Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 595080 times)

0 Members and 16 Guests are viewing this topic.

Offline Mariana

• Forum fan
Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1305 on: December 02, 2011, 21:02 »
Марияна престанете да дълбаете в бездънната яма, нали ти казах какво толкова тайно сме си казали...
Ето и нещо друго което искам да кажа относно заглавието на темата:
Като заключение за времето което съм прекарал в този сайт ще напиша няколко думи. Ще започна със самото начало. След регистрирането си, дойдох с цел да издиря историята и произхода на помаците. Обръщах се към различни източници, към различни версии и хипотези. Бях отворен за всякакви теории, за арабски произход, кумански, печенежшки, турски, тракийски и т.н. Мисля, че най-приемливата и истинска теория е тази, която ще се опитам да я предам в следващите редове.. Причината за това са думите на турският професор по история Ортайлъ, който се изказа относно произхода на помаците. Нали все искахме да чуем мнение на независим източник нямащ български произход?!
 Аз съм човек на истината и съм отворен за нея. Не искам да има баламосване или прикриване на исторически дадености и събития.
 Нека започна така: Давам пример с едно заличено помашко село от картата на света - село Витово (ист. регион Чеч, дн. Гърция). Извадка от османски регистри:
/В откъс от подробен регистър за ленни владения в Западните Родопи и Серско, датиран между 1498 и 1502 година, са изброени главите на домакинства в селото, както и продукцията му. Витово е регистрирано като село с 41 немюсюлмански домакинства, 7 неженени немюсюлмани и 2 неженени мюсюлмани. В съкратен регистър на тимари, зиамети и хасове в ливата Паша от 1519 година село Витово (Витова) е вписано както следва - мюсюлмани: 5 домакинства; немюсюлмани: 56 домакинства, неженени - 10, вдовици - 11/

Регистрите са подобни за целият Чеч, предполагам и други помашки райони. Тук виждаме, че в края на 15 и началото на 16 век в това село има 41 немюсюлмански домакинства. Ако предположим че всяко домакинство се е състояло от по средно 5 члена, излиза че населението е било около 205-210 души немюсюлмани. Чак през 18 век в регистрите това село фигурира като изцяло мюсюлманско. Това според вас какво означава? Време разделно ли? Аз твърдо се съмнявам. То е очевидно, че процесът на приемане на исляма е протекъл в продължението на 1-2 века, а не светкавично както го описват българските историци. Този голям период от време свидетелства, че Исляма е приет доброволно без огън и меч и без принуда. И това не е само за това село, а за всички помашки селища в България. До тук ясно е, че помаците не са насила заставени да приемат Исляма.

Второто нещо което мъти главите ни е дали предците ни са били християни или някакви други?...  В регистрите, новоприелите исляма са записвани с името Абдуллах, а останалите са регистрирани като "немюсюлмани", въпросът сега е дали тези "немюсюлмани" са били християни или просто езичници?
Логичният отговор според мен е, че в по-голямата си маса помаците са били езичници, а ако е имало християни то те са били в по-малък брой и не са били много религиозни (очевидно, щом избрали исляма за своя религия). Или иначе казано били са християни само на думи. Но силно държа на тезата, че в по-голямата си част помаците са били езичници или еретици. 
По въпроса дали са били българи или не... хмм какво да кажем. Все пак по това време промяната на границите е било ежедневие, преди османското нашествие помаците са били граждани ту на България ту на Византия... Обаче помаците са говорили славянски език а не гръцки. Т.е. възможно е да са се идентифицирали като българи, но защо пък не и само като словени? Никой не може да каже със сигурност. Както сега има малцинства в държавите, така и помаците може да са се чувствали като малцинство в държавата в която са живеели. Все пак са били еретици, гонени от църквата. Това може би е спомогнало да се разграничат от останалата славянска група, определяща се за българи.  Или с други думи, както сега, така и преди помаците може да са били черната овца в кошарата  ;)

Другото нещо, което ни интересува е от къде е дошло това име - помаци. Според мен тука няма място за спор. Били сме ратаи, помагачи. Помачи=помаци. Теорията с помъчени тука не върви, защото както казахме е ясно че насилствено ислямизиране не е имало.

За така обсъжданата тема относно Помашкият език, отговорът е един - такова езиково чудо няма. Примерите и доказателствата са много и всеки разумно мислещ ги знае.

И да обобщя. Помаците са мюсюлмани от 15-16 век, а не от времето на Ал. Македонски както някои си мислят  ;)  Местно население са славяни 100% . (не казвам българи, защото истински българи на балканският полуостров през това време не е имало). Преди да приемат исляма помаците са били езичници или еретици. И накрая да припомним относно езика на помаците - е па ясно, говорят на различни български диалекти.

В заключение ще кажа, че независимо от многото исторически събития къде ясни къде забулени, то истината е една. Помаците съществуват и на този момент 21 век заявявам, че са един народ, можещ само да се гордее със себе си. Факт е, че ние съществуваме и се идентифицираме, като помаци. Не ме интересува дали предците ми са били християни или евреи. Това е въпрос на който няма човек на земята който да даде правилен отговор. Не ме интересува дали предците ми някога са се наричали болгари или словени.
 Аз дори ще кажа, че сме един от "богоизбраните" народи, защото всевишният е отредил да приемем исляма и да встъпим в правият път! Така с приемането на исляма предците са ни завещали ИСТИНАТА, вместо заблудата!

Това исках да ви кажа, драги съфорумци. Това са моите лични размишления и разсъждения относно помаците.  Може би мнозина ще ме упрекнат но за мен това е истината, без лъжливи примеси в нея.
За мен всичко е останало в миналото. Обръщам вече глава напред и гледам към бъдещето. 
За последен път дискутирам темата относно произхода на помаците.

Драги ми Kaplan,

Аз бях написала за разликата между диалект/диалекти и език,
а ти ме пращаш при "Време разделно" и при знам още какво.

Ако се срамуваш примерно от езика на предците си или не би искал той да е такъв като на моите, дали те са виновни, дали аз?

Защо,  подобно на днешните макендонци скачаш като ужилен, ако каквато и било връзка се направи между тях (и техния отделен вече в самостоятелна книжовна норма диалект) и българския народ и език.
Смяташ ли, че така ще намериш истината? (Тя все пак не е емоционално понятие.)

Нито за вярата на помаците съм писала, впрочем, по-горе тука, нито за това колко са били те през кой си век те в еди кое си село, нито дори за това дали в по-далечно време предците им са били християни или езичници. И не за това става дума в случая.

Ставаше дума за това, че нито в Р. Гърция, нито в Р. Турция не само политиците примерно, но даже и учените не признават (поне не съм чула да го правят) за връзката на помашките диалекти с българския. Което едва ли е белег за научна безпристрастност - по-скоро е белег на служене на науката за пропагандни цели. Каквито случаи много е имало и има в не едва страна. Затова може би не е зле да имаш едно наум, когато се доверяваш на един или друг автор или учен, който безусловно приемаш за безпристрастен, само понеже не е български примерно. (Което разбира се въобще не значи, че български автори не са правили сделки с науката в името на пропаганди или пък носталгични цели; или дори, че още няма такива, които да го правят. Значи, че и в други страни са го правили и го правят до ден-днешен. При това част от тях са вероятно доста добре платени, но това е отделна тема.)

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #1306 on: December 02, 2011, 21:11 »

Драги ми Kaplan,

Аз бях написала за разликата между диалект/диалекти и език,
а ти ме пращаш при "Време разделно" и при знам още какво.

Ако се срамуваш примерно от езика на предците си или не би искал той да е такъв като на моите, дали те са виновни, дали аз?

Защо,  подобно на днешните макендонци скачаш като ужилен, ако каквато и било връзка се направи между тях (и техния отделен вече в самостоятелна книжовна норма диалект) и българския народ и език.
Смяташ ли, че така ще намериш истината? (Тя все пак не е емоционално понятие.)

Е,в задачата се пита:Дали българският език е създаден на базата на езика,на който все още говорят помаците-славянски диалект,или славянският диалект на помаците е част от българския език?

Според мен е първото.Което ще рече,че българският език е произлязъл от помашкия ;D

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #1307 on: December 02, 2011, 21:15 »
Каплан, ти май търсиш истина която да ти хареса! ;) Уж си отворен за всяка истана, а я извърташ.
Я си помисли малко, дали ако не сме били под турско, а под гръцко робство тия 200 души ''доброволно'' щяха да приемат исляма?

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #1308 on: December 02, 2011, 21:16 »
  славянски диалект

Жив да не бях! :) :) :)

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #1309 on: December 02, 2011, 21:25 »
  Да не искаш да кажеш,че е тракийски?

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
« Reply #1310 on: December 02, 2011, 21:26 »
Каплан, ти май търсиш истина която да ти хареса! ;) Уж си отворен за всяка истана, а я извърташ.
Я си помисли малко, дали ако не сме били под турско, а под гръцко робство тия 200 души ''доброволно'' щяха да приемат исляма?

Машаллах, Вологез!? Ама ти си бил капацитет по мюсюлманските въпроси?...Само една грешка правиш! Kaplan не си пише с тебе. Той си говори сам...Води страшна борба със себе си...Главата му има един съвсем малък отвор за външни мисли, а ти искаш оттам да мине голям въпрос като твоя? ...Ами, просто не може да влезе! Тясно е.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #1311 on: December 02, 2011, 21:30 »

Отговорът на въпроса ти вече  е даден,покръстването на българите от цар Борис е именно при такива обстоятелства.С тази разлика,че е направено насила и набързо. 

Offline tersid

• Adviser
« Reply #1312 on: December 02, 2011, 21:38 »
Ние не сме били под турско робство за разлика от вас.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1313 on: December 02, 2011, 21:39 »
  Е,в задачата се пита:Дали българският език е създаден на базата на езика,на който все още говорят помаците-славянски диалект,или славянският диалект на помаците е част от българския език?

Според мен е първото.Което ще рече,че българският език е произлязъл от помашкия ;D

Драги ми Караибрахим,

Нямам време за толкова пояснения и просвещения.

Славянски езици и диалекти има достатъчно много.
Сляваните просто са били многобройни. Затова днес и чешкият примерно, и полският, и руският, и украинският, и сръбският, и словенският, и хърватският, и българският, са езици са от една езикова група.

Но през ІХ век, когато известните братя Кирил и Методий създават нова азбука и превеждат на тази нова азбука богослужебните гниги, използвайки солунското славянско наречие, което им било добре познато, това солунско наречие става основата на първата книжовна версия на българския език. Или по-точно на старобългарския. (Както има старофренски, староанглийсски или старогръцки езици, така има и старобългарски. Това се случва с езиците, които имат достатъчно дълга книжовна история.) Най-старите книжовни школи в историята на т.нар. славянски народи и/или държави са създадени в средновековната България. Затова сега македонците например имат голям проблем с това, че непризнавайки общата си история, в частност езикова и писмовна с българите, не могат да обяснят защо, след като св. Климент Охридски (изпратеният от Борис І в тогавашната област Кутмичевица просветител) се е подвизавал в Охрид; или защо, след като братята Кирил и Методий нали, както те твърдят :), са македонци (дали антични :), дали не, не знам...), на старобългарски са били преведени първо книгите (не е имало разбира се никакъв отделен македонски славянски език, той се образува с политическо решение като такъв през ХХ в. чак); и на старобългарски са ръкописите, които техните предци са писали.

Старобългарският е и езикът, който някои наричат черковнославянски.

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #1314 on: December 02, 2011, 21:40 »
покръстването на българите от цар Борис е именно при такива обстоятелства
Абе аз незнам Борис да е живял по това време!!!;) :
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0_%D0%A0%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8

Ние не сме били под турско робство за разлика от вас.
Кои сте вие, кои сме ние? Ако си турчин съм съгласен!

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1315 on: December 02, 2011, 21:46 »

Пак поставяме каруцата пред коня.
Черковнославянският език е официалният език в Първото и Второто българско царство.Такова животно като "старобългарски" аз лично не съм срещал.
А българският,който ние днес ползваме е създаден след Освобождението.И създателите му носят вина за това,че македонците имат претенции за отделен език.

Offline tersid

• Adviser
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1316 on: December 02, 2011, 21:47 »
Kaplan-чо, при мене е обяд и тъкмо съм си поръчал сандвич със свинско, а ти гледаш да ми провалиш обяда.
Недей момче да намесваш Аллаха тук. Той не ти е нито братовчед, нито длъжен с нещо та да се криеш постоянно зад него.Страшни прозрения си избълвал долу - лошо да му стане на човек.
   "Аз дори ще кажа, че сме един от "богоизбраните" народи, защото всевишният е отредил да приемем исляма и да встъпим в правият път!"
   А бе Kaplan-е ти слушаш ли се какви ги говориш? "Правия път"! А другите криви ли са?! Ти чел ли си за Осмократния път на Буда", например? Имаш ли представа що за толерантна религия е това? Съветвам те да прочетеш и ти гарантирам, че няма с нищо да ти навреди на мюсюлманството, а даже ще те направи по-добър такъв защото няма да мразиш и да отхвърляш, а ще бъдеш в мир със себе си и околните.
И Аллах ще те обича повече...и тоя с едно "л" и тоя с две "л".
Каплан ти е сложил кавички ,ама ти мааш свинетина. Личи си чел осмократния път на Буда,нема що ,в мир си само със себе си.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #1317 on: December 02, 2011, 21:51 »
Говорете си... Кой ме разбрал-разбрал, кой не разбрал, не е... Мария въобще не е в час... Вологез не знае какво пише, Фита отново със самочувствие, че само той знае, че само той може...
 На последният, също имам да кажа, че 'О'смократният път на Буда, въобще не ме интересува. ЗАЩОТО не се занимавам с болни мозъци самоиздигнали се до нивото да създават религии.

Няма и да се занимавам с "Фита'', който е поредният алкохолик и антиислямист дошъл да избива комплекси.
Та аго Фита от тук да се омита, щото отношението му към религията на помаците е враждебна, значи и към помаците е враждебен. А в този сайт, на подобни екземпляри се връчва пътният лист и парче от оная работа на домуза и да вървят да се молят и лекуват при бате им Буда.

Та нали не ни приемаш на сериозно, и темите и нас самите. Е тогава кина правиш тука бе чедо каурско (в смисъл неверник)?
Между другото, с всеки изминал ден се убеждавам, че ние помаците сме по-близки с ескимосите но не и с българите!

Offline Turas

• Forum fan
Re: Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1318 on: December 02, 2011, 21:58 »
  Такова животно като "старобългарски" аз лично не съм срещал.
СТАРО БЪЛГАРСКИ –ТРАКИЙСКИ-СЛОВЕНСКИ

АЗ                      -АЗ                      -ЯЗ

ОКО                  -АК                     -ОКО

БАРА(река)     -БАРА                -БАРА

БИСТЪР          -БИСТР             -БИСТЕР

БОГ                   - БАГАЙОС      -БАГА (Цркл.диал.)

БРОД                 -БУРД                -БРОД

БРЕЗА               -БЕРЗА              -БРЕЗА

БЯЛ                   -БАЛИОС          -БЕЛ

БРЯГ, БРЕГ     -БРЕГ                 -БРЕГ

ВЬСЪ(село)      -ВИСА                -ВАС

ВИР                    -ВИР                   -ВИР

ВОДА                 -ВОДА               -ВОДА

ВОЛ                   -ВОЛИНТ          -ВОЛ

БЪРЗ                  -БРУЗ                 -БРЪЗ

ГОРА                 -ГАРА                -ГОРА

ДЕБРИ              -ДЕБРЕ              -ДЕБРИ

ДЕВА                 -ДЕВА                -ДЕВА
ДЕЕН                 -ДЕИН               -ДЕЯВЕН

ДОМ                  -ДАМА               -ДОМ

ДЪРЗЪК            -ДАРЗ                 -ДРЪЗЕК
ЗАЕК                 -ЗАИК                -ЗАЕЦ

ЗЛАТЕН           -ЗАЛТА               -ЗЛАТЕН

ЗЕМЯ                 -ЗЕМЛА             -ЗЕМЛЯ

ЗВЯР                  -ЗЕР                    -ЗВЕР

ЗМИЯ                -ЗУМ                  -ЗМИЯ

КАЛ                   -КАЛ                   -КАЛ
КОЗА                 -КОЗА                 -КОЗА

КОН                   -КОН                   -КОН

КОПА                -КАПА                -КОПА

ЛИСТИ             -ЛИСТЕ             -ЛИСТИ
ОРЕЛ                -ОРОЛ                -ОРЕЛ

ПЯНА                -ПАНА                -ПЕНА

ПИЕНЕ             -ПИНОН             -ПИЯЦА

СКОРО             -СКОР                 -СКОРАЙ

СВЕТЯ              -СВИТ                 -СВЕТИТИ
СУХ                   -СУУ                   -СУХ

ТРОША             -ТРАУС              -ТРОШИТИ

ТЪМА                -ТИМА                -ТЕМА   

Offline Фита

• Благ човек
  • Senior member
Ynt: Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1319 on: December 02, 2011, 21:59 »

Поздрави на дамата!
Марианче, хубаво е това, което разясняваш. Така трябва да е станало. Струва ми се обаче, че трябва да е било взето държавно решение от стратегически характер. Аз не си представям, че само защото Кирил и Методий написали кирилица, поради липса на друга възможност българите решили да пишат на това писмо. Главна роля е изиграло според мен обстоятелството, че огромна част от славяните е населявала Византия - района та Халкидики и Тесалия, та даже Пелопонес. Стратегия прозира в това нещо. Траките пък били мразени и игнорирани защото те смятали българи и славяни за натрапници. В крайна сметка този език е ползваният при писане и четене на църковни текстове и е спомогнал за асимилацията на разнородното население.