Е,в задачата се пита:Дали българският език е създаден на базата на езика,на който все още говорят помаците-славянски диалект,или славянският диалект на помаците е част от българския език?
Според мен е първото.Което ще рече,че българският език е произлязъл от помашкия
Драги ми Караибрахим,
Нямам време за толкова пояснения и просвещения.
Славянски езици и диалекти има достатъчно много.
Сляваните просто са били многобройни. Затова днес и чешкият примерно, и полският, и руският, и украинският, и сръбският, и словенският, и хърватският, и българският, са езици са от една езикова група.
Но през ІХ век, когато известните братя Кирил и Методий създават нова азбука и превеждат на тази нова азбука богослужебните гниги, използвайки солунското славянско наречие, което им било добре познато, това солунско наречие става основата на първата книжовна версия на българския език. Или по-точно на старобългарския. (Както има старофренски, староанглийсски или старогръцки езици, така има и старобългарски. Това се случва с езиците, които имат достатъчно дълга книжовна история.) Най-старите книжовни школи в историята на т.нар. славянски народи и/или държави са създадени в средновековната България. Затова сега македонците например имат голям проблем с това, че непризнавайки общата си история, в частност езикова и писмовна с българите, не могат да обяснят защо, след като св. Климент Охридски (изпратеният от Борис І в тогавашната област Кутмичевица просветител) се е подвизавал в Охрид; или защо, след като братята Кирил и Методий нали, както те твърдят
, са македонци (дали антични
, дали не, не знам...), на старобългарски са били преведени първо книгите (не е имало разбира се никакъв отделен македонски славянски език, той се образува с политическо решение като такъв през ХХ в. чак); и на старобългарски са ръкописите, които техните предци са писали.
Старобългарският е и езикът, който някои наричат черковнославянски.