Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 594884 times)

0 Members and 17 Guests are viewing this topic.

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1365 on: December 04, 2011, 00:24 »
Първо на първо ,ти не знаеш какво приказваш,второ на второ не каза кой е Трендафил ефелов или ерелов,трето на трето не каза дали наистина Султана е дошъл на лов или са го поканили по някакъв друг повод да го духа и той.И четвърто на четвърто ,ако обичаш не се изтъквай какъв си мюсюлманин,защото изтъкването говори точно за обратното,и не е важно кому пука за нам,важно е на нам за кого пука.И нема за какво да те разстройваме ,яж си свинския колак и и си бъди пак благ,аго ли си ,благо ли си,Фита.

Ей tersid, тебе какво ти пречи свинското? Аз обичам главно телешко, но свинско ям поне веднъж седмично! Това притеснява ли те? На добър мюсюлманин ли ми се правиш?
Я сега по първо, та второ, та трето...та и четвърто!?!!...
1. Аз винаги знам какво приказвам.
2. Не аз трябва да кажа кой е Т. Кефелов, а аз питам момчето кой е тоя човек.
3. Никой не е канил султана! Не е било нужно след като той се е разпореждал с всичко и всички. Бил е запален ловджия и е прекарвал цялата си време в лов. В Доспат е престоял 6-8 месеца, а Великия везир оттам е управлявал империята. Построил си е сарай и баня по този повод, които днес не съществуват. Той е помохамеданчил пра-пра дядо ти и всичко наоколо....за кеф и за сигурност.
4. ...и "четвърто", културата ми не позволява да се изтъквам като какъвто и да е мюсюлманин защото светът е пълен с хора и те за щастие са различни. Разбирам религията като начин на общуване, а не себедоказване.
Ти що не спиш  бе...в Бг не е ли късничко за форуми по това време?

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1366 on: December 04, 2011, 01:08 »
 БАЛКАНСКИЯТ ПРОИЗХОД НА БЪЛГАРИТЕ
Думи на най-известният популяризатор на "памирската теза" за произхода на българите:
"Хипотезита за балканския произход на прабългарите намира поддръжка и от Петър Добрев. Той пише следното:
“Съгласно една доста разпространена във Византия традиция на българите ... се е гледало като на народ,
 произлизащ от древното тракийско племе бриги или фриги. Преки сведения за това е оставил Димитрий Хоматиан.”

БЪЛГАРИТЕ НА БАЛКАНИТЕ ПРЕДИ 4 ВЕК
Касиодор (6 век, римски историк) пише, че Българите са стар мизийски или илирийски народ.
Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен историк на готския крал Теодорих) също посочва, че българите са стар мизийски или илирийски народ.
Омир нарича мизите "коньодоячи", които се хранели с конско мляко. А като описва извънредната храброст на българите Енодий пише, че що се отнася до храненето, за тях е било достатъчно пиенето на конско мляко.Българите са наричани мизи

Древните гръцки летописци обичат да наричат едно и също население с различни имена - мизи, скити, илири, хуни, българи, траки пеласги и пр. С тези имена означават българите. Това се доказва от различните разкази за едно и също събитие на различни хронисти - често там където едни говорят за мизи и скити, други ги наричат хуни и българи. Това описва и доказва д-р Ганчо Ценов - професор по древна история от Берлинския университет. / Книгите на Г. Ценов
Любопитно е, че Йоан Малала, писал между 528 и 540 г., разказвайки за едно и също събитие, употребява на едно място “хуни и българи”, на друго “хуни и готи”, а на трето “готи и скити”. Освен че Малала отлично е знаел българите (още през 540 година), чрез него можем да се обяснява терминологичната главоблъсканица: веднъж в дадено събитие се споменават по-общите прозвища на народите, а друг път се уточнява кои точно племена на тези народи са участвали в събитието.

Траки" не е име на етнос, а гръцка обидна дума - нарицателно - означава "варвари, неелини". Никога не е имало народ, който да нарича себе си "траки". Както няма народ "гяури". Това са над 80 сродни народности, които гърците наричат събирателно "траки".

Сега не разбирам кой са Българите -1  бриги или фриги. -2 "коньодоячи" -3  мизи, скити, илири, хуни, българи, траки пеласги и пр. -4  хуни и българи -5 “готи и скити”-6 Траки" не е име на етнос, а гръцка обидна дума - нарицателно - означава "варвари, неелини".
Моля ви се някой да ми помогне Какво е това Българин моля ви се.

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #1367 on: December 04, 2011, 10:19 »
"През 2011 г. малцина знаят, че десетките "римски" мостове в страната са всъщност османски"

Кои точно мостове? Посочи един обявен за Римски/тракийски/, да е османски за да го изследваме! Има с начина за датиране, а ако датирането се оспорва в Лондон има независими анализатори!
Аго Фита, пиши си по темата и не объщай внимание, няма как всички да ни уйдисват на щуротията! :)
За Кемеров мост:
В местността “Дженевра” на 12 км. от с. Борино се намира римския мост „Кемера”. Той е едноарков, граден от ломени камъни и спойка от бял хоросан. Части от лицевата зидария и ъглите на хубаво извитата арка са оформени с добре обработени камъни. Настлан е с настилка от дребен речен камък. Дължината на моста е 32,40 м , а ширината - 3,60м. Висок е 6 метра. Той е част от трасето на големия римски път, свързващ Филипополис през Родопите с Никопулис ад Нестум (Неврокоп).

Сам си помогни, има купища литература и научни форуми! А и темата не е Българите!

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #1368 on: December 04, 2011, 12:52 »
Думи на най-известният популяризатор на "памирската теза" за произхода на българите:
"Хипотезита за балканския произход на прабългарите намира поддръжка и от Петър Добрев. Той пише следното:
“Съгласно една доста разпространена във Византия традиция на българите ... се е гледало като на народ,
 произлизащ от древното тракийско племе бриги или фриги. Преки сведения за това е оставил Димитрий Хоматиан.”

БЪЛГАРИТЕ НА БАЛКАНИТЕ ПРЕДИ 4 ВЕК
Касиодор (6 век, римски историк) пише, че Българите са стар мизийски или илирийски народ.
Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен историк на готския крал Теодорих) също посочва, че българите са стар мизийски или илирийски народ.
Омир нарича мизите "коньодоячи", които се хранели с конско мляко. А като описва извънредната храброст на българите Енодий пише, че що се отнася до храненето, за тях е било достатъчно пиенето на конско мляко.Българите са наричани мизи

Древните гръцки летописци обичат да наричат едно и също население с различни имена - мизи, скити, илири, хуни, българи, траки пеласги и пр. С тези имена означават българите. Това се доказва от различните разкази за едно и също събитие на различни хронисти - често там където едни говорят за мизи и скити, други ги наричат хуни и българи. Това описва и доказва д-р Ганчо Ценов - професор по древна история от Берлинския университет. / Книгите на Г. Ценов
Любопитно е, че Йоан Малала, писал между 528 и 540 г., разказвайки за едно и също събитие, употребява на едно място “хуни и българи”, на друго “хуни и готи”, а на трето “готи и скити”. Освен че Малала отлично е знаел българите (още през 540 година), чрез него можем да се обяснява терминологичната главоблъсканица: веднъж в дадено събитие се споменават по-общите прозвища на народите, а друг път се уточнява кои точно племена на тези народи са участвали в събитието.

Траки" не е име на етнос, а гръцка обидна дума - нарицателно - означава "варвари, неелини". Никога не е имало народ, който да нарича себе си "траки". Както няма народ "гяури". Това са над 80 сродни народности, които гърците наричат събирателно "траки".

Сега не разбирам кой са Българите -1  бриги или фриги. -2 "коньодоячи" -3  мизи, скити, илири, хуни, българи, траки пеласги и пр. -4  хуни и българи -5 “готи и скити”-6 Траки" не е име на етнос, а гръцка обидна дума - нарицателно - означава "варвари, неелини".

Ибрахим 65- според автохтонистите гръцкото име траки е равно на местното българи.Т.е. мизите,скитите,илирите,медите,бесите и пр. са отделните племена на един народ,а той е българи(пеласги).

В темата на автохтонистите може и да има доза истина.

Има и хибридна автохтоно-иранска теза в която е заложено,че в Понтика след разбиването на Децебал и завземането на Дакия-става обединение на траките(пеласги-белаги-белги-бълги) и сарматите (арите-асите,ясите) в един народ Бълг-ари. ;) и.т.н,и т.н.

Аз защитавам тезата,че съвременният термин славяни = траки(пеласги),поради това,че изведнъж на Балканите без предизвестие даки,гети,мизи, трибалти без предизвестие измират и нещеш ли на тяхно място се появяват съвсем новичките славяни.А от къде идват славяните.Ако приемем ортодоксалната теория-задавали ли смеси въпроса за техният демографски потенциал в конкуренция със местните народи.

А защо игнорираме източниците,които свързват сърбите с трибалтите,българите с мизите,скитите,хуните или славяните.Защо пренебрегваме тези източници,които ни описват ареалът на Българите-Тесалия,Дардания,Двата Епира,Мизия-а някъде и Тракия.

Поздрави.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1369 on: December 04, 2011, 13:12 »

Пропуснали са иранците. ;D :D ;) Българите са булгаро-хуни  ''коньодоячи'' пиещи ''къмъз'' средноазиатско монголо-турско питие приготвено от кобилешко мляко, Според византийските хронисти техните войници били много маневрени и успешни защото издържали на дълги походи благодарение на конското месо което се изпичало под седлата на конете им. Имали опашки по обръснатите им глави характерно за някои тюркски племена в Средна Азия. В някои Помашки раёни на местен език българите ги наричат бъгаре или кауре. Българите се отличават предимно с това че са по-мургави в сравнение с местните родопчани които предимно са светлокоси.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #1370 on: December 04, 2011, 13:54 »
Пропуснали са иранците. ;D :D ;) Българите са булгаро-хуни  ''коньодоячи'' пиещи ''къмъз'' средноазиатско монголо-турско питие приготвено от кобилешко мляко, Според византийските хронисти техните войници били много маневрени и успешни защото издържали на дълги походи благодарение на конското месо което се изпичало под седлата на конете им. Имали опашки по обръснатите им глави характерно за някои тюркски племена в Средна Азия. В някои Помашки раёни на местен език българите ги наричат бъгаре или кауре. Българите се отличават предимно с това че са по-мургави в сравнение с местните родопчани които предимно са светлокоси.

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Перчемът или чомбасът е характерен за българите,казаците,полските шляхтичи и пр.-На различни места се нарича по различен начин.Т.е. всички които имат този обичай май са доста русички ;D  ;D ;D ;D ;D ;D

Казаци пишат писмо до Султана:

Измъчвани българи.

Чомбасът(перчемът) е характерен за някой райони в България до Освобождението.Дори и сред мюсюлманското население.

А за бъгарете-направо ме уби-на всички диалекти от западното наречие звукът "Л" се пропуска-Българи-Бъгаре-Бугаре и оттук с името Бугри в цяла Западна Европа са известни и българите и носителите на българската религия- богомилите. ;D ;)

А за мургавостта-ай стига бе-май не ти е известно разположението на расовите и под расовите типове.
А сега виж,къде са разположени под расовите типове и от къде произлизат.

На всякъде през средновековието във всички литографии българите са светлокоси и бели,В цялото народно творчество-българите са бели-за разлика от турците да кажем.

Български Народни Песни - Бела съм бела, юначе

РАДО МАРИ БЕЛА РАДО -Виевска Фолклорна Група !
Поздрави.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1371 on: December 04, 2011, 14:03 »
Rasate до сега преброих 29 Племена които са били Българи
такова нещо няма в света не искам да му наричам името че ще ме истрият но ми помогни
 искам да зная от кое племе са Българите моляти се....

И престани с тези карикатури и рисунки от тях има хиляди....

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #1372 on: December 04, 2011, 14:13 »
"Еничарин тъгува за дома си" -българска народна песен

Що ми се белее,
 белее-люлее,
 белее-люлее отвъд
 през бял Дунав?
 Дали са лебеде,
 или са снегове,
 дали са снегове,
 или са дъждове?
 Да биха лебеде,
 прехвъркнали биха;
 да биха снегове,
 стопили се биха;
 да биха дъждове,
 оттекли се биха
 за два, за три деня,
 за неделя, за две.
 Не бяха лебеде,
 не бяха снегове,
 не бяха ледове,
 не бяха дъждове,
 най ми цар кондисал,
 цар с голяма войска -
 бели еничари.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #1373 on: December 04, 2011, 14:25 »
Rasate до сега преброих 29 Племена които са били Българи
такова нещо няма в света не искам да му наричам името че ще ме истрият но ми помогни
 искам да зная от кое племе са Българите моляти се....

И престани с тези карикатури и рисунки от тях има хиляди....

Отговорът не е еднозначен в зависимост от тезите името Българи или е сборно на тракийските племена-т.е. местният вариант на името траки,по късно известни като славяните,или е било местното име на балканските мизи,Името "МИЗИ" е дадено от имп. Домициан,или името българи е сборно от местното сборно Пелсги(белги,бълги,т.е. траки) и сборното име Арии(сборно за сармати,анти,яси,хунори-т.е-ирани)-т.е. БЪЛГ-АРИ

С две думи -или Траки=българи,или мизи=българи,или бълги=траки,аланосармати=арии,обединени в една държава-бълги+арии=българи.
Поздрави

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #1374 on: December 04, 2011, 14:43 »
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mysia_map_ancient_community.jpg
interesno ne6to za мизи=българи.  :)

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1375 on: December 04, 2011, 15:15 »
 Rasate не ми помагаш брат не ми помагаш в доста трудно положение съм......
Намирам се в Истамбул срещу мен е Deniz Kulesi манзарата е страхотна хапвах си Iskender
и ето ги тези приказливи сервитйори попитаха ме от каде идвам казах им че от България
питатме какво е това Българин от кое племе произлизат аз затова питам но не се получи
намесиха се и други туристи и те незнаят нищо за българите абе целият хотел питахме...
А сега преминах на баклава с туркиш кофе страхотно е препоръчвам го на всеки ...
Та ако можиш да ми кажиш няма да е лошо дори да е и лъжа но аз не мога да лъжа затова кажи ти грехът да е на теб.

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #1376 on: December 04, 2011, 15:33 »
Rasate не ми помагаш брат не ми помагаш в доста трудно положение съм......
Намирам се в Истамбул срещу мен е Deniz Kulesi манзарата е страхотна хапвах си Iskender
и ето ги тези приказливи сервитйори попитаха ме от каде идвам казах им че от България
питатме какво е това Българин от кое племе произлизат аз затова питам но не се получи
намесиха се и други туристи и те незнаят нищо за българите абе целият хотел питахме...
А сега преминах на баклава с туркиш кофе страхотно е препоръчвам го на всеки ...
Та ако можиш да ми кажиш няма да е лошо дори да е и лъжа но аз не мога да лъжа затова кажи ти грехът да е на теб.

А, бе ibrahime....пък и 65!...Ти мойто момче си само за реклама на Goodyear. Демек - гумена глава. Всяка мисъл в такава повърхност просто отскача. Остани си момче там на "турско кофе" и не се връщай в Бг защото явно не ти е родина. Мога ли да те питам на какъв език ги разпитва тези туристи в хотела? Може пък и те да са били нашенци като "приказливите сервитьори"?

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #1377 on: December 04, 2011, 15:52 »
"През 2011 г. малцина знаят, че десетките "римски" мостове в страната са всъщност османски"

Аго Фита, пиши си по темата и не объщай внимание, няма как всички да ни уйдисват на щуротията! :)
За Кемеров мост:
В местността “Дженевра” на 12 км. от с. Борино се намира римския мост „Кемера”. Той е едноарков, граден от ломени камъни и спойка от бял хоросан. Части от лицевата зидария и ъглите на хубаво извитата арка са оформени с добре обработени камъни. Настлан е с настилка от дребен речен камък. Дължината на моста е 32,40 м , а ширината - 3,60м. Висок е 6 метра. Той е част от трасето на големия римски път, свързващ Филипополис през Родопите с Никопулис ад Нестум (Неврокоп).
Вологез, извинявам се! Аз няма как да познавам микротопонимията и просто реших, че "Кемеров" е мостът, който е на пътя Доспат-Борино, до самото шосе. Това, което показваш е съвсем друг мост. Наистина е внушително съоръжение! Интересно ми е защо мостът както твърдиш няма пътно платно от плочи, а е от ситни речни камъни? Ситни речни камъни се използват предимно за пълнежът между двата зидани парапета на моста. Ако някога ти попаднат снимки на платното ще се радвам да ги видя!

Момче, малцина знаят, че няма мост построен от турчин. Мацина знаят също, че това е архитектура на мостовете от Византийската империя, които се откриват на някои места и в днешна Турция - старата област Витиния. И защо само "малцина знаят"? - ами защото на останалите просто не им пука.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1378 on: December 04, 2011, 15:56 »
Отговорът не е еднозначен в зависимост от тезите името Българи или е сборно на тракийските племена-т.е. местният вариант на името траки,по късно известни като славяните,или е било местното име на балканските мизи,Името "МИЗИ" е дадено от имп. Домициан,или името българи е сборно от местното сборно Пелсги(белги,бълги,т.е. траки) и сборното име Арии(сборно за сармати,анти,яси,хунори-т.е-ирани)-т.е. БЪЛГ-АРИ

С две думи -или Траки=българи,или мизи=българи,или бълги=траки,аланосармати=арии,обединени в една държава-бълги+арии=българи.
Поздрави

,или името българи е сборно от местното сборно Пелсги(белги,бълги,т.е. траки) ;D ;D ;D    ами то нещо май че е по-близко до белгийци вместо булгари или хунгари ;D

На арабски език турци = етрак - значи според теб трябва да e....етрак = траки = турци  ;D ;D ;D ;D ;D ;D :D :D
Ей Расате ( наблюдател) голяма ти е фантазията ама с фантазия наука не става па като гледам никой не ти се връзва :D :D :D ;D ;D ;D

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #1379 on: December 04, 2011, 16:55 »
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mysia_map_ancient_community.jpg
interesno ne6to za мизи=българи.  :)

Не се прави на ощипано девойче-знаеш за кои мизи става на въпрос-не тези в Мала Азия,произхождащи от гетите,а за тези които Домициан нарича мизи,поради храбростта им.