Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 594886 times)

0 Members and 14 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1380 on: December 04, 2011, 17:06 »
,или името българи е сборно от местното сборно Пелсги(белги,бълги,т.е. траки) ;D ;D ;D    ами то нещо май че е по-близко до белгийци вместо булгари или хунгари ;D

На арабски език турци = етрак - значи според теб трябва да e....етрак = траки = турци  ;D ;D ;D ;D ;D ;D :D :D
Ей Расате ( наблюдател) голяма ти е фантазията ама с фантазия наука не става па като гледам никой не ти се връзва :D :D :D ;D ;D ;D

Сюбиги тъмни са ти дверите на историята,доста тъмни. ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Запитал ли си се какви са турците,руснаците,прусите,французите и пр.-дали турците имат нещо общо с тюрките,французите с франките,руснаците с русите,румънците с римляните, и пр.

Отговори си какви са французите,белгийците,прусите,унгарците,руснаците и ще стигнеш  до истината.Особено за кралство Белгия-федерация между Валония(френско говорящи) и Фламандия,създадено след Наполеон.Белгийците са нация,но не и народност.

Поздрави.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #1381 on: December 04, 2011, 17:09 »
Rasate не ми помагаш брат не ми помагаш в доста трудно положение съм......
Намирам се в Истамбул срещу мен е Deniz Kulesi манзарата е страхотна хапвах си Iskender
и ето ги тези приказливи сервитйори попитаха ме от каде идвам казах им че от България
питатме какво е това Българин от кое племе произлизат аз затова питам но не се получи
намесиха се и други туристи и те незнаят нищо за българите абе целият хотел питахме...
А сега преминах на баклава с туркиш кофе страхотно е препоръчвам го на всеки ...
Та ако можиш да ми кажиш няма да е лошо дори да е и лъжа но аз не мога да лъжа затова кажи ти грехът да е на теб.

Ибрахиме отговори им ,че българите са най старият народ в Европа и няма да излъжеш,а след това попитай тях-те от кое племе са?! ;)
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Поздрави

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1382 on: December 04, 2011, 18:16 »

Неподозирано пътешествие из османска България

Ако живеете в София, няма начин да не сте минавали покрай църквата "Свети седмочисленици". Но дали знаете, че красивият храм всъщност е започнал съществуването си като джамия?

Вероятно сте забелязали останките зад Военния клуб. Неотдавна те бяха грижливо консервирани и до тях беше поставен надпис, че тук са били турски казарми.

Това, че черквата "Св. Семочисленици" е била джамия, не е никаква новина, поне за онези жители на града, които са се интересували или се интересуват от история или от архитектура. Защото храмът е бил построен от един много известен за времето си архитект - Коджа Синан (1489-1587 г.). За това, че черквата е била джамия, и как е била построена може да се прочете, впрочем, включително и на сайта на самия храм" - http://www.svsedmochislenitsi.com/bg/about/.

Колкото до останките зад Военния клуб - не знам дали останките са от турски казарми, или от времето, когато сегашната Национална художествена галерия е била княжески, и после царски дворец (т.е. от времето на Царство България), но този, впрочем доста скромен дворец, е построен на основите на конак.

Подобни примери не са прецедент.

Един от най-известните от тях е константинополската "Св. София", един много красив и величествен храм, към която по-късно са построени минарета, а през ХХ в. става музей. "Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София“ в продължение на хилядолетие, до построяването на Севилската катедрала през 1520 г., е най-голямата църква в света. Смятана за най-яркия образец на византийската архитектура, тя оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха." (Из http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F_(%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB))

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1383 on: December 04, 2011, 18:55 »
Благодаря за припомнянето на някои факти! Определено е бил рядко начетен човек! За Константин Кирил говоря. Цялото му слово в Диспута е казано в рима...."...Когато бог е сътворил земята, не рало, не имот, език един е дал на идния народ..." Къде е цялото слово от Диспута всъщност? Никога не съм го чел. ..А не може да не съществува защото то е протоколирано и се пази в архивите на Ватикана?
   Аз друго визирах. Винаги съм се замислял как са били претопени останалите езици като този на романизираните траки, например? И днес сме свидетели на подобни процеси - езикът, който една централна власт налага принуждава хората постепенно да изоставят собствения, заради бизнес и кариера в обществото.

Всъщност, диспут във връзка с триезичната догма има и във Венеция, а и на други места.

"В 867 г., на път за Константинопол, за да получат указанията на новия василевс Василий I, просветителите за пореден път се сблъскват със защитниците на триезичната догма, но вече на територията на империята във Венеция, тогава византийски екзархат. Тук Константин Философ оборва в открит диспут духовниците от Фриулската марка, подкрепящи триезичната догма и защитава правото на славяните да имат имат богослужение на родния си език." (Из Уикипедия.)

А в Рим първоначално Константин Философ, нареклият се по-късно Кирил (Кирил е монашеското му име) е добре приет. Той заняса в Рим мощи на християнски светец, открити в Херсон, мощите на св. Климент І (който струва ми се е бил римски папа), и даже става съветник на папа Адриан ІІ, който признава правото да се случи освен на гръцки и латински, и на славянски език. Но това не трае дълго, съпротивата така или иначе остава. И след смъртта на Кирил лека полека и глаголицата, и брат му Методий, и техните ученици, са изтикани от ареала, така да се каже, на западната християнска църква. Както и от Великоморавия. Поради което, впрочем, чехи, словаци, поляци и пр., освен, че пишат на латиница, не свързват въобще своята книжовна история с глаголицата или с кирилицата, с нито една от двете славянски графични системи, създадени от св. Кирил и Методий, едната, и от техния близък ученик, св. Климент Охридски, другата.  (Кирилица разбира се е била кръстена така в чест на учителя на Климент - Константин-Кирил).

Не знам, впрочем, откъде точно е цитирания от теб израз, но

относно диспута във Венеция има пасаж в известното "Пространно житие на св. Кирил", написано от Климент Охридски.

"Живот на нашия блажен учител Константин Философ, първия наставник на славянския народ

[...]

[Във Венеция: прение с триезичниците]. Когато Философът беше във Венеция, епископи, попове и черноризци налетяха на него като врани на сокол и повдигнаха триезичната ерес, говорейки:

- Човече, кажи ни как тъй ти сега си създал книги на славяните и ги поучаваш? Тях не е изнамерил по-рано никой друг: и нито апостолите, нито римският папа, нито Григорий Богослов, нито Йероним, нито Августин? Ние знаем само три езика, с които е достойно да славим Бога в книгите: еврейския, гръцкия и латинския.

Философът им отговори:

- Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички ? Също тъй и слънцето не свети ли на всички ? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена - да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, Бога за безсилен ли смятате, та Той не може да даде (всичко това), или за завистлив, та не желае ? Че ние познаваме много народи, които разбират книги и които славят Бога, всеки със свой език. Известни са следните: арменци, перси, авазги, ивери, сугди, готи, авари, тирси, хазари, араби, египтяни, сирийци и много други."

(Цитатът разбира се е по превода на житието от старобългарски и, освен това, е доста известен цитат.)

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1384 on: December 04, 2011, 19:54 »
Ибрахиме отговори им ,че българите са най старият народ в Европа и няма да излъжеш,а след това попитай тях-те от кое племе са?! ;)
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Поздрави

Ибрахиме, отговори им че булгарите са вся и всё па белким кандисат. За Rasate ти гарантирам язека. Кажи им че в БГ няма печенези, кумани, турци, помаци, татари, авари ,влахи, македонци, траки, пеласги,  мизи, гърци, гагаузи, османци,германци, франци пр. Те ша та анладисат. ;D ;D ;D :D

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1385 on: December 04, 2011, 20:06 »
 subigi kurt абе аз не разбрах какви са били и те незнаят казват че са били тяхни......а сега са комшии.
Но мие интересно ако този въпрос се зададе в България дали ще намеря отговор аз лично се съмнявам.
Освен ако не попадна на Расате да ме метне нещо.....

Offline Mariana

• Forum fan
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1386 on: December 04, 2011, 20:35 »
Ибрахиме, отговори им че булгарите са вся и всё па белким кандисат.

По отношение на т.нар. прабългари (т.нар., за да се различават от народа, който се образува след създаването на Дунавска България) може би историците трябва още да се поровят и като съгласуват между себе си хипотези и проучвания, да го представят и на по-широката публика, която може да се обърква от многото хипотези. А когато непрофесионалисти (и аз съм такъв, впрочем, не съм историк) цитират и четат най-различни източници с различни наименования на еди кой си хронист или писар на еди кой си император, те също може да се объркат - понеже всички тези хронисти от доста отдалечени от нас времена не са разпомагали с толкова много информация и възможност да сравняват на наименованията, които едни народи са давали на други, които наименования често не са съвпадани с наименованията, които последните са имали сами за себе си и пр.  (Каквито възможности са се появили доста по-късно, в доста по-близко до нашето време, и ги има сега.)

Във всеки случай нещата никак не са прости. А другата беда е, че собствените източници - т.е. това, което българска средновековна държава, основана по тези земи е оставила като извори за собствената си историческа памет, е разпиляно, изчезнало, недостатъчно. Поне по отношение на за времето преди Аспарух да основе тази държава на Дунав, но и не само.  Дори един основен източник, т.нар. Именник на българските канове или князе, е препис, намерен в някакъв сборник от руски учен през ХVІІІ век, ако не ме лъже паметта. Но ако вмеме предвид дори само този, запазил все пак понякакъв начин, макар и чрез преписи, писмен паметник, ще видим, че тези българи, т.нар. пра, са наричали себе си с това название. И държавите - или поне три от тях - са наричали с това име - България. Както и да са ги наричат тук, на Балканския полуостров, византийските хронисти примерно, те самите едва ли са се интересували много от това. А за онези, които са основали държава на Волга, други хронисти и пътешественици, арабски примерно, като ибн Фадлан, са използвали същото название.

Споменатите по-горе три държави са т.нар. Стара Велика България, т.нар. Волжска България, както и тази, която Аспарух основава на Дунав. Във всяка от тези държави населението не се е състояло само от т.нар. прабългари (по-късно, за удобство от историците, както вече споменах, т.нар. с представка "пра"), имало е етническа и племенна пъстрота. Но те са били държавнотворният фактор, имали са опита и знанието да създават и ръководят държави, имали са своите аристократични родове, създавали династии и т.н. (Известно е, че Аспарух, или Исперих, Испор, Еесперих - каквито варианти на това име се срещат в различни източници - е бил от рода Дуло.)

Колкото до езика на древните българи, той разбира се не е бил като този на славяните. Но и  днешният, както и в средновековният варинат на българския език на народа, образувал се с доста значително славянско участие по тези земи (и не само славянско разбира се), има някакво не само лексикално (т.е. някакъв брой останали и до ден днешен думи) влияние от езика, на който са говорили Аспарух, Кубер, Котраг и пр.

Така или иначе, каквито и точно да са били древните българи, каквато и да е била точна картината на населението, когато се основава Дунавска България, и както и да се формира по-късно езикът и етногенезата на народа, наричащ се с името български, преди завладяването на полуострова от Османската империя не е имало въобще наименование помаци например и това е известно. Това наименование се свързва не с етнически произход, а с приемане на исляма, на религиозно вероизповедание. А ако помаците са били примерно печенези, кумани или не знам какви други - каквито версии съм срещала - те просто нямаше да говорят и да съчиняват песните си на български. (Имам предвид тук разбира се езикът, който под давление на славяните надделява в средновековна България, и който има литературна, книжовна форма.  Езикът на древните българи за съжаление няма такава - ако имаше, вероятно щяхме да знаем доста повече за тях.)

Ако не славянски наречия, диалекти и пр. са се говорили от по-голямата част от населението в тази държава - ако се е говорил повече, масово, езикът на Кубрат/Курт/ и Аспарух - то езикът на древните българи щеше да е вероятно и този, който щеше да остане. И той щеше да развие литературна, книжовна история. Във всеки не той, а създаденият на основата на славянски говори български език, е развит, писан и говорен достатъчно преди започването на османския период; той е и този, който се е запазил пет века, по времето на империята. Този е езикът, който единствено може да се нарече майчин не само за българите, но и за помаците. Просто се е установил, развил,  запазил доста преди да се появи самато название помаци.

Дали това название обозначава население - имащо преди дали християнска, дали еретическа спрямо християнстовото, т.е. богомилска, дали езическа вяра - е отделен и спорен въпрос. То се появява като локално название за общности от хора, приели исляма след идването на Османската империя. Това население при идването на империята не е говорило на езика на разни по-малки етнически групи, които изчезват по някое време, претопяват се като отделна идентичност - като кумани или печенеги и пр. Ако е било така - ако е било етнически и езиково различно от онези, които не приемат исляма по времето на империята - от това щяха да са останали все някакви естествени следи.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1387 on: December 04, 2011, 23:26 »
Госпожа Mariana принуждаваш ме да ти целуна ръката
не случаино ви казвам да не се одалечавате много от тук
за разлика от други съфорумци винаги изчерпателна
изкрена и достоина имено от това имаме нужда.

Но  до ден днешен съществуващата история и малките деца знаят че е скалъпена.
Това го опровергават и самите Българи някой от който твои приятели.
Като апелират за някакви пет лъжи а според мен педстотин и пет.
А за новата сами се опровергаваш като казваш че....
като извори за собствената си историческа памет, е разпиляно, изчезнало, недостатъчно.
Тогава как ще се пише тя и от кого какви извори и источници ще се ползват.
Днес научих че името на България е била Турска дума за това какво ще кажете.
България, която Аспарух основава на Дунав доста хора това го отричат
защото няма доказателства и защото е бил хан България от хан лие основана.
Расъждавате по ПОМАШКИЯТ език и  следи следите бяха доста грижовно заличени защо ли....

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #1388 on: December 04, 2011, 23:40 »
Тези дни по един от каналите на "Discovery channel", май излъчиха някакъв документален филм част за историята на Европа и Балканите където подробно описаха нашествията на персите през 7 - 8 в. по направление Констатинопол - подножието на Родопите за завземане на Солун, та май, че точно през това време нашите по-стари Помаци (Траките) са направили срещи, опознаване, първоначално приемане на исляма и други подобни неща, където постоянно се спори тук - кога, как и защо Помаците са станали Помаци, но е ясно, че молко повече трябва да се опознават и чуждите източници за по-старата история на Балканите и по конкретно на Помашките райони, ако някой иска съвсем точно да разбере - какви, защо и нещо ново за онези най-стари Помаци!  ::)
А, иначе за сегашните Помаци, които са се определили за Помаци, това едва ли е най-важно, а и то все някога може да има значение, когато имат повече време и повеча пара, да правят тези независими проучвания, но и това време може да дойде, ако до тогава местните шовинисти съвсем не ги "възродят" и не им заличат всичко различно от съзнанието което им е набивала в главите комунистическата панславянистична измислена история.  8) :) ;)

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #1389 on: December 04, 2011, 23:50 »

Всъщност, диспут във връзка с триезичната догма има и във Венеция, а и на други места.

"В 867 г., на път за Константинопол, за да получат указанията на новия василевс Василий I, просветителите за пореден път се сблъскват със защитниците на триезичната догма, но вече на територията на империята във Венеция, тогава византийски екзархат. Тук Константин Философ оборва в открит диспут духовниците от Фриулската марка, подкрепящи триезичната догма и защитава правото на славяните да имат имат богослужение на родния си език." (Из Уикипедия.)

Разпитвал съм италианци и всички там се отнасят с особена почит към името на Канстантин-Кирил. В Сан Клементе съм влизал и мога да кажа, че е забележителна църква. Имах време и същия ден отидох да видя  Санта Мария Дел Маджоре заради капелата Сфорца, която Микеланджело е проектирал. Там пък разбрах, че една от картините горе се отнася точно до церемонията, в която папа Адриан II посреща Кирил и брат му Методий.
......"Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, дето затваряте царството небесно пред човеците: защото вие не влязвате, та не оставяте да влязат в него, които искат да влязат.".........
   Явно е един от най-надарените умове на епохата, а същевременно и млад. Бил е едва 40 годишен по това време. Ползата на Ватикана тогава също е била голяма защото той не е прекарал малко време в града. Проповядвал е в много църкви и си представям какъв интерес е имало към него от гражданите на Рим. Винаги съм смятал, че точно заради тази му известност папата е настоявал да не бъде отнасян обратно във Византия, а да бъде погребан там. Въобще, славянското племе е извадило голям късмет, че точно този мъж се заема с тяхната защита.

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #1390 on: December 05, 2011, 08:26 »
Ибрахим и приятели,разберете на края че историята(българска),не е скълъпена.Различни историци търсят извори и поради това са различни мнения.Нови открития архиологични променят,или дописват нови страници.Единственно изтъкване на славяните е преувиличено.Всяка история е писана за своя народ.Вашите приятели примълчават факти които знае цял свят.Българските историци имат византийски или руски извори.През това време български неприятели.Разбирете също че названието помаци са създали българи и никъде преди 16в.няма да го намерите.Византийци,турци и русяни са правели всичко да няма български извори.През вашата империя от мраморите на Плиска са правили вар.Ненавиждате всички които не са мусюлмани а искате толиранция.За вас всичко българско е за подигравка.Ще напиша на славянски,отпирдолете се дурни от България.Вие пишете на туски и затова аз на братски език.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1391 on: December 05, 2011, 10:22 »
Господин  daczo приеми и от мен и приятели най сърдечни поздрави
и едно да знаеш от мен по толерантен народ от нас ПОМАЦИТЕ няма.
Давам ти пример допуснат си тук и да си ти кажа доста от постерите
не мога да ти ги чета ама та търпим и ти даваме гласност нали.
Но това със историята не съм съгласен тук ще я критикуваме
и оспорваме тогава се ражда истината не винаги вашето е право.
За това аз имам няколко въпроса въпреки че не намирам нито един отговор.

-1 Чакам някой да ми докаже, чрез документи, че българите са били на Балканите ПРЕДИ четвърти век.
-2  И че траките са били българи.
-3 Защо самите траки не са са наричали Българи?”
-4 Каде в източниците има представено грандиозното преминаване на народ през Дунава и как един монголоиз забива копие насред Римската   империя и извиква "Тук ще е България!"
-5 От кога почва да се говори за етноси и кога Българите обособяват етнос

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #1392 on: December 05, 2011, 13:49 »
Господин  daczo приеми и от мен и приятели най сърдечни поздрави
и едно да знаеш от мен по толерантен народ от нас ПОМАЦИТЕ няма.
Давам ти пример допуснат си тук и да си ти кажа доста от постерите
не мога да ти ги чета ама та търпим и ти даваме гласност нали.
Но това със историята не съм съгласен тук ще я критикуваме
и оспорваме тогава се ражда истината не винаги вашето е право.
За това аз имам няколко въпроса въпреки че не намирам нито един отговор.

-1 Чакам някой да ми докаже, чрез документи, че българите са били на Балканите ПРЕДИ четвърти век.
-2  И че траките са били българи.
-3 Защо самите траки не са са наричали Българи?”
-4 Каде в източниците има представено грандиозното преминаване на народ през Дунава и как един монголоиз забива копие насред Римската   империя и извиква "Тук ще е България!"
-5 От кога почва да се говори за етноси и кога Българите обособяват етнос

Ibrahim-е, ти що така мойто момче все искаш безплатно да се обслужиш? Мързи те да четеш и задаваш 65 въпроса?
   Не е откритие, че булгарите са ирански народи. За това е писано много или поне достатъчно. Съветвам теб, пък и всички с подобни въпроси да не търсят единствено текстове по темата, а да разгледат всички останали потвърждения, произхождащи от археология, бит и култура. Това вече го писах на някого. Ако само разгледате видовете гривни типични за булгарите ще разберете, че те нямат нищо общо нито с тюрки, нито с хазари или пък монголи. Глинените им съдове също говорят за това. Толкова за булгарите!
   За българи става въпрос едва от времето, когато се основава Българска държава и под този знаменател са всички, които я съставляват. Така че въпрос като "Кои са българите" е буквално излишен, камо ли спорен.
  Какво е помак? Помак е обобщаващо понятие на българи приели вярата на завоевателя но не по-рано от 1673 г. Точно поради неголемия период ние все още помним какво и как се е случвало по време на помохамеданчването. Помаци са много хора от различни краища на България. Всички те имат свои диалекти, което пък изключва наличието на понятие като "помашки" език защото дискриминира останалите. Самото име не съществува в ранните источници, а се появява при един доклад на Джеймс Баучер пред английската кралица. Защо го е казал и какво е имал като основа никой не знае. Поне аз не знам.
Това е краткото факсимиле на аго Фита по въпроса!......Една молба - пищете грамотно и не правете помаците за срам.

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #1393 on: December 05, 2011, 14:06 »
 Ибрахим благодаря,на твоите питания вече е отговорено.Точен отговор за хиляди години няма.Народ се образува от дошли и заварини племина.Българите създават държава от тракийски(мизи,гети, и др.), славянски и пра-български.Фита збито и ясно отговаря.

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #1394 on: December 05, 2011, 20:14 »
Интересно ми е защо мостът както твърдиш няма пътно платно от плочи, а е от ситни речни камъни?
Има си платно от плочи и напълно запазен римски път на запад посока дженевра около 6 километра.
http://vbox7.com/play:85fb902a