеждана дейност в името на политически цели, водена посредством опасни за човешкия живот криминални престъпления или други насилствени действия".

Британската дефиниция за тероризъм гласи: "Използването на насилие за политически цели, посредством всяването на страх в населението или обществото".

Източник : http://www.sigurnost.bravehost.com/teror.html

Къде при Ботев е субнационалната групировка при положение че имаме военна част от четници?
Къде е въздействието върху общественото мнение вследствие временно конфискуване на парахода от военната единица под командването на Ботев?
Единственото налично е че има насилие. Насилие обаче има при всяко военно действие.

И не мога да разбера каква е тази твоя болна амбиция да изкараш Ботев терорист и да плюемш на националните ни герои.
Кеф правиш на талибаните ли,  що ли?

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #77 on: October 14, 2010, 21:15 »

Силвия, изчетох отново написаното от Вас и е вярно, че специално към Вас сигурно попрекалих със саркастичните нотки, но то беше заради нравоучителния Ви тон и самоувереността, с която твърдяхте купища неверни неща.
Не съм имала за цел да ви обиждам, още повече че колкото и да ви е странно, нямам лошо отношение към Вас, напротив.
Що се отнася до ИРА и ЕТА и "аргументацията" Ви там - съжалявам, но не струва. Когато имам време, ще ви отговоря защо, на вас и на г-н Фотакиев, макар че вече ми омръзна да обяснявам очевадни и логични неща.

Госпожо Горчева,

И аз нямам достатъчно време, както и вие, за доста неща.
Ако пък ви прозвучала, впрочем, назидателно - с това примерно, че ви написах, че уважението няма как да съществува едностранно, или, че споменах, не бих писала обиди към съвършено непознати за мен хора, то това беше само ответна реакция. Не знам дали сте забелязала въобще, впрочем, че не го направих веднага. Както и това, че подобни неща не от мен тръгнаха.

Колкото до въпроса за ИРА и Северна Ирландия, предполагам, че смятате, че никога не съм чувала, че този конфликтът има и религиозна страна. За това, че е белязан от силно противостоене католици-протестанти. Не бих казала разбира се, че съм специалист по този конфликт, нищо подобно. Въпреки това има според мен нещо, което го отличава от глобално разпространилите се терористични актове, оправдавани или провокирани от използването на исляма за терористични действия. Това е локален, специфичен конфликт, в основата на който все пак е битката за независимост, за самоопределение; не битката срещу, примерно, развалата и порока на западния свят, в който, ако убиеш който и да било “неверник” (или дори съверник, който не се подчинява на твоето разбиране), това е “оправдана” жертва към Бога, към Аллах (както звучи думата за единствения Бог на арабски). Вие може доста повече да сте занимавала с този конфликт, може и той на вас да ви се вижда подобен или аналогичен като причини и разпространение с т.нар. ислямски тероризъм. Лично според мен, ако може да се търсят подобия, те са само от някаква гледна точка, но като мащаби и последствия от терористичните актове, което се случиха глобално, в много страни по света, в най-различни градове и пр; по отношение на това, че никаква глобална, така да се каже, ИРА няма, слагането на едното и другото – на терористичните актове на ИРА и тези на разни последователи на идеите на Ал Кайда или подобни на нейните, на еднаква плоскост, не е резонно и оправдано.

-----------------------------------
За да не пиша, впрочем, още един постинг, ще си позволя да кажа нещо и за прословутата роля на ДАНС. Съмнявам се, че ДАНС се е отърсила от всичките си политически, икономически или други зависимости. Това е една сравнително нова служба, която, при това, беше свързана неотдавна с публични скандали. Да искаме обаче от българските специални служби да станат изведнъж, за много кратко историческо време, такива като тези в Холандия примерно или друга подобна страна, в която не е имало, като при нас, за някакви си 130 години възстановена държавност три съвършено различни политически и икономически режима; страна, която за твърде кратък исторически период три пъти е започвана, така да се каже, отначало, е не само реално, но и пресилено. Специалните служби в тази страна са горе-долу като всичко останало в нея. Но тези специални служби не са и не могат да бъдат, по закон, и поради съвършено различните политически и пр. обстоятелства, такива като предишните, от една страна. И, от друга, каквито и да са тези служби, няма как нито медиите, нито НПО-тата, нито обществено ангажирани фигури и пр. да вършат точно тяхната работа.
Разбира се тези специални служби, както е във всяка демократична все пак страна, трябва да чувстват реакцията, опозицията на общественото мнение, на гражданското общество и пр. Но тяхната работа си е тяхна работа, няма как, в общи линии, други да я вършат вместо тях. Можем само да се надяваме, в този смисъл, че специалните служби тук ще успеят да еволюират с времето, че ще успеят да се научат по-добре да си вършат работата; както и че интересите на едни или други политици, олигарси или мафиоти, направо казано, няма да им пречат толкова много.

Не бива да забравяме, все пак, от една съвсем друга гледна точка, че специални служби на съвсем различни страни от нашата, специални служби като ЦРУ или МОСАД например, са правили къде по-лоши неща от това, което си позволят сега нашите служби. Защото не само др. Путин примерно организира политически убийство на този или на онзи (или че ДС, с помощта на КГБ организира т.нар. български чадър). Специалните служби на САЩ убиха един от най-харизматичните американски президенти, Кенеди (както и стритите отстранявания или убийства на няколко латиноамерикански държавни ръководители),  а специални служби като МОСАД - колкото си искат водачи на една или друга палестинска групировка.

Лично аз не бих се наела да допусна, че мога да знам с какво точно информация разполага ДАНС по отношение на това има ли или няма, и доколко има реална заплаха от влизане и влияние в страната на едни или други личности или организации, изповядващи идеи, близки до тези на т.нар. ислямски фундаменталисти. Трудно ми е да повярвам, че никаква подобна заплаха няма не заради това, че се съмнявам, че в огромното си мнозинство българските мюсюлмани биха се подвели по подобни идеи, а защото България все пак е страна на кръстопът, страна между т.нар. Изток и Запад, и защото тук живеят значителен брой мюсюлмани. Като страна, която е част от ЕС, и се кани, при това да влиза в Шенген, всеки, който стъпи на нейната територия много лесно може да стигне до коя да е друга страна в този съюз. Светът, освен това, струва ми се, вече е достатъчно свързан, не само заради глобалната икономика или глобалната мрежа, или глобалната публичност днес. По някакъв начин всичко се отразява на всичко, и би трябвало да си даваме сметка, че не живеем на никакъв изолиран от всичко, което се случва около нас, остров.

Offline deniz7

• Senior member
« Reply #78 on: October 14, 2010, 21:26 »
http://bg.fgulen.com/content/view/26/6/                                       Възможно ли е терорът да бъде начин на борба? Какво предвижда ислямът като алтернатива при водене на борба?

Както изтъкнах и пред журналистката Нурие Акман в интервю за в. “Заман”, днес хората не познават исляма. Мюсюлманите трябваше открито да заявят, че в истинския ислям няма терор. Никой не може да убива друг човек. Дори и по време на война нямате право да докосвате невинни хора. Никой не може да даде фетва по този въпрос. Никой не може да става камикадзе. Никой няма право да се обвие с взривове и да влезе сред невинното население. Каквато и вяра да изповядват хората, сред които влиза, това е недопустимо. Дори и по време на война – въпреки че там балансът не може да се осъществи – подобно деяние не е позволено. Ислямът повелява следното: “Не докосвайте децата и отслужващите молитва в църквата.” Това не е казано само в даден период, след което да е забравено, напротив, това се е повтаряло през вековете. Каквото е казал Пророкът ни това е повторил и Хз. Ебу Бекир, каквото той е казал това е повторил и Хз. Юмер, а каквото Хз. Юмер е казал в по-късните периоди са го повтаряли и Салахаддин Аюби, Алпарслан, Кълъчарслан. Същото е казал и Мехмед Завоевателя. Благодарение на това този конгломерат какъвто е Константинопол се превръща в Истанбул. Сиреч нито гърците са сторили нещо на арменците, нито арменците на гърците. Нито пък мюсюлманите са ги притеснили. Кратко време след като Константинопол е бил завладян, хората доброволно са окачили един голям портрет на Завоевателя на стената на патриаршията. Тази постъпка от онова време е учудваща.                                                                                                В историята пише, че по-късно Завоевателя е извикал при себе си патриарха и му предоставил ключовете. Проблемът се крие в това, че днес ислямът не се разбира правилно. Ислямът винаги е бил толерантен към различните идеи и днес това трябва много добре да се осъзнае. С болка искам да отбележа, че някои назадничави ходжи и недозрели мюсюлмани в ислямския свят, нямат друго оръжие освен да тълкуват исляма като религия на крайностите. Те използват това оръжие за да ангажират хората в борба, която обслужва личните им интереси. Ислямът е права религия и правилно трябва да бъде прилагана в живота. В никакъв случай не е правилно да се използват непозволени средства при постигането на целта. Така както целта е правилна и средствата, с които ще бъде постигната също трябва да бъдат правилни. Най-важната цел на един мюсюлманин е да спечели благоволението на Всевишния и да оповести славата Му на света. От тази гледна точка не може да се влезе в Рая, убивайки човек. Не е възможно мюсюлманинът да каже: “Ще убия човек за да вляза в Рая.” Не е възможно да бъде спечелено благоволението на Всевишния, убивайки. Някои се възползват от състоянието на младежи изгубили духовността си, давайки им няколко долара и лекарства и едва ли не ги превръщат в роботи. Тези манипулирани младежи, с които бе злоупотребено, по-късно бяха използвани като убийци в името на някои безумни идеи. Някои искаха да постигнат своите сатанински цели посредством тези експлоатирани младежи. В настояще тази тема е на дневен ред и се дискутира по медиите. Убиването на човек е много страшно деяние. В Свещения Коран пише, че убийството на един човек е равносилно на убийството на цялото човечество. Сиреч от гледна точка на законите в Съдния ден, убийството на един човек е голям грях, равносилен на отричането на Бога. Ако това е същността на религията, то тогава тя трябва да се предава чрез обучението. Нито един човек, който от сърце е приел исляма не може съзнателно да стане терорист. Възможно е терорът, който до днес се приписва на мюсюлманите, да е поведен от някои недоразвити души, в които дълбокият дух на исляма не е проникнал. Терорът, както личи и от самия термин, е сложно явление, следователно не е лесен за анализиране.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #79 on: October 15, 2010, 08:35 »

но да се казва или да се смята, че днешната полиция е като предишната милиция, е невярно, неточно, пресилено.   

Силвия,  когато споменах назидателния ви тон с купища неверни твърдения, имах предвид  началните ви постинги, съдържащи твърдения с назидателен тон, но
за това сметка на това с неверен и/или манипулативен характер.
Горното твърдение визира написания от мен памфлет и е манипулативно. 
Защо ли? Защото аз никъде не твърдя,  че "днешната полиция" буквално се припокрива с "предишната милиция" .

А че правя паралел между тях -  при това добре агрументиран - да, разбира се!
И няма нищо " невярно, неточно, пресилено"...
Но не  е едно и също това, което аз пиша и това, което вие твърдите.
Поради което - именно заради това и други подобни  манипулативни твърдения, изказани с назидателен тон си навлякохте сарказма ми.
Това е просто за протокола - за да не се чудите какво съм имала предвид.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #80 on: October 15, 2010, 08:38 »

Госпожо Горчева,

Ако пък ви прозвучала, впрочем, назидателно - с това примерно, че ви написах, че уважението няма как да съществува едностранно, или, че споменах, не бих писала обиди към съвършено непознати за мен хора, то това беше само ответна реакция. Не знам дали сте забелязала въобще, впрочем, че не го направих веднага. Както и това, че подобни неща не от мен тръгнаха.
Не, не е с това, разбира се. Прочетете отговора ми в предишния постинг, а ако още не разбирате, мога да ви цитирам и други подобни ваши манипулативни твърдения с назидателен тон -  вкл. какъв трябвало да бъде един памфлет.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #81 on: October 15, 2010, 09:12 »

Колкото до въпроса за ИРА и Северна Ирландия, предполагам, че смятате, че никога не съм чувала, че този конфликтът има и религиозна страна. За това, че е белязан от силно противостоене католици-протестанти. Не бих казала разбира се, че съм специалист по този конфликт, нищо подобно. Въпреки това има според мен нещо, което го отличава от глобално разпространилите се терористични актове, оправдавани или провокирани от използването на исляма за терористични действия. Това е локален, специфичен конфликт, в основата на който все пак е битката за независимост, за самоопределение; не битката срещу, примерно, развалата и порока на западния свят, в който, ако убиеш който и да било “неверник” (или дори съверник, който не се подчинява на твоето разбиране), това е “оправдана” жертва към Бога, към Аллах (както звучи думата за единствения Бог на арабски). Вие може доста повече да сте занимавала с този конфликт, може и той на вас да ви се вижда подобен или аналогичен като причини и разпространение с т.нар. ислямски тероризъм. Лично според мен, ако може да се търсят подобия, те са само от някаква гледна точка, но като мащаби и последствия от терористичните актове, което се случиха глобално, в много страни по света, в най-различни градове и пр; по отношение на това, че никаква глобална, така да се каже, ИРА няма, слагането на едното и другото – на терористичните актове на ИРА и тези на разни последователи на идеите на Ал Кайда или подобни на нейните, на еднаква плоскост, не е резонно и оправдано.

-----------------------------------
Скъпа Силвия, Вие помните ли за какво спорим изобщо?
Навремето имах един учител по литература, който ни съветваше като пишем по дадена тема, на всеки 3-4 изречения да поглеждаме заглавието на темата и да си задаваме въпроса: абе аз по темата ли пиша или съм се отнесъл да разказвам за Трифон Зарезан в тема за папуасите.:)
 Ставаше дума за извършена от спецлсужбите на Бъгария акция, която представлява престъпна злоупотреба с власт.
Вие защитихте службите с твърдението, че  можело и да е имало "нещо",  което само великите ни служби си знаели ( но някакси са много свенливи и ги е  срам да ни го кажат и затова въртят и сучат и плещят глупости за радикален ислям и забранена литература - най-официлано при това).
И  в подкрепа на тази ви теза - за "нещото", което само службите си знаели, посочихте, че нямало  било християни-терористи. Аз ви опровергах и ви дадох примери.
Какви били или не били целите, философията и психологията на тоя и оня терорист и кой бил вярващ или невярващ , с нищо не променя факта, че тероризмът не е присъщ само на мюсюлманите, както и факта че  в случая( и не им е за ПЪРВИ ПЪТ!) ДАНС,  МВР и бг прокуратура извършиха престъпна злоупотреба с власт и виновниците за това - и  преките извършители и тези,  които са им наредили трябва да понесат съдебна и административна отговорност за престъпленията си.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #82 on: October 15, 2010, 09:19 »

За да не пиша, впрочем, още един постинг, ще си позволя да кажа нещо и за прословутата роля на ДАНС. Съмнявам се, че ДАНС се е отърсила от всичките си политически, икономически или други зависимости. Това е една сравнително нова служба, която, при това, беше свързана неотдавна с публични скандали. Да искаме обаче от българските специални служби да станат изведнъж, за много кратко историческо време, такива като тези в Холандия примерно ,.(..)  е ...пресилено.

не е пресилено да се иска в страна- член на ЕС службите - особено пък службите за сигурност(!), МВР и  прокуратура да спазват ЗАКОНИТЕ, а не да слугинстват на сульо и пульо, изпълнявайки политическите му поръчки, да извършват произвол и да нарушават правата на гражданите. Никак даже не е пресилено да се иска това от тях!

sirrio

• Guest
« Reply #83 on: October 15, 2010, 09:29 »
ами ако аз и ти не искаме да се бием като "мъже"? Ако светът не иска да се бие , къде да идат горките талибани, освен да тръгнат да се гърмят от мъка по пазари, училища и джамии?

Направо нямам думи. Това е най-голямата простотия, която някога съм чувал в защита на талибаните-терористи. Значи като нямат желание да воюват открито като мъже дай да избиват деца и невинни хора по най-подлия начин (цитирам те: „да се гърмят от мъка по пазари, училища и джамии”). И ти Dilmana намираш това за нормално?!!! Изглежда тотално ти е сбъркана ценностната система за добро и зло и очевидно имаш нужда от помощ, както казват американците.

sirrio

• Guest
« Reply #84 on: October 15, 2010, 09:32 »
Скъпа Силвия, Вие помните ли за какво спорим изобщо?

Dilmana, не се прави на остроумна с такива въпросчета, защото ти спориш поне за две неща едновременно. Май ти трябва да вадиш тефтера и да пишеш.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #85 on: October 15, 2010, 10:15 »
Абре, дорогие друзья, какви са тея излишни кавги, ну пожалуйстья, дали не е по-добре да се разпъне на кръст, тази жена -"Dilmana", че тук си позволява така свободно да изразява различно мнение от другите и отгоре на това всичко в ролята си на жена, вероятно - немюсюлманка или пък атеистка!  ???
Ако, требва, да се направи анкета и гласуване, че то да не вземем така случайно да я обесим, така без да искаме по-погрешка, за тези си свои свободни мнения, та да и се размине така безнаказано разкръстването, за тая изразена аргументска свободия на мнението си !   ;D  :o
Май, че тук всеки можеше да си мисли и изказва по своему - волно и безнаказано, както си му харесва, без това, да носи последствия за бунтовни или терористични заплахи за говорещия човек?  :-X  ::)  ;)
Виж, замерването с интернетски камъни, май е по-демократично от другите талибански наказания за такива непремерени свободни приказки ...  :-[  8)  :)

sirrio

• Guest
« Reply #86 on: October 15, 2010, 10:20 »
А къде е казано,че тероризмът задължително се свързва с политическа цел и има политически мотиви. Чети определението на Глюксман за тероризъм.
Между другото, държавният тероризъм на Русия почти винаги е бил  с цел грабеж. За заграбване и заробване на територии или за удържане на вече заграбеното.

Вместо да се напъваш да ни натрапваш някакви свои теории, схващания и определения за тероризъм, радикален ислямизъм и т.н. по-добре разгледай сайта на великия турски писател и интелектуалец Фетхуллах Гюлен (аз лично страшно много го уважавам), провъзгласен за най-великият мислител на нашето съвремие, от когото може и да научиш нещо истинско и стойностно (не само за исляма и тероризма, а за живота въобще). Това е рядко срещано мъдър и ерудиран човек от който би следвало да се поучим. А ти като/ако се доближиш поне малко до неговото ниво, тогава можеш да ми даваш акъл и да изразяваш мнение по всички въпроси.

P.S.
Ти специално прочети частта "Да обичаш човека" и дано схванеш смисъла, имайки предвид голямата доза жлъч и омраза, които лъхат от постовете ти.

"Терорът категорично не може да се одобри, независимо какви са причините и целите му. Терорът, който заплашва свята ценност каквато е човешкият живот и унищожава обществената сигурност, е варварски акт, който никоя религия, никое разбиране и никое схващане не може да одобри."

М. Фетхуллах Гюлен

http://bg.mfethullahgulen.org/content/view/478/3/

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #87 on: October 15, 2010, 10:23 »
Направо нямам думи. Това е най-голямата простотия, която някога съм чувал в защита на талибаните-терористи. Значи като нямат желание да воюват открито като мъже дай да избиват деца и невинни хора по най-подлия начин цитирам те: „да се гърмят от мъка по пазари, училища и джамии" И ти Dilmana намираш това за нормално?!!!
Изглежда тотално ти е сбъркана ценностната система за добро и зло и очевидно имаш нужда от помощ, както казват американците.

Драги ми Сирио, изглежда "тотално ти е сбъркана" способността за четене и разбиране на написаното и очевидно имаш нужда от помощ, както казваш ти, че казвали американците. ::)

" (цитирам те: „да се гърмят от мъка по пазари, училища и джамии]”). "

цитираш единствено собствената си безпомощност и неспособност да разбираш иронията в нечии думи. ;D

sirrio

• Guest
« Reply #88 on: October 15, 2010, 10:23 »
Абре, дорогие друзья, какви са тея излишни кавги, ну пожалуйстья, дали не е по-добре да се разпъне на кръст, тази жена -"Dilmana", че тук си позволява така свободно да изразява различно мнение от другите и отгоре на това всичко в ролята си на жена, вероятно - немюсюлманка или пък атеистка!  ???
Ако, требва, да се направи анкета и гласуване, че то да не вземем така случайно да я обесим, така без да искаме по-погрешка, за тези си свои свободни мнения, та да и се размине така безнаказано разкръстването, за тая изразена аргументска свободия на мнението си !   ;D  :o
Май, че тук всеки можеше да си мисли и изказва по своему - волно и безнаказано, както си му харесва, без това, да носи последствия за бунтовни или терористични заплахи за говорещия човек?  :-X  ::)  ;)
Виж, замерването с интернетски камъни, май е по-демократично от другите талибански наказания за такива непремерени свободни приказки ...  :-[  8)  :)

EvroPOMAK, Проблемът не е в това, че Dilmana изразява различно мнение, а в това че го натрапва и си позволява да се държи арогантно и надменно.

sirrio

• Guest
« Reply #89 on: October 15, 2010, 10:28 »
каза господин някой, с бай-ганьовско самочувствие.

А твоето самочувствие не е ли бай-ганьовско и с какво се различава от това на PETER?! Това че живееш извън БГ не значи че си се отърсила от бай-баньовщината. Повярвай ми, личи си отдалеч.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42