Brato, 6tom nema se kolebaesh ,4e te pitam ne6to:- moga li da stana hristiiann bez da vervam v 4udesa.
Брате,
Отговорът на въпроса ти е много обширен и ще ти отговоря на два пъти!
Първо, ще ти отговоря как се става християнин / В смисъл ще ти посоча само основните неща, защото има и някой специфични неща, които в случая не са от значение /!
...
Кръщението / новорождението/ е най-светлия ден в живота на един християнин и представлява сключване на завет с Бога!
От този момент започва нов живот и службата на Бога. Кръщението е границата между греховното и началото на пълноценен живот в прослава на Бога и задължително условие за влизане в Божието царство!
Йоан 3 глава, стих 5:
5 Исус отговори: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство.Не случайно Исус поръчва на учениците си:
Марк 16 глава, стихове 5 и 16:
5 И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар.
16 Който повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва ще бъде осъден.
Символиката на кръщението е едно повторение на смъртта, погребението и бъзкресението на Исус.Римляни 6 глава, стихове от 3 до 8:
3 Или не знаете, че ние всички, които се кръстихме да участвуваме в Исуса Христа, кръстихме се да участвуваме в смъртта Му?
4 Затова, чрез кръщението ние се погребахме с Него да участвуваме в смърт, тъй щото, както Христос биде възкресен от мъртвите чрез славата на Отца, така и ние да ходим в нов живот.
5 Защото, ако сме се съединили с Него чрез смърт подобна на Неговата, ще се съединим и чрез възкресение подобно на Неговото;
6 като знаем това, че нашето старо естество бе разпнато с Него, за да се унищожи тялото на греха, та да не робуваме вече на греха.
7 Защото, който е умрял, той е оправдан от греха.
8 Но ако сме умрели с Христа, вярваме, че ще и да живеем с Него,За да се кръсти човек са необходимо няколко условия -
силна вяра в Спасителя Исус Христос, познаване на ученията и Божията воля , записани в Библията, покаяния, изповядване и изоставяне на греховете:Матей 28 глава, стихове 19 и 20:
19 Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух,
20 като ги учите да пазят всичко що съм ви заповядал; и ето, Аз съм с вас през, всичките дни до свършека на века. [Амин].Деяния 2 глава, стих 38:
38. А Петър им рече: Покайте се, и всеки от вас нека се кръсти в името Исус Христово за прощение на греховете ви; и ще приемете тоя дар, Светия Дух.Деяния 8 глава, глава 35 до 38:
35 А Филип отвори уста, и като почна от това писание, благовести му Исуса.
36 И като вървяха по пътя дойдоха до една вода; и скопецът каза: Ето вода; какво ми пречи да се кръстя?
37 [И Филип рече: Ако вярваш от все сърце, можеш. А той в отговор каза: Вярвам, че Исус Христос е Син Божий].
38 Тогава заповяда да се спре колесницата; и двамата слязоха във водата, и Филип и скопецът; и кръсти го.Символа на унищожаването на греха, изисква пълно потапяне. Исус е извършил кръщенето си на 30 години във водите на река Йордан.Той не е имал нужда да бъде кръстен, но е настоял да е кръстен от Йоан, за да даде пример на Своите последователи.
Матей 3 глава, стихова 13 до 17:
13 Тогава идва Исус от Галилея на Иордан при Иоана за да се кръсти от него.
14 А Иоан Го възпираше, казвайки: Аз имам нужда да се кръстя от Тебе, и Ти ли идеш при мене?
15 А Исус в отговор му рече: Остави Ме сега, защото така ни е прилично да изпълним всичко що е право. Тогава Иоан го остави.
16 И като се кръсти, Исус веднага излезе от водата; и, ето, отвориха Му се небесата, и видя Божият Дух, че слиза като гълъб и се спускаше на Него;
17 и ето глас от небесата, който казваше: Този е възлюбеният Ми Син, в Когото е Моето благоволение.
Необходимо ли е човек да се бави с кръщението? Едва ли има време за подобно отлагане.
Деяния 22 глава, стих 16
16 И сега защо се бавиш? Стани, кръсти се и се умий от греховете си, и призови Неговото име.
И още...
В християнството е допустимо човек да премине през кръщение два пъти!
Например, ако е променил вярата си, едно кръщение ще премахне този грях от него!
...
Брате, мисля, че то отговорих на поставения въпрос.
А сега ще ти отговоря на въпроса и според религията ислям, в следващия си пост.