Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 582646 times)

0 Members and 20 Guests are viewing this topic.

Offline Kaplan

• Adviser
Re: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1185 on: November 06, 2011, 21:44 »
Ох горкиииияяяя.....  Голяма мъка, направо се измъчих. Че е нямало фотоапарати преди 400 години да се снимат прадядовците и прабабите на тези хора от снимките, като им режат главите ако не сложат чалмата!

Stanislave излез от филма "Време разделно"  ;)  И плиис  не се карайте с Ибрахим поне в тези 2-3 дни. Празник на помирението и любовта е. Да се създават дразги и караници е гюнах  :)

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Помаците са били българи или не ?
« Reply #1186 on: November 06, 2011, 21:56 »
А това са така наречените роби от някой http://www.facebook.com/photo.php?fbid=184076508272336&set=a.184073824939271.48997.100000099649789&type=3&theater но не господа не това не са роби
това е свадбено веселие носене на даръ прикета или чеиза тук няма мъчения а веселба между наши.

А това е коренът ми гордоста ми честа ми потеклото ми поколението ми само ги погледнете направо се гордея и тази гордост е само за мен.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=184077201605600&set=a.184073824939271.48997.100000099649789&type=3&theater

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #1187 on: November 07, 2011, 11:08 »

Уважаема Svetlina,
аз все още не съм разбрал, кои историци визирате като мои опоненти  ;). Бих Ви бил изключително благодарен, ако ми цитирате имената на тези историци, които оборват моите убеждения и твърдения. Лично аз съм се срещал с достатъчно много учени по света, а проф. Драйфус е сред учителите ми.
  Svetlina, аз отлично разбирам техниките на манипулативната история, която се втълпява в България през последните 133 години, а в определен смисъл, и от близо 200 години ;). Ето защо, не се подвеждам по подобни схеми.
  Бих искал да Ви припомня, че когато говорим за българите, би трябвало да става дума и за онези общности днес, запазили българското си самосъзнание извън пределите на Дунавска България. Например петте милиона волжки българи не са "по-малко" българи от "дунавските". Както и тези в Чувашия, Хакасия, Балкария, Башкирия, Марий-Ел и т.н. и т.н. Не споменавам Македония, тъй като тя е отрязана плът от тялото на Дунавска България. Не споменавам и бесарабските българи, изселвани в Русия от руските пропагандисти още през 50-те и 60-те години на 19-ти век (Г.С.Раковски подробно описва тези процеси). Имам предвид онези земи, населени с българи, които са съществували като самостоятелни държавности далеч от Дунавска България и независимо от нея. Ако не сте ходили в Казан, примерно, препоръчвам Ви едно подобно пътуване ;). Тези волжки българи, имат друга историческа визия и памет, която, според мен, отговаря по-реалистично на еволюционната траектория: "прабългари" - "съвременни българи". Тоест, името "българи" при волжките българи, отговаря по-наситено с културни, езикови, фолклорни и т.н. характеристики (дори генетични), отколкото това е налице при "дунавските българи". Причина за тези "разминавания" е гръцкото духовно и политическо господство над "дунавските българи", както и осъществените насилствени миграционни процеси върху дунавските български земи, осъществени от Русия в огромни мащаби, а по-късно продължени от българските власти ;).
  Но, нека не навлизаме в подробности, тъй като излизаме от темата.
  Успех!

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #1188 on: November 07, 2011, 12:37 »

Аз, като християнин, имам удоволствието да изразя уважението си към мюсюлманите, като им пожелая: Честит празник, дами и господа! Бъдете живи и здрави! Нека всички заедно изградим един по-справедлив живот в България! :)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #1189 on: November 07, 2011, 16:23 »
    Уважаема Svetlina,
аз все още не съм разбрал, кои историци визирате като мои опоненти  ;). Бих Ви бил изключително благодарен, ако ми цитирате имената на тези историци, които оборват моите убеждения и твърдения. Лично аз съм се срещал с достатъчно много учени по света, а проф. Драйфус е сред учителите ми.
  Svetlina, аз отлично разбирам техниките на манипулативната история, която се втълпява в България през последните 133 години, а в определен смисъл, и от близо 200 години ;). Ето защо, не се подвеждам по подобни схеми.
  Бих искал да Ви припомня, че когато говорим за българите, би трябвало да става дума и за онези общности днес, запазили българското си самосъзнание извън пределите на Дунавска България. Например петте милиона волжки българи не са "по-малко" българи от "дунавските". Както и тези в Чувашия, Хакасия, Балкария, Башкирия, Марий-Ел и т.н. и т.н. Не споменавам Македония, тъй като тя е отрязана плът от тялото на Дунавска България. Не споменавам и бесарабските българи, изселвани в Русия от руските пропагандисти още през 50-те и 60-те години на 19-ти век (Г.С.Раковски подробно описва тези процеси). Имам предвид онези земи, населени с българи, които са съществували като самостоятелни държавности далеч от Дунавска България и независимо от нея. Ако не сте ходили в Казан, примерно, препоръчвам Ви едно подобно пътуване ;). Тези волжки българи, имат друга историческа визия и памет, която, според мен, отговаря по-реалистично на еволюционната траектория: "прабългари" - "съвременни българи". Тоест, името "българи" при волжките българи, отговаря по-наситено с културни, езикови, фолклорни и т.н. характеристики (дори генетични), отколкото това е налице при "дунавските българи". Причина за тези "разминавания" е гръцкото духовно и политическо господство над "дунавските българи", както и осъществените насилствени миграционни процеси върху дунавските български земи, осъществени от Русия в огромни мащаби, а по-късно продължени от българските власти ;).
  Успех!

С.Д.,
Едно време бях в пределите на визираните от вас руски републики и мога с ръка на сърцето да се закълна,че българската идея сред тях е едно мъниче.Т.е. не мога да кажа ,че татарите виждащи себе си като българи са повече от няколко десетки.Познавах се и с тогавашният декан на Казанският университет-в последствие  ни върна гостуването през далечната 1999 година-той се виждаше като българин и бе един от съоснователите на Българският Национален Конгрес в Татарстан.С него много сме дискутирали въпроса дали Татарите са потомствени българи-оказа се,че не съвсем.Татарите имат в генезисът си и българска кръв,но тя не е основополагащата-те са повече с башкирско потекло,отколкото с българско-обичай,език и пр. са вариант на башкирският.А самосъзнанието на обикновеният жител на Татарстан,не е българско ,а е татарско.

В последните години в Татарстан се налага една ребългаризация поради утопичният стремеж на тяхната интелигенция,но то е едва на начално ниво.

За самосъзнанието на останалите споменати от теб народности-като осъзнаващи се с български произход са само Чувашите-но и там има редица течения в историографията им свързана с техният произход.Според редица учени чувашите са тюркуризирани марийци,но в етногенезисът си са имали и българска следа.

Поздрави

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #1190 on: November 07, 2011, 19:21 »

Уважаеми Rasate, аз отдавна се убедих във Вашите антибългарски настроения, не е необходимо да ми ги демонстрирате на всяка крачка. За разлика от Вас, аз имам постоянни контакти с българите в гореспоменатите републики, при това на ниво правителства. Има начини за тези взаимодействия, при това достатъчно конкретни и дискретни ;). Веднъж Ви бях споменал, че ми губите времето, но очевидно сте забравили това ;). Сега Ви го повтарям. Нееднократно съм Ви споделял, че имате исторически талант, но сте го подчинили на други тенденции, които, за съжаление, не са в подкрепа на българската идея и кауза. Но, както също съм Ви казвал, това е Ваш личен избор. Има вероятност и да не осъзнавате, какво правите. Дано да е така, приятелю. Винаги има време, човек да осъзнае грешките си и да се поправи.
  Успех!

Offline Stanislav Stoianov

• Senior member
« Reply #1191 on: November 07, 2011, 20:30 »
Stanislave излез от филма "Време разделно"  ;)  И плиис  не се карайте с Ибрахим поне в тези 2-3 дни. Празник на помирението и любовта е. Да се създават дразги и караници е гюнах  :)

Честит празник на всички мюсюлмани и от мен!
Каплан, дори когато съм говорил по остро по определени теми, то е било без злоба или зла мисъл. И никога от мен няма да произлезе зло. Защото просто съм добър човек....
И все пак ме сърби устата да кажа, че Ибрахим като го гледам... дълги години е живял в Турция и май там все още си живее и възнамерява да живее. Защо тогава се опитва да се меси в нашите си работи от разстояние? Той не е изстрадал с нас годините на прехода.... Дори не съм сигурен че е помак... Българският му е изключително развален....  Пиша това с цялото си уважение и не се заяждам.
Каплан , ти беше прав като го скастри. Откъде накъде загатва за прекрояване на граници и конфликти, когато дори не живее тук? Ако станат някакви размирици , ще си стои в Турция и ще ни гледа сеира.... 
Нека гражданите на Турция да си гледат техните работи, а гражданите на България - своите....

• Senior member
« Reply #1192 on: November 07, 2011, 20:48 »
    Уважаема Svetlina,
  Успех!

Господин Д.
  Аз харесвам това което съм днес. Харесвам наследената християнската православна ( византийска) култура, харесвам наследените народни носии, харесвам прекрасния си български "славянски" език, харесвам начина по който изглеждам, харесвам мястото на което живея, харесвам наследената антична , средновековна и възрожденска архитектура, харесвам българската си история, харесвам дори проблемите си днес:))  И всички тези гореизброени неща ми харесват повече от мюсюлманската ориенталска култура( не влагам лош смисъл), от звученето на тюркските езици, от носиите на тюркските народи, от политическото и географско положение на Татарстан, от монголоидния вид на голяма част от татарите и т.н.
Така че, слава богу че е имало гръцка пропаганда, културно влияние и постоянно съревнование. Слава богу че сме това което сме! Дали съм свикнал с начина си на живот и с всичко което ме заобикаля - незнам....Може и това да е обяснението.
Но със сигурност сме различни от гражданите на Татарстан. Не мога да съжалявам, че историята при нас се е стекла по определен начин. Какво като сме загубили културата и езика на прабългарите? Нима не създаваме прекрасни неща, с прекрасния си настоящ език и с прекрасната си настояща култура? Аз също не съм убеден в правотата на татарската теория за релацията прабългари-българи. На тях им е много по лесно и им изнася да твърдят че прабългарите са тюрки.... По всякакъв начин ги устройва.
Но питам се, защо се полгат такива големи усилия да се неглижират очеизвадни факти и откровени несъответствия при поддържането на клатещата се тюркска теория...?
Онзи ден гледах Конан Варварина. Много тъп филм, но го гледах защото е сниман в България. Въпросните варвари са "кимерийците". Попрочетох това онова за тях и си припомних това онова....   Трябва много по дълбоко да се проучат траките и сродните им народи. Истината е някъде там!

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1193 on: November 07, 2011, 21:10 »
 Stanislav Stoianov от каде го изръси това бе брат ако искаш мога да ти дам точният си адрез даже и егенето просто не ти харесва това което пиша това е истината и какво само плашиш гаргите тава ще стане така ще стане с България ела на себе си да си чул нещо от мен по адрез на България ако ме дразни нещо то е такива като вас които испълниха възродителният процес даже все още се каните защо няма нито един осъден защо това нещо не се изучава в училищата пък това че зная турски нито ме прави турчин нито турски гражданин тук съм тук ако имаш нещо да ми кажиш по зададените въпроси кажи не се перчи ама хайде много ти здраве.

• Senior member
« Reply #1194 on: November 07, 2011, 21:24 »
Stanislav Stoianov от каде го изръси това бе брат ако искаш мога да ти дам точният си адрез даже и егенето просто не ти харесва това което пиша това е истината и какво само плашиш гаргите тава ще стане така ще стане с България ела на себе си да си чул нещо от мен по адрез на България ако ме дразни нещо то е такива като вас които испълниха възродителният процес даже все още се каните защо няма нито един осъден защо това нещо не се изучава в училищата пък това че зная турски нито ме прави турчин нито турски гражданин тук съм тук ако имаш нещо да ми кажиш по зададените въпроси кажи не се перчи ама хайде много ти здраве.

Не бе човек.. видях ти фейсбука просто. Там си пише всичко. По нагоре си дал линк към снимка във фейсбук и отдолу си я лайкнал. И така ти видях профила в който пише откъде си, къде си учил, къде работиш и т.н. Всичко ти е Турция. Освен ако човека който е лайкнал снимката не е някой друг Ибрахим, но едва ли.  Както и да е, просто си казвам и не се заяждам. 
Българския наистина ти е развален :)

Поздрави.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1195 on: November 07, 2011, 22:43 »
 Stanislav Stoianov  фейсбук нямам не ползвам а пък българският да ми е развален е нормално аз съм ПОМАК.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #1196 on: November 08, 2011, 13:36 »
Stanislav Stoianov  фейсбук нямам не ползвам а пък българският да ми е развален е нормално аз съм ПОМАК.

Не ти е развален българският-просто пишеш с много правописни и някъде имаш и граматически грешки.Но това е характерно за всички,които говорят даден диалект.
Един от дядовците ми-човек с четвърто отделение пишеше вук,вместо вълк,и вуци,вместо вълци-такъв му бе диалекта.

Поздрави

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #1197 on: November 08, 2011, 23:28 »
Тук има антибългарска пропаганда,и не е от Расате.Някй историчари(не историци) им изнася да свързват българите с татарите.Знаем кои университети така учат.Който се мисли за историк,трябва да знае че до 14 век,няма такъв твор като Гърция.Има Источна Римска Империя,наречина Византия(Бизанциум).На Дунава българите се смесели а  на Волга не.Там не е имало вплив мусюлманството от Иран и монголците,а после Русия.Още няма такъв народ татари.Чингис хан това племе изклал още в Монголия.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1198 on: November 09, 2011, 00:36 »
Тук има антибългарска пропаганда,и не е от Расате.Някй историчари(не историци) им изнася да свързват българите с татарите.Знаем кои университети така учат.Който се мисли за историк,трябва да знае че до 14 век,няма такъв твор като Гърция.Има Источна Римска Империя,наречина Византия(Бизанциум).На Дунава българите се смесели а  на Волга не.Там не е имало вплив мусюлманството от Иран и монголците,а после Русия.Още няма такъв народ татари.Чингис хан това племе изклал още в Монголия.

daczo, обясни ми моля ти се как монголо-татарина Хан Чака (1300) е управлявал Булгария. Май че и предишния цар му бе роднина a? На какъв език мислите че е говорил този булгарски цар ( Хан )  По същото време друг Чака Хан пък превзема Измир и образува първата турска флота. Защо ли сегашните историци като Расате избягват подобни теми та се рият по Иран ;D за да ги приемат европейците за арийци ли ? ;)

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #1199 on: November 09, 2011, 00:49 »
Ох горкиииияяяя.....  Голяма мъка, направо се измъчих. Че е нямало фотоапарати преди 400 години да се снимат прадядовците и прабабите на тези хора от снимките, като им режат главите ако не сложат чалмата!
Зверства в историята на България е имало колкото щеш. Последните бяха по времето на комунизма. Що народ е избит. Уж в наши дни!

Машината на времето (научно фантастичен разказ)

Великолепно,невероятно, би възкликнал един  любител на късия разказ:-Как един човек само с три реда може да опише половин вековна история на една държава!Сякаш в този цитат има машина на времето и изведнъж човек се озовава с цели 400 години назад. Къде мислите че попада?  -Някаде тук в Родопа планина разбира се.Турчин с брадва ,надвесил се над един българин :-Димо ,бъдещ помак  и го пита :-Даваш ли си даваш ти човеко да се потурчиш ,видя какво стана с Балканджията.-Ми,давам  ефенди,какво да направя ,имам челяд да храня , не искам да умирам.Веднага му дадоха чалма да сложи.-Джемал ще се казваш,отсече ходжата отсреща  .Писаря веднага го записа в тефтера:Джемал Добрев.-Следващия...
300 години след това .Машината на времето си знае,пак сме тук някаде по Родопа планина.Село Жалжево.Едни хора страшни, с килимявки,с бради, кръстове и пушки,дошли някаде от македонско.Събрали са старо и младо пред джамията в правата вяра да ги вкарват.И етто водят Джамал,син на Джамал, внук на Джамал и пра пра внук на Димо.Какво става по-нататак ли ?-е сами ще се досетите.Ние трябва да тръгваме защото на машинота на времето и падат батериите,а  трябва и да отидем 100 години напред, във времето на развития социализъм ,за да видим какво ще предложи другарият Тодор Смифков на 13 конгрес на партията,  за развитието на граничните раьони там някаде в Родопа планина населена предимно с „българоПОМАКомедани”...,22 поставовление ...,  "Възродителен процес " Pomak.eu...о.о..оп  ,свърших....а     ...батерийте!,
 >:( :(...