Author Topic: ДАНСуващи по поръчка  (Read 80367 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline oxyuranus

• Senior member
Ynt: ДАНСуващи по поръчка
« Reply #60 on: October 14, 2010, 14:33 »
"основно до военни цели" и тук-таме... малко цивилни граждани- например, някой параход с деца и жени, самолет с пътници, болница с пациенти или училище с ученици и учители  - но какво е то за благородните цели на "освободителите"?
Иначе по твоята логика и тези, които с оръжие в ръка се борят да освободят териториите от "неверниците" и да ги завземат, не са терористи, а борци за свобода.
Ашколсун!
Дилмана с подобно лепене на етикети от рода:"терорист" може спокойно да достигнете и до хан Аспарух, който е воювал срещу неверници, завзел територии и после те станали изконно български и да продължите през цялата история като лепвате етикети на когото си искате. И понеже честичко апелирате да се чете бих Ви препоръчал да прочетете книгата:" Ботевите четници разказват"-сборник от писма, документи и материали. Ще ви цитирам малки пасажи от нея: "От доклада на видинския Мютесариф до Вилаетското управление в Русе: качилите се на този параход  от Свищовското пристанище кавалерийски каймакам от Министерските войски на Махмуд бей и други няколко пътници, които пътували за Видин , като разбрали , че на парахода се намират бунтовници и като не могли  да понесат оскърбленията им се принудили да слязат в Оряхово" -това е точно "терористично" поведение-превземаш параход и пускаш военен офицер, от армията срещу която смяташ да се биеш да си отиде спокойно. Никой от пътуващите на борда турци не е пострадал-нито мъже, нито жени, нито деца-напротив успокоени са прибират се в каютите си и спрямо тях не е упражнено никакво насилие.Показателно е , че основните въпроси задавани на заловените четници от четата на Ботев са-кой стреля срещу поста на Козлодуй? Кой стреля срещу башибозука и срещу войската  на Милин камък? Няма  никакви сведения за репресии от страна на четата  срещу турското население. Така че етикета "тероризъм" лепнат за Ботев и четниците му  е меко  казано неуместен!

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #61 on: October 14, 2010, 14:41 »

Милата Силвия.  Много калпава защита, ама много.  Защо така? Свършиха ни аргументите, почнахме с каквото намерим под ръка?
Да, атентатът в "Света София" го извършиха християни - например, клисарят какъв  е според Вас?
Я идете да си преговорите българската история , а не да се излагате тук, че ще ви се смеят и децата. Що се  отнася до останалите комуняги - извършители на атентата, те  също са кръстени  християни. Но това няма значение, защото аз дори не твърдя, че са християни, а Ви зададох въпрос: мюсюлмани ли са според вас?
Защото - я си прочетете отново изписаните тук глупости под формата на категорични твърдения и се замислете над това, което приказвате - и вие, и други невежи като вас, които  един път видели по телевизята някакъв терорист с брада, който твърдял, че убивал  уж в името на Алах и заключили, че всички мюсюлмани са терористи.
Казах Ви да  не залягате над папагалското учене наизуст, а да залягате повечко над математиката -  помага.
За начало, започнете със задачи с множества. Ако Ви е трудно, върнете се на действие събиране и изваждане до 100 и обратно, а после минете  на таблицата за умножение.
Например, колко мюсюлмани има по света?
И колко от тях са радикални ислямисти?
А колко от радикалните ислямисти са терористи? Ей такива задачки.
Не се претоварвайте - едно по едно.

И защо така УДОБНО прескачате примера с ЕТА и ИРА? Или не знаете за техните подвизи? И те ли са мюсюлмани?

Силвия,
 Както виждате, аз не съм седнала да се жалвам от агресивния Ви език, оплаквам се само от глупостта Ви.
И това, което сте ми цитирали по-горе  се нарича " ирония" - напълно допустима, впрочем,  в един спор.
Отворете си сега и тълковния реник и си преговорете и значенията на някои думи.
Но първо си решете задачите по математика.  А ако не искате да ви щипят на хорото, не се хващайте ... да спорите.
Хайде, приятна вечер.

Уважаема госпожо Горчева,

На ваше място не бих писала всякакви глупости за човек, когото изобщо не познавам.

Колкото до “агресивния” ми език, грехота е, бих казала, да твърдите, че моят език към вас е бил агресивен, а не вашият към мен.

Какво да ви кажа за ЕТА и ИРА?
Малко късно влизам днес, а вчера влязох само за малко в този форум, толкова време имах. Сега едва ли има смисъл да повтарям това, което друг тук вече е написал. А именно, че ЕТА организира атентати защото искаше отделяне, независимост на “Страната на Баските” от Испания, а ИРА защото не искаше Северна Ирландия да продължи да се управлява от Обединеното Кралство. Нито ЕТА, нито ИРА са организирали атентати в която и да било друга страна по света, нито пък са убивали невинни хора “в името на Бога” където и да е било.

Колкото до това, че атентатът в “Св. Неделя” са участвали и кръстени християни, да участвали са. Не знам обаче дали правите разликата между кръстен и вярващ християнин. Между вярващ примерно в идеите за тържеството на световния комунизъм и свещената борба на пролетариата и искрено вярващ и просветен в християнството човек. Не е достатъчно, въобще не е, колко и да било човек да бъде кръстен в християнството, за да бъде наистина християнин. Нито има гаранция, че който и да било кръстен като дете в тази вяра, няма по-късно да избере друг път, да избере примерно комунистическата идеология, в която разбира се място за никакъв Бог няма. Или пък да продаде за пореден път Христос за някой друг сребърник, пускайки не разбойници, а антихристи в храма.

Колкото до: “Защото - я си прочетете отново изписаните тук глупости под формата на категорични твърдения и се замислете над това, което приказвате - и вие, и други невежи като вас, които  един път видели по телевизята някакъв терорист с брада, който твърдял, че убивал  уж в името на Алах и заключили, че всички мюсюлмани са терористи”,

аз никъде НЕ СЪМ ТВЪРДЯЛА, НИТО МИСЛЯ, че всички мюсюлмани са терористи. Нищо подобно НЕ МИСЛЯ, г-жо Горчева, колкото и изглежда да ви би се искало да е така (за да можете по-лесно и непрекъснато да не наричате глупак и невежа може би). Ако не сте разбрала добре в един или друг момент, в един или друг абзац или постинг, какво точно съм се опитвала да кажа или какво мисля; ако често, също така, налагате собствен контекст на разбиране на едни или други неща, написали в друг контекст, не в този, който на вас ви се е привидял, вината не е само моя.

Може и да ви изглеждам, разбира се, като страшно проста, незнаеща, неинтелигентна. Проблемът обаче едва ли е точно там. Ако във всичко, във всеки нюанс или гледна точка или каквото и да било, мислех точно като вас, вероятно щях да ви се привидя като нещо съвсем различно.

Аз уважавам, впрочем, това, че много неща сте направили в защита на българските мюсюлмани. (И въобще не се радвам, че, както виждам, дискусията междувременно е придобила доста конфронтативен характер.) Мисля, също така, че имате богат и полезен опит в много отношения. Но сте забравили нещо просто може би, но все пак доста съществено. Няма как човек да учи на демократични ценности и взаимно уважение когото и да било, ако по една или друга причина е забравил или неглижира това, че подобни ценности - уважението към другия човек, без значение дали е точно на нашето мнение или не (нали не смятате все пак, че всички трябва да сме задължително и за всичко на едно и също мнение :) ), най-добре се доказва с личния тон, с личен пример.

sirrio

• Guest
« Reply #62 on: October 14, 2010, 15:15 »
Мисля, че е крайно време ръководството на сайта да отправи предупреждение към Dilmana (Даниела Горчева) за непристойния език и обидите, които си позволява към други участници във форума. Или понеже тя е помакиня и почетен член на сайта (при това се води и „редактор”), това й дава право безнаказано да сипе хули и обиди и да дава квалификации на хората така както на нея й изнася!

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #63 on: October 14, 2010, 17:23 »
Мисля, че е крайно време ръководството на сайта да отправи предупреждение към Dilmana (Даниела Горчева) за непристойния език и обидите, които си позволява към други участници във форума. Или понеже тя е помакиня и почетен член на сайта (при това се води и „редактор”), това й дава право безнаказано да сипе хули и обиди и да дава квалификации на хората така както на нея й изнася!

Я да чуем цитат с използван от Даниела Горчева "непристоен" език?
 Или някой не знае значението на думата "непристоен", а и никога в живота си не е отварял тълковен речник в живота си?
Ами да му помогнем тогава.   
"Непристоен" значи безсрамен, неприличен, вулгарен.
Та кога, неуважаеми Сирио,  Даниела Горчева е използвала вулгарен или безсрамен език?
Или някой бърка иронията и сарказма, напълно допустими в една дискусия, с "непристойност"?
Но виж, поведението на въпросния Сирио е ако не непристойно, то не му прави чест.
Колкото за протокола - не съм помакиня, макар че това няма значение.
Живяла съм в Рудозем като дете, понеже родителите ми са били там на работа - майка ми като учителка. Дядовците и бабите ми са от Северна България, а единият ми прадядо- от Одринска Тракия, откъдето родителите му са избягали (той е бил бебе) от "турците"  и са се заселили в Харманли.
Има ли още въпроси и нездраво любопитство у пишман спорещи като Сирио - които като не могат да спорят по същество и захващат да циврят: "моля, другарко, ама Дилмана ме щипе. "
Питай ме сега дали  думата "цивря" е непристойна или  експресивна.
И ме питай каква е разликата между агресивност и експресивност?

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #64 on: October 14, 2010, 17:57 »
Силвия, изчетох отново написаното от Вас и е вярно, че специално към Вас сигурно попрекалих със саркастичните нотки, но то беше заради нравоучителния Ви тон и самоувереността, с която твърдяхте купища неверни неща.
Не съм имала за цел да ви обиждам, още повече че колкото и да ви е странно, нямам лошо отношение към Вас, напротив.
Що се отнася до ИРА и ЕТА и "аргументацията" Ви там - съжалявам, но не струва. Когато имам време, ще ви отговоря защо, на вас и на г-н Фотакиев, макар че вече ми омръзна да обяснявам очевадни и логични неща.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #65 on: October 14, 2010, 18:13 »

Аз пък не виждам непристоен език и някакви обиди.
Лафим си "право куме в очи" , нищо повече.
Но, в крайна сметка, ако казвайки нещо не си обидил никого, значи нищо не си казал. :)

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #66 on: October 14, 2010, 18:16 »
Дилмана с подобно лепене на етикети от рода:"терорист" може спокойно да достигнете и до хан Аспарух, който е воювал срещу неверници, завзел територии и после те станали изконно български и да продължите през цялата история като лепвате етикети на когото си искате. И понеже честичко апелирате да се чете бих Ви препоръчал да прочетете книгата:" Ботевите четници разказват"-сборник от писма, документи и материали. Ще ви цитирам малки пасажи от нея: "От доклада на видинския Мютесариф до Вилаетското управление в Русе: качилите се на този параход  от Свищовското пристанище кавалерийски каймакам от Министерските войски на Махмуд бей и други няколко пътници, които пътували за Видин , като разбрали , че на парахода се намират бунтовници и като не могли  да понесат оскърбленията им се принудили да слязат в Оряхово" -това е точно "терористично" поведение-превземаш параход и пускаш военен офицер, от армията срещу която смяташ да се биеш да си отиде спокойно. Никой от пътуващите на борда турци не е пострадал-нито мъже, нито жени, нито деца-напротив успокоени са прибират се в каютите си и спрямо тях не е упражнено никакво насилие.Показателно е , че основните въпроси задавани на заловените четници от четата на Ботев са-кой стреля срещу поста на Козлодуй? Кой стреля срещу башибозука и срещу войската  на Милин камък? Няма  никакви сведения за репресии от страна на четата  срещу турското население. Така че етикета "тероризъм" лепнат за Ботев и четниците му  е меко  казано неуместен!

И какво сте казали? Едно нищо. Паралелът с хан Аспарух е аболютно неуместен в този случай.
Говорим за тероризъм, не за миграция на племена, допуснати от една империя (Византия) да се заселят в пределите й със задачата да охраняват тази й граница от други орди. 
За Ботевия акт по превземането на парахода не разбрах нито каква ви е тезата, нито каква ви е антитезата,  нито къде ви е аргументацията, че превземането на "Радецки" не е терористичен акт?
Горе съм обяснила като за деца от началното училище  какво се разбира под понятието "тероризъм".
Съзнателна (тоест не случайна, не поради гаф , а съзнателна) употреба на оръжие срещу цивилни граждани.
 Дали има или не убити е без значение, както са и без значение целите на извършителите на акта - били те  и най-благородните.
Насочването на дуло на револвер  срещу цивилно лице е терористичен акт.
Никъде не твърдя, че след слизането от кораба четниците и Ботев са се държали като терористи, та да ми носите вода от 9 кладенеца за неща,които тук не дискутираме.
Говоря за акта по превземането на парахода "Радецки".
Както и да го извъртате , това е безспорен акт на тероризъм - слава Богу, завършил без жертви и осъществен що-годе културно.
Представете си, обаче, че в даден момент на някой на кораба не са му издържали нервите?
Или си представете друго. Група чеченци, отчаяни, че Западът невъзмутимо гледа как Русия  им избива народа, превземат самолета, в който вие пътувате и го насочват към Моксва, където имат за цел да ви оставят на мира. Това акт на тероризъм ли ще или не?

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #67 on: October 14, 2010, 18:25 »
"основно до военни цели" и тук-таме... малко цивилни граждани- например, някой параход с деца и жени, самолет с пътници, болница с пациенти или училище с ученици и учители  - но какво е то за благородните цели на "освободителите"?
Иначе по твоята логика и тези, които с оръжие в ръка се борят да освободят териториите от "неверниците" и да ги завземат, не са терористи, а борци за свобода.
Ашколсун!

Точно така, стига да се прави по военнен способ и да атакуват военни цели няма тероризъм по определението за тероризъм.
Примерно, ако талибаните излязат и се бият като мъже, без да закачат неутралните, то те не са терористи. Но когато се взривяват в джамии, училища и т.н. са най-гнусни терористи.

Това което прави Ботев е временно конфискуване на транспортно средство от военна единица с военни цели. Т.е. четата има знаме, униформи и всички отличителни черти на военна единица е част от сформиращата се българска войска.
Ако направим аналогия сотвличане на самолетите на талибаните, те би трябвало не да се взривяват в небостъргачи, а да приземят някъде и да излязат да се бият с американската армия.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #68 on: October 14, 2010, 18:30 »
Насочването на дуло на револвер  срещу цивилно лице е терористичен акт.

Глупости, че то тогава и всеки грабеж е тероризъм. :)

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #69 on: October 14, 2010, 18:38 »
г-жа Дилмана,
Явно за Вас е належащо да почетете повечко за разликата между религиозният и другите видове тероризъм.
Належащо е вие да прочетете дискусията и да видите за какво спорим. Не спорим за видове тероризъм.
Тероризмът е престъпление без разлика дали е религиозен или  вегетариански. Холандският политик Пим Фортайн бе убит заради изказванията си срещу имигрантите в Холандия не от мюсюлманин от Мароко, а от чист холандец, фанатичен вегетарианец, убивал, както се оказа и преди и неведнъж тероризирал фермери, които гледат животни и птици. Уби го за същото, за което бе убит няколко години по-късно Тео ван Гог - за анти- мюсюлманска реторика. Неговият убиец пък беше религиозен фанатик, роден и израснал в Холандия.
И каква е разликата дали ще ви убие религиозен фанатик или ще ви взриви фанатик -вегетарианец, или борец за национално освобождение?
 Все тероризъм без разлика от целите, които си поставя.
 Единият убивал, понеже искал да спаси исляма, вторият убивал в името на християнството, третият - спасявал езика свещен на своите деди, 4- ят - животните, петият - климата, а 6-ят - хурката на баба си.
Но не разбирам защо се опитвате да отплеснете дискусията в съвсем друга посока. Не водим теологични спорове.
Спорим дали ДАНС, МВР и прокуратура  са извършили престъпни действия с акциите си в Родопите.
Да, извършили са престъпни действия  - и то много сериозни.
 Защото не са имали никакви законни основания да правят обиски и са злоупотребили с власт, защото са създали напрежение и са изпълнявали политически поръчки..

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #70 on: October 14, 2010, 18:44 »
Глупости, че то тогава и всеки грабеж е тероризъм. :)
ако е въоръжен грабеж  - да, тероризъм е. Ето как започна да схващаш.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #71 on: October 14, 2010, 18:46 »
И къде е политическия мотив и политическата цел на въоръжения грабеж?  ;)

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #72 on: October 14, 2010, 18:48 »

Това което прави Ботев е временно конфискуване на транспортно средство от военна единица с военни цели. Т.е. четата има знаме, униформи и всички отличителни черти на военна единица е част от сформиращата се българска войска.
Ако направим аналогия сотвличане на самолетите на талибаните, те би трябвало не да се взривяват в небостъргачи, а да приземят някъде и да излязат да се бият с американската армия.

"временно конфискуване", ама  на параход с живи хора на борда му, които са цивилни.
Никава военна единица и тинтири-минтири.
И никакво значение няма дали терористът е с униформа или без.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #73 on: October 14, 2010, 18:54 »
ето определението за тероризъм на един от най-големите съвременни философи Андре Глюксман:
" Разбира се, терористът има различни униформи и различни лица, но изисква една дефиниция.
Всъщност има спор между две дефиниции и този спор е много стар. Първата дефиниция е тази на Наполеон, тази на Хитлер и тази на Путин, тоест: терорист е този, който вдига оръжие срещу редовната войска, тоест терорист е нередовният, нелегалният. Испанският guerillero в Испанската война срещу Наполеон, или руският партизанин по времето на нападението на Русия от същия Наполеон. Същото се отнася и за селяните, които са се борили срещу немската окупация и в Русия, и в Югославия. Всички те са терористи според тази дефиниция, защото са без униформа и не са разпознати от легална държава. "Терорист е този, който ме атакува по нелегален начин", това е деспотичната, автократичната дефиниция на тероризма. Демократичната дефиниция, тази, която е смислена, е съвсем различна: терорист е този, който използва умишлено въоръжена сила срещу цивилни. Две неща са важни в тази дефиниция, думата "умишлено", защото хора, които използват сила срещу цивилни, има навсякъде и всяка полиция може в даден момент да използва своето оръжие погрешно срещу цивилни, но това се нарича гаф. Също така всяка армия, колкото и справедлива да е нейната кауза, причинява цивилни жертви. Проблемът е дали е нарочно (взимане на заложници) или не, но ако има умишлени мъчения и/или убийства на цивилни, ние сме изправени пред армия, която е терористична. Ако тя е в униформа, толкова по-добре за нея, но това не променя нищо: униформени, които упражняват съзнателно терор, използвайки своето оръжие срещу цивилни жени, деца или невъоръжени възрастни, са терористи и техните униформи и техните официални идеали не променят нищо.
Те могат да упражняват тероризъм в името на своя национализъм, на своя патриотизъм или на своя расизъм или в името на някаква класова борба, или в името на някаква религия - това не променя нищо. Проблемът е в начина на действие, в самото действие. Да се тероризират умишлено и с оръжие невъоръжени хора, това е истинската дефиниция на тероризма , тази, която трябва да бъде припозната от всички демократи, и в такъв случай заключваме, че руската армия в Чечения, както и в Афганистан е една терористична армия."

http://liternet.bg/publish23/m_ivanova/sigurnostta.htm

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #74 on: October 14, 2010, 18:58 »
И къде е политическия мотив и политическата цел на въоръжения грабеж?  ;)
А къде е казано,че тероризмът задължително се свързва с политическа цел и има политически мотиви. Чети определението на Глюксман за тероризъм.
Между другото, държавният тероризъм на Русия почти винаги е бил  с цел грабеж. За заграбване и заробване на територии или за удържане на вече заграбеното.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42