Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582572 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1200 on: November 09, 2011, 13:27 »
daczo, обясни ми моля ти се как монголо-татарина Хан Чака (1300) е управлявал Булгария. Май че и предишния цар му бе роднина a? На какъв език мислите че е говорил този булгарски цар ( Хан )  По същото време друг Чака Хан пък превзема Измир и образува първата турска флота. Защо ли сегашните историци като Расате избягват подобни теми та се рият по Иран ;D за да ги приемат европейците за арийци ли ? ;)
Георги Пахимер:

Туктаис  стана господар на земите и на татарското племе мина под негова власт.А малцина останаха с Чака, сина на Ногай, роден от Алака.Доверявайки се на тях той нападна земята на българите (...)И тъй след смъртта на Ногай, неговият син Чака, осланяйки се на тези около себе си, нападна българите,и не без основание, защото имаше за жена дъщерята на  Тертер.Той взе със себе си и брат ѝ Светослав и заедно с него пожела да подчини българите.(...)Той [Светослав Тертер] спечели с дарове симпатиите на българите, и като имаше Чака за господар, с него заедно завладя Търново.След това Светослав за малко остана спокоен и като реши,че е много по-близък на българите от Чака, защото беше българин по майка,нахвърли се върху зет си и като го нападна коварно, предаде го на сигурните стражи.По късно го удуши в затвора с помощта на юдейските палачи...

В източниците никъде не описано,че Чака е български цар.Според мен Светослав използва войската на Чака да се възкачи на българският престол-след това го премахва и праща главата на Токту,с което си връща Бесарабия и се освобождава от данъка,което е умел дипломатически ход.

А до езикът на Чака-Златната орда има редица държави с определен васален статут-България,Унгария,Полша-плащащи ежегоден данък,и силно зависимите руски княжества.Владетелският хански род на златната орда имат жени-принцеси от всички тези държави.Нормално е сродяването между различните владетелски фамилии-Цар Асен 2 се е сродил с унгарският кралски двор,с византийският царски двор и т.н.Но това не означава,че говорим на техните езици.

От друга страна Чака е 1/2 алан(майка му е аланка) -отсяда първо при тях,преди подтикнат от Светослав да атакува България.

Поздрави

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1201 on: November 09, 2011, 19:37 »
Rasate, pak si izsmukal neshto ot prystite si ;) ne gi li vijdash rodninskite vryzki s tatarite, kumanite i mongolcite :D
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Първата поява на татари по нашите земи датира от 13 в. (1242-1243 г.), когато на връщане от Унгария и Далмация, войските на хан Бату нахлуват и опустошават на българска територия.(Доколкото, обаче, днешните татари са потомци основно на куманите и нямат толкова наследствена връзка с Монголо-татарите на Чингиз-хан, то може да се приеме, че първите татари са се появили още с появата на куманите по време на Византийското владичество в България). В следващите десетилетия част от татарите от Златната орда извършват редовни набези в Добруджа, които бунтът на Ивайло (1277-1280 г.) успява временно да спре, до появата на редовната армия на Ногай, който го обсажда, а по-късно и убива. Следващият български владетел обаче, Георги I Тертер, е принуден да признае зависимостта си от татарите като праща сина си Теодор Светослав като заложник при тях и дава дъщеря си за жена на Чака, син на хан Ногай. През 1300 г. Чака успява да заеме българския престол, ;D ;D ;D но по-късно същата година е свален от самия Теодор Светослав и главата на узурпатора е изпратена на противника му хан Токту в знак на приятелство. Според проф. Константин Иречек първите заселвания на татари в Североизточна България датират от това време. В пътеписа на поляка Ян Гнински от 1677 г. се разказва за над 200 татарски села в Добруджа.
По-късно, през 18 век, след присъединяването на Кримския полуостров към Русия през 1784 г., отделни татарски принцове се заселват около Сливен, Ямбол и Върбица (Герлово), според привилегиите дадени им от Османската власт. Най-големите преселения на татари датират от 19 в., след Руско-турските войни от 1806-1812 г., 1828-1829 г. и Кримската война (1853-1856 г.).
Сравнително известни български татари в днешна България, а някои и в чужбина, са поетесата Леман Балбек, икономистът-политик Рейхан Аблеким, скулпторът Зюхтю Калит, художникът Кеазим Исинов, тюрколожката Мюфкере Моллова и други.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8
-----------------------------------------------------------------
plyus  tatarite hristiyani i osobenno tezi s tatarskite prezimena kato tatarchev, tatarov i pr.... ;)

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1202 on: November 09, 2011, 22:41 »
  Sevimmusic  супер си вала така добре накратко обобщи всичко направо ти завидих.........

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #1203 on: November 10, 2011, 16:03 »
Rasate, pak si izsmukal neshto ot prystite si ;) ne gi li vijdash rodninskite vryzki s tatarite, kumanite i mongolcite :D
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Първата поява на татари по нашите земи датира от 13 в. (1242-1243 г.), когато на връщане от Унгария и Далмация, войските на хан Бату нахлуват и опустошават на българска територия.(Доколкото, обаче, днешните татари са потомци основно на куманите и нямат толкова наследствена връзка с Монголо-татарите на Чингиз-хан, то може да се приеме, че първите татари са се появили още с появата на куманите по време на Византийското владичество в България). В следващите десетилетия част от татарите от Златната орда извършват редовни набези в Добруджа, които бунтът на Ивайло (1277-1280 г.) успява временно да спре, до появата на редовната армия на Ногай, който го обсажда, а по-късно и убива. Следващият български владетел обаче, Георги I Тертер, е принуден да признае зависимостта си от татарите като праща сина си Теодор Светослав като заложник при тях и дава дъщеря си за жена на Чака, син на хан Ногай. През 1300 г. Чака успява да заеме българския престол, ;D ;D ;D но по-късно същата година е свален от самия Теодор Светослав и главата на узурпатора е изпратена на противника му хан Токту в знак на приятелство. Според проф. Константин Иречек първите заселвания на татари в Североизточна България датират от това време. В пътеписа на поляка Ян Гнински от 1677 г. се разказва за над 200 татарски села в Добруджа.
По-късно, през 18 век, след присъединяването на Кримския полуостров към Русия през 1784 г., отделни татарски принцове се заселват около Сливен, Ямбол и Върбица (Герлово), според привилегиите дадени им от Османската власт. Най-големите преселения на татари датират от 19 в., след Руско-турските войни от 1806-1812 г., 1828-1829 г. и Кримската война (1853-1856 г.).
Сравнително известни български татари в днешна България, а някои и в чужбина, са поетесата Леман Балбек, икономистът-политик Рейхан Аблеким, скулпторът Зюхтю Калит, художникът Кеазим Исинов, тюрколожката Мюфкере Моллова и други.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8
-----------------------------------------------------------------
plyus  tatarite hristiyani i osobenno tezi s tatarskite prezimena kato tatarchev, tatarov i pr.... ;)

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

От къде измъкна тази глупост.
Куманите били татари ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Кое е първо-маймуната или човекът-от по горе казаното излиза,че от човекът е произлязла маймуната.
Появата на името "татари" е чак след монголското нашествие и то на базата на унищожено от Темучин племе-т.е. сборно име на всичките подчинени на монголите народи.Името татари е аналогично на името тюрки,ромей и на съвременното европейци.Т.е. може да се пренесе над остатъците от кумани,волжки българи,алани,руси и пр.,но чак след монголското нашествие..

Монголите са разбити от Цар Асен 2,като малко след това той умира.При неговите наследници българите постепенно попадат под васална зависимост,както това се случва и с Унгария и Полша.
За Ивайло-не временно,а направо разбива Ногай- дворцов преврат,кара Ивайло да бяга при татарският хан за да търси помощ от него за възвръщане на българската корона.При пиянски пир го убиват.
Чака никога не бил български цар-той е маша в ръцете на Светослав,който благодарение на армията му от татари и алани става български цар.Чака е сюзерен на Светослав,който след укрепването на позицията си в Търново,повече не се нуждае от Чака и го убива-умел дипломатически ход даващ пълна независимост на България и териториалното връщане на Бесарабия.

Чети източниците,а не тълкуванията на отделните съвременни автори!!!
Поздрави.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1204 on: November 10, 2011, 18:40 »
Къде съм казал че куманите са татари? Аз те питам защо булгарите постоянно се споменават с тюрките авари, кумани, печенеги, узи, монголци, карлуци и пр., но въпреки това ни дума не обелваш за тюркският произход на булгарите. Тук на всеки вече му е ясно че ти пишеш с писалката на тия дето ти плащат от отдел пропаганда. Защо ли още предпочиташ да си анонимен, ти поне няма от какво да се плашиш. ;) Научните хора винаги са толерантни а ти си пeeш все една и съща ужким с това ще допринесеш нещо за единната техническа нация но не виждаш ли че само пречиш за тая цел. Расате, хората вече четат и разсъждават аналитично. Престани най-после да втълпяваш на хората принадлежност защото хората още си държат на родовата памет  а тя е много по-различна от твоята пропаганда. Сега се сетихте за помаците за да не ви изчезне държавата. ;D  Късно е чадо!!!

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #1205 on: November 11, 2011, 00:36 »
Subigi kurt,като турчън имаш най-много да кажеш какви са помаците.Заедно със своите приятели питаш някой съфоромци кой им плаща.За  личните данни.Кажи своето име и кой на тебе плаща ,да виеш срещу българите.Стига си скимтял за изчезващи българи.Няма да  стане през твоя живот..Аз мога да ти кажа от 15г. кой ми плаща.Кръвопиец, полски фабрикант.Помаците сами да ришат какви са били.Мисля че много добре знаят.Търсете,може да намерите турски фес от 4 век.Руини на джамия от 2 век.Има още една възможност.Османците докарали  кримските татари в Добруджа и помаците в Родопите.Научили се български от  комшийските български села. Проста  работа. Турци,които забравили турския и сега  трябва  да се учат.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #1206 on: November 11, 2011, 09:43 »
Къде съм казал че куманите са татари? Аз те питам защо булгарите постоянно се споменават с тюрките авари, кумани, печенеги, узи, монголци, карлуци и пр., но въпреки това ни дума не обелваш за тюркският произход на булгарите. Тук на всеки вече му е ясно че ти пишеш с писалката на тия дето ти плащат от отдел пропаганда. Защо ли още предпочиташ да си анонимен, ти поне няма от какво да се плашиш. ;) Научните хора винаги са толерантни а ти си пeeш все една и съща ужким с това ще допринесеш нещо за единната техническа нация но не виждаш ли че само пречиш за тая цел. Расате, хората вече четат и разсъждават аналитично. Престани най-после да втълпяваш на хората принадлежност защото хората още си държат на родовата памет  а тя е много по-различна от твоята пропаганда. Сега се сетихте за помаците за да не ви изчезне държавата. ;D  Късно е чадо!!!

Subigi-това не е вярно-може да се споменава от съвременните автори в някой държави поради едни или други политически влияния върху историята-но в историческите източници не е така.Още от преди Кубрат и Еспор българите се споменават като съседи на гърци,далмати и илири -т.е. че притежават същото землище като и в момента,източник показан от Мироки в произход на българите:

"В този текст написан от Козма Индикоплевст (527-565г.)
Са посочени местата с християни, като е направено по райони на народите и забележете българите на кого са съседите. (Тогава дори не е основана Велика България)"

http://www.pomak.eu/board/index.php?action=dlattach;topic=2650.0;attach=2462

Защо пиша-само поради едно нещо-истината-когато влязох за първи път в този сайт-прочетох едни небивалици доста далеч от обективната истина и видях,че тези небивалици се приемат от не добре осведомените като истина,което ме вбеси-затова съм тук-искам да се знае самата и неподправена истина.А не да се приемат нон сенс тези нямащи нищо общо с действителността като арабската,куманската и пр. теории.Да се публикуват едни снимки на някакъв османски паметник-и да се пишат,че датата на него е по нов стил,а не по хиджра-което също е небивалица-обикновеният човек не знае ,кога се приема това летоброение и лесно може да бъде манипулиран,че не виждаш ли паметника е от 13,14 век,което не отговаря на истината.

А и не съм анонимен-админите в сайта знаят името ми -а и за всички-казвам се Владимир Петков-мисля,че прозвището ми говори ясно за първото име ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Поздрави

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #1207 on: November 13, 2011, 15:27 »
Subigi-това не е вярно-може да се споменава от съвременните автори в някой държави поради едни или други политически влияния върху историята-но в историческите източници не е така.Още от преди Кубрат и Еспор българите се споменават като съседи на гърци,далмати и илири -т.е. че притежават същото землище като и в момента,източник показан от Мироки в произход на българите:

"В този текст написан от Козма Индикоплевст (527-565г.)
Са посочени местата с християни, като е направено по райони на народите и забележете българите на кого са съседите. (Тогава дори не е основана Велика България)"

http://www.pomak.eu/board/index.php?action=dlattach;topic=2650.0;attach=2462

Защо пиша-само поради едно нещо-истината-когато влязох за първи път в този сайт-прочетох едни небивалици доста далеч от обективната истина и видях,че тези небивалици се приемат от не добре осведомените като истина,което ме вбеси-затова съм тук-искам да се знае самата и неподправена истина.А не да се приемат нон сенс тези нямащи нищо общо с действителността като арабската,куманската и пр. теории.Да се публикуват едни снимки на някакъв османски паметник-и да се пишат,че датата на него е по нов стил,а не по хиджра-което също е небивалица-обикновеният човек не знае ,кога се приема това летоброение и лесно може да бъде манипулиран,че не виждаш ли паметника е от 13,14 век,което не отговаря на истината.

А и не съм анонимен-админите в сайта знаят името ми -а и за всички-казвам се Владимир Петков-мисля,че прозвището ми говори ясно за първото име ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Поздрави
Абе незнам за Вази булгарите,ама според Босфор ТВ(БТВ),българите от Памир и прабългария не са били повече от 15-20000 .Но с жестокости покорили помаци,славяни и траки.Помашките райони ако проследиш историята написана от поръчкови историци на БКП не са били под българско влияние повече от 300г от 13000 г "история" на България ;D
ФАКТ! ;)

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #1208 on: November 13, 2011, 19:33 »
Може ли тази Босфор ТВ. ,да ти обясни как тези 15000-20000булгари победили първо византийската армия. Императора се направил на болен като избягал от булгарите(българите).Българите били така жестоки че славяните търсели закрила да не ги избият аланите.Тази теливизия къде е намерила помаци през 6-7век.От тези 15000-20000 българи,колко са били жени,старци и деца.На края излиза че римските лигеони били некъдърници. ;D Защо тези славяни и траки по-рано не си направили своя държава.По им харесвало да се бият със своите племина.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1209 on: November 13, 2011, 21:10 »
Може ли тази Босфор ТВ. ,да ти обясни как тези 15000-20000булгари победили първо византийската армия. Императора се направил на болен като избягал от булгарите(българите).Българите били така жестоки че славяните търсели закрила да не ги избият аланите.Тази теливизия къде е намерила помаци през 6-7век.От тези 15000-20000 българи,колко са били жени,старци и деца.На края излиза че римските лигеони били некъдърници. ;D Защо тези славяни и траки по-рано не си направили своя държава.По им харесвало да се бият със своите племина.

dazco, мътни са ти тези неща, по-добре тези ги свири на rasate  а той да ти поиграе '' Умиращия Лебед '' от Чайковски. ;)

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #1210 on: November 13, 2011, 23:27 »
Абе незнам за Вази булгарите,ама според Босфор ТВ(БТВ),българите от Памир и прабългария не са били повече от 15-20000 .Но с жестокости покорили помаци,славяни и траки.Помашките райони ако проследиш историята написана от поръчкови историци на БКП не са били под българско влияние повече от 300г от 13000 г "история" на България ;D
ФАКТ! ;)

Ха още една небивалица-заприлича ми на комунистическата пропаганда за малкото българи разтопили се в славянското море ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Ама нейсе иди обясни,че от археологическа гледна точка на Балканите няма славяни -упс  :-X -издадох се. ;D  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
А български следи за "малкото" българи колкото щеш. ;)-иди обясни,че една Плиска с околността през 8-9 век е била с население над 250 000. ;D

Оставете историята на историците.

Поздрави

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #1211 on: November 14, 2011, 01:28 »
Subigi kurt,на тебе за това са ясни.Мислих че почиваш.Когато трябва конкрети,те няма.Приказки от 1001 нощи може за някого да са интиресни.Ако това са направели 10000 българи,значи че един българин побиждава 100 свои врагове.С този лебед не съм сигурин да не изкълве учите на  надута хрътка.Българи имало и ще има на пук на душманите.Сигурно някой от Босфора  чел ,колко преминават Дунава.Колко вече живеели отсам Дунава от по-рано. ;D

Offline Jack

• Avarage member
  • Животът е кратък, наслаждавайте му се!
« Reply #1212 on: November 14, 2011, 16:00 »
Subigi kurt,като турчън имаш най-много да кажеш какви са помаците.Заедно със своите приятели питаш някой съфоромци кой им плаща.За  личните данни.Кажи своето име и кой на тебе плаща ,да виеш срещу българите.Стига си скимтял за изчезващи българи.Няма да  стане през твоя живот..Аз мога да ти кажа от 15г. кой ми плаща.Кръвопиец, полски фабрикант.Помаците сами да ришат какви са били.Мисля че много добре знаят.Търсете,може да намерите турски фес от 4 век.Руини на джамия от 2 век.Има още една възможност.Османците докарали  кримските татари в Добруджа и помаците в Родопите.Научили се български от  комшийските български села. Проста  работа. Турци,които забравили турския и сега  трябва  да се учат.

;D ;D ;D ;D ;D Искрено ме разсмя  ;D Само не разбрах това за полския фабрикант.

Offline Jack

• Avarage member
  • Животът е кратък, наслаждавайте му се!
« Reply #1213 on: November 14, 2011, 16:09 »
ФАКТ! ;)

Ако прабългарите са били толкова малобройни, Византия нямаше да мобилизира цялата си армия и военния флот (около 100 хил. души общо) срещу тях.

Offline TEFIK-HERO

• счетоводител
  • Candidate member
  • *
  • Обичайте се и се подкрепяйте в това е успеха!
« Reply #1214 on: November 15, 2011, 14:17 »
Здравейте на всички аз съм нов във този сайт и бих желал да отговоря на тези който си мислят че помаците са приели исляма насила по време на Турското робство,това не е така ,защото исляма на балканите се заражда още през 8-ми век търсете повече информация относно разпространението на исляма и ще видите за какво става дума.Също така мисля че кой какъв е и каква религия изповядва не е проблем-истинския проблем е що за общество сме защо се мразим заради грешките на другите вече е 21-ви век влезнахме в Европейския съюз и една от причините за това, е че в България живеят много етноси ,защо не сме братя а сме врагове та нали сме от един баща и майка а именно Адам (Адем) и Ева (Хава).Щом живеем в България значи всички сме Българи, но с различни религии.Нека се научим да живеем заедно и да се сработваме заради благото на цяла България и да не позволяваме на хора като Волен Сидеров да ни разделят аз дори се чудя как му позволяват да влезне в парламента и да прави такива изказвания ,той да не се мисли за Хитлер и двете страни сме страдали и християни и мюсюлмани и кой е виновен за това-нашите управници нека оставим това в миналото и да гледаме към бъдещето.Здраве късмет и успех на всички.                                                                      PS Ако съм обидил някои, моля да бъда извинен.