Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 595071 times)

0 Members and 17 Guests are viewing this topic.

Offline Jack

• Avarage member
  • Животът е кратък, наслаждавайте му се!
Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1335 on: December 03, 2011, 13:50 »
Някои хора май са забравили да си пият хапчетата...

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
« Reply #1336 on: December 03, 2011, 14:29 »
Na koya terapiya si ti denes?

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #1337 on: December 03, 2011, 15:22 »
Jack

* Животът е кратък, наслаждавайте му се!
    *

« Yanıtla #1336 : Bugün, 13:50 »

JACK ne6to

go  e
JEGNALO

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #1338 on: December 03, 2011, 15:30 »
Тук сме си от време оно! Виж ДНК изследванията, 42% тракиийски и 10 % славянски гени. Как так 4-ти/5-ти век бесите са приемали християнството, а 6-ти век са изчезнали! При все това, че били  страшно свободолюбиви и големи войни?

За ДНК-изследвания не мога да коментирам,не съм вещ в тази област.Но има значение как са правени,къде,колко народ е изследван и още доста други условности.В противен случай се изкривява картината.
  А относно това къде са изчезнали бесите?В рамките настотина години много неща могат да се случат.Допустимо е след приемането на християнството лека-полека една част да се е претопила и от беси да са се преименували на римляни  ;)
 Да не говорим,че през 5-и  век са останали много малко.Защото през 11 г.пр.н.е. са били разбити и ликвидирани напълно.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1339 on: December 03, 2011, 15:31 »
Марияна престанете да дълбаете в бездънната яма, нали ти казах какво толкова тайно сме си казали...
Ето и нещо друго което искам да кажа относно заглавието на темата:
Като заключение за времето което съм прекарал в този сайт ще напиша няколко думи. Ще започна със самото начало. След регистрирането си, дойдох с цел да издиря историята и произхода на помаците. Обръщах се към различни източници, към различни версии и хипотези. Бях отворен за всякакви теории, за арабски произход, кумански, печенежшки, турски, тракийски и т.н. Мисля, че най-приемливата и истинска теория е тази, която ще се опитам да я предам в следващите редове.. Причината за това са думите на турският професор по история Ортайлъ, който се изказа относно произхода на помаците. Нали все искахме да чуем мнение на независим източник нямащ български произход?!
 Аз съм човек на истината и съм отворен за нея. Не искам да има баламосване или прикриване на исторически дадености и събития.
 Нека започна така: Давам пример с едно заличено помашко село от картата на света - село Витово (ист. регион Чеч, дн. Гърция). Извадка от османски регистри:
/В откъс от подробен регистър за ленни владения в Западните Родопи и Серско, датиран между 1498 и 1502 година, са изброени главите на домакинства в селото, както и продукцията му. Витово е регистрирано като село с 41 немюсюлмански домакинства, 7 неженени немюсюлмани и 2 неженени мюсюлмани. В съкратен регистър на тимари, зиамети и хасове в ливата Паша от 1519 година село Витово (Витова) е вписано както следва - мюсюлмани: 5 домакинства; немюсюлмани: 56 домакинства, неженени - 10, вдовици - 11/

Регистрите са подобни за целият Чеч, предполагам и други помашки райони. Тук виждаме, че в края на 15 и началото на 16 век в това село има 41 немюсюлмански домакинства. Ако предположим че всяко домакинство се е състояло от по средно 5 члена, излиза че населението е било около 205-210 души немюсюлмани. Чак през 18 век в регистрите това село фигурира като изцяло мюсюлманско. Това според вас какво означава? Време разделно ли? Аз твърдо се съмнявам. То е очевидно, че процесът на приемане на исляма е протекъл в продължението на 1-2 века, а не светкавично както го описват българските историци. Този голям период от време свидетелства, че Исляма е приет доброволно без огън и меч и без принуда. И това не е само за това село, а за всички помашки селища в България. До тук ясно е, че помаците не са насила заставени да приемат Исляма.

Второто нещо което мъти главите ни е дали предците ни са били християни или някакви други?...  В регистрите, новоприелите исляма са записвани с името Абдуллах, а останалите са регистрирани като "немюсюлмани", въпросът сега е дали тези "немюсюлмани" са били християни или просто езичници?
Логичният отговор според мен е, че в по-голямата си маса помаците са били езичници, а ако е имало християни то те са били в по-малък брой и не са били много религиозни (очевидно, щом избрали исляма за своя религия). Или иначе казано били са християни само на думи. Но силно държа на тезата, че в по-голямата си част помаците са били езичници или еретици. 
По въпроса дали са били българи или не... хмм какво да кажем. Все пак по това време промяната на границите е било ежедневие, преди османското нашествие помаците са били граждани ту на България ту на Византия... Обаче помаците са говорили славянски език а не гръцки. Т.е. възможно е да са се идентифицирали като българи, но защо пък не и само като словени? Никой не може да каже със сигурност. Както сега има малцинства в държавите, така и помаците може да са се чувствали като малцинство в държавата в която са живеели. Все пак са били еретици, гонени от църквата. Това може би е спомогнало да се разграничат от останалата славянска група, определяща се за българи.  Или с други думи, както сега, така и преди помаците може да са били черната овца в кошарата  ;)

Другото нещо, което ни интересува е от къде е дошло това име - помаци. Според мен тука няма място за спор. Били сме ратаи, помагачи. Помачи=помаци. Теорията с помъчени тука не върви, защото както казахме е ясно че насилствено ислямизиране не е имало.

За така обсъжданата тема относно Помашкият език, отговорът е един - такова езиково чудо няма. Примерите и доказателствата са много и всеки разумно мислещ ги знае.

И да обобщя. Помаците са мюсюлмани от 15-16 век, а не от времето на Ал. Македонски както някои си мислят  ;)  Местно население са славяни 100% . (не казвам българи, защото истински българи на балканският полуостров през това време не е имало). Преди да приемат исляма помаците са били езичници или еретици. И накрая да припомним относно езика на помаците - е па ясно, говорят на различни български диалекти.

В заключение ще кажа, че независимо от многото исторически събития къде ясни къде забулени, то истината е една. Помаците съществуват и на този момент 21 век заявявам, че са един народ, можещ само да се гордее със себе си. Факт е, че ние съществуваме и се идентифицираме, като помаци. Не ме интересува дали предците ми са били християни или евреи. Това е въпрос на който няма човек на земята който да даде правилен отговор. Не ме интересува дали предците ми някога са се наричали болгари или словени.
 Аз дори ще кажа, че сме един от "богоизбраните" народи, защото всевишният е отредил да приемем исляма и да встъпим в правият път! Така с приемането на исляма предците са ни завещали ИСТИНАТА, вместо заблудата!

Това исках да ви кажа, драги съфорумци. Това са моите лични размишления и разсъждения относно помаците.  Може би мнозина ще ме упрекнат но за мен това е истината, без лъжливи примеси в нея.
За мен всичко е останало в миналото. Обръщам вече глава напред и гледам към бъдещето. 
За последен път дискутирам темата относно произхода на помаците.

Kaplan  до някъде имаш право-но е само до някъде.
 В сайта забелязвам една основна грешка-за помаци се споменават само родопчани,а това не е така.

От друга страна за религията Каплан много грешиш-за османската администрация всички християни също са били не мюсюлмани,за това според източниците от Османско време няма как да гадаем за религията преди исляма.
За тази религия можем да гадаемпо източници от преди Османската империя,а те са красноречиви в Родопите във владенията на Алекси-Слав- населението е било християнско-православни,павликяни и богомили.Богомилите освен ,че са населявали Родопите,са населявали и Балкана.За павликянската ерес говорят не само източниците,но и редица български павликянски общности с корен от Родопите намиращи се днес зад граница-основно в Румъния,Унгария и Моравия.Българското самосъзнание на тези общности е силно,макар и една част да са загубили българският си език(Моравия,Трансилвания).

От друга страна все известно е,че богомилите са били изключително с българско самосъзнание,макар,че не всички са били етнически българи-за това говорят източниците за албигойците(бугрите или българите)-местата,където са живеели катарите в Испания са свързани с етноимето Булгар.От друга страна например за българско етническо самоосъзнаване на бошняците говори един арменски източник от 18 век.

Знаем,че религията в миналото се е бъркала с етносът(както някъде и в съвремието) и е определяла някаква принадлежност.Затова съм сигурен,че до исляма населението в Родопите е било със силно българско само осъзнаване-от една страна поради религията-богомилството(българската религия),като противовес на православието(гръцката религия),от друга страна като език.Разцветът на богомилството е именно по времето на когато сме били под византийска власт-богомилската ерес е именно съпротивата на българите срещу погърчената византийска власт и църква.

Единствено исляма допринася за моделиране на самоосъзнаването като различни от българите,както това прави и православието след премахването на Охридската архиепископия-много българи се погърчват.

Поздрави

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #1340 on: December 03, 2011, 15:43 »
Бъркаш, Дженевра(дженевриз), Слънчева поляна, беглика, калето Камен Проход са били населени. Бил съм на всяко едно от тия места и съм запознат с разкопките, които са провеждани.  Наскоро при оран за сеене на овес за диви свине между Голям Беглик и Сърница разкриха тракийско селище от 4-5 век, пълно е с грънци може да си посъбереш! :)  Ако те интересуват мога да те заведа!

Благодаря за поканата. С удоволствие бих отишъл стига да ми остане време. Коя археология работи там - питам за да видя в кои известия ще публикуват работата? Имаш ли също представа дали има останки от античен път от Беглика към Сърница и района на запад от нея? Все някъде ще трябва да е останало трасе от пътя, ако това на Беглика е било средноголямо селище.
   Все пак имай в предвид това, което ти казах за картата от Бостън. Там племената са така подредени, че отговарят точно на описанието на похода на Ксеркс за разлика от всички останали подобни сведения. Тя е някакъв римски препис на гръцка карта. Жалко, че не е публикувана. Тези от САТО са много особено сдружение и трудно се мъкне информация от тях. Даже сайт не поддържат.
А да те питам, знаеш ли къде във вашия край се намира тази местност Орфенското за която се твърди, че е единствения топоним свързан с името на Орфей? В кой район като място се намира това?

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #1341 on: December 03, 2011, 15:52 »
  Е,в задачата се пита:Дали българският език е създаден на базата на езика,на който все още говорят помаците-славянски диалект,или славянският диалект на помаците е част от българския език?

Според мен е първото.Което ще рече,че българският език е произлязъл от помашкия ;D

Тук грешиш-да започнем от източниците-кои са славяните-Според Мокса,Ибн Фадлан-това са българите,трябва да сме завзети,че това нещо да се промени от московският двор,анексирал преди това руското име.Кои са славянските книги-ами това са българските книги.Старобългарският език е бил единственият език признат и от Изтока и от Запада.На този език са творили руските князе в Киев,сръбските жупани и Крале  след Неманя,богомилите,охридските и киевските архиепископи и търновските и печките патриарси,Старобългарският език се използва от всички манастири в българските,сръбските,босненските,влашките,молдовските,руските,украинските земи както и няколко манастира в Хърватско.

Макар,че това се променя след Петър 1 с неговите реформи в църквата,писмеността и езикът.Петър създава съвременният църковнославянски език,писменост и православие.Не случайно има няколко въстания в цяла Русия срещу тези реформи,а бежанците от тях се заселват тук(староверците)

Поздрави

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #1342 on: December 03, 2011, 16:01 »
   Наистина Борис не е живял по времето на покръстване на бесите.Но Много добре знаеш какво съм казал,не се прави на умряла лисица.
Между другото-бесите също вече на са били тук по времето на Борис I.И територията им е била извън границите на Българското царство.

Не мисля-има едни източници  „Маламирова летопис“, житието на Григорий Декаполит,които ни казват нещо друго.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1343 on: December 03, 2011, 17:53 »
- Богомилството е мултиетническо религиозно движение, дошло не от българите а от Мала Азия/днешна Турция/ даже и от по на югоизток. Българите са скочили от Тангрианството във византийската вяра - Ортодокс. Богомилите са били ерес, със статут на небългари,невизантийци, Некатолици, изобщо еретици , които са били подложени на физическо истребление - горене на глада както са го правили Инквизицията , ККК , КГБ,ГРУ, ГЕСТАПО. Днешните великобългарски расисти се опитвате да вмените на помаците че дори албигойците, катарите са българи. Това ако го кажеш в някой босненски форум ще те изритат като парцал.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #1344 on: December 03, 2011, 17:56 »
- Богомилството е мултиетническо религиозно движение, дошло не от българите а от Мала Азия/днешна Турция/ даже и от по на югоизток. Българите са скочили от Тангрианството във византийската вяра - Ортодокс. Богомилите са били ерес, със статут на небългари,невизантийци, Некатолици, изобщо еретици , които са били подложени на физическо истребление - горене на глада както са го правили Инквизицията , ККК , КГБ,ГРУ, ГЕСТАПО. Днешните великобългарски расисти се опитвате да вмените на помаците че дори албигойците, катарите са българи. Това ако го кажеш в някой босненски форум ще те изритат като парцал.

Ибрахимчо, откъде го преписа това, какиното?

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1345 on: December 03, 2011, 18:01 »
Не ти ли хареса но майче сме наборе затова не ми се ядоиствай а ме опровергай
 и не ме подценявай за разлика от някой си зная да чета и на други езици.....

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1346 on: December 03, 2011, 18:02 »

И без т'ва напускам форума. Нека мястото ми бъде заето от умни личности, които да "просветляват" помаците. Нека малко по малко, този форум добие исканият от вас културен и научен облик. 
 Хайде по живо по здраво...

Човек трябва да има повече вяра, Kaplan.

Вяра в това, че си струва да не бяга човек при първото срещнато противоречие с едно или друго, в което е решил безприкословно да вярва.

А тази по-спокойна вяра, или по-точно увереност, се постига, когато е минал през достатъчно препъни-камъни на противоречията.

И културата впрочем, никому не е попречила.
Тя пречи само ако не е точно това, а нещо друго.

Не бягай оттук; аз съм тази, която и да би искала, няма това време, за да влиза често.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1347 on: December 03, 2011, 18:43 »
Svetlina-ка моя въпреки че някой те нарича гробна тъмнина
ако някой го каже това на мен малеее незнам .....................
Но ти за мен си една светлинка потънала в мрака на национализма
загубила себе си във вечното ние вие и най вече аз АЗ АЗ АЗ
Госпожице XXXXX XXXXXXXX специялно тази темата мие любима но гледам че истината те заболя.
Ако не го докажиш от каде съм го преписал за мен ще останеш една.............................................................................

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1348 on: December 03, 2011, 18:49 »

Поздрави на дамата!
Марианче, хубаво е това, което разясняваш. Така трябва да е станало. Струва ми се обаче, че трябва да е било взето държавно решение от стратегически характер. Аз не си представям, че само защото Кирил и Методий написали кирилица, поради липса на друга възможност българите решили да пишат на това писмо. Главна роля е изиграло според мен обстоятелството, че огромна част от славяните е населявала Византия - района та Халкидики и Тесалия, та даже Пелопонес. Стратегия прозира в това нещо. Траките пък били мразени и игнорирани защото те смятали българи и славяни за натрапници. В крайна сметка този език е ползваният при писане и четене на църковни текстове и е спомогнал за асимилацията на разнородното население.

Разбира се, че е имало стратегия, държавно решение от стратегически характер.
Ако не беше новата азбука (съобразена впрочем, със спецификата на славянските наречия, със звуци като ж, ч, ш и пр., характерни за нея и нехарактерни за езици и наречия от други езикови групи), приемайки от Византия християнството, и идването на духовници оттам, които разбира се са проповядвали, служели и пр. на гръцки, Борис І би рискувал Византийската империя да приобщи/заличи по-лесно неговата държава.

Но има и една друга причина, за която също си струва да се спомене.

Учениците на св. Кирил и Методий идват тук от запад, от Великоморавия (заемаща части от днешна Чехия, Словакия, Унгария и др.), откъдето са били изгонени, както е известно. Тогава, а именно през ІХ век, нито Чехия е имало като наименование на държава, нито Словакия, нито Сърбия даже примерно, но не това е важното. Важното в случая е, че по това време за западните християни (част от които са били и са със славянски произход), и най-вече за техните епископи, проповядването и служенето на разбираем за хората език е било вид ерес едва ли не. Затова минават още няколко века, преди да се случи първия превод на Библията на немски примерно, след като започва т.нар. Реформация в Католическата църква. 

Климент, Сава, Наум, Горазд, Ангеларий и пр. - т.е. учениците на Кирил и Методий, намират през ІХ век прием и условия да развият делото на учителите си в тогавашната българска държава. Тук те не само, че не са гонени, но са били подпомагани в това да създават книжовни школи, да обучават на четно и писмо, на разбираем за обикновените хора език, да сътворяват от наличната славянска лексика и нови думи, ако щеш, да разработват т.е. книжовната форма на езика и възможностите му да предава по-сложни понятия, послания и пр.

Кирил, впрочем, умира в Рим, където е и погребан. Там той спорил с тамошните епископи във връзка със съществуващата тогава т.нар. триезична догма, заключаваща се в това, че на Създателя може да се случи само на три езика - еврейски, гръцки и латински. Той бил много начетен за времето си човек и вероятно свише надарен. Може би ги е убедил, а може и да са го намразили някои затова, че не са могли да го оборят :).  Бил е на около 40 години и почива сред кратко боледуване при последната си мисия, която е именно в Рим. (Дали не са му "помогнали" тайно, така да се каже, за това, един Бог знае...) И след смъртта му брат му Методий доста тегоби прекарва, и доста преследвания. Както впрочем, и някои от най-близките им ученици.

А триезичната догма, от която тогавашните епископи на западните християни не са били готови така или иначе да се откажат през ІХ век, продължава на практика за католиците още няколко века.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #1349 on: December 03, 2011, 18:54 »
Svetlina-ка моя въпреки че някой те нарича гробна тъмнина
ако някой го каже това на мен малеее незнам .....................
Но ти за мен си една светлинка потънала в мрака на национализма

Ибрахиме65, както винаги не ме разбираш: имах предвид стила на съобщението си, ама ти нали едно си знаеш, едно си баеш! Манихейството, душко, се е появило в Мала Азия, защото там населението е било християнско в епохата, за която приказваш - нямало е и помен от твоята любима страна. В основата му е била философията на Августин, ако си чувал за този философ, но този път пречупен през християнската гледна точка, Ибрахим65.
Няма нужда да ни изпращаш в Босна да питаме, защото във всички пътеводители за тази страна пише, че са намерени гробове на Богомили. Даже ги показват като исторически забележителности.
Затова ти казвам и на тебе - вместо да си губиш времето и да крещиш като запалянковците по стадионите  - чети от сайта.

И спазвай правилата на форума, ако си способен да спазваш нещо.  8)